Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Witaj Daysy ;:196 jestem ciekawa jakie różyczki wybrałaś... pochwal się ;:168
Czy miniaturki o których posadziłaś już do gruntu?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Eulalio
Kwiaty jednak ma śliczne, wielkie i cudnego koloru. Muszę nad nią w przyszłym roku popracować ;:108, może się da obłaskawić ;:333
a kto się oprze tak wspanialej ogrodniczce i opiekunce roślin :D
Trzymam kciuki za dobrą jakość różyczek z zagranicznej szkółki bo dzięki temu zobaczymy ich kwiaty w następnym sezonie.
Miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam cieplutko miłych gości tych piszących i czytających :wit

W ogrodzie cicho, smutno i bez koloru, liście opadły, jedne kwiaty przekwitły, inne jeszcze w pąkach, które się już niestety nie rozwiną.
Po powrocie z pracy poszłam przyjrzeć się różom, ponieważ wiele osób pisało o budzących się do życia krzaczkach.
Faktycznie zaczynam mieć obawy, listków co prawda nie widziałam, ale nabrzmiałe pączki na łodyżkach i owszem ;:202 , zupełnie jak wiosną. Pozostaje mieć nadzieję, że zima będzie ciepła i krzaczki przeżyją. O nowych nie myślę, bo ich jeszcze nie mam.

Jadziu, nic nie poradzimy, co ma być to będzie, nie mamy na to wpływu. Z Muzykantami sobie poradzisz, wiosną wątpliwości się same rozwieją. Ja też mam takie dylematy za każdym razem kiedy podchodzę do krzaczka z sekatorem. Staram się zostawiać tylko silne pędy i te które rosną tak jak ja chcę, pozostałe wycinam. Profesjonalne to na pewno nie jest, ale w większości przypadków się sprawdza.
Też jestem ciekawa nowych różyczek, czekam na nie tyle czasu, ale już bliżej jak dalej.

Karolinko nic nie pozostaje tylko czekać. Pochwal się Karolinko jakie cudeńka zamówiłaś.

Maju miniaturki zostaną na zimę w domu, dopiero wiosną wysadzę na rabatę. Tak zrobiłam z Princess of Infinity. Do ogrodu wysadziłam kupione wiosną.
Niedawno trafiłam na artykuł, gdzie pisali, żeby miniaturki pierwszą zimę przetrzymać w domu, bo są za słabe, aby wysadzać je do ogrodu na zimę.
Ostatnie zimy nie są mroźne, więc może by się nic nie stało, ale lepiej dmuchać na zimne ;:108 . Jutro wstawię zdjęcie nowych miniaturek :D .

Maju oto moje zamówione różyczki:

- Chartreuse de Parma
- Claude Monet
- Diorescense
- Summer Dream
- Chandos Beauty
- Terra Limburgia
- Wildeve
- La Villa Cotta

Podobno już, już lada moment będą u mnie ;:333

A właśnie, nie mogłam dzisiaj zrobić zdjęcia, bo mocno wiało. Jak uda się jutro, to wstawię zdjęcie Princess of Infinity, która bardzo pomału rozwija ostatniego chyba w tym roku kwiatuszka, bo pozostałe pąki , chyba nie mają już szans się rozwinąć.

Do miłego wszystkim ;:196
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Dajsy,pragnę donieść że na patyczkach róży Princess są małe pączusie.Czy to dobry znak :?: Oby przeżyły zimę.
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu nie mam tyle wiedzy i umiejętności abym mogła nawet tak o sobie myśleć, ale bardzo Ci dziękuję za dobre słowo ;:196
Też bym chciała, aby różyczki już rosły w ogrodzie, ale na razie czekam ;:65 ;:65 ;:65

Dla miłych gości kilka wspomnień

Piękna Ismena
Obrazek

Sutter's Gold
Obrazek

Reine des Violettes
Obrazek

Eiude
Obrazek

Ach te wspomnienia ;:167
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ismeny piękna jak panny młode :D Kiedyś miałam je u siebie, a teraz nie mam. Właściwie nie wiem dlaczego :?: Muszę odnowić znajomość z tą pięknością.

Piękne są Twoje wspomnienia ;:108 Mnie jednak zachwyciła Nevada i M.Hilling ;:167 Krzaki rzeczywiście wyglądają jakby obsiadły je motyle :lol: Szkoda, że rosną takie duże, niestety chyba się u mnie nie zmieszczą :( Ostatnio jakoś mnie ciągnie do pustaczków

Z przyjemnością spacerowałam po Twoim królestwie.

Mówisz - tylko 8 miesięcy? Z zapasem wspomnień damy radę :tan Byle do wiosny :wit
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

daysy pisze: Maju oto moje zamówione różyczki:

- Chartreuse de Parma
- Claude Monet
- Diorescense
- Summer Dream
- Chandos Beauty
- Terra Limburgia
- Wildeve
- La Villa Cotta

Podobno już, już lada moment będą u mnie ;:333

Daysy :wit zamówiłaś bardzo ładne odmiany róż... Terra Limburgia ma super kolorek... nie znam jej :D
Będzie co podziwiać w przyszłym sezonie... :heja :heja
Z ciekawostek ogrodowych.... to ja mam kolorowy pąk na Agnes Schiliger ... hihihi zupełnie zwariowała.... co prawda nie sadzę,
żeby się rozwinął, ale podglądam go co dalej będzie... :;230
Na moich różach pokazały się czerwone nabrzmiałe noski.... czekam na mroźne noce.... :wink:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja Munstead Wood to wyrywna panna,ma czerwone nosy ;:224 Cały ostatni tydzień było ciepło...
Bardzo ciekawe zamówienie róż,dołki już wykopane? La Villa Cotta ciekawa odmiana i tez zwróciła moją uwagę ;:333

Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, bardzo, bardzo dobrze, :tan znak, że ma się im na życie. Moje patyczki też mają pączusie. Dobrze byłoby przed nadejściem mrozów troszkę okryć je liśćmi. Pod kołderką łatwiej przezimują, tym bardziej, że nie wiadomo czy śnieg spadnie przed mrozami.
Bardzo się cieszę, że eksperyment się udał ;:138 ;:138 ;:138

Witaj Iwonko, masz rację, NevaDA i Margaret Hilling pięknie kwitną, szkoda, że powtórne kwitnienie to pojedyncze kwiaty.
Za to pierwsze kwitnienie to czysta poezja. Ilość kwiatów, odurzający różany zapach i krzątające się wokół pszczoły to po prostu magia, zwłaszcza że w ogrodzie jako jedne z pierwszych otwierają sezon.
Fakt rosną duże, ale myślę, że w każdym ogrodzie jedną gdzieś się wciśnie ;:224
Cieszę się, że spacer po moim ogrodzie sprawił Ci przyjemność :) , zapraszam ponownie, ogród zawsze otwarty.

Maju zamówione róże to wielka niewiadoma, zobaczymy jak będą się zachowywały w ogrodzie. Z kolorami to różnie bywa, na zdjęciach piękne a w rzeczywistości może się okazać, że niekoniecznie. Ale martwić się będę później, teraz czekam ;:65 ;:65 ;:65 z myślą, że będą najpiękniejsze :D
Twoją Agnes też mam na liście, zresztą nie tylko ją :D Wiele z nich już jest na mojej liście, nie wiem tylko czy portfel wytrzyma moje zachcianki ;:224

Aniu, właśnie wczoraj pisałam, że na swoich różyczkach też zauważyłam takie nabrzmiałe "różki". Przyroda chyba fiksuje, bo na pigwowcu dzisiaj też zauważyłam okrąglutkie pączusie. Trzeba mieć nadzieję, że zima w tym roku też odpuści.
Dołki będą dopiero kopane jak przyjdą róże, bo w takim tempie mogę je otrzymać dopiero w grudniu ;:224 i może będzie trzeba je tylko zadołować. :?: . Ostatnią wiosenną dostawę otrzymałam w lutym i też czekały zadołowane do wiosny, tak, że mam wprawę w tym temacie ;:306

Obiecałam Wam wczoraj aktualną fotkę Princess of Infinity, oto ona
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Maju to aktualne mianiaturki

Obrazek

To suchy bukiecik z hortensji

Obrazek

A to ogród w późno jesiennych barwach
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak przebarwiła się Veilchenblau
Obrazek

To Gartenfreude
Obrazek

Przyjemnego spaceru, weźcie parasole, bo od rana pada
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

U mnie też od rana pogoda pod mokrym psem ,ale wiemy ,że deszcz bardzo potrzebny bo nie wiadomo jaka będzie zima.Princess bardzo wyrywna .Na mojej Twiggys Rose też żółkną liście, lecz są zdrowe tylko taki jej urok
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Będzie miała zrobioną kołderkę -4 szt.posadziłam wszystko co dałaś. ;:215
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

daysy pisze: masz rację, NevaDA i Margaret Hilling pięknie kwitną, szkoda, że powtórne kwitnienie to pojedyncze kwiaty.
Za to pierwsze kwitnienie to czysta poezja.
A jak długo cieszą kwitnieniem? Twoje są już chyba dość duże, ile zajmują miejsca takie dwa krzaczorki? Już znalazłam nawet, gdzie są dostępne :;230 Co prawda w tym roku na pewno już ich nie kupię, ale w przyszłym? Może zadziała "nie chcę, ale muszę"? No, przecież bronię się jak umiem....Najwyżej okaże się, że nie umiem ;:224
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit :wit moi mili goście :D

Ranek pochmurny, ale nie pada, jest dość ciepło jak na te porę roku. Właściwie mogłabym powiedzieć pogoda zwariowana, pod koniec września przymrozki wszystko w ogrodzie ścięły, kilka dni w październiku dołożyły co nieco a listopad ciepły ;:oj .
Pamiętam takie lata, że na Wszystkich Świętych padał śnieg a pod koniec listopada była już prawdziwa zima.
Może to i dobrze, że zima coraz później do nas przychodzi, szkoda tylko, że przymrozki przychodzą wcześniej.
Miejmy nadzieję, że taki przebieg temperatur nie wpłynie negatywnie na rośliny w naszych ogrodach.

Jadziu
mnie też deszcz nie przeszkadza, po tegorocznej suszy cieszę się z każdej kropli, jak spadnie z nieba :D . W ogrodzie i tak już nie mam co robić, bo dzień krótki. Sobota odpada, bo przychodzi wnuczek, więc aby do wiosny.
Veilchenblau nie zgubiła jeszcze liści, za to pięknie się przebarwia, ładnie teraz wygląda na brązowym trejażu. Ale powiem Ci, że jak na krzaczek sadzony wiosną to jest ogromny krzak, zarosła mi prawie cały trejaż, przy którym miały się zmieścić 3 róże ;:oj
Boję się pomyśleć co będzie za 2-3lata.
Twyggy's Rose też biorę ja pod uwagę przy następnych zakupach.

Alu życzę Ci abyś miała pociechę ze wszystkich patyczków. Też jestem ciekawa ile mi się przyjmie, bo z wiosennych nie zostało prawie nic, było za sucho. Teraz jest wilgotno i ciepło, więc jest nadzieja, że większość przeżyje.
Iwonka1 pisze:No, przecież bronię się jak umiem....Najwyżej okaże się, że nie umiem

Iwonko my tak wszystkie mamy :;230 ;:215
Nevada i M.Hilling tworzą dość duże krzewy, moje sadzone w 2013 roku mają około 2 metrów. Na szerokość trudno powiedzieć, bo chyba troszkę za gęsto posadziłam i bardziej idą w górę niż w szerokość. Myślę jednak, że około 1,5 metra trzeba im miejsca zostawić, wówczas będą rosły proporcjonalnie. Kwitnienie zaczyna się w zależności od pogody od połowy lub końca maja - są jedne z pierwszych witających sezon. Kończą też jako pierwsze. W tym roku mniej więcej ok połowy czerwca.
Później kwiaty pojawiają się przez cały sezon ale już w niewielkich ilościach, nawet teraz mam jeszcze pojedyncze kwiaty na gałązkach, ale to już nie takiej jakości. Teraz ozdobą są raczej bordowe łodygi.
Wiem, że to krótkie kwitnienie, ale tak jak pisałam, pierwsze jest zachwycające. Jeśli posadzisz obok róże, które będą powtarzały kwitnienie, to wypełnią tę lukę w zupełności.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Wspominkowe róze piękne, ale nadal pięknie wygląda Twój ogród obecny ;:138 i takie fotki wolę, zwłaszcza,ze u mnie już nic nie ma :(
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

daysy pisze:
Myślę jednak, że około 1,5 metra trzeba im miejsca zostawić
Daysy, ja muszę mieć wszystko łopatologicznie ;:224 :;230 Każdej 1,5 metra? Tzn. gdybym chciała obie, to muszę im zarezerwować 3 metry? Jedna chyba nie będzie tak cudnie wyglądać, jak myślisz? A którą poleciłabyś bardziej?

Same pytania mi wyszły ;:202 Nie zawsze tak mam :D
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”