Apteka na działce i w domu cz. II
- Malachitek
- 1000p
- Od: 13 kwie 2013, o 01:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Apteka na działce i w domu cz. II
One gnieżdżą się chyba tylko w leżących owocach i mokrych warzywach (np. pomidory) i to raczej też nie wszystkich, a takich z naruszoną gdzieś skórką, więc nie musisz się bać, że będą wszędzie 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zawsze warto spróbować na ciepłym parapecie. 

- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Oj ... bez paniki ... muszki owocówki to plaga każdej jesieni bo ściąga je zapach przerabianych owoców np dżemy, soki, wina itd. oraz nadpsutych owoców bo tam namnażają się grzyby-drożdże, które powodują rozkład tych owoców.krysad71 pisze:Dziękuję Krysiu, to znaczy one maga być wszędzie w jedzeniu?
Te małe muszki żywią się drożdżami żyjącymi na gnijących owocach. Tam tez składają jajeczka.
Zachowanie czystości przy owocach i w czasie ich przetwarzania, przykrywanie na bieżąco wszelkich naczyń z owocami i przetworami , wynoszenie na bieżąco odpadów po owocach a także pułapki na muszki w znacznym stopniu zmniejszają ich liczebność.
Basiu hodowla trawy cytrynowej zimą ... to kiepski pomysł ale próbować można. Owszem czasami zimuję jakieś sadzonki po to aby wiosną mieć własne sadzonki do wkopania na działce . Dzięki temu jesienne zbiory trawy sa obfitsze niz z trawy sianej wiosną.promyczek pisze:Witam czy trawę cytrynową można hodować w domu?
Górną część suszę i jest wspaniałym dodatkiem do herbaty. Natomiast dolne pędy , które sa bardzo soczyste i aromatyczne rozgniatam , tnę na mniejsze kawałki, zasypuje cukrem i mam wspaniały syrop do herbaty i innych napojów.
Ogólnie trawa po zimie wygląda licho (za ciepło i za mało słoneczka) ale ... po przycięciu i podzieleniu szybko rozpoczyna wzrost - sadzić po majowych przymrozkach.
Powodzenia
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Krysiu-bardzo daje mi się we znaki ostroga piętowa i zapal.rozścięgna podeszwowego.
Mam roślinkę w kościolowym ogrodzie żywokost-lekko skapciały,roczny.
Mogę jeszcze zrobić z liści olej,okłady z liści? Pomogą?
Korzeń będzie zbyt młody...
Może warto kupić korzeń suszony i zrobić z niego ....papkę na okłady? maść na smalcu? olej?
Doradź proszę .Problem ciągnie się już dłuuugo ,a ostatnio mocno daje się we znaki
Mam roślinkę w kościolowym ogrodzie żywokost-lekko skapciały,roczny.
Mogę jeszcze zrobić z liści olej,okłady z liści? Pomogą?
Korzeń będzie zbyt młody...
Może warto kupić korzeń suszony i zrobić z niego ....papkę na okłady? maść na smalcu? olej?
Doradź proszę .Problem ciągnie się już dłuuugo ,a ostatnio mocno daje się we znaki

- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Krysiu, gdzieś u Ciebie (chyba u Ciebie) widziałam przepis na ocet z pigwy. Jak go znależć? Przejrzałam dział octowy, ale tam tylko dzwonią o occie pigwowym, przepisu ani śladu. Dzisiaj nastawiłam naleweczkę z 1,5 kg. jutro zetrę na soczek też mniej więcej tyle, a z reszty i ogryzków chcę zrobić ocet. Plan, jak widzisz, chwalebny jeno gdzie przepis na ten ocet 

- christinkrysia
promyczek - Basiu pytasz czy trawa cytrynowa ma jakieś właściwości ... oczywiście,że ma i to jakie.
Nie mam czasu opisywać jak ja ją wykorzystuję ale poczytaj co pisze Dr Henryk Różański - wszystko co warto o niej wiedzieć jest w tym opracowaniu.
link >>> http://rozanski.li/145/trawka-cytrynowa ... -citratus/
Bóle głowy mogą być z różnego powodu więc warto ustalić przyczynę .
U nas często sięgamy po kropelki z nalewki złocień maruna . Robię ją tylko ze świeżych liści.
asma żywokost dobry ale z liści za słaby.... poza tym ich jakość o tej porze niepewna. Poszukaj korzeni, teraz jest odpowiednia pora na wykopywanie. Suchy można kupić w aptece ale ja wolę świeży.
To przypadłość faktycznie bolesna ...
badzia - Wandziu nie pamiętam abym pisała o occie z owoców pigwy bo nigdy nie miałam jej w nadmiarze .
Tak sobie myślę,że przepis na ocet jabłkowy można stosować do innych owoców . Ocet z owoców ma kolor, smak i właściwości uzależnione od tego z czego go zrobimy.
Ważne aby postępować wg określonych zasad .
Kilka dni temu skończyłam robić sok i już mam nastawione całe 5 litrów soku z jabłek w butli ... ładnie pracuje bo dolałam szklankę z już fermentującego. Wyniosę do chłodnego pomieszczenia na 4 tygodnie.
Jabłonie uginały sie od jabłek więc w tym sezonie postanowiłam zrobić wg przepisu z książki Victori Rose, Apple Cider Vinegar.
Będzie najprawdziwszy ocet jeśli oczywiście obie fazy fermentacji przejdą bez wpadki. Dla mnie to baza do dalszego przerobu na ocet ziołowy .

Nie mam czasu opisywać jak ja ją wykorzystuję ale poczytaj co pisze Dr Henryk Różański - wszystko co warto o niej wiedzieć jest w tym opracowaniu.
link >>> http://rozanski.li/145/trawka-cytrynowa ... -citratus/
promyczek pisze:Krystynka blog masz bardzo ciekawy mam pytanko czy masz jakiś skuteczny i pomagający na silny ból głowy który jest uporczywy
Bóle głowy mogą być z różnego powodu więc warto ustalić przyczynę .
U nas często sięgamy po kropelki z nalewki złocień maruna . Robię ją tylko ze świeżych liści.
asma żywokost dobry ale z liści za słaby.... poza tym ich jakość o tej porze niepewna. Poszukaj korzeni, teraz jest odpowiednia pora na wykopywanie. Suchy można kupić w aptece ale ja wolę świeży.
To przypadłość faktycznie bolesna ...
badzia - Wandziu nie pamiętam abym pisała o occie z owoców pigwy bo nigdy nie miałam jej w nadmiarze .
Tak sobie myślę,że przepis na ocet jabłkowy można stosować do innych owoców . Ocet z owoców ma kolor, smak i właściwości uzależnione od tego z czego go zrobimy.
Ważne aby postępować wg określonych zasad .
Kilka dni temu skończyłam robić sok i już mam nastawione całe 5 litrów soku z jabłek w butli ... ładnie pracuje bo dolałam szklankę z już fermentującego. Wyniosę do chłodnego pomieszczenia na 4 tygodnie.
Jabłonie uginały sie od jabłek więc w tym sezonie postanowiłam zrobić wg przepisu z książki Victori Rose, Apple Cider Vinegar.
Będzie najprawdziwszy ocet jeśli oczywiście obie fazy fermentacji przejdą bez wpadki. Dla mnie to baza do dalszego przerobu na ocet ziołowy .
- badzia
- Kontakt:
Krysiu, boję się robić bez przepisu, bo pigwa u mnie na wagę złota. Podobno dodaje się do niej jabłka i coś jeszcze, bo sama pigwa nie da rady się zoccić,wyjdzie coś niekonsumpcyjnego.
- christinkrysia
Basiu roślina o nazwie Złocień maruna rośnie bardzo dobrze w naszych ogrodach. Są też uprawienie odmiany o ślicznych kwiatuszkach ale nam chodzi o czysty gatunek. Mikstury robi się głównie z liści ale może być też niewielki procent kwiatów.
Córa korzysta z niej często bo choruje na migrenę , mnie potrzebna przy alergii , RZS i innych jako uzupełnienie. Przy chorobach skórnych też warto ja stosować.

Czyli musisz zdobyć wiosną sadzonki lub nasiona i w odpowiednim czasie skontaktuj się ze mną - podam przepisy .
Wandziu faktycznie pigwa to całkiem inne owoce niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni. Mój krzew pigwy dopiero zaczyna owocować i na większe plony muszę poczekać ale ...
Wiele lat temu mamusia organizowała mi porządny kosz tych owoców wtedy miałam roboty z nimi ale i radości....
Zawsze była nalewka, chutney z pigwą i pigwa w occie . Oczywiście drobno pokrojona i warstwami zasypywana cukrem jako dodatek do herbaty, napojów itp.
Wybacz ale nie pomogę
Córa korzysta z niej często bo choruje na migrenę , mnie potrzebna przy alergii , RZS i innych jako uzupełnienie. Przy chorobach skórnych też warto ja stosować.

Czyli musisz zdobyć wiosną sadzonki lub nasiona i w odpowiednim czasie skontaktuj się ze mną - podam przepisy .
Wandziu faktycznie pigwa to całkiem inne owoce niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni. Mój krzew pigwy dopiero zaczyna owocować i na większe plony muszę poczekać ale ...
Wiele lat temu mamusia organizowała mi porządny kosz tych owoców wtedy miałam roboty z nimi ale i radości....
Zawsze była nalewka, chutney z pigwą i pigwa w occie . Oczywiście drobno pokrojona i warstwami zasypywana cukrem jako dodatek do herbaty, napojów itp.
Wybacz ale nie pomogę
- badzia
- Kontakt:
Jak gdzieś znajdę to Cię poinformuję o znalezisku, tymczasem wyruszam na jego poszukiwanie.
Złocień maruna można dostać w aptece (sklepach internetowych) pod nazwą Feverfew. Ja nie mam migren ale innym pomógł.
Kasia
- asma
Jaki produkt byłby najmocniejszy w działaniu z korzenia żywokostu?
Zrobiłam już olej .Maść byłaby mocniejsza?Możesz polecić przepis?
Pozdr
Zrobiłam już olej .Maść byłaby mocniejsza?Możesz polecić przepis?
Pozdr

- christinkrysia
Basiu w takiej sytuacji tylko zakup gotowych preparatów lub prośba do rodzinki z ogrodem gdzie można by uprawiać kilka sztuk.
Faktycznie przetwory ze złocienia maruny już sa dostępne w aptekach w różnej postaci - sporo lat temu to ja musiałam z Anglii sprowadzać.
Jedno ale ... preparaty z tej rośliny znacznie się różnią i te na bóle głowy zdecydowanie lepsze gdy wykonane sa ze świeżego ziela. Ponoć przy suszeniu roślina w dużym procencie traci tą ważną substancję .
Wandziu jeśli nie pamiętasz miejsca występowania w naturalnym środowisku to będzie kłopot bo liście mróz załatwił.
Ja ma 2 spore kępy - za siatką ogrodzeniowa od strony rzeki i na działce. Każdej jesieni wykopuję naprzemiennie te żywokosty - spokojnie zdążą narastać kłącza ale to tez zależy od sezonu... Temu na działce przycinam ze 3 razy liście na gnojówkę bo taka jest potrzeba ( mają dużo potasu) Zobaczę ile ukopię się z tej poza działką - robię nalewkę i olej. Jeśli będzie na tyle dużo, że można podzielić się to dam znać.
Asiu akurat z żywokostu nie potrzeba robić maści bo z racji zawartych składników zarówno olej jak i nalewka są "gęstawe"
Ja najczęściej powiększam proporcje płynu i ziół na rzecz tych drugich aby mieć mocne.
Pytasz co mocniejsze
... trudno powiedzieć bo każdy z nas jest inny i inaczej czuje.
Mikstury na alkoholu lub z dodatkiem alkoholu pobudzają krążenie, rozgrzewają więc co za tym idzie przy wmasowywaniu szybciej następuje wchłanianie.
Można tez przed wmasowywaniem danej mikstury wmasować jakiś preparat z kasztanowca - to solidnie pobudzi krążenie i dopiero na to odpowiedni z racji potrzeb roślinny lek.
W piątek rozpoczęłam przerób zebranych kasztanów, jak dłużej poleżą to trudniej je rozdrobnić - głównie nalewka na wódce i trochę oleju bo takie są potrzeby.

te już bardziej rozdrobnione ale na mielenie maszynka nie mam sił ...

Stosuję proporcje 2/3 szklanki rozdrobnionych kasztanów + 400 ml 40% wódki.
Macerowanie 14 dni , dobrze jest każdego dnia pomieszać aby dokładniej składniki sie wysycały.
Ostatnie owoce pigwy pokrajane, warstwami układane i zasypywane cukrem. Widać,że już ładnie pokryły się sokiem - jest aromatyczny i smaczny.

Pozdrawiam
Faktycznie przetwory ze złocienia maruny już sa dostępne w aptekach w różnej postaci - sporo lat temu to ja musiałam z Anglii sprowadzać.
Jedno ale ... preparaty z tej rośliny znacznie się różnią i te na bóle głowy zdecydowanie lepsze gdy wykonane sa ze świeżego ziela. Ponoć przy suszeniu roślina w dużym procencie traci tą ważną substancję .
Wandziu jeśli nie pamiętasz miejsca występowania w naturalnym środowisku to będzie kłopot bo liście mróz załatwił.
Ja ma 2 spore kępy - za siatką ogrodzeniowa od strony rzeki i na działce. Każdej jesieni wykopuję naprzemiennie te żywokosty - spokojnie zdążą narastać kłącza ale to tez zależy od sezonu... Temu na działce przycinam ze 3 razy liście na gnojówkę bo taka jest potrzeba ( mają dużo potasu) Zobaczę ile ukopię się z tej poza działką - robię nalewkę i olej. Jeśli będzie na tyle dużo, że można podzielić się to dam znać.
Asiu akurat z żywokostu nie potrzeba robić maści bo z racji zawartych składników zarówno olej jak i nalewka są "gęstawe"

Ja najczęściej powiększam proporcje płynu i ziół na rzecz tych drugich aby mieć mocne.
Pytasz co mocniejsze

Mikstury na alkoholu lub z dodatkiem alkoholu pobudzają krążenie, rozgrzewają więc co za tym idzie przy wmasowywaniu szybciej następuje wchłanianie.
Można tez przed wmasowywaniem danej mikstury wmasować jakiś preparat z kasztanowca - to solidnie pobudzi krążenie i dopiero na to odpowiedni z racji potrzeb roślinny lek.
W piątek rozpoczęłam przerób zebranych kasztanów, jak dłużej poleżą to trudniej je rozdrobnić - głównie nalewka na wódce i trochę oleju bo takie są potrzeby.
te już bardziej rozdrobnione ale na mielenie maszynka nie mam sił ...

Stosuję proporcje 2/3 szklanki rozdrobnionych kasztanów + 400 ml 40% wódki.
Macerowanie 14 dni , dobrze jest każdego dnia pomieszać aby dokładniej składniki sie wysycały.
Ostatnie owoce pigwy pokrajane, warstwami układane i zasypywane cukrem. Widać,że już ładnie pokryły się sokiem - jest aromatyczny i smaczny.
Pozdrawiam
- asma
Mniam,mniam pigwa
Nalewka z kasztanów do picia czy wcierania?
Masz może przepis na pulpę z wygotowanego buraka cukrowego?Mam tego sporo

Nalewka z kasztanów do picia czy wcierania?
Masz może przepis na pulpę z wygotowanego buraka cukrowego?Mam tego sporo

- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Krysiu wpisuję się i ja
chętnie będę śledzić Twoje wpisy
Robisz jakieś leki/mieszanki z dziewanny?

- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Witaj Krysiu wpadłam na Twój wątek dzięki wspólnym odwiedzinom u Ali. Zaciekawił mnie tytuł i mam nadzieję korzystać z Twojej skarbnicy wiedzy o ziołach. Ostatnio dużo szukam na temat naturalnych terapi, czym możnaby się posiłkować a takie sprawdzone przez kogoś metody są najlepsze. No i tak to już niestety jest, że często szukamy dopiero gdy musimy.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"