Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Hej Żanett-ko :wit
Przepięknie kwitnące kaktusy ;:333 a Ty narzekasz,że mało kolorowo czy jakoś tak :(
Kociątko rozkoszne tylko nie wiem dlaczego jeszcze nie dobiera się do roślin i np.nie wywraca doniczek albo nie wygrzebuje z nich ziemi?
;:306
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie delikatne i zwiewne...powiedziałabym nawet...wiosenne kwiatuszki ;:138

A co do zwierzaków...u mnie z kolei papuga się zadomowiła...ale tylko jedna i koniec :;230
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Henryku - Panowie Markowie - Patrycja - Elu- Arku - Agnieszko - wielkie i serdeczne dzięki ;:180
Miło mi, że kwiatek się spodobał - ja również Lepismium bardzo lubię.
I masz rację Henryku, że to takie jesienne widoki, taka nostalgia, ale sympatyczna.
Marku - chyba XXX, ale ...S ;:306
Marku - niestety, nie doczekały, ale my jak najbardziej czekamy na Was :D
Pati - nie pachną, niestety. Albo nie czułam nic ;:oj
Elu - dziękuję. A ta mała to po prostu diabełek, jakich mało. Trzy koty od maleńkości, w dzieciństwie ich sporo, ale takiego żywiołu dawno nie widziałam. Szkody już są :evil: ale nadal się nią zachwycamy i tak już pozostanie :D
Arkadius121 pisze: Kociątko rozkoszne tylko nie wiem dlaczego jeszcze nie dobiera się do roślin i np.nie wywraca doniczek albo nie wygrzebuje z nich ziemi?
Arku! Jak nie, jak tak ;:306 Mówię przecież, że szkody już są, ale jakoś dałam radę to naprawić:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Juka to obraz nędzy i rozpaczy, to jeden wielki dla niej drapak, ale już wszystko poukładane i dalej szkód nie robi.

Agnieszko - papuga to fajna sprawa, ale raz nie nakryłam jej na noc, gdy była w gościnie u mnie. Latem. Jak się zaczęła drzeć nad ranem, to masakra, a skąd miałam wiedzieć, że trzeba ją nakryć...? A tak chciałam się wyspać... ;:145

Raz jeszcze dzięki za wizyty.
Niestety, tak jak mówiłam - w rozjazdach nieco jestem, co mnie wybija z ustalonego rytmu, a za tydzień znów wyjeżdżam. A wiecie, co najgorsze...? Że nasiona czekają na wysiew, a ja nie mam czasu za to się wziąć.
Ale już po powrocie z Krakowa będę trochę w domu, to tak wysiew planuję.
A póki co, chciałam się Wam pochwalić kilkoma zdjęciami z ostatniej wizyty w Poznaniu, gdzie - korzystając z pobytu w tym mieście - nie sposób nie było zajrzeć do poznańskiej Palmiarni.
Niestety, zrobiłam kilka zdjęć parodii specjalnie dla Henryka, ale mi te zdjęcia zginęły. Zrobiłam tez wielkie zdjęcia pachypodium - i też wcięło. Nie wiem, może przy kopiowaniu. Trudno. W każdym razie wspomnijcie ze mną te kilka chwil w tej uroczej dżungli:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To pierwsza część. Jak się Wam spodobała, to zaprezentuję drugą - a w niej śliczne (niektóre) kaktusy.
Pozdrawiam Was cieplutko! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No masz! jakies takie-tam rośliny pokazujesz, a kaktusy tylko mgliście sugerujesz!!! Czekamy! I mam nadzieje, że nie przyjdzie czekać tygodniami ;:65

Kota bym chyba udusiła! ;:175 Żyje jeszcze? ;)
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żyje, żyje... Mówię, że dalszych szkód nie robi, kota też można wychować ;:oj Zresztą, chyba jej się ciernie nie za bardzo spodobały :shock:

Zdjęcia kaktusów, powiadasz...
A kalanchoe wielkie jak drzewo się nie podoba..?
A butelkowiec to co...?
A sansewierki i E. lactea na własnym korzeniu to nic...?
A Adenium opasłe jak mój brzuch po kolacji to też "jakieś takie...?" Łeee, myślałam, że Ci się spodobają... :;230 :;230

I coś sugerujesz o tygodniach...? Hm...Niech będzie, specjalnie dla Ciebie wrzucę je teraz. Strasznie żałuję tych parodii, tak cieszyłam się, że to dla Henryka, ale mam nadzieję, że mi wybaczy. Pachypodium też było śliczne, dorosłe, rozłożyste - i nie mam... ;:145 Trudno, pojadę tam kiedyś raz jeszcze, to z lepszym aparatem.
To teraz w takim razie pozostałe zdjęcia z Palmiarni:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję, że się spodobała ta wycieczka wirtualna. Jak jakimś cudem odratuję te brakujące zdjęcia, to oczywiście też je tu wrzucę. Pozdrawiam Was mocno i ciepło, dziękuję serdecznie za wizyty! ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale duże okazy :shock: pewna jesteś że wszystkie zdjęcia z palmiarni, a nie z dżungli :?: ...Są świetne ;:138
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Kiedyś zdarzyło mi się być w poznańskiej Palmiarni, jednak było to kilka(naście) lat temu i jak widzę sporo się tam zmieniło.
W każdym razie wycieczka z tych ciekawych i pouczających, dziękuję że zaprosiłaś nas na nią. ;:333

Na następną zapraszamy choćby do... Lublina - dlaczego nie?? U nas ładniej, na pewno! ;:173

Chętnie bym sobie popatrzył na zdjęcia starszych okazów parodii - tych nigdy za wiele. Nie za często je w ogóle można gdzieś spotkać. ;:204
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Żanetko, wycieczka musiała być ekstra :D a ten butelkowiec... super ;:108 chociaż tak naprawdę to ja tam wolę Twojego Juliana ;:224 i tą Twoją dżunglę w której buszuje :D
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Drzewiaste Kalanchoe beharensis :shock: :shock:
Przez wiele lat - rok w rok - jeździłam do OB i Palmiarni w Poznaniu, ale nie byłam tam od 2005 - albo zaszły tam takie zmiany, że nie poznaję widoków, albo jeżdżąc tam w nieco innym celu z tłumem młodych ludzi nie zwracałam uwagi na to, co teraz mnie szczególnie interesuje, czyli sukulenty...czas na powtórną wizytę, bo wygląda to naprawdę kusząco!
Mała powbijała sobie ciernie w poduszeczki? Dobrze, że nie masz opuncji...ale tefraki też mają glochidy...chyba?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszka, Henryk, Janek, Beata - wielkie dzięki!
brombiel pisze:Ale duże okazy :shock: pewna jesteś że wszystkie zdjęcia z palmiarni, a nie z dżungli :?: ...Są świetne ;:138
Z Palmiarni, Agnieszko, z Palmiarni... Aczkolwiek wrażenie, że byłam w dżungli, bardzo słuszne, zobacz niżej :-)
hen_s pisze:Kiedyś zdarzyło mi się być w poznańskiej Palmiarni, jednak było to kilka(naście) lat temu i jak widzę sporo się tam zmieniło.
W każdym razie wycieczka z tych ciekawych i pouczających, dziękuję że zaprosiłaś nas na nią. ;:333
To ja dziękuję, Henryku, że odwiedzacie mnie jeszcze ;:180
hen_s pisze:Na następną zapraszamy choćby do... Lublina - dlaczego nie?? U nas ładniej, na pewno! ;:173
W to nie wątpię i zapewniam, że jeśli mnie "wiatry" zagonią w Twoje strony, Henryku, to na pewno. Niestety, wiele nie zależy ode mnie, ale będę się rozglądać.
hen_s pisze:Chętnie bym sobie popatrzył na zdjęcia starszych okazów parodii - tych nigdy za wiele. Nie za często je w ogóle można gdzieś spotkać. ;:204
I naprawdę było na czym oko zawiesić... Będę się starać je odnaleźć, ale wątpię, czy się uda. Bardzo żałuję :|
jang pisze:Żanetko, wycieczka musiała być ekstra :D a ten butelkowiec... super ;:108 chociaż tak naprawdę to ja tam wolę Twojego Juliana ;:224 i tą Twoją dżunglę w której buszuje :D
Ja też, Janku! Może dlatego, że moja ;:oj A butelkowiec rzeczywiście robił wrażenie, zaś nie tyle była to wycieczka, co po prostu konieczny pobyt w Poznaniu, tak jak teraz będzie Kraków. Ale przy okazji odpoczęłam w buszu.
bebos pisze:Drzewiaste Kalanchoe beharensis
Wiedziałam, że zauważysz... ;:108 Ciekawe, że ilekroć patrzyłam na jakieś kaktusy czy sukulenty, o kimś z Was myślałam, każde z kimś z Was się kojarzyło... No cóż, efekt uboczny kilku lat na Forum ;:306
bebos pisze:Przez wiele lat - rok w rok - jeździłam do OB i Palmiarni w Poznaniu, ale nie byłam tam od 2005 - albo zaszły tam takie zmiany, że nie poznaję widoków, albo jeżdżąc tam w nieco innym celu z tłumem młodych ludzi nie zwracałam uwagi na to, co teraz mnie szczególnie interesuje, czyli sukulenty...czas na powtórną wizytę, bo wygląda to naprawdę kusząco!
I warto, naprawdę. Ja byłam zachwycona. Odpoczęłam - a to ważne, więc polecam z całego serca.
bebos pisze:Mała powbijała sobie ciernie w poduszeczki? Dobrze, że nie masz opuncji...ale tefraki też mają glochidy...chyba?
Nie...To znaczy nie powbijała, bo łaziła po frajlejkach, a te delikatne są, a ona też jeszcze leciutka. Niemniej to był jednorazowy wyskok, gorzej znosi to juka. Generalnie, mała jest po prostu u siebie, i rządzi, ale już zaczęliśmy jej pokazywać, co może, a czego nie. Niewiele ją to co prawda obchodzi, ale się uczy :?

Raz jeszcze dzięki za wizyty. Ta seria zdjęć to już raczej prosto z dżungli:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego oglądania i miłego wieczoru życzę! :wit
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Takie widoki, nawet tylko na fotkach - bezcenne! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Henryku! ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
jang
500p
500p
Od: 11 paź 2012, o 10:07
Kontakt:

Post »

Wizyta w dżungli choć tylko wirtualna to naprawdę super ;:196
Najbardziej spodobał mi się wodospad ;:108
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dżungla jednak i to z wodospadem jeszcze ;:138 cudo :heja
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki, Janku, Agnieszko! Ten wodospad był taki... trzystopniowy, niemal żywcem wzięty z "Indiana Jones" :;230 Woda na górze wypływała z...paszczy jakiegoś "ludzia" ;:oj
Ale piękny, też przy nim spędziłam nieco czasu. Naprawdę warto tym bardziej, że na dole pływały ryby, które wystawiały pyszczek do ludzi (krótko mówiąc: robiły "karpia" ;:306 )

Ale jak już jestem, to nawrzucam Wam zdjęć. Tym razem rośliny, które udało się nazwać. Część odzyskałam (były w innym folderze), natomiast Henryku, tych z parodiami i innymi kaktusami niestety, nie ma. Coś się musiało stać albo podczas robienia, albo podczas kopiowania, bo pamiętam gdzie w Palmiarni one były, i żadnych zdjęć z tej części Palmiarni nie ma. A jeśli są, to nieostre i to bardzo. Wybacz...Następnym razem biorę aparat, nie komórkę.
W każdym razie przedstawiam ostatnią (bo ileż można zanudzać) część roślin: na początek endemity - w końcu to wątek madagaskarski:

Delonix regia:
Obrazek

Euphorbia tirucalli
Obrazek

Kalanchoe beharensis - ale wielkie bardzo ;:oj
Obrazek

Neodypsis decaryi
Obrazek

Pachypodium lamerei (to nie to, o które mi chodziło, ale jest inne)
Obrazek

Ravenala madagascariensis (a ja niemądra chciałam to sobie wysiać :shock: )
Obrazek

i inne - już nie endemiczne, ale z ulubionych:

Pachypodium bispinosum
Obrazek

Pachypodium namaquanum (szczepione na P. lamerei - a przynajmniej tak sądzę - jednak dumna jestem, że u mnie rośnie na własnym korzeniu ;:306 )
Obrazek

Adenium arabicum
Obrazek

Fockea edulis
Obrazek

Espostoa nana 'cristata'
Obrazek

Espostoa, Submatucana:
Obrazek

I kilka , których nazw dokładnie nie pamiętam:
to piękna, rozłożysta opuncja:
Obrazek

to chyba Euphorbia i chyba lactea cristata, ale mogę się mylić:
Obrazek

I Tylecodon (z dedykacją dla Mateusza :D )
Obrazek

Już zanudzać nie będę i dziękuję, że przebyliście ze mną tę wycieczkę :wit
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”