Ogród Marty cz.VIII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Marty cz.VIII

Post »

Witajcie,nie było mnie parę dni ,ale nie myślałam ,że aż tak długo, chyba musiałam odpocząć ,bo nic wieczór nie mogłam już pisać ,chociaż ciągle o Was myślę , chyba to ponuractwo powoduje ,że człowiek staje się taki apatyczny,dzisiaj postanowiłam już usiąść i napisać ,więc witam wszystkich serdecznie tych niestrudzonych i tych odpoczywających jak ja :wit .

Wiolu,zawsze z wyjazdu musisz przywieść worek liści ,nam wszystko się przydaje ,ja to dobrze wiem ,pozdrawiam :wit

Tereniu,nawet nie mogę sie zebrać wysłać Ci nasionka i pisaczek ,ale myślę ,że mi wybaczysz,na pewno to niezwłocznie zrobię ,pogoda chyba nikogo nie nastraja pozytywnie ,a praca w ogrodzie niestety czeka i nie uciekniemy przed nią ,ja jeszcze nie zrobiłam kopczyków wszystkim różom,ale pogodę zapowiadają w miarę dobrą ,wiec myślę ,ze skończę niedługo,ciągle coś w międzyczasie wypadnie zrobić i załatwić i tak to trwa,ale powoli ogród się porządkuje,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Grażynko,powoli ,bardzo powoli zdążam do celu z moimi ogrodowymi porządkami,ale święta tuż tuż i jakieś stroiki trzeba zrobić ,bo znowu coś nowego wymyśliłam ,ja nigdy nie nadążam za swoimi myślami i marzeniami ,zdrowie ,dziękuję nie szwankuje ,no może tylko jakieś zmęczenie odczuwam ,ale myślę ,że to przez to ponuractwo ,przedtem wieczór byłam dalej na chodzie ,a teraz muszę wcześniej odpocząć,myślę ,że przez zimę trochę się zregenerujemy,pozdrawiam i życzę dużo siły w przedświątecznych przygotowaniach, ;:168

Ewuniu,ja też na pewno nie zdążę przed zimą wszystkiego zrobić ,jeszcze róże nie obsypane wszystkie,to takie najpilniejsze,teraz to bzdura ,bo jest ciepło,ale gdyby nagle przyszły duże mrozy ,albo by mi zasypało robotę to klops,a o resztę sie nie martwię zostanie i już,pozdrawiam i buziaczki ;:196

Marysiu,jestem wreszcie,pokażę ten słomiany skalniak ,chociaż nieciekawie na razie wygląda,pewnie po jakimś czasie on się obniży ,ale na wsi te bale stoją na stosach parę lat ,już słoma czarna ,ale góry jej są ,u mnie też ciągle wieje i leje ,a ja w ogrodzie dorywczo się zmagam z różami od razu wszystko obok wycinam i odchwaszczam i rabatki zostają czyściutkie,ale najważniejsze to teraz róże ,już nie zostało tak dużo ,ja siewów bardzo nie planuję ,chyba mi się nie chce,chociaż nasion różnych nazbierałam ,może wysieję paprykę ,ale to jeszcze dużo czasu,więc przemyślę,pozdrawiam Cię i buziaczki posyłam ,bardzo się stęskniłam ;:196

Gosiu,teraz zrobiłam nowe miejsce kaskadowe na balach słomy i mam już gdzie przesadzić małe rośliny ,a więc i na duże miejsce się zwolni ,oj znowu będzie się działo na wiosnę ;:306

Aluś,staram się dbać o zdrowie ,odpowiednio się ubieram ,odżywiam ,codziennie robię dla rodziny i siebie świeże soki z warzyw ,każdy ma szklaneczkę :uszy ,no i moja spiżarnia to też samo zdrowie ,malinki ,żurawinki ,borówki i wszystko co tylko możliwe jest dla wszystkich w zasięgu ręki ale praca w ogrodzie w zimnej porze też zdrowa ,wcale ta robota w ogrodzie nie idzie mi tak szybko,wiec prawie codziennie po troszkę zażywam świeżego powietrza,zima jeszcze nie przyjdzie to jeszcze coś zdążę,mnie też się marzyły kury ,ale ja ciągle w jesieni wyjeżdżam ,oczywiście na grzyby i komu ten dobytek zostawię ,wszyscy jeszcze pracujemy,pozdrawiam i życzę zdróweczka ;:196

Bogusiu, witaj ,ale ty napisałaś o moim ogrodzie ,aż mi się buzia uśmiechnęła,rydze rosną do samej zimy to można chodzić ,chociaż teraz nie byłam to nie wiem czy jeszcze są na dzień dzisiejszy,w ogrodzie prawie codziennie po troszkę pracuję ,ale jakoś mi to wolno idzie ,pogoda też nie sprzyja ,bo pada i wieje,gorące uściski dla Ciebie ;:168

Gosiu PEPSI pokażę ,bo głosów w tym temacie więcej ,ale nie padnij ze śmiechu ;:196

Beatko,dopiero teraz widać jaki ogród duży ,bo robię i robię ,a końca nie widać :uszy z tymi daliami to jesteś odważna ,ale,życzę ,żeby dały radę ,pozdrawiam :wit

Ewuniu,pokażę,tak wymyśliłam ,bo chciałam uzyskać kaskady,nie mam na tyle ziemi ,ani kamienia ,więc kaskady zrobiłam z bali,na jak długo się to utrzyma zobaczymy ,już przesadziłam tam róże krasnoludki,sypię liście ,na bale ,żeby zrobiła się ziemia i na wiosnę obsadzę całość ,zobaczymy co z tego wyjdzie ;:306

Tereniu,nie wiem czy to będzie typowy skalniak ,bo już posadziłam na kaskadach róże krasnoludki,resztę roślin posadzę na wiosnę ,to wszystko ułożone z tej prasowanej słomy którą miałam w busie jak byłam w lecie u Ciebie,przywlekłam wszystkie te bale słomy do domu,ułożyłam na przygotowanym miejscu kaskady i teraz obsadzę,pozdrawiam ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród już bardzo jesienny,ale jeszcze kwitnący,no i te cudowne owoce.

Obrazek

Obrazek

sesja zdjęciowa moich grudniowych Ciemierników
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

tylko nie pęknijcie ze śmiechu,bo pokazuję rabatę na słomianych balach :roll:
Obrazek
bale będą całkiem zasypane grubo liśćmi .popiołem i obornikiem ,na wiosnę już będzie z tego ziemia ,trochę dosypię jak będzie potrzeba i będą dalsze nasadzenia ,to zdjęcia w trakcie zasypywania liśćmi

na boku leży jeden bal ,on po prostu został,bo było za dużo ,więc nie należy do skalniaka,pójdzie na kompost.
Obrazek

tutaj przesadzony jeden z różanych krasnoludków,obłożony,kamieniami ,żeby ziemia się nie osunęła,a obok skrzyneczka z tulipanami ,która też będzie jeszcze obsypana ,a po przekwitnięciu zniknie stamtąd
Obrazek

tutaj inny krasnoludek
Obrazek

ostatnie umordowane mrozami i deszczem chryzantemki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Elmshorn też daje radę
Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Martusiu ! już parę razy myślałam zadzwonić do Ciebie ale stale coś stawało na przeszkodzie i wczoraj już miałam na pewno telefonować to głowa mi na to nie pozwoliła. Na mnie też ponurość działa. Dobrze że tylko to było przyczyną milczenia. Mnóstwo kolorów jeszcze masz, ale najważniejszy skalniak! pracy przed Tobą mnóstwo i jak zobaczyłam ten nadmiar dobra to od razu pomyślałam, że dużo skalnych roślin lubi skąpą w składniki ziemię i raczej wymieszaną z piaskiem i kamykami. Pewnie to będziesz regulować pod konkretne rośliny. Kamieni potrzebujesz duużżooo :D Też się stęskniłam i dobrze że jesteś mocno całuję ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Martuś pomysłowy skalniak ;:138
Fajna forma kaskad ;:215
Pozdrawiam i ;:196 przesyłam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

No nie powiem, interesująco wygląda ta rabata na balach. :) Lubię Marto takie zdjęcia pokazujące czynności ogrodowe i robienie porządków.
A co do ponurości to i mnie ona ostatnio dopadła niestety, ale staram się nie poddawać, więc zaczęłam odwiedzać zaprzyjaźnione wątki, żeby sobie humor nieco poprawić.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ciemierniki zimą - super sprawa! Moje też zaczynają kwitnąć, a tym bardziej się cieszę, bo pierwszy raz :tan
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Witaj Martuś ;:196 Cieszę się że się odezwałaś bo już się martwiłam co się dzieje z Tobą :(
Ciemiernik śliczny ;:333 Dzięki za zdjęcia skalniaka - super to Ci wychodzi ;:138 ;:138 jak krasnoludki rozkwitną to dopiero będzie wielkie ;:oj ;:oj ;:oj
Chryzantemy jeszcze dają radę ;:63 ;:63 masz ich troszkę .
Napiszę pw.
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martusiu a ja mam pytanie bo zakupiłam jakiegoś ciemiernika wczesną wiosną ,kwitł a teraz widzę ,że u ciebie kwitnie znowu.Czy są to jakieś odmiany czy może ta sama tylko mój coś zeżarło ?
A tak poza moim pytaniem to u ciebie o tej porze cudnie kolorowo a te czerwone kuleczki robią wrażenie,to chyba taki cudny berberys?Jest imponujący ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś fantastyczny pomysł z podwyższoną rabatą. ;:63 Rośliny się odwdzięczą, będą mieć wyjątkowo żyzne podłoże. Ciemiernik w tej jesiennej szarości, jak największy rarytas. ;:oj Niezmiennie mnie zadziwiają kwiaty w takich zimnych porach roku. Też mnie nachodzi melancholia w takie szare dni i brakuje chęci do pracy. ;:174
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu,fajnie ,że i Ty jesteś ,na tych kaskadach będą różne małe roślinki ,a ziemia będzie pewnie jedna dla wszystkich ,myślę ,że dadzą radę ,posadziłam już małą odmianę świerka i będzie jeszcze jedna ,ale na wiosnę ,więc to taki różnorodny pseudo skalniak będzie ,kamieni mam trochę przywiezionych z działki grzybowej i musi wystarczyć ,zobaczę na wiosnę ,jak obsadzę ile ich potrzeba,wywołałaś mnie z tą słomą do odpowiedzi,bo inni też zaraz zareagowali i nie mogłam się wywinąć ;:306 a może to i dobrze,pozdrawiam i dużo buziaczków ;:196

Ewuniu,może pomysłowy ,bo kaskady wyszły fajnie ,ale jak spełni swoją funkcję to zobaczymy,pozdrawiam ;:196

Wandziu,ja też lubię takie zdjęcia ,chociaż gdyby nie Marysia ,a za nią inne dziewczyny chyba bym ich nie pokazała ,tylko dopiero gotową ,zasypaną i obsadzoną ,ale może to komuś coś podpowie bo wszystko widać od podstaw,ja też staram sie nie poddawać ponuractwu,ale wieczór mam kompletny brak energii ,a zawsze byłam nocnym Markiem ,pozdrawiam ;:168

Jacku,te Ciemierniki są piękne ,jak jest śnieg to wydobywają się spod niego i jest taki biały bukiecik na śniegu,w tym roku to mają luksus,cieszę się ,że i Ty masz taką odmianę,pozdrawiam :wit

Tereniu,mam 6 krasnoludków,wszystkie rozsadzone ,muszę postarać się o siódmego i królewnę Śnieżkę ,jak tamte kupowałam to siódmego i Śnieżki nie było,chryzantemy już bardzo przyniszczone,ale trudno,wychodzą za to wiosenne,pozdrawiam ;:196

Beatko,tak są różne odmiany Ciemierników,i kwitną w różnym czasie i mają różne kolory,moje są kwitnące listopad i grudzień ,a Twój pewnie wiosenny,chociaż liście powinny być,bo moje inne odmiany mają piękne zielone liście,te kuleczki czerwone to berberys ,taki dostojny ,pozdrawiam ;:168

Soniu,masz rację ten Ciemiernik to taki ogrodowy o tej porze rarytas,mam je dwie kępki i bardzo sie nimi cieszę ,ta pogoda jest okropna ,ponuractwo,ciągła siąpa ,krótki dzień ,to wszystko źle nastraja i taka niemoc ogarnia człowieka,przynajmniej mnie ,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Ja mam chyba późniejsze ciemierniki
Moje dopiero zaczynają wypuszczać jakieś pączki
Niesamowity pomysł z tymi belami słomy.
Jestem bardzo ciekawa jak to będzie wyglądało
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Marto, zerknęłam na zdjęcia :shock: i aż musiałam dokładnie doczytać co to przedstawia. No nie powiem, ciekawy pomysł. Roslinki będą miały kapitalne podłoże to i będą rosły zdrowo. Ciekawa jestem ile "usiądzie" ta górka ;:224
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Martuś po prostu wzięłaś się za solidne prace. ;:138 ;:138 ziemia będzie z jak bomba witaminowa, cudnie będzie wszystko rosło.
Śmiać niema się z czego raczej Ty będziesz się śmiała, jak nam szczęka opadnie jak zacznie wszystko tu rosnąć z potrójną siłą. :;230
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Martuś wywołałam ze słomą, bo to bardzo ciekawy i nowatorski temat. Wszyscy będzie śledzić postępy z zapartym tchem ;:215 Oczywiście nie każdy sobie pozwoli na taką konstrukcję, bo ona potrzebuje sporo miejsca, ale coś na mniejszą skalę...co by nie :wink: Pogoda się poprawiła, ciepło ino patrzeć jak rośliny się pobudzą ;:306 Miłej niedzieli i serdecznie pozdrawiam ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Martuś, ja nie pękłam ze śmiechu, ja umieram z ciekawości ;:108 Strasznie jestem ciekawa nowego pomysłu i jego widoku w dojrzałym stadium. Mam nadzieję, że będziesz pokazywała na bieżąco bo jakoś do końca nie rozumiem pomysłu :oops:
A krzak obsypany czerwonymi kuleczkami to co to za cudo?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”