Kiedyś będzie tam ogród...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kiedyś będzie tam ogród...

Post »

Ewelinko korzystając, że do mnie zajrzałaś to podpowiem Ci kilka roślinek do donic. Na wiosnę posadziłam Pandoreę jaśminową - nie zdążyła co prawda zakwitnąć, bo pąki pojawiły się tuż przed przymrozkami. Roślinka pięknie się prezentuje i mam nadzieję, że się dobrze przechowa i w przyszłym roku pięknie zakwitnie. To to pnącze na drabince za heliotropem i komarnicą.

Obrazek

Bardzo ciekawym pnączem do donic jest klitoria. Ja natomiast choruję od 2 lat na Vigna Caracalla. W tym roku posadziłam w gruncie, ale to nie był dobry pomysł. Na wiosnę spróbuję znowu w donicy. W tym roku w instytucie warzywnictwa i sadownictwa w Skierniewicach zobaczyłam Ołownika - to była miłość od pierwszego wejrzenia ;:167 Jak uda mi się dostać, to na wiosnę też ruszam z hodowlą :D Zastanawiam się też nad tunbergią - wygląda kosmicznie zupełnie jak sztuczny kwiatek.
To sa moje typy pnączy doniczkowych, ale może ktoś coś jeszcze podpowie. :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ponownie. Jestem pod wrażeniem. Nie znam żadnej z tych roślin więc będę musiała poszukać w necie. A mi marzy się coś w stylu oleandra. Niestety to trująca roślina a ja przy dwójce małych dzieci nie mogę sobie na to pozwolić . No nic będę musiała poszperać . Dziękuję za propozycje . Pozdrawiam :wit.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dalie mają się zdecydowanie lepiej, ale troche niepokoi mnie duża wilgotność.
W ogrodzie niby pusto, ale coś tam jeszcze się zieleni, a nawet widać sporo pąków.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Liliowiec? ;:oj Kasiu jak to robisz inne forumki już dawno nie mają na Mazowszu kwiatów, a u Ciebie jeszcze kolorowo :?:
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

liliowiec też mnie zaskoczył - tym bardziej, ze w tym roku jeszcze nie raczył zakwitnąć. Ale oglądałam dzisiaj pogodę długoterminową - raczej nie dane mu będzie rozkwitnąć... ;:185
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Haha, mój "pałąk liliowcowy" też jeszcze stoi na baczność. Ale nie myślę że już nie zakwitnie, pierwszy mróz i będzie po nim :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Kasiu, i tak nie masz co narzekać, u Ciebie jeszcze kolory na rabatach goszczą. U mnie tylko różane pączki z marnymi widokami na kwiaty. Obiecałam sobie za to, że w następnym sezonie do dużych donic, na które w tym roku nie starczyło mi weny, posieję astry jesienne. One teraz kwitną na całego ;:167
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To tak jak ja - też sobie obiecałam, ze w przyszłym roku posadzę trochę astrów i chryzantem, żeby o tej porze roku nie było tak pusto w ogrodzie.
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Słuchajcie czy ja nie zrobiłam głupoty? Kupiłam trochę malin i planuję je w sobotę posadzić. Może za późno? :?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Skoro można sadzić krzewy i drzewa to maliny również do zamarznięcia gleby :D
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To mam nadzieję, ze do soboty nie zamarźnie :D Ale już się boję jak przy tej pogodzie będę je sadzić :?
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Myślę, że maliny możesz śmiało sadzić, ziemia nie jest przemarznięta, za to jest mokro i łatwo się kopie. Pamiętaj tylko, aby zrobić im kopczyki.
Jaką odmianę kupiłaś? Ja nie mam sił na moje maliny. Bardzo słabo rosną a owoców prawie wcale nie ma. Albo im u mnie źle albo to jakaś kiepska odmiana (kupiłam na allegro w opcji "tanio, tanio"). Na wiosnę kupię kilka krzaczków ze szkółki i zobaczę, co mi z tego wyjdzie.
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja swego czasu na działce miałam szpaler z jednego rodzaju malin. Jedna jego część rosła przy ujęciu wody, drugi koniec kończył się w miejscu suchym. Tam gdzie była stała wilgoć maliny były duże i dorodne (nie nawoziłam nigdzie) z drugiej strony krzewy o 1/3 niższe i malin mniej i mniejsze, mało soczyste. Dla mnie wniosek: dorodne maliny = duuużo wody.
Pozdrawiam, Zuza
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No właśnie ta woda... maliny mam na końcu działki i przez to zawsze po macoszemu się je traktowało, ale od teraz mam mocne postanowienie, ze będę o nie dbać :D
Nie mam pojęcia jaką odmianę kupiłam - na pędach jednorocznych ma owocować. Ale od tego sprzedawcy już kupowałam i zawsze miał super rośliny, więc mam nadzieję, że i teraz nie wpuści mnie w maliny :;230
O kopczykach nie pomyślałam - wymyśliłam sobie, że korą je przysypię. Ale kopczyki faktycznie lepsze, bo korę pewnie mi ptaki rozgrzebią.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje maliny też owocowały na pędach jednorocznych ;:108 Późną jesienią ścinałam tak 20-30cm nad ziemią, a wiosną już same startowały kiedy przyszedł ich czas ;:108
Z rozrzewnieniem wspominam torty i desery z malinami... ;:167 Teraz w ogrodzie malin już nie mam, zbyt mocno rozłaziły się po działce, ich kłącza wykopywałam z całkiem niespodziewanych miejsc ;:202 Teraźniejszy ogród zbyt mały na takie malinowe łazęgowanie ;:198
Ja swoje róże mam w małych kopczykach z ziemi, a jak przyjdzie większy mróz dokopczykuję je jeszcze korą na górę.
Pozdrawiam, Zuza
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”