Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Witaj Arku :wit :wit
Ja też podziwiam Kalle jest cudna ;:333 ;:333 moje schowałam do piwnicy a może by tak wsadzić do doniczek ale już miejsca na parapetach brak ;:223
Zdjęcia jak zawsze przepiękne ;:138 ;:138 ;:138 ;:180
Pozdrawiam i czekam na kolejne piękności :wit
anula2007
100p
100p
Od: 19 lis 2013, o 21:49

Post »

Dekoracje świąteczne w moim stylu- lubię szkło ;:138 . Jeszcze o kallę chciałam zapytać, jaki będzie miała kolor?
Moja już dawno śpi ;:19 .
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O, już akcenty świąteczne :) . W sumie to chyba najwyższy czas coś zorganizować, bo od niedzieli zaczyna się Adwent. Ależ ten czas leci.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej Anulka :wit
anula2007 pisze:.....Jeszcze o kallę chciałam zapytać, jaki będzie miała kolor?...
Jeżeli nie pomyliłem kłączy bo w pośpiechu nie zaznaczyłem koloru,to będzie albo jak na pierwszym zdjęciu poniżej-prezentowałem je na str.51,albo żółta?
Niestety ale jeżeli zakwitnie w ogóle to najwcześniej w marcu ;:108

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Georginjo - Pati - Moniko - Kasiulo17 - Basiu - Justynko- Kasiu - Dorotko - Tereniu - Anulko - Olu

Georginjo - ;:168 Oby tylko hiacynty zakwitły.

Pati - No i bardzo dobrze zrobisz przeznaczając kielich na stroik świąteczny ;:108

Moniko - ;:196

Kasiulo17 - Mam nadzieję,że kielich kupiłaś i stroik już zrobiony?

Basiu - Cieszy mnie,że stroik Ci się podoba ;:196

Justynko - No to rzeczywiście szkoda,że cebulki poszły w ziemię zakładając,że moje zakwitną ;:108

Kasiu - No i wyobraź sobie,że moja kalla zakwitła po raz drugi ;:oj i to dużo szybciej aniżeli przewidywałem ale to chyba za Twoją przyczyną ;:108

Dorotko - ;:196 Sorki,że jeszcze nie odwiedziłem Twego wątku ale mam nadzieję,że zdążę to zrobić jeszcze przed świętami ;:180

Tereniu - ;:196 No pewnie,że wsadź kallę do doniczek chyba,że już to zrobiłaś.

Anulko - Miło mi,że dekoracje świąteczne w Twoim stylu ;:196 a co do koloru kalii o który pytałaś to odpowiedź moja byłaby prostsza gdybym się nie zagapił,bo żółta ma przecież całkiem inne liście ;:223

Olu - No rzeczywiście ten czas leci i jest nie ubłagany ;:185

Za wizytę w moim wątku Wszystkim Wam bardzo dziękuję zapraszając równocześnie do kolejnych odwiedzin ;:180
Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości :wit

Moja Kalla a właściwie Cantedeskia-bo takiej nazwy powinniśmy używać,zrobiła mi dużą niespodziankę bo zakwitła dużo,dużo wcześniej ;:138 Spodziewałem się,że nastąpi to dopiero około lutego lub marca a zakwitła tuż przed samymi świętami.
Nie zauważyłem kwitnienia od razu bo wydawało mi się,że to rośnie kolejny liść :?: bo pęd kwiatu tak samo wybujały- jest wysokości 60cm a najwyższy liść ma 57cm.
U moich prymulek-roślinek wiosennych,bez zmian bo kwitną na okrągło :!: jakby wcale nie miało się na zimę ;:185
Na nowych kwiatostanach zakwitły nowe kwiaty.
Szkoda by było nie zrobić zdjęć kwiatom lilji,które w przecenionym bukiecie wraz z różami zdobiły niedawno nasz pokój.
Róże zwiędły najszybciej bo po paru dniach a dwa kwiaty lilji będące jeszcze w pąkach zaczęły rozkwitać.I te już zwiędły ale ich piękno zdążyłem uwiecznić na zdjęciach.
Na koniec moja kolejna propozycja zrobienia stroika świątecznego równie prostym sposobem i z niewielkim nakładem.

Moja kwitnąca po raz wtóry wybujała Cantedeskia albo jak kto woli-kalla.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitnące na okrągło Prymulki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiaty lilji z przecenionego bukietu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja poprzednia propozycja zrobienia prostego stroika z dwóch elementów:1. "lampki" do wina o wys.50cm oraz mini Poinsecji.

Obrazek Obrazek

Moja dzisiejsza propozycja to podobny stroik również składający się z dwóch elementów.

Obrazek Obrazek

Liście Hippeastrum w drugiej zeszłorocznej "lampce" wina wychodzą już dużo ponad nią.W zeszłym roku miało dwa pędy po dwa kwiaty a czy w tym roku zakwitnie,no cóż dopiero się okaże.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze :wit
Awatar użytkownika
luna1202
100p
100p
Od: 21 mar 2014, o 09:54

Post »

Eh cudnie się ogląda Twoje wpisy, zdjęcia no i przede wszystkim kwiaty!!!
Ja się przyznam, że zaniedbałam nieco moje Hippeastrum i nie wiem czy coś z niego jeszcze będzie :( a był taki piękny w zeszłym roku...
A powiedz mi czym jest wysypana ta "lampka" wina z Hippeastrum?
Anna
Mój wątek --> U Ani
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

To Cię Arku Kalla zaskoczyła :wit
wielkie ;:63 dla niej. Kwiat śliczny, taki soczysty zółty, ale powiem Ci, że mnie tak samo jak kwiaty zachwycają jej piękne liście :)
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu :wit
Na dnie "lampki" wina wyłożone jest Sphagnum-mech torfowiec,który można dostać w sklepach ogrodniczych ;:108
Jest nasiąknięty wodą,która po paru dniach w ciepłym pomieszczeniu wyparowuje i trzeba go nawadniać,żeby cebula hippeastrum mogła się ukorzenić i rozwijać.
Ponadto dobrze jest mech nawozić-wystarczy jeden raz,ja podlewam go wodą z nawozem,może być uniwersalny.
Życzę powodzenia.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ciekawe kompozycje z tym kielichem, ładnie to wygląda :)
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jak tu u Ciebie kolorowo ;:138
Kalla przepiękna i te jej kolory ;:196
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Długo mnie nie było, a tu takie cuda... Jak zawsze można nacieszyć oczy pięknymi fotografiami, wspaniałymi inspiracjami - brawo Areczku, bardzo lubię tu zaglądać, bo piękno roślin i Twoich zdjęć to mieszanka niesamowita!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

Arku - ja wolę kalla :lol:
Ale jakkolwiek bym jej nie nazwała - przepiękna jest ;:167
I nie mówię wyłącznie o kwiatku - liście są obłędne !!
Lilia śliczna !!
Natomiast te wysokie kielichy-stroiki już zawsze będą mi się kojarzyły z Tobą
i z dekoracją świąteczną, szczególnie ten wariant z Hippeastrum w środku ;:215
Piękne fotki i piękne modelki ;:167
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - Kasiu - Moniko - Kasiula17 - Żanett-ko - Ewo

Aniu - Miło się czyta to co piszesz ;:196 a w swoje zeszłoroczne hippeastrum aż tak nie wątpij ;:185

Kasiu - Liście mojej kallii i mnie bardziej zachwycają aniżeli sam kwiat ;:108

Moniko - ;:196

Kasiula17 - Fajnie,że Ci się podoba ;:180

Żanett-ko - ;:196 ;:196

Ewo - Miłe to co piszesz a propos Twoich skojarzeń mnie z kielichami-stroikami ;:196

Bardzo sympatyczna Wasza kolejna wizyta w moim wątku-dzięki za odwiedziny ;:180 ;:196 i zapraszam do kolejnych ;:138
Pozdrawiam serdecznie Was,Forumowiczów i Gości :wit

Szkoda by było nie uwiecznić na zdjęciach i nie podzielić się z Wami widokiem przecenionych i jesiennych jeszcze kolorowych bukietów ;:108
Nie wypadałoby mi nie pokazać Wam z kolei mojego kilkuletniego storczyka weterana,którego już spisałem na straty bo końce liści zaczęły usychać-nazwałem go weteranem bo przetrwał chyba najdłużej wszystkie wakacyjne parapetowe "potopy",kwitł co roku a w dodatku niedawno wypuścił keiki ;:oj ,co w moich domowych warunkach jest może nie sukcesem a raczej miłą niespodzianką.To już druga,bo wcześniej taką niespodziankę zrobił mi mini storczyk ale tegorocznego "potopu" nie przetrwał ;:145
Moja prawie dwumiesięczna araucaria ma się dobrze/odpukuję w niemalowane ;:164 /i wydaje mi się,że przybyło jej nieco nowych igiełek na wierzchołku wzrostu.Nie wyobrażam sobie nie zastać jej w takiej kondycji po powrocie z przyszłorocznych wakacji ;:185
Cyprysik podobnie jak araucaria cieszy wzrok swoim widokiem i jak do tej pory znosi dobrze regularne kąpiele bo w pokoju w którym stoi podłoże mu szybko wysycha a podlać nie sposób bo doniczka mała,mieszkanka podłoża chyba gliniasta i lana na nią woda spływa jak po kaczce ;:306 Poza tym z powodzeniem nadaje się do różnych stroikowych kompozycji.
Poza wymienionymi przybyły mi dwa nowe nabytki a to młode grudniki-biały i czerwony,to tak dla odmłodzenia gatunku i które w przyszłości zamierzam posadzić razem do jednej doniczki.

I jak tu nie kupić dosłownie za grosze bukiety,których kwiaty i ich kolory,zwłaszcza w grudniowe ciemne dni cieszą oczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cytrynek "weteran",który kwitnie co roku od kilku lat zrobił niespodziankę i wypuścił keiki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Araucaria ma się dobrze,oby dalej zdrowo rosła.Jej zdjęcia dedykuję Moderator Iwonce
-Iwona- pisze: .....Araukaria to prawdziwa piękność......Bardzo fajna roślinka, może robić za choinkę.
Mówisz i masz ;:306

Obrazek

Cyprysik odpukać również ma się dobrze jak dotąd i jest moim zdaniem uniwersalnym do tworzenia świątecznych kompozycji.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Wieloletni grudnik odpoczywa po październikowym kwitnieniu a jeden z czterech młodych scindapsusów rośnie jak na drożdżach-już zaczyna częściowo zasłaniać ekran telewizora idąc śladami trzykrotki-trandescantii w drugim pokoju-1/3 ekranu już przesłonięta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Młode dwutygodniowe grudniki-biały i czerwony nabyte dla odmłodzenia gatunku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze :wit

P.S.Życzenia świąteczne dla Wszystkich w dziale Społeczność Forum-zakładka:Personalne wątki i życzenia.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Arku, cóż mądrego Ci można powiedzieć... wszystkie roślinki soczyście zielone, pokazujesz nam 50 twarzy cyprysika - raz w kielichu, raz z bombkami... ;:306 A przez Twoją Araucarie nabrałam ochoty na nabycie takiej rośliny, zobaczyłam ją nawet dziś w markecie, ale mój budżet ograniczony nie pozwolił... Co do storczyków, to storczykowcy w swoim dziale twierdzą, że roślina wypuszczając keiki wyczuwa swój koniec i ratuje się przed zagładą (przetrwanie gatunku i te sprawy), więc powiedziałabym, że keiki to jest takie "strzelenie focha" przez storczyka :wink: Oczywiście storczyk nieomylny nie jest, więc na pewno wkrótce będziesz miał dwa storczyki zamiast jednego ;:215
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22

Post »

Arku choinkę masz przepiękną. :wink: ;:215