Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Aniu masz rację, choć bardzo podobają mi się też "rzeczki" z dużej liczby tulipanów. ;:215 Ja bym się ucieszyła jakby wywiało trochę śmieci na sąsiednie nieużytki. ;:306
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ostatnio zbierałam po całej działce długie badyle miskanta ;:303
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

U mnie cisza i spokój. Nawet jak wieje u nas dość mocno to na działce szkód nie ma. I oby tak zostało. ;:215

Soniu i mnie Twoja Purissima nie wygląda na nią. Jest zbyt szpiczasta. :oops:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ja dzisiaj pozbierałam trawy tylko z jednej części ogrodu, reszta została na jutro.

Aneczko takie położenie działki jest świetne. Masz mniej problemów. ;:333 Może jak u mnie żywotniki i serby podrosną, to przestanie tak okropnie wiać. Pisanie nazw to dobry zwyczaj, nazwy niektórych niestety pozostaną zagadką, ważne, że się podobają. :) Nie wykopałam ich, to mogą być ich ostatnie zdjęcia. ;:174
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne tulipany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś dzięki, ;:196 teraz tylko wspomnienie kolorów ratuje nas przed chandrą jesienną. Głowy jednak już pracują, jakie to będą nasze ogrody wiosną. Rano patrzę z sypialni na górze i myślę, co zmienić na rabacie. ;:124 Spokojnej pracy, bo pogoda wiosenna i dobrego dnia. ;:168

Kasiu dzięki, ;:cm robisz tyle fajnych projektów i jeszcze masz czas na bieganie po wątkach. ;:180
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu i co wymyśliłaś nowego. Dziś pogoda była ładna .Pewnie spędziłaś w ogrodzie ;:108 :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu miło, że zaglądasz. ;:168 Było słonecznie i 10 stopni, więc trochę popracowałam. M skosił trawnik, głównie żeby pozbierać resztę liści i źdźbła traw rozrzucone przez wiatr. Powyrywałam resztę werben i pozbierałam walające się na rabatach trawy. Ścięłam też pąki różom i oberwałam chore liście. Wszystkie miskanty i rozplenice powiązałam. Niskie trawy zostawiłam luźno, tylko turzyca Bronzita dostała kokardkę.

Obrazek

Biała chryzantema zachowała jeszcze trochę ładnych kwiatów, choć poróżowiały.

Obrazek

Czosnki główkowate mają kilkanaście centymetrów. Jak nie będzie śniegu, znowu będą paskudne wiosną.

Obrazek

Rozchodniki też ruszyły.

Obrazek

Żurawka i starzec niezawodne.

Obrazek

Obrazek

Dosypałam do ziemi doniczkowej kilka garści gliniastej ziemi z ogrodu. Mniej przesycha w doniczkach. Oczywiście wyrosły trzy ostnice.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu Tobie by i kaktus na dłoni wyrósł. ;:oj
Zostawisz ją? Zobaczymy jak będzie sobie radzić?
Turzyca ślicznie wygląda z tą błyszczącą kokardką. Pewnie już na sylwestra się wystroiła. :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu akurat z ostnicy się cieszę, zobaczymy jak przeżyje zimę w doniczce. ;:65 Gdybyś widziała siewki firletki od ciebie, tysiące. ;:202 Dzisiaj się z bliska poprzyglądałam rabatom, oszaleję z pieleniem wiosną. ;:223 Zielone kokardki zrobiłam z taśmy do wiązania roślin do palików, całkiem przyzwoicie wygląda. Może niektórym trawom zawiążę czerwone kokardki na święta. :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dasz radę z tym pieleniem. Wiosną to sama przyjemność. :wink: Tylko nie wypiel ostnicy. ;:131
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niech tylko przeżyje zimę, będziemy się cieszyć nią w ogrodach. :heja Niektóre młode ostnice otuliłam liśćmi, nie mam pojęcia, czy to dobrze, ale eksperymenty wskazane. ;:108
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, rozchodnik wygląda jak ze zdjęcia wiosennego ;:oj Szalona roślina. Kokardki na trawach to świetny pomysł - czerwone będą wnosiły typową świąteczną atmosferę, a gdyby jeszcze zechciało przyprószyć śniegiem ;:167
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Soniu, od kilku dni wchodzę do Twojego wątku, żeby nadrobić moje wielkie zaległości u Ciebie, ale pędzi ten wątek. :)
No, dziś się udało - wreszcie dogoniłam Was. ;:65

Piszecie tu o trawach, a ja mam raptem dwie i to pierwszy sezon w gruncie. Nie miałam pojęcia, że one tak latają po ogrodzie zimą i że m.in. z tego powodu trzeba je związać. Na moim prosie widziałam luźne źdźbła już jakiś czas temu i zastanawiałam się, czy coś mu jest? A tu się okazuje, że to normalne, że te źdźbła się poluzowują i sam się często wyłamują pod koniec sezonu?

Jeszcze podpowiem Ci coś o cebulach w donicach, bo i ja tak sadzę już trzeci sezon. No więc potwierdzam, czasem się zdarza, że jakieś wrażliwsze odmiany zgniją w ciągu drugiej zimy, lub jakaś choroba je trafi. Ale generalnie trzeba je co 2-3 lata wykopać i podzielić (oddać komuś, posadzić do kolejnych donic), bo ich co roku się robi więcej i jak nie mają miejsca, to nie będą kwitły. Udało mi się rozmnożyć dwie odmiany tulipanów - małe cebulki w pierwszym sezonie mają same liście, ale w drugim już ładnie kwitną. I lilie bardzo ładnie mi przyrosły - wiosną muszę porozsadzać, bo teraz już nie zdążyłam. Także zasadniczo donice i siatki spełniają swoją rolę w ochronie przed nornikami i spółką.

Pisałyście też o wysiewach domowych - oj, ja się zazwyczaj frustruję przy tym, bo mi sporo siewek pada. Za ciemno, za ciepło, brak różnicy temp. między dniem a nocą. Ale coś tam zawsze uda się wyhodować z nasion, jak nie jedno, to drugie. I co roku od nowa podejmuję próby.
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Oj dawno mnie nie było, do nadrobieniamiałam sporo, ale aż miło relaksować się przy kawce w Twoim ogrodzie :)
Pogoda raczej nie zimowa, ale, że tak odbijają rozchodniki i czosnek to się nie spodziewałam, oby do wiosny przetrwały
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”