GrazynaW pisze:Rybko czy zasoloną kapustę trzymałaś np. w misce te 5 godz nim puściła sok i dopiero dałaś do gara?
Swoją trzymałam zasolona na pewno ze 2 godz. nim puściła sok, dopiero przełożyłam do słoja l(lekko ją tylko dociskając) ale wydaje mi się, że podczas leżakowania ściemniała.
Czy jest to możliwe?
Tak, zasoloną kapustę trzymałam 5 godzin w misce a potem lekko uciskając i przekładając koprem dałam do kamionki.
Nie zauważyłam żeby zmieniła kolor, tylko tak jak pisze Adam zrobiła się "szklista"
Tak wyglądała po 3 godzinach, chwilkę po dodaniu marchewki i cebuli.
Mam pytanko. Pasteryzujecie kapustę po zapakowaniu w słoiki na późniejsze spożycie?
Do tej pory zawsze pasteryzowałam bo nie chciałam żeby się "przekwasiła" ale niestety dużo traci na smaku i chrupkości mimo, że pasteryzuję krótko bo tylko 5 min.
Piwnicę mam zimną więc może będzie si bez pasteryzacji?