Piaskowe aglaonemy i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Piaskowe aglaonemy i inne

Post »

Kochani! Bardzo dziękuję Wam za wizyty i wyciągnięcie tego wątku z zakurzonego zakątka ;:306 Troszkę po sezonie jestem zapracowana, a w dodatku w rozjazdach, więc nieco mniej się udzielam na Forum, bo i czasu mniej dla siebie. Niemniej zawsze z przyjemnością wracam do cudownych Waszych kwiatów i roślin. Moje na zimowisku, więc i nie bardzo jest co pokazywać, po powrocie z kolejnej "wyprawy" biorę się za wysiew...i tak zleci zima.
Żeby jednak nie było zdjęć, przygotowałam dla Was serię zdjęć z pobytu w Poznaniu, a konkretnie w Palmiarni. Wspomnijcie ze mną proszę te chwile w tej pięknej dżungli:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zrobiłam też przecudowne zdjęcia aglaonem, których było sporo, ale niestety, podobnie jak i kaktusów niektórych, nie mam, musiały zginąć przy kopiowaniu. Szkoda. Ale jeśli te powyższe zdjęcia się Wam spodobają, pokaże też inne, równie ciekawe. Tymczasem serdecznie pozdrawiam!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Podobają się, podobają...są świetne ;:138
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie wiem jak to sie stało, ze dopiero dziś tu zajrzałam!
Ten watek powinien być wątkiem merytorycznym dotyczącym rodzaju Aglaonema. :)
Kolekcję Żanetko zgromadziłaś bardzo bogatą, podziwiam i zazdroszczę, bo u mnie jakoś aglonemy marnieją. Tak, wiem, przelewam je niestety, lecz po lekturze Twojego wątku postanowiłam się bardziej pilnować.
Zastanawiam się, czy luda mi się kiedyś kolorową aglonemę przetrzymać w domu przez rok?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A komu ma się nie udać, jak nie Tobie, Iwonko...? ;:oj Przecież sama wiesz najlepiej, że to cudowne roślinki i kilka mam też od Ciebie :D Wystarczy nie przelewać. A za miłe słowa dziękuję, niemniej to Ewa założyła wątek o obrazkowatych, i tam jest kopalnia wiedzy i doświadczeń. Ja z obrazkowatych to już tylko Aglaonemy będę gromadzić, reszta rośnie sobie bez problemów.
Swoje zaś wyniosłam z czeluści zimowania już i ustawiłam na miejscu wiosennym. Latem wyrzucam na balkon.
I niezawodnie zakwitła Aglaonema 'Tivoli". Wiem, pokazywałam już jak kwitnie, ale nie mogę się oprzeć temu pięknemu płomykowi:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę nie patrzeć na zakurzone liście, bo jak wspomniałam, dopiero co wyniesione z zimowania. To nie kaktusy ani sukulenty, ale wyrzucam do chłodniejszego pokoju na kilka tygodni, gdzie ograniczam też podlewanie. Zauważyłam, że ten krótki spoczynek daje tym roślinkom bardzo wiele. Teraz stopniowo będę to podlewanie zwiększać, a dopiero potem zafunduję im kąpiel pod prysznicem i mycie liści.
Dziękuję za wizyty i pozdrawiam cieplutko! :wit
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Żaneto :wit , ciekawe rośliny gromadzisz, są takie inne niż wszystkie. Kwietny płomyk rzeczywiście bardzo interesujący. Muszę tutaj częściej zaglądać ;:108
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam, Moniko, i dziękuję za wizytę ;:180 Nie mam za wiele tu do pokazywania, bo i aglaonem nie jest za dużo, ale zawsze to fajnie podzielić się z bratnimi duszami swoją zieleniną :D
Spis moich wątków
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Masz piękne aglaonemy i na dodatek kwitną Ci ;:138
W moich zbiorach są tylko 3. Kupiłam rok temu taką z różowymi smugami, ale nie chciała rosnąć, a teraz straciła ostatni listek. Został tylko zielony badyl :(
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Witam serdecznie ;:196
Czasem i u moich się tak zdarzy, że też zostanie taki badyl. Zazwyczaj czekam, aż słoneczko wiosenne doda sił, a roślinka się rozkrzewi. Taką mam jedną teraz na tapecie, nie pokazuję jej bo bida z niej straszna, ale żyje i jak odrośnie, oczywiście dam porównanie. One czasem tak mają :D
Spis moich wątków
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Dziękuję za wyjaśnienia ;:196 . Jestem cierpliwa i dam jej szansę. Podobnie było z moją Pasiflorą Alata. Tamtej zimy o mało nie padła, zostały tylko gołe badyle, które zasychały. Na wiosnę wyniosłam na balkon i dalej nic. Dopiero na jesień ruszyła i teraz nadal rośnie. Adaptacja trwała cały rok.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i tak może być i z aglaonemą, one też nie takie pospieszne do rozrostu, jak im coś nie pasuje. Ale póki żyją - to namyślają się, będzie OK ;:108
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Witaj Żanetko, ja też ostatnio zalatana ale nie wybaczyłabym sobię gdybym tu nie weszła...przecież ten płomyk to istny obcy... wystarczy domalować tylko oczka... :;230 :;230 lub też jeśli ktoś woli kobra ;:306
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Żanet - no jak miło, że u Ciebie w wątku drgnęło :lol:
I to jak pięknie drgnęło - faktycznie płomyczek 'Tivoli' jest urokliwy ;:167
Zazdroszczę zimowiska dla aglaonem, bo moje cały rok w jednym miejscu :(
Nie osłabi ich to jakoś ?
Bo przez to, że stoją cały czas pod oknem, to i cały czas i wypuszczają listki.
Ale widzę, że te nowe listki zimowe są zdecydowanie mniejsze od letnich.
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Żanetko i jak tam aglaonemy? Gdzie te obiecywane na zimę relacje? :heja
Może jeszcze którejś udało się zakwitnąć?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, Dorotko - dziękuję za szalenie miłe słowa!
I witam serdecznie w Nowym Roku ;:136
Ewuniu - moje muszą ze względu na zimowisko sucholubnych, ale przenosze je tylko na krótko, dając chwilę odpocząć. Nie ma takiego obowiązku wobec tych roślin, ja jednak jakoś tak robię ot, po prostu, i nie zauważyłam osłabienia, a wręcz przeciwnie. Teraz już z każdą chwilą mają więcej światła dziennego aż do wiosny będzie tego przybywać, i już zauważyłam ich rozbudzenie i wzrost. Nie ma jednak takiej konieczności, tyle że zimą należy je mniej podelwać i to wszystko, też nabiorą krepy wiosną.
Dorotko, cóż - no miałam coś zimą relacjonować, rzeczywiście, miałam, ale cóż, czas goni, na nic go nie wystarcza. A ileż można pisać o tym samym :;230

Może więc od Nowego Roku o czymś zupełnie... starym. Tym, którzy nie zaglądają do mojego "sucholubnego" wątku wraz z życzeniami wszystkiego dobrego w Nowym Roku posyłam taką małą galeryjkę moich kwitnień z sezonu:

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie wszystkie moje rośliny, w których się lubuję, są chętne do kwitnienia, więc cieszę się, że czasem coś zakwitnie.
A po starym czas na coś nowego - zajęłam się jak zwykle wysiewem. Jak zwykle hurtowo, i powoli coś wychodzi. Większość to roślinki z Madagaskaru, jak Uncarina, ale i występujące na Wyspie, czyli Senna alata, Hibiscus cannabinus i Hbuscus sabdariffa (jest posianych wiele innych, ale na razie wzeszły te). Jeśli to kogoś nie zanudzi, to kilka zdjątek i słów o wschodzących "kiełkach":

Hibiscus sabdariffa wyprodukował jedną jakąś inną roślinkę - nic jej nie jest, a żółta:
Obrazek

A Hibiscus cannabinus rośnie owinięty worem, już musiał być pikowany, bo za małe miał pudełko:
Obrazek

Jednak największą niespodziankę zrobiły mi dość trudne w wysiewie Delonix!!!
Po kolei - kilka słówek/nasionko/ "kiełek":

Delonix regia- to królewskie drzewko, popularnie zwane "Płomień Afryki", choć to endemit Madagaskaru. Wszystkie "delonki" - wianowłostki - odróżniają się kwiatostanem. D. regia ma chyba jeden z najpiękniejszych również, bo szkarłatno-czerwone, podobne do motyli kwiaty odznaczają się rysunkiem na każdym płatku. To arcydzieła natury.
Na dzień 6 stycznia: Obrazek

Kolejna: Delonix pumila - endemiczny dla Madagaskaru, jeden z chyba najbardziej zagrożonych wyginięciem gatunków roślin na świecie. Rzadkość znana jedynie z 2 do 5 lokalizacji. Falbaniaste kwiatki pojawiają się na końcach gałęzi u dorosłych roślin, a z wyglądu są przepiękne, oryginalne.

na dzień 6 stycznia: Obrazek

Delonix floribunda - to również endemiczne dla Madagaskaru "bobowate" drzewko. Drzewko tworzy kaudeks, zaś szczoteczkopodobne kwiatostany, oliwkowo - żółte pojawiają się zwykle na końcach gałęzi.

Na dziś wygląda tak: Obrazek

Delonix decaryi - drzewko endemiczne dla Madagaskaru, gdzie występuje tylko w rejonie prowincji Toliara (południe Wyspy). Poniekąd nazywana "drzewkiem butelkowym" ze względu na wygląd głównego pnia, jednak spotkałam już wiele "butelkowców", a ten po prostu należy do tej samej rodziny, co Delonix regia (Fabaceae - bobowate). Wianowłostka ta rośnie w bioklimacie półsuchym.

również stan na dziś: Obrazek

Colvillea racemosa- endemiczna dla Madagaskaru, znana z niewiele więcej niż 5 lokalizacji. To gatunek roślin strączkowych z rodziny bobowatych (Fabaceae). Rodzaj ten nazwany na cześć Sir Charlesa Colville, byłego gubernatora Mauritiusa. Drzewo to jest szczególnie znane z jego jasnopomarańczowych kwiatów, które rosną w cylindrowatym klastrze. Po kwitnieniu drzewko produkuje długie, cienkie i drzewiaste strąki nasienne. Drzewko to ma małe, ciemnozielone liście, pozornie jest podobna do Delonix regia.

Również stan na dziś: Obrazek

No i to wszystko, co się u mnie dzieje, same nudy Obrazek Szczegółowo o wysiewach piszę w "głównym wątku", ale dziękuję, że pamiętacie i tu zaglądacie. W Nowym Roku postaram się częściej tu coś pisać ;:168
Pozdrawiam cieplutko!
Spis moich wątków
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ja zaglądam i tu, i tam :D Nie wiem czy Cię już pytałam (skleroza :D), w kaktusowym zbiorku, na zdjęciu drugim od końca, jak się nazywa roślinka do której należy ten biały kwiat?
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”