Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
aniap56
200p
200p
Od: 6 cze 2014, o 21:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Podpisuję się i ja pod tym co napisała DTJ_1.
Jednak muszę schylic głowę przed MIstrzynią zdjęć wschodów i zachodów słońca ;:180 ;:180 ;:108 .
Brawo Marysiu tak trzymać ;:138
Chryzantemę skandynawską mam u siebie i nawet jeszcze kwitnie.Myślę , że z powodzeniem przezimuje u Ciebie skoro dała radę u mnie(a ja z zimnego lubelskiego).Miłego tygodnia i zdrówka ;:168
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Pogoda się całkowicie załamała, pada deszcz, jest szaro i nie ma mowy o jakiejkolwiek pracy w ogrodzie :wink:

Dorotko u mnie na drzewie rozbijają orzechy sikorki, szpaki i dzięcioły i pod drzewem mam mnóstwo pustych połówek, ale Pan Bóg kazał się dzielić :D

Beatko bo chryzantemy trzeba dzielić, przesadzać ale marcinki nie ;:185 one spokojnie się rozrastają. Coś nie wierzę w brak miejsca :D Pogoda niestety nie najlepsza, ale może to być tydzień wypoczynkowy, a jutro będę miała miłe spotkanie z koleżanką z FO . Wypoczywaj bo czytałam, że kryminałki Ci towarzyszą w taką pogodę ;:168

Krysiu dziękuję ;:168
Takie podanie orzechów ułatwia im wydziobywanie środka. Rok temu rozbijałam młotkiem i wsypywałam do karmnika ale nie dawały rady wszystkiego zjeść :lol:

Beatko trochę tylko teraz trudno o odpowiednią słoninkę, bo jej grubość utrudnia powieszenie na gałęzi :wink: Dawałam często tłuszcz z mięsa wołowego, ale ono też teraz głównie chude ;:oj

Dorotko jesteś to dobrze, bo już trochę się martwiłam ;:168 To niebo i mnie zafrapowało i musiałam go pokazać ;:333 Szaroburo ale będzie jeszcze ładnie ;:196

Aniu bardzo dziękuję ;:196 Lubię obserwować wszystkie zjawiska przyrody a jak mogę się jeszcze podzielić tymi obserwacjami to bardzo mi miło :D Bardzo jest ładna Skandynawska, ale niestety wysoka i będę jej musiała znaleźć inne miejsce ale chyba jej to nie zaszkodzi. Teraz jest w pełni rozkwitu ;:167
Wszystkiego co najlepsze ;:168
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Tak jak mówisz, to ja mam skorupki po ślimakach. Nie mam pojęcia komu, ale komuś bardzo ślimaki smakują. Mam na skalniaku wielkie kamenie a pod nimi zawsze masę skorupek po ślimakach. :evil:
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, czarodziejko - ależ niesamowite zdjęcie nieba! ;:138 ;:138
Przybijanie orzechów gwoździami? To ile tych gwoździków trzeba nawbijać :?: :!:
Przy okazji przypomniał mi się ciekawy obrazek z któregoś tam kilkudniowego pobytu u warszawskiego syna. W tym samym domu mieszkała pani, która dokarmiała wiewiórki. Ale jak!!!
Co dzień widywałam ją siedzącą na schodach z dziadkiem do orzechów. Rozłupywała orzechy, po czym już bez skorupek podawała wiewiórkom. ;:219
To się nazywa troska o zwierzęta .... :;230 :;230 :;230
Radosnego wieczoru i zdrówka, Marysiu. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Janioły pieką już ciastka na święta skoro niebo w takim ogniu stoi. Jeszcze masz malinki? Moje dawno padły z zaschniętymi owockami . Z dobroci do jedzenia to tylko orzechy na drzewie są-liście spadły a orzechy chyba czekaja na Boże Narodzenie bo spaść nie chcą :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dorotko ślimaki skorupkowe są przysmakiem ptaków, jeży i in. tylko tych nagusów nikt nie chce jeść ;:14
Ja też na skalniaku mam puste skorupki.

Lucynko o nie aż taka dobra to ja nie będę ;:185 a gwózdki naprawdę były dobrym pomysłem, Po wydziobaniu wyciągnę gwoździe i wbiję nowe orzechy, a nieruchome łatwiej im dziobać :uszy Wieczór sympatyczny dziękuję ;:196
Niebo samo się nawinęło pod aparat :;230 Dobrej nocy i kolorowych snów ;:196

Ewciu orzechy na pewnym etapie zostały zmoczone i skórki się przykleiły co utrudniło im wypadanie z nich i wiszą takie mumie na drzewie, bo liści już prawie nie ma ;:185 Myślę że te ostatnie orzeszki to natura zostawia głodomorom na skrzydłach :;230 Maliny obgryzane przez sarny późno zaowocowały i teraz nadrabiają :D
Lepiej nie wiedzieć co w tym niebie wznieciło taki żar ;:306
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

:wit byłam :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Marysiu :wit
Zaglądam do Twojego ogrodu jeśli tylko czasu i sił stacza ale ten ostatni wschód słońca po prostu mnie zaczarował. Jak Ty to robisz, że tak pięknie wygląda świat?
Formy roślin gotowych do zimowania bardzo mi się podobają i żałuję, że u mnie takich jest niewiele. Najwięcej chwastów ma takie nasienniki ;:306
Pisałaś o orzechach ostatnio i dokarmiania ptaków. U mojego sąsiada rosną leszczyny i stare orzechy a niedawno wypatrzyłam tam piękną wiewiórkę. W tym roku jest wyjątkowy urodzaj na orzechy- wszyscy już napełnili spiżarki, w skupie nie przyjmują a wiewiórka się cieszy. Jedyny minus takiego towarzystwa to fakt, że ukrywa swoje skarby w moim kompoście i obawiam się, że nie opanuję siewek na wiosnę ;:306
Ale obserwowanie takiego rudzielca w czasie zbiorów, to czysta przyjemność ;:215

Pozdrawiam serdecznie i życzę uroczego, jesiennego tygodnia ;:196
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu
Fakt , Twoje zdjęcie świtu robi wrażenie na wszystkich ;:215
Małosia pisze , że u Was był w tym roku wielki urodzaj na orzechy .
U mnie natomiast była orzechowa klęska ! Była susza i orzechy na leszczynach poschły . To już taki drugi rok u nas na orzechy ;:174
Smutni z tego powodu są nie tylko ludzie , ale przede wszystkim wiewiórki . One sobie dadzą radę bez orzechów , są inne nasiona . Na drzewach jest sporo szyszek .
W okresie dojrzewania śliwek wiewiórki zajadały się nimi . Zjadały tylko miękką część , a pestki rzucały na ziemię ,

Życzę spokojnej nocy , dobrych snów . Dobranoc . ;:168
Pozdrawiam, Beata.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,jestem w końcu ,tak znikam i się pojawiam :uszy mam chyba jesienną zawieruchę ,wszystko naraz robię i wieczór padam, nigdy mi się to nie zdarzało ,ciągle nie mogłam spać ,a teraz wieczór nie potrafię siedzieć przy laptopie bo usypiam ,może to przejdzie ,w środę jeszcze raz musimy jechać w świętokrzyskie ,bo Bogdan zostawił wodę w spłuczce i więcej byłoby kłopotu z powodu awarii niż ten wyjazd ,więc pewnie znowu jakichś grzybków nazbieram :heja chryzantemy ślicznie Ci kwitną ,dobrze że one są ,bo dzielnie przetrwały mrozy,a teraz ciepło i dalej się rozwijają ,posadziłam w końcu wszystkie tulipany ,a jest tego trochę ,teraz będzie kolej na wykopanie dalii,ale póki ciepło to niech siedzą w gruncie ,będą krócej w piwnicy,pozdrawiam i buziaczki ;:196
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Jestem i ja, dużo tych wspaniałych opinii, ja tylko dodam jestem na podglądzie i podziwiam. ;:oj
Mam przerwę w spaniu zamęczam się pisaniem to może usnę. Poniedziałek był radosnym dniem w klubie,przyjechali do nas opiekunowie Domu dla Bezdomnych z Jaworzna Ksiądz i prowadząca warsztaty, robiliśmy ikony na kawałku spalonej deski otrzymanej z pożaru Katedry w Sosnowcu, Ciekawy wykład o pisaniu ikon i historia powstania ośrodka dla bezdomnych pozostanie w pamięci, ikony nasze dzieła zostały poświęcone i pobłogosławione i zabrałyśmy do domu. ;:180
Ja podarowałam synowi , synowej i wnukom, niech to będzie okno naszej wiary.Jesteśmy zaproszone do "Domu Betlejem" w Jaworznie, może w przyszłym roku odwiedzimy ten dom. Teraz przygotowujemy się do odwiedzin pensjonariuszy w domu opieki, nasz program to teatrzyk , skecze, piosenki i konkursy, chcemy dać chwilę radości ludziom tam mieszkającym.Data to 28 listopad więc czas goni.Ogródek i dzikusy też czekają,dobrze że koleżanki z klubu pomagają w dokarmianiu.A teraz może zasnę ;:19
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj słoneczka ni widu ni słychu, dzisiaj słychu kap, kap....

Misiu miło mi!

Małgosiu u nas spotykamy wiewiórki szatynki a w niektórych miejscach zbiór pustych skorupek, jakby brudne naczynia po przyjęciu ;:306 U córki taki rudzielec siedział na drzewie i wcinał orzeszki, a jak podjechaliśmy samochodem to wcale nie uciekała...była u siebie :D Tydzień ma być ciepły ale i mokry, z pracami chwilowa przerwa, a ja Ci zdrówka życzę ;:196

Beatko orzechów laskowych to i u nas było niewiele, a włoskie myśleliśmy że będą wielkości laskowych, ale na szczęście trochę padało a i drzewo ma głęboki korzeń palowy to orzechy urosły. Jest ich dużo i duże ;:333 Wokół mojego orzecha jest pełno szyszek, śmiejemy się że wiewiórki i inne niosą szyszkę od sąsiada a jak natrafią na nasze orzechy to szyszkę porzucają :;230 Nie wiedziałam że wiewiórki lubią śliwki? ale jak mam mało śliwek to ucztują z sąsiadów :D
Pewnie masz słoneczko, bo u mnie niebo zasnute i smutne takie jak wczoraj u Ciebie? Dobrego dnia ;:196

Martusiu rzeczywiście rok masz bardzo intensywny, ale i pracy przybywa i sił mniej. Patrz jak wzbogaciłaś swój ogród, a wszystko wymaga opieki ;:333 To Boguś zrobił Ci dobrze ;:306 oderwiesz się od obowiązków i spokojnie pochodzisz po lesie ;:65 Chryzantemy nie ucierpiały, bo u mnie był zaledwie przymrozek który zwarzył dalie. TO życzę Wam szczęśliwej drogi i obfitych zbiorów i ściskam serdecznie ;:196 ;:4

Irenko wróciłaś do swoich nocnych odwiedzin, znowu coś Cię budzi? Jesteś istotą pomagającą wszystkim! niosłaś pomoc zwierzętom na działkach, a teraz umilasz życie ludziom na pewno opuszczonym i potrzebującym czyjegoś zainteresowania i ciepła ;:4 To bardzo piękne! To dobrze, że wciągasz w swoje działanie koleżanki, które też przez to są użyteczne i nie są samotne. Działaj dalej! jestem pełna podziwu dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu
Z tym ;:3 to trochę marnie .
Niebo zasnute chmurami , wieje wiatr , choć nie tak silny jak w poprzednie dni . Jest dość ciepło .
Ten deszcz jest potrzebny , nie wyrówna braków , ale już teraz gleba się nim dość dobrze nasączyła . Nawet na mojej wiejskiej drodze zaczęły tworzyć się kałuże . ;:108
W tym roku z dobrodziejstwa mojej śliwki korzystały ptaki , wiewiórki , borsuki , mój własny pies i my . Nie wspomnę o osach i szerszeniach . ;:333

Życzę miłego dnia :D
Pozdrawiam, Beata.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Marysiu, weszłam na chwilę - w ważnym celu - przed jutrzejszym Świętem.
Właśnie z tej okazji życzę Tobie i Twoim bliskim: ;:167 ;:167 ;:167
- dużo radości, wspaniałych przeżyć i wrażeń; ;:1
- ciepłego, bezwietrznego, słonecznego dnia; ;:3 ;:3
- radosnego świętowania!!! ;:cm
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Beatko u nas wieje cały czas o skoki ciśnieniowe nienormalne (spadek o 60 hPa).
Głowa odpuściła, ale cały dzień nie należał do mnie ;:223
Jutro widziałam zupełnie inna pogodę, a w nocy i teraz +14 st.
Miłego świętowania w dniu jutrzejszym ;:168

Lucynko bardzo Ci dziękuję za pamięć i życzenia ;:168 , trochę zmartwił mnie mój ślubny bo miał jakiś niebotyczny skok ciśnienia, ale mam nadzieję, że nic nie zaburzy jutrzejszego święta.
Tobie życzę radosnego dnia i pięknej pogody do świętowania ;:196 ;:4
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”