Blues w kaktusach 2 - onectica na bis

Zablokowany
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis

Post »

Wygląd mają fantastyczny ;:oj ...a jaki zapach :?: też fantastyczny czy może trochę mniej :?: :;230
Awatar użytkownika
Aileen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2015, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale tu u Ciebie sympatycznie ;:168 a w kolekcji sporo się dzieje. Kwiatki na Orbea variegata bardzo oryginalne. Masz piękne adenia i to z własnego wysiewu, podziwiam ;:215 Ślicznie kwitną Twoje schlumbergery ;:108

Pozdrawiam Lidia
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wiecie co, że nie jest źle ;:204 Fakt, że to przez moment 2 kwiatki tylko, a tak to 1. W pokoju nie było czuć nic.
Dziecko wsadziło nawet nos do jednej, ale też nie oszalał. Ja pamiętam z dzieciństw, że mieliśmy taki egzemplarz, ale cały był obsypany kwiatami - smród kociej kupy w całym pokoju się unosił :?
Może syna nie zszokowało, bo w życiu z kotami do czynienia nie miał, to nie wie, jakie to śmierdzące :wink:

Melduję jeszcze, że w końcu biała Schlumbergera rozwinęła pąka :tan Jutro 'uszczęśliwię' fotkami tych, co tu zajrzą ;:306
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dwa osobniki Orbea variegata mają na żywo takie różnice w barwie kwiatów? Fajnie, ze choć po 2 kwiaty...moja w zeszłym roku sypnęła kilkunastoma, a w tym roku - kicha...
Swoją drogą to ciekawe - napisałaś, ze przed laty w domu jakaś kwitła obficie - czy ktoś ją wtedy pielęgnował zgodnie z tajnikami wiedzy, jaką posiadasz obecnie?
Pytam, bo i ja z dzieciństwa/szkoły podst. pamiętam w domu obficie kwitnące śmierdziele, obsypanego kwiatami leciwego cereusa itp. - nikt nic nie wiedział o ich uprawie, rosły byle gdzie i jak chciały, a kwitły tak, ze aż zapamiętałam, nie interesując się nimi wtedy...chciałoby sie napisać: dawniej wszystko było lepsze :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bebos pisze:Dwa osobniki Orbea variegata mają na żywo takie różnice w barwie kwiatów?
Tak - jeden był bledszy, drugi taki bardziej nasycony. Nawet ten ciemny był troszkę inny - w tym drugim taki 'cieplejszy'
No i w budowie tez widoczne różnice, co zreszta zapowiadał już kształt pąków.
Swoją drogą to ciekawe - napisałaś, ze przed laty w domu jakaś kwitła obficie - czy ktoś ją wtedy pielęgnował zgodnie z tajnikami wiedzy, jaką posiadasz obecnie?
Tia! Mhm :D "Tajniki" były takie, że trzeba go mało podlewać ;:306
Ale sie bestia kilka lat udawała - kwitł dośc obficie, na wschodnim oknie, nie pamietam, żeby zimował w jakiś specjalny sposób, a kiedy mama go darowała komuś, to była spora kępa.
Ale być może nieświadomie mama mu dogodziła jednak. Wtedy w moim domu królowały grubosze i amarylisy (a może hipeastra), czyli podlewania za dużo nie było. No i mieszkanie niespecjalnie zima przegrzane, więc pewnie wszystko sie to do kupki przypadkiem na odpowiednie traktowanie złożyło.
chciało by sie napisać: dawniej wszystko było lepsze :wink:
O to to!! ja nawet miałam napisac, że tak, jak pomidory miały kiedys inny smak, tak i kwiaty prawdziwiej pachniały! 8-)

Biały ;:173

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Lucynko! U Ciebie niezawodnie się coś dzieje, i fajnie, bo pogoda nam dokucza jak może. Ja już tęsknię za słońcem, a Twoja stapelia nieco je przypomniała. Super! Jak zawsze fajnie się tu zagląda :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

onectica pisze:Tia! Mhm :D "Tajniki" były takie, że trzeba go mało podlewać ;:306
Ale sie bestia kilka lat udawała - kwitł dośc obficie, na wschodnim oknie, nie pamietam, żeby zimował w jakiś specjalny sposób, a kiedy mama go darowała komuś, to była spora kępa.
Jakiś czas temu byłem u znajomych i też zeszło na różne zielsko... Mowa była o geranium "bo kiedyś to mamie tak pięknie kwitło i kwiatów było bez llku..."
Cóż, jak kiedyś jakiejś mamie fajnie rosły i kwitły roślinki to było to tak :
zieleninka stała sobie na oknie, w dzień było ciepło bo było napalone w piecu, węglowym piecu, w nocy był chłodek bo nie było komu do pieca dołożyć, okna były niespecjalnie szczelne... Roślinki miały jak na dworze, w dzień ciepło a w nocy chłodniej, węglowy piec nie wysuszał powietrza jak to jest przy kaloryferach, okna plastikowe więc chłodku od nich prawie wcale no i wilgoci również nie przepuszczają...

Hmm ten biały to wygląda jakby jakowaś jaszczurka wypuściła jęzora po latające jedzonko ;:224
a tak w ogóle to ;:215 fajny, fajny :D
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aha...jaszczurka...biała napuszona jaszczurka z ozorem na wierzchu ....lub jak kto woli kosmita wywalający jęzor :;230 :;230
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

A tu znowu wesoło i kolorowo ;:215
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wszystkim! Na dworze buro i ponuro, wieje, jakby sie ze sznurka urwało, wiekszość roślin śpi, to każdy ruch w doniczce cieszy :D

Na kwiatek Pachyphytum nadal czekam, nie spieszy mu sie coś, natomiast ceropegia będzie miała drugi rzut! Zapowiada się 6 pąków, chyba, że sie jeszcze jakieś dodatkowe niespodzianki wyklują.

Hoja Matyldzia pdjęła wzrost z czego sie bardzo cieszę! :tan

Za to - Beatko - juz wiem, że wyrzucę kolejne 4 odmianowe fiołki. Zostanie ostatni, ciekawe na jak długo. W ciągu ostatnich dwóch lat przewinęło mi sie ok 200 roślinek, około 50 odmian. Spektakularnych kwitnień nie zanotowałam, spektakularne porażki i owszem. Chyba mam w domu coś, co im szkodzi, a nie lubię chemizować sobie środowiska :(
Poddałam sie również, jeżeli chodzi o skrętniki, chociaż tu próbowałam tylko do 3 razy.

Taki off troszkę, za co przepraszam, ale z powyższego wynika chyba jasno, że nie ma to jak kaktusy! ;:173
Aczkolwiek jeden kurdupel astro mi już wypadł. On już latem wydał mi sie mocno podejrzany, więc nie zdziwiło mnie to zbyt bardzo, niemniej jednak troche sie boje, żeby mi się sytuacja z poprzedniego zimowania nie powtórzyła, kiedy to właśnie astra mi padały co i rusz.

Qrcze, ciepło na dworze, ciepło na zimowisku, a jeszcze tyle czasu do wiosny przed nami :roll:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucy trzymaj się kochana, kaktus górą stoi, a wiosna przyjdzie nim się obejrzymy i znów... kolory się pokażą :wit
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / a jeszcze tyle czasu do wiosny przed nami :roll:
- a jeszcze tak niedawno cieszyliśmy się początkiem sezonu ... jak szybko przeminął. Nawet się dobrze nie obejrzysz, a już będziesz wynosić swoich podopiecznych na świeże powietrze :wink: i na słoneczne kąpiele.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Phacops
1000p
1000p
Od: 8 wrz 2012, o 09:43
Kontakt:

Post »

Astraki to ogólnie są trudne u mnie rosną bo rosną..... i raczej się nie nastawiam ze dorosną choć trochę urosły. Jakoś lobivie są bardziej pancerne
Moja Galeria
Letnia wyprzedaż Sprzedam
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze tylko grudzień, styczeń i luty i juz wiosna :wink:

Tymczasem pada mi podkładka spod czerwonego bezchlorofilowego gymno - blednie, żółknie w szybkim tempie i długo już chyba nie pociągnie, coś się da zrobić z czymś takim?
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

To chyba norma dla tych podkładek, one nie wytrzymują długo. Możesz tylko przeszczepić na inną, ale w zimie?
Basia
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”