Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Post »

U mnie w sumie wiewiórki nie grasują, w sumie wolałabym wiewiórki a mam natrętnych ludzi którzy maltretują te biedne drzewa aby dopaść ile się da :roll: .

Ale i tak jestem zadowolona z ilości jaką uzbierałam (część ze swojego drzewa, chociaż bardziej zbierałam te mleczne orzeszki które z mamą uwielbiam :D ), wyszły mi lekko ponad dwie pomarańczowe siatki na cebulę (te chyba na 5kg).

Szkoda kózki, ale na pewno miała u Ciebie lepiej do samego końca niż miałaby u jakiegoś innego gospodarza który by prędzej pozbył się problemu na drugi dzień.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wzruszająca ta kozia przyjaźń. Niestety zwierzęta są bezwzględne, obserwuję to też u kur, jak stare nie dopuszczają nowo zakupionych do jedzenia i biją przy każdej okazji ;:14
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety jest różnica między gnębieniem ludzkim a zwierzęcym :wink: , ludzie robią to dla własnej satysfakcji i dowartościowania się, zwierzęta natomiast idą za głosem instynktu...przeżyje silniejszy.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Romaszko
Może to nie wiewiórki lecz myszy czy szczury podkradają Wam orzechy :?:
U nas znikła większość z zamkniętego budynku, gdzie na pewno wiewiórki nie mają dostępu. :roll:
Ciekawe opowieści o kózkach :)
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Piekę, piekę :D dzisiaj danie dla leniwych - tosty z kozim serem i barszcz ukraiński na szybko :D

Nie, to nie myszy, bo widzieliśmy wiewiórki, śmigali wte i wewte, sąsiadka też ... widziała znaczy się, nie śmigała ;:306

Ponieważ w sobotę, jak pisałam, nie miałam zbyt wiele czasu to wymyśliłam, że niedzielnych gości nakarmię spageti z sosem a la meksykańskim, posypanym serem kozim z czosnkiem niedźwiedzim, chili i pomidorami ( bo taki akurat miałam na stanie). W sobotę zrobiłam sos, wyglądał ładnie ... jak to sos :D smakował też niczego sobie.

Obrazek

Gościom smakowało, wszystko było ok. Dzisiaj chciałam dodać łyżeczkę suszonej pokrzywy do herbatki, sięgam po słoik a tam! Bazylia!! No myślę, ładnie. Wracam do kuchni, sięgam po niby bazylie a tam, a jak?! POKRZYWA ;:306 Nakarmiłam gości sosem z pokrzywą :;230 Oczywiście nic nadzwyczajnego, przecież wiosną, prawie co drugi dzień robiłam tarty z samej pokrzywy i podagrycznika ale znam i takie osoby co: A co to ja gąską jest czy świnią żeby chwasty jeść? :roll: No cóż, ich strata, powiem tylko, że sos z suszoną pokrzywą był pyszny ... nie wiem czy ta wersja sosów nie zagości u mnie na dobrze :heja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ooo ciekawe pokrzywa jako przyprawa. Alu niejeden przepis powstał dzięki pomyłkom :D
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39

Post »

Smutna i piękna opowieść o kózkach. Mają dobrze u Was ;:167
Szkoda orzeszkow, ale Ty dobra duszyczka jesteś więc pewnie wiewiorkom nie żałujesz.
Sos z pokrzywa ciekawy ;:224
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś podobno używało się go zamiennie z pietruszką :roll: , pewnie ze względu na zapach, również w smaku podobny (nawet próbowałam, ale ja nienawidzę pietruszki :roll: ).
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podagrycznik, podobnie jak gwiazdnica, to nie tylko uciążliwy chwast ale również wartościowy surowiec leczniczy i kulinarny :D

Podagrycznik zawiera flawonoidy, związki kumarynowe, kwasy chlorogenowy i kawowy,witaminę C (60 mg/100g), składniki mineralne (żelazo,miedź,mangan,tytan,bor,wapń i potas).
Ma działanie regenerujące organizm, odtruwające, moczopędne, przeciwreumatyczne, zwłaszcza przeciw podagrze ? obniża podwyższone wartości kwasu moczowego we krwi i uśmierza ostrzegawczy ból tym powodowany.
Pomocny przy ukąszeniu owadów, wystarczy zrobić okład z rozgniecionego listka podagrycznika.

Moja zupa z podagrycznika i pokrzywy + fasola, pomidory, ziemniaki:

Obrazek

Tarta XXL z podagrycznikiem, gwiazdnicą, pokrzywą i dzikim szczypiorem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

No nie mogę, takie super przepisy a tego dziadostwa u mnie w ogrodzie pod dostatkiem. ;:138
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Ałła mieszkając w mieście też tak używałaś ziół oczywiście kupionych czy teraz dopiero.
Podziwiam Twoją umiejętność w rozpoznawaniu i stosowaniu jako przypraw.
A dziki szczypior to jeszcze masz na łąkach?
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu ale zaskoczyłaś mnie tym pytaniem o ziołach :roll: teraz siedzę i myślę, jak to ze mną wcześniej było :;230 Już wiem! Używałam ziół (kupionych mieszanek raczej) ale dużo - dużo mniej. Teraz faktycznie, wiocha otworzyła/umożliwiła mi ogrom tego bogactwa ... no i internet dołożył swoje 5 groszy :;230

Dziki szczypior rośnie, jak najbardziej! Tylko trzeba robić wyścigi z sarnami/jeleniami i kozami :D kto pierwszy, ten lepszy! Uwielbiam jak kwitnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

O jakie ładne zdjęcie a ja nie widziałam u nas na łąkach, no teraz nie chodzę a może nie dojrzałam he, he.
Byłam fanką ziół miałam nawet z tego powody pewne kłopoty zawodowe ale to dawno, potem poszły w kąt.
Od kilku lat znowu z nimi jestem za pan brat jak wróciłam na łono natury, :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam Alu za wepchnięcie się do Twojego wątku, ale nie przyszło mi na myśl lepsze miejsce niż ten zakątek aby podzielić się z Wami tym linkiem dotyczącym próby wprowadzenia ustawy o możliwości sprzedaży zdrowej żywności w gospodarstwach itp : http://grzybypl.blogspot.com/2015/11/ka ... mment-form .
Mam nadzieję że nie wygonicie mnie stąd brzozowymi miotłami :roll: .
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Ginka, to super pomysł, najwyższy czas żeby i u nas było normalnie w tym względzie, tak jak w innych krajach ;:333 ;:333

Alu, bezczelnie kopiuję sobie Twoje przepisy, wiosną na pewno nie zabraknie podagrycznika i innych ciekawostek w mojej kuchni.
A co do szczypiorku, to kupiłam parę lat temu w sklepie wysyłkowym sadzonkę pod nazwą: Allium schoenoprasum - czosnek szczypiorek http://www.e-katalogroslin.pl/plants/38 ... oenoprasum , po trzech latach mam go wszędzie pełno, w zasadzie powinnam go traktować już jak chwast, ale jest taki piękny jak kwitnie i do tego zawsze pod ręką by zerwać do kuchni, że pozwalam mu zarastać połacie ogrodu, i tak się zastanawiam czy to czasem nie jest to właśnie ten dziki szczypiorek :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”