Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Post »

Aneczka, w ubiegłym roku miałam identyczną sytuację w biedrze. Przywieźli ogromniaste ilości powojników, krzewów owocowych i krzewów ozdobnych i po prostu się przeliczyli. Zrobili więc obniżkę 50% tak przynajmniej widniało na przyklejonej do kartonów kartce. Wiesz jakie było moje zdziwienie kiedy podeszłam do kasy z koszykiem upakowanym ledwo żywymi budlejami i powojnikami, a pani ekspedientka powiedziała, że obniżka jest tylko na owocówki. Pytam jej czy to rozsądne, bo reszta roślin jest w fatalnej kondycji i właściwie nie ma gwarancji, ze w ogóle się przyjmą. Dowiedziałam się, że taka jest polityka sklepu i oni nie będą rozdawać za darmo, lepiej już wyrzucić :shock: Oczywiście nie muszę dodawać, że odłożyłam wszystkie rośliny. Większość i tak była loterią, a ich szanse przeżycia szacowałam naokoło 30%
Dodam tylko, że wczoraj miałam przymrozek -9 stopni.. Powojniki dostały już swoją porcję kompostu na wierzch, róże w większości też. Dzisiaj mam jeszcze w planach "obkompostować" ostatnią rabatę a później obsypać wszystko workowaną ziemią.. Nie będę ryzykowała zmrożenia, a zapowiadają na jutro -15 ;:202
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

W tych marketach to w ogóle o te rośliny nie dbają. Takie mizerne, często suche stoją.I zamiast te ceny obniżyć wolą wyrzucić. Co za polityka... Ja wiem że te sprzedające o tym nie decydują ale ktoś powinien.
Kurcze ja powojników nigdy nie okrywam. Może rzeczywiście im kopiec usypać i okryć nóżki choćby stroiszem.Jakby to miało się przyczynić do lepszego kwitnienia, to czemu nie?
A u mnie dziś było rankiem -8. Jak się tu przyzwyczaić? ;:145
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No ładnie baby jedne tak się tu ze mnie nabijać? Obrazek
A co tam! Macie ode mnie kwiatka za świetne poczucie humoru!

Obrazek

Olu ja ostatniej zimy też miałam niezabezpieczone powojniki, nawet te świeżo posadzone i wszystkie przetrwały. No ale co to była za zima? Obrazek Pozostaje mi się modlić Obrazek by i ta była równie łagodna, bo clematisów to na pewno nie okryję. Dosyć mam roboty z kopczykowaniem róż.

Obrazek

Sabinko no co za skoki? ;:oj Z całkiem ładnej i ciepłej jesieni nagle -15 stopni? Szok!
Kochana a czy Ty wiesz, że budleje łatwo się ukorzeniają? Przy wiosennym cięciu wsadź patyczki do ziemi w osłoniętym miejscu. Ja tak mam dwie sadzonki. Cały sezon ich nie ruszałam. Wiosną (czyli po roku) przesadzę na docelowe miejsce, które sama nie wiem gdzie mam. :roll: ;:306
O polityce sklepów co do niedbania i wyrzucania roślin szkoda gadać. Nie umiem tego ogarnąć. :oops:

Obrazek

Wandziu czy wg Ciebie białe czosnki trudniejsze w uprawie jak fioletowe?

To już tylko wspomnienie Comte z sprzed tygodnia:
Obrazek

Kasiu masz rację, pnących róż się nie przycina, chyba, że tylko korygująco lub odmładzająco. Niektórzy tną też za młodu i nisko, by się ładnie zagęściły. Nie jestem jednak w tym temacie aż tak obeznana, by radzić cokolwiek. Obrazek
Oczywiście, że mogłabym te cebule do wora zapakować! Co więcej! Nawet bardzo chętnie! Wszak nie sądzę, by w takich odpadach były jakieś ciapciate resztki, jak np ze sklepu spożywczego. :lol:

Obrazek

AguJa powojniki już można kopczykować tak na 20cm, lub okryć gałązkami stroisza. Radzą, że w pierwszych latach powinno się to robić. Jak będzie łagodna zima, to i bez kopczyka przetrwają. Jak mroźna to zmarzną do poziomu kopca lub gruntu i odbiją z ziemi. ;:131

Obrazek

Tulapku i Ty... tak tu ze mnie boki zrywać... Obrazek

Obrazek

Zuzka i Marlena bardzo się cieszę, że przyczyniłam się do uwolnienia waszych endorfin. :lol: Obrazek

Obrazek

Marlenko dlaczego myślę nad pozbyciem się wiciokrzewu..?
a) bo ten nie pachnie
b) bo kwiatki ma niepozorne i nie za długo kwitną
c) bo nie jest powojnikiem
d) bo nie jest różą pnącą :;230
... ze szczególnym naciskiem na odp c) i d) Obrazek

Obrazek

Moni śnieg nadal u Ciebie leży? U mnie póki co jest świetne przymrozkowe powietrze. Bardzo je lubię. Oby tylko nie spadało poniżej -5 stopni. :wink:
Gdyby tak jeszcze te moje cebulowe zakwitły w tym samym czasie... Zakres kwitnień mam jednak od lutego do lipca. Także rozejdzie się w czasie i w spektakularności. ;:131

Obrazek

Soniu ja tam nadal zbyt doświadczona nie jestem. Obrazek Choć na temat clematisów nadal wiem więcej niż na temat róż. A własne doświadczenie będę zdobywać jeszcze długo. ;:196

Na ten rok koniec też Pomponelli :(( Ostatnie zdjęcie "ładnego" kwiatka.

Obrazek

Teraz jest już tak:

Obrazek

A te śliczne pączki, co pokazałam powyżej to już na pewno się nie rozwiną, po tych ostatnich dość mocnych przymrozkach... ;:185
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Aniu, dzięki za przepis na zimowanie powojników ;:196
Dzisiaj zrobiłam im chochoły ze ściętej trawy ozdobnej, która nawiasem mówiąc wcale nie jest ozdobna ale za to baaaardzo ekspansywna... trzymam ją właśnie tylko ze względu na materiał do okrywania.
bietka1964
200p
200p
Od: 19 mar 2013, o 16:19

Post »

Oooo super podpowiedz dla utylizacji i mojej ekspansywnej trawy. ;:196
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

O, widzisz Aniu, a ja myślałam że Ty już kotlety wstawiasz a tu się okazuje że to nadal świeżynki ;:oj
Jednak co aparat, to aparat, nawet laika potrafi okłamać ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Prawda, że Comte się fajnie trzyma ;:108 Jeśli chcesz uzyskać bujny krzak, który będzie się trzymał bez podpory to załatw jej wiosenne cięcie tak żeby zostało 2/3 krzaczka. Powinna zmężnieć i wypuścić sporo nowych pędów. Podobno tych róż krzaczastych się nie tnie, ale ja w swojej niewiedzy przycięłam i na dobre jej wyszło ;:224
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu pokazuj, pokazuj te ładniutkie kolory. ;:108 Wyliczanka na temat wiciokrzewu powalająca, jednak jesteś szalona. ;:306
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie. :wit
Mamy sobotni poranek, Uświadomiłam sobie właśnie, że ja dziś nic nie muszę. Fantastycznie! Trochę sprzątania od rana, uprychcić obiadek i labaaaa. :heja
U nas po dwóch nocach (na początku tygodnia) z przymrozkiem nastała poprawa pogody, z temperaturami nocnymi +4. ;:oj Świeże, mroźne powietrze się skończyło. :roll: Ciekawe jaka będzie pogoda na święta? Oby "biała". ;:333

Soniu mam jeszcze troszkę zdjęć sprzed tygodnia ale to już ostatki. Zaraz zaczną się wspominki. :D
Ja szalona?! A gdzież tam... Obrazek Po prostu chciejstw mam za dużo a miejsca za mało. ;:224

Wszystkie dziś pokazywane zdjęcia zrobione były tydzień temu.
Pięknie przebarwione liście na krzewuszce:

Obrazek

Sabinko swoja Comte posadziłam przy pergoli /łuku przejściowym i sama nie wiem czy powinna być taka szeroka... Choć teraz ma już ok 140cm, czyli blisko tego co chciałam osiągnąć. Ale z drugiej strony, czemu nie..? Byłaby szersza, to i gałązek z tymi cudnie pachnącymi kwiatami miała by więcej! :D

Tu mamy kwiatek Ashamed Fairy, która to przyjechała do mnie w październiku od Moniki.

Obrazek

Zuzka kotlety zacznę serwować na dniach. ;:215
;:196

Obrazek

Bietko czy już planujesz kolejne wojaże?
Z ekspansywnymi trawami to lepiej uważać. ;:222

Obrazek

AguJa jeśli tylko masz aż tyle miejsca, by trzymać bardzo ekspansywną trawę to tylko się ciesz! Ja na takie rzeczy absolutnie nie mogę sobie pozwolić. Cieszę się, że Twoje powojniki już okryte. :)

Obrazek

Na koniec suchy badyl makro z pozdrowieniami :wink: Tak, ku przekorze. :D :wit

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu pręciki Ashamed Fairy w wodzie wyglądają, jak za szkłem, pokazałaś jej piękno. ;:63 To u mnie będzie milion siewek z z tych badyli. ;:202
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Tylko, że to coś nie tak z tym kolorem. Myślę, że to dlatego, że jeszcze się nie zadomowiła.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu,jakiż to Ty masz aparat?
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam dziś na działeczce. :tan Pokopczykowaliśmy z Emem róże, werbeny. Poprzycinałam też suchych badyli. Jeszcze muszę pościągać z pergol pnące róże i na ziemi je położyć (jak się uda i nie będą zbyt sztywne).
Zanim jednak trafiliśmy na działkę, trzeba było zakupić worki ziemi do kopczykowania i kilka worów z korą. Pojechaliśmy więc do Ciastoramy i ciśnienie od razu wskoczyło mi na 300, a wiedzcie, że ja nisko ciśnienioweic jestem. Aby tylko weszłam na dział ogrodniczy to od razu dojrzałam wielki kosz z napisem: "wszystko po 2 złote". A w koszu owym paki z cebulowymi. :evil: A dokładnie tydzień temu zagadnięty przeze mnie Pan w Ciastoramie zapewniał mnie, że nie da się bardziej obniżyć cen, mimo iż koniec listopada, bo sklep nie będzie sprzedawał poniżej cen swojego zakupu. I woli wywalić towar jak dokładać klientowi. Skoro się nie udało a Pan był taki pewny swego to wzięłam kilka paczek po 4zł. A teraz wsio po 2! No żesz kurka!
Oczywiście strzeliłam mega focha, jak tylko zobaczyłam ten kosz ale i tak skromne zakupy poczyniłam. A skromne, bo Małża gały paczały, co moje łapy brały. :roll:

Obrazek

Tulapku mam aparat Sony RX 100 II. Musze go tylko jeszcze rozpracować. ;:333

Obrazek

Obrazek

Moni no kolor zdecydowanie nie ten. Póki co w ogóle się tym nie przejmuję. Czekajmy do czerwca z ewentualnym panikowaniem. :wink: Myślę, że będzie dobrze, bo Ty wiesz co mi wysłałaś. Widocznie to taka jesienna fanaberia mojej już Ashamed Fairy. ;:196

Obrazek

Soniu wcale mnie to nie dziwi, że u Ciebie będzie milion siewek. Doprawdy nie wiem czemu u Ciebie wszystko się tak plęgnie do życia. ;:131 Ach żeby u mnie choć ostróżki tak chciały... ;:224

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu zazdroszcze cebul. Chyba się przejdę w tygodniu do moich ogrodniczych, może też takie promocje są ;:oj
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ty po 2 zł, Zuza po 2 zł, a ja nic nie kupiłam. ;:145 Irysy cudne, kwitną przed tulipanami, uwielbiam je. ;:215 Czosnek w takiej cenie. ;:oj Siewki ci podeślę w ilościach hurtowych. ;:306 Tylko czy je zechcesz. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”