Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Post »

Ałła zgadza się,więcej krzemu ma skrzyp.Tylko to co znajduje się w żywokoście plus krzemionka ma inne działanie niż skrzyp.
Nie raz jest tak że nawet mniej ale w dobrym towarzystwie działa lepiej niż odwrotnie.
Agata
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ałla
Myślałam, że tylko ja pożeram pizzę z pokrzywą :;230
Młode listki podagrycznika wraz z innymi ziołami dodaję do twarogu.
A wiecie, że nie wolno stosować surowca z kwitnących pokrzyw i podagrycznika :) :?:
Ja obcinam i mam młode listki cały sezon.
Super przepisy z wykorzystaniem żywokostu, muszę go dorwać, szkoda mi było bo kwiatki dla pszczół.
Myślę, jak bu tu ten smalec gęsi prawdziwy dostać ;:131
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Alu udało się nabyć tłuszcz gęsi i już stopiony czeka na zastosowanie. Okazało się że w makro sprzedają, nie wiem czy będzie w ciągłej sprzedaży ale na razie mam zapas. Wczoraj poczytałam o działaniu mniszka, co prawda już wykorzystywałam do zrobienia gnojówki dla roślin, ale teraz chyba pomyślę o wykorzystaniu rośliny dla siebie.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

A ja zrobiłam miodek z mniszka i jest bardzo dobry na kaszel. Moja córcia jak na razie nie chorowała,a gdy zaczyna się kaszel to za chwilę kończy. Kilka łyżek dziennie i jest zdrówko.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie miałam czasu pisać a z resztą, nie bardzo było o czym. Cały czas robiłam sery, maści i przyjmowałam gości.

W sobotę byłam w Lublinie z serami, spotkałam się na krótko z Romkiem i powiem Wam coś! Maść z żywicy DZIAŁA!! Dziecko (moje malutkie, tylko 2 metry wzrostu :;230 ) wyciągnął do mnie dłonie i mówi: Patrz, mamusiu, jakie gładkie, już nie pamiętam kiedy takie miałem. Ależ radochę miałam kiedy to usłyszałam! No i oczywiście, parę jego znajomych chcą już kupić, tylko że będą musieli zaczekać bo żywicy brak a pogoda taka, że nie wiem kiedy wybiorę się do lasu ? wieje, świszczy, pada i w ogóle. Ale prawdziwą plagą chorobową w Romka zawodzie (kelner), jak okazało się, są żylaki. Wszyscy proszą maść na żylaki! No i co? Siedzę teraz czytam, pytam, notuję, uczę się, komponuję składniki i powoli szykuję się do produkcji maści na żylaki.

Na targu w Lublinie kupiłam do nalewek, parę flaszek spirytusu i wódki ukraisńkiej, wracam samochodem, między Lublinem a Chełmem (już jest strefa przygraniczna) zatrzymuję mnie straż graniczna, wódka i spirytus leżą sobie, jakby nigdy nic, w torbie na siedzeniu, jestem ? przypominam Wam ? ukrainką :roll: , no myślę, zaraz będzie wesoło, na pewno jak powiem panom wielmożnym, że będę robić nalewki z których potem powstaną maści żywokostowe, kasztanowe ? to na 100% mi uwierzą ;:306 ;:14 pewnie nie takie bajeczki już słyszeli. Nie powiem, trochę miałam stracha ale oczywiście starałam się założyć maskę na twarz, jak najbardziej luzacką. No i chyba się udało, może namiastka warsztatów teatralnych z lat młodzieńczych do czegoś się przydała. Panowie mnie zatrzymali, zapytali skąd i dokąd jadę, czy mieszkam w tej miejscowości do której się udaje i ? życzyli miłego dnia :wit Fuuch, no i po co mi te nerwy?

Romek zrobił mi naklejki/etykiety na maść żywokostową ale kurcze! No dyslektyk i cóż! W składnikach jest błąd! PRZSZCZELI. Tak że, Dziewczynki kochane, kto zamówił u mnie maść, sorki ale tym razem będzie z woskiem przszczelim :;230 bo innych etykiet na razie nie mam.

Obrazek

No i pochwalę się kolejną maścią, którą zrobiłam, wcześniej o niej nie pisałam bo musiałam dokończyć badania kliniczne :D Moim ?zespołem badawczym? były dwie osoby, jedna ? bardzo sucha, łuszcząca i swędząca skóra na łokciach, kolanach, za uszami (badania nic nie wykazały), druga ? zrogowaciałe stopy, z ranami i rozpadlinami. Jutro mija dwa tygodni od początku kuracji.

Jedynka ? poprawa była odczuwalna już po dwóch dniach smarowania (pierwsze dni smarowała 3-4 razy dziennie, potem 2 razy, rano i wieczorem. Na dzień dzisiejszy, skóra jest gładka, elastyczna i co najważniejsze ? nie swędzi. Jednocześnie piła napar, mieszankę ziołową łagodzącą uczulenia.

Dwójka ? ucieszyła i zaskoczyła mnie niesamowicie! Oprócz maści (gruba warstwa, skarpeta), zrobiłam jej mieszankę ziołową herbapolowską ?sklerosan? bo to starsza osoba, ma takie różne swoje dolegliwości ? jak to w starszym wieku, zaleciłam brać witaminę A i przed smarowaniem, moczyć nogi w ciepłej wodzie z olejkiem szałwiowym, tego wszystkiego pilnuje jej córka. No i dzisiaj, właśnie, rozmawiałam z nią, mówi że po kilku dniach smarowania, nowych pęknięć nie było, zrogowaciały naskórek zaczął oddzielać się płatami od pięty, stare rany powoli ale się goją.

Bardzo się cieszę jak to słyszę :tan Teraz o maści, skład taki: smalec z sadła (nie słoniny) wieprzowego, żywokost, nostrzyk, dziurawiec, glistnik, propolis, witaminy: A, E, D, wosk pszczeli, linomag. Maść bardzo ładnie pachnie, nostrzykowo ? miodowo, smaruję nią pęknięcia na opuszkach palców ? i nie mogę się nawąchać ;:306 Jutro przekażę Romkowi, chce żeby smarował na przemian z żywicową.

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Alu na co będzie ostatni specyfik?Na etykiecie od syna przekreśl tylko "r" i będzie git! natomiast alkohol to pewnie miał być etylowy :lol: Z maścią na żylaki będziesz musiała chyba poczekać bo do niej konieczny będzie kasztanowiec, a teraz to ob śpi ;:19 Miałam świetną maść od Bonifratrów ale składu nie znam ;:185
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, kasztanowiec kwiaty mam, już się kąpią w wódeczce :D, czekam na przesyłkę z liśćmi i korą kasztanowca i innych ziółek.
Maska pisze:Miałam świetną maść od Bonifratrów ale składu nie znam ;:185
Ale ja znam ;:306

Alkohol cetylowy (heksadekan-1-ol) - organiczny związek chemiczny z grupy alkoholi stosowany jako odczynnik chemiczny, szeroko stosowany również w przemyśle farmaceutycznym.

Alkohol cetylowy nawilża, wygładza skórę. Stapiany z masłami podnosi ich temperaturę topnienia - przydaje się przy kostkach do masażu. Jego głównym zastosowaniem jest stabilizowanie emulsji. Stosowany jest w ilościach do 30%.

Postać
Białe/kremowe płatki. Gęstość nasypowa 0.4 g / ml

Zastosowanie:
Alkohol cetylowy jest stabilizatorem emulsji (nie jest emulgatorem choć sam z wodą się emulguje tworząc emulsje W/O). W kremach, mleczkach tworzy układy ciekłokrystaliczne w fazie wodne dzięki czemu zagęszcza i stabilizuje emulsje. Stosowany jest w większości kosmetyków ze względu na powyższe właściwości a także ze względu na odczucie na skórze ? kremy bez niego są bardziej tępe ? tzn zbyt szybko się wchłaniają, pozostawiając warstewkę fazy wodnej. Alkohol cetylowy nadaje im poślizg, przedłuża wchłanianie olejów.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sorry nie znałam takiego ;:oj
No to rób maść !
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

AŁŁA :wit Cieszę się Twoimi osiągnięciami w zakresie leczenia tak trudnych przypadków :D .
Pozdrawiam Ewula
jagusia111

Post »

Ałła, wypróbowałam dzisiaj twoj przepis na kurnik i nie powiem, całkiem smaczny tylko spód mi wyszedł trochę twardawy :? .
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Oj jak fajnie, jest o czym poczytać ;:138
a ja mam pytanie....czy ta Twoja maść dałaby radę łuszczycy mojego syna ?
ma plamy ,szorstka skóra i swędzi....jak nada sie to biorę :uszy
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj będziemy robić wegete swojską, pewnie większość z Was już ją robi ale dla tych, co nadal kupują w sklepie, różnego rodzaju ?doprawiaczy? z glutaminianem sodu, radze jak najszybciej pozbyć się tego nałogu :D
Swojska wegeta robi się dziecinnie prosto. Smakuje wyśmienicie no i najważniejsze, że można posypywać ? obsypywać się nią dowolnie ile chcecie, bez szkody dla organizmu.
Czyli tak: podstawą są suszone warzywa, ja wypróbowałam różne firmy z różnymi składnikami, mi najbardziej odpowiada taki skład warzyw jak na zdjęciu (bo są różne), opakowanie czosnku granulowanego, łyżeczka kurkumy i sól w proporcji 1 część masy warzywnej X 0,5 soli. Sól jest konieczna, ponieważ wydobywa zapach/esencje z warzyw i przypraw. Mielimy warzywa, mieszamy z resztą składników i wsio! Nasza wegetka gotowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec ? istnie wiejski widoczek, bez poprawek i retuszu :;230 , może jestem nienormalna ale kocham to, zdjęcia wiejskich kuchni, izb, przedsionków mogła bym oglądać bez końca.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja też ie używam vegety od strasznie dawna i używam te suszone warzywa :D Poza tym zbieram różne swoje zielone w ogródku ziołowym suszę , mielę i mam własną kompozycję do doprawiania :heja (nie pytaj co tam jest :;230 ) Ja też z sentymentem patrzę na Twoje zdjęcia, bo takie obrazki towarzyszyły moim wakacjom na wsi ;:167
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

A ja jeszcze trę na tarce świeże warzywa i suszę w suszarce (miałam trochę swoich, ale się skończyły). Do tego suszony jeszcze grzybek.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Oj muszę się poprawić. Jutro robię swoją wegetę.
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”