Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Potencjalny ogród Anulli cz. 2

Post »

Piękne liście truskawki Ambrozja widać z daleka.
Obrazek

Ostatnie nagietki w warzywniku.
Obrazek

Pierwsze kwiaty ciemiernika białego. Przez suszę niewiele urosły, ale mam nadzieję, że teraz się zregenerują i wiosną nadrobią.
Obrazek

Różowa chryzantema ładnie urosła, pomimo suchego stanowiska. To kępka już przerzedzona - dwa bukiety. Uwielbiam chryzantemy i nie mam cmentarnych skojarzeń. To bardzo wdzięczne i bezproblemowe rośliny.
Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Potencjalny o...gród Anulli cz. 2

Post »

Beatko, cóż za entuzjastyczne powitanie :D . Niestety, powrót tymczasowy, ale komputer w budowie, jeszcze monitor trzeba zamówić i jakąś część - dla mnie tajemniczą i obcobrzmiącą. Grunt, że na dobrej drodze.
Ja ciągle upycham dodatkowe rośliny to tu, to tam. Zrobiłam względny porządek na rabacie z różami angielskimi, ale, czy wiosną nie nabroję od nowa... ;:224
Mam kilka bukszpanowych kulek różnej wiekości. Myślę, że byłyby niezłe przy tarasie. To byłoby jedyne miejsce z krzewami zimozielonymi. Jakoś nie mogę się zdecydować na konkretne odmiany iglaków.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneczko gratuluję serduszka. ;:167 ;:167 ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O, ,Ania czytam serduszka się dorobila ;:215 ;:138
Ta truskawka superowa ;:oj
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu truskawka iście jesienna w kolorach ;:333
Zdrówka życzę ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu ale ciemiernik teraz cieszy kwiatem. ;:215 Też kocham chryzantemy i od lat kupuję jako dekoracje jesienne i wielkokwiatowe do wazonu.
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18

Post »

Aniu zajrzałam z rewizytą do ciebie i powiem ci ,że mimo iż byłam kiedyś w twoim wątku to miałam spore zaległości .Teraz je nadrabiam i jestem już trzeci dzień bo jak zaczęłam od początku tak skończyłam na ostatniej stronie dopiero niedawno.Masz przepiękny ogród,dopracowany,masę cudnej roślinności a ja wpadłam w komplesy ;:224
Teraz to w te zimowe wieczory będę bardzo często u ciebie bo jestem zakochana ;:167 ;:167 ;:167
Warto było tyle spędzić czasu u ciebie,na prawdę warto :)
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

No proszę , jaki piękny kwiat ciemiernika. U mnie tez wychylają łebki, ale nie kwitną jeszcze. Chryzantema też piękna . Nie ma to jak jesienią kwitną chryzantemy. Ostatnio pokochałam je , kiedyś nie doceniałam :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Anuś :wit
Nagietkowe słoneczko ładniutkie.
ciemiernik ten zawsze kwitnie w grudniu???
Różowa chryzantema cudna.Ja też lubię chryzantemki .
Jeszcze nie mam ich dużo. ale stopniowo co roku coś dochodzi :D
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi mili Goście!

Nareszcie zakończyła się reaktywacja mojego komputera, zakupiony został stosowny (czyli nielimitowany) pakiet internetowy, więc oficjalnie powracam na łono Forum :tan .
Dziękuję za gratulacje. Szczególnie dziękuję Jagodzie, która zainicjowała serduszkową procedurę.

Tereniu, dziękuję. Staram się dorównać Twojej życzliwości.

Tulap, doprawdy nie wiem, czym zasłużyłam na serduszko, ale jest mi bardzo miło z powodu tak miłego wyróżnienia. Truskawka mnie zaskoczyła tymi intensywnymi kolorami.

Dziękuję Aniu. Zdrowie, rzecz jasna, jest już w doskonałym stanie. Nawet coroczny zimowy maraton oskrzelowo-zatokowy sobie odpuścił :shock: .

Soniu, moje młode ciemierniki białe chyba się zmęczyły jesiennym kwitnieniem, teraz nie mają nawet jednego kwiatu, ale mam nadzieję, że zostawiły coś na wiosnę. Chryzantemy kwitły u mnie do Bożego Narodzenia.
Pisałaś, że werbenę siejesz w lutym. Już się szykować, czy poczekać? Czy wystarczy jej 15 stopni ciepła do wykiełkowania? Liczę na siewki w ogrodzie, ale wolę się zabezpieczyć.

Beatko, dziękuję Ci za szczodry potok miłych słów. Postaram się Ciebie nie zawieść, ale sądzę, że dopiero wiosną będę miała co nieco do pokazania. Zima obnaża u mnie brak iglaków, sąsiednie pola wykoszone, tak, że nawet śnieg nie ma się na czym malowniczo osadzać. Jedyne, co ubarwia mój ogród, to sójki i stadko bażantów, ale zawsze biegnę po dzieci, zamiast po aparat, więc nie doczekały się sesji zdjęciowej.

Karolino, ja miałam niechętny stosunek do chryzantem, kiedy miałam do dyspozycji tylko malutki ogródek. Przez cały sezon zajmowały miejsce, żeby jesienią zakwitnąć, albo i nie zakwitnąć... Teraz mogę sobie pozwolić na kapryśne byliny, zwłaszcza tak niekłopotliwe.

Aneczko, ciemiernik biały kwitnie od jesieni do kwietnia. Od pogody zależy, kiedy będzie to kwitnienie masowe. W tym roku chyba było w grudniu. Moje jeszcze są młode, więc nie było spektakularnego efektu.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hurraj,Ania w końcu jest w pełni podłączona do ogólnoświatowego ośrodka zabierania czasu do życia i będzie z nami :tan :tan :tan
Coś z ziemi wyłazi,plany?
A tak ogólnie to wczoraj już zapukać dla przypomnienia chciałem,jednak...Przeczucie było słuszne ;:173
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu u mnie samosiejek werbeny patagońskiej były setki, nie będę już siać na parapet. W ubiegłym roku wysiałam w lutym i wschodziła chyba ponad miesiąc. Zanim wzeszła posiałam kolejne i prawie jednocześnie wykiełkowały. Pewnie potrzebuje długiego dnia do wschodów. ;:218 Moje stały w temperaturze 10-12 stopni i 22, nie widziałam różnicy we wschodach.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tulap, mnie też Ciebie brakowało ;:196 . W sumie wczoraj już byłam połączona ze światem, jednak trzeba było co nieco podciągnąć w komputerze, żeby nadążał za moim zapotrzebowaniem. Intuicja Ciebie nie zawiodła.
Co do planów... Z pewnością pojawią się nowe róże, ale żadne rarytasy. Częściowo zrekompensują mi to dwie magnolie Genie, które planuję posadzić zamiast lip przed domem.

Soniu, sama nie wiem, czy się bawić w sianie werbeny. Obawiam się, czy nasiona przetrwały na rabacie, bo mi tam kałuże zamarzają. Nie doceniłam ilości gliny w podłożu. Na razie się wstrzymam z zapełnianiem parapetów, a później zobaczymy.
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zauważyłam, że od lipca wstawiłam tu niewiele zdjęć, więc ubarwię nieco zimową porę.

To chyba ostatnie chwile przed nadejściem nieludzkiej suszy. Mam kłopotliwy pas metrowej szerokości między tą rabatką, a granicą. Rabatka jest na przydomowej oczyszczalni, więc chyba tylko pnącza wchodzą w grę. Kłopot tylko z tym, że pnącza potrzebują jakichś trwałych konstrukcji, na które mnie jeszcze nie stać.
Obrazek

W tle niby-porzeczki mojego taty. Niby, bo zebrałam może sześć litrów z szesnastu krzewów ;:306 , ale wywalić nie bardzo wypada.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Anna.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Boże,Twoje floksy ;:oj
A pnącza niekoniecznie muszą tam być,możesz sobie strzelić jakieś miskanty ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”