Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania

Post »

pelikano11 pisze:Napiszę, nawet jak wyjdzie kiszka. Plan jest taki - miesiąc suszenia w cieple, potem z 2-2,5 miesiąca chłodzenia w ok. 13C i doniczka w ciepłe miejsce powyżej 20C
:wit
Febronia trzymaj kciuki :wit idą do doniczek i w chłód
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p
Od: 30 wrz 2015, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje także już mieszkają w chłodzie - trzymam kciuki za Twoje. ;:333
Pozdrawiam
Ela
x-p-11
---

Post »

Odpowiednie chłodne mieszkanko to teraz tylko ogród :lol:
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p

Post »

No, nie wiem - u mnie w ogrodzie cały wczorajszy dzień było +4 :evil: a to racej za niska temperatura na zimowanie zwartnic....
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozwolę się wtrącić, moje Hippeastrum kolejny rok stoi od wiosny do jesieni na zewnątrz. Zahartowało się do tego stopnia, że wytrzymało parę nocy z lekkim przymrozkiem (do -2). Oczywiście ma już całkowicie suchą ziemię.
Tak się zastanawiam, czy to normalne że Hippeastrum jest tolerancyjne na tak niskie temperatury, czy może mój egzemplarz jest wyjątkowy. Normalnie zimuję je na sucho w doniczce ze ściętymi liśćmi w temp +5 - +8 stopni. Nie wiem, czy to nie za niską temperatura, bo nie chce mi później zakwitnąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
x-p-11
---

Post »

Norbert, doswiadczenia nie mam, ale wg mnie potrzebne są czynniki indukujące kwitnienie, czyli skoki temparatur. W sumie ja też tak zrobiłem jak Ty (od wiosny do jesieni w ogrodzie), ale teraz się 'suszyły' przez miesiąc w ok 20-25C a teraz pójdą do dobrej ziemi w chłód na ok 2 miesiące. Potem (jeśli nie zapączkują) to je przestawię w ponad 20C i się zobaczy
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kiedyś mi kwitło, ale przez cały rok rosło na wschodnim parapecie i w zimie miało w okolicach 20 stopni. Tylko nie pamiętam, czy przesuszałem mocno ziemię. Z czasem jednak miejsce na parapecie się skończyło i wylądowało na balkonie. Od tego czasu przestało kwitnąć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Moje zawsze wiosna ida na balkon i zabieram je dosc pozno, nawet w listopadzie, choc w ubiegla lagodna zime jeszcze w grudniu stalo na zewnatrz. Kwitna zawsze, obficie, po kilka razy w roku. Nie zasypiaja nigdy.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

A moje dorosłe cebule w piwnicy w doniczce stoją, w połowie listopada przesadzę do nowej ziemi i postawię na wschodnim parapecie.
Zobaczymy, czy zakwitną.

Siewki hippeastrowe cały czas stoją na parapecie, na razie cebulki rosną w siłę.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
x-p-11
---

Post »

tralaluszy pisze:..Nie zasypiaja nigdy.
Na zawał zejdą :lol:
Jak kto ma rękę to i z kamienia wodę wyciśnie :wit
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Ja chyba do nich mam... jeszcze mi sie mnoza okrutnie.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Moje też nie zasuszam, ale z kwitnieniem to już różnie jest :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Gdzieś kiedyś wyczytałem, że pąk kwiatowy w cebuli zawiazuje sie co 4 liść - nie wiem czy wiecie jak wygląda wyrastanie liści z piętki cebuli :wink: Merystem wytwarza zawiązek liścia jednego, drugiego, trzeciego i czwartego po czym powstaje zawiązek pędu kwiatowego i kolejne zawiązki liści i znowu kwiatostanu. Więc żeby nikt nie pomyślał, że zawiązki kwiatostanów powstają w okresie spoczynku czy też skoków temperatury. To jest tak samo jak z tulipanami - zawiazek pędu kwiatowego powstaje po kwitnieniu przed okresem spoczynku a nie w jego czasie lub po czyli wiosną. U zwartnic część zawiązków nie potrzebuje okresu spoczynku żeby zacząć się rozwijać dlatego mamy cebule kwitnące cały rok - i szczerze mówiąc takie okazy można by nie zasuszać wcale i będą kwitly. Niektóre cebule nie rozwiną zawiązków kwiatów bez okresu spoczynku - stąd też część niezimowanych roślin ma w nosie kwitnienie. Niezależnie od tego czy nasze cebule rozwijają zawiązki pędów kwiatowych bez zimowania czy też muszą zimować - polecam wprowadzenie okresu spoczynku. Zwartnica nic na tym nie traci ponieważ jest to dla niej naturalne a niestety zimą w mieszkaniach/domach warunki świetlne są bardzo kiepskie i roślina wyciąga liście, które łatwo ulegają złamaniom a roślina traci zwarty pokrój.
Awatar użytkownika
Febronia
200p
200p

Post »

Część moich zwartnic mimo nie podlewania od 2 miesięcy wypuszcza wciąż nowe liście. Ziemia sucha jak pieprz, temperatura 15 stopni a one nie myślą nawet o spaniu.... :twisted:
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Febronia jeśli Twoje cebule rzeczywiście wypuszczają nowe liście to podlewaj je, skromnie ale podlewaj. Jeśli zmuszasz roślinę do odpoczynku a ona dalej rośnie to zużywa materiał zgromadzony w cebuli a nie pobierze nic z ziemi. W takim wypadku należałoby poczekać aż liście wyrosną i wtedy przestać podlewać. Co innego gdy niepodlewamy a roślina nie zasycha (ale nie wypuszcza nowych liści) - wtedy jest to sytuacja normalna bo cebula wcale nie musi w spoczynku liści zrzucić - ale nie powinna nowych liści wypuszczać bo to ją osłabi i jest to jednoznaczny znak, że roślina nie jest gotowa na okres spoczynku.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”