Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Zamiast na działkę liście grabić wybrałam się wczoraj do lasu i wróciłam cała happy... :D Pogoda przepiękna, urok leśnych ostępów powalający o tej porze! Grzybów jak na lekarstwo...zaledwie na zupkę starczyło ale widok kwitnących jeszcze wrzosów,gdzieniegdzie kolorowe muchomorki ,mchy,borowiny ,trawy,konary... balsam dla miejskiej duszy... :roll: ;:333 Warto oderwać się od rzeczywistości od czasu do czasu ;:oj ..w niecodziennym towarzystwie ludzi i natury milej płynie czas... ;:173

:heja
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Powinnaś kupić chryzantemy u naszych forumek
To sprawdzone sadzonki i na pewno zimują
Nie trzeba ich traktować jak jednorocznych
Szkoda kasy. Wiosną zgłoś się do Jatry, albo e-babci
Odwiedzają mnie w wątku
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu piękne widoczki ciągle u ciebie ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Tereniu dziękuję. ;:196 Muszę się uodparniać na niektóre nieporządane wyskoki roślin w ogrodzie. ;:131 Chopina zostawię w spokoju.

Marysiu chodzę tylko po okolicznych zagajnikach, ciągle czasu brak na dłuższe wyprawy. ;:174 Zupa grzybowa pewnie świetnie smakowała. :)

Gosiu lubię chryzantemy jako jesienne dekoracje na schodach przy wejściu. Ścięte w małych doniczkach gdzieś upchnę, a jak przeżyją, wiosną wędrują do gruntu. Niestety nie mam gdzie przechowywać zimą dużych donic, a na dworze nie przeżyją. ;:174 Stale podziwiam wątek chryzantemowy, jest rzeczywiście wiele piękności.

Małgosiu jak w każdym ogrodzie jednak coraz bardziej szaro. Dziś pościnałam Red Barona, parę rozchodników i kwiatostany hortensji. Tylko trawy jeszcze się trzymają. ;:215

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Róże marnują tyle energii na pąki, ale już się nie rozwijają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Siewki ostnicy znajduję w najmniej oczekiwanych miejscach.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Soniu nie wiem jak sztywne pędy ma Chopin... Ja bym zostawiła te długalaśne badyle, związane jak radzi Sabina a wiosną spróbowała je zakulkować. To dopiero byłby raj dla oczu! ;:oj No chyba że przemarzną, to wiadomo że wtedy obciąć.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu nie mam za bardzo miejsca na kulkowanie. ;:131 Chyba Chopin ma zbyt sztywne pędy, połamią się. ;:218
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

No to skoro ma sztywne pędy a Ty i tak nie masz miejsca na kulkowanie, to problem został rozwiązany. :wink: Też czytałam, by lepiej nie przycinać róż na jesień, bo mają większe prawdopodobieństwo przemarzania. Dopiero wiosną... Choć z drugiej strony nijak się to ma do jesiennego sadzenia, gdzie karzą nie tylko skracać korzeń ale i obcinać pędy. Hm...
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Mój Chopin rośnie drugi rok dopiero, ale też pod koniec lata pokazały się wysokie pędy ok 2m... sądziłam, że to "dziki" więc się ich pozbyłam ;:223
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, złociste trawy w twoim wydaniu to prawdziwy rarytas jesiennych zdjęć ;:167
Ech, gdyby Chopina można było kulkować ;:224 Marzenie.. Może wreszcie cieszyłabym się lepszym kwitnieniem, a nie od dwóch lat dwie łodygi i awersja do wypuszczania kolejnych.

Tajka, przycięłaś Constance Spry? To ja się w tym roku cieszyłam skacząc pod niebo, że wypuściła długachne pędy. Przecież ona kwitnie na dwuletnich i starszych.. poza tym co jak co, ale Constance można kulkować ;:183 Długo masz swoją??
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

aneczka1979 pisze:No to skoro ma sztywne pędy a Ty i tak nie masz miejsca na kulkowanie, to problem został rozwiązany. :wink: Też czytałam, by lepiej nie przycinać róż na jesień, bo mają większe prawdopodobieństwo przemarzania. Dopiero wiosną... Choć z drugiej strony nijak się to ma do jesiennego sadzenia, gdzie karzą nie tylko skracać korzeń ale i obcinać pędy. Hm...
Ja myślę, że te róże sprzedawane z gołym korzeniem są teraz jakby uśpione i dlatego im wszystko jedno, czy się przytnie pędy, czy nie. Natomiast u róż już rozwiniętych nie jest polecane cięcie pędów jesienią, bo te róże są jakby aktywne i jeszcze krążą w nich soki, więc przycięcie pędu naraża go na przemarznięcie. Tak sobie w każdym razie kombinuję i nic teraz nie ścinam ;:108

Dobrze, że poczytałam tu Cymuniu o Chopinie. Moja marketowa nn okazała się właśnie Chopinem. I tak się zastanawiam, gdzie ją wiosną posadzić na stałe miejsce. Nie wiedziałam, że ona może być taka wielka. ;:oj
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, czytam że ścięłaś red barona, a hakone też zetniesz?
Już sama nie wiem które z traw się ścina, a które maja pozostać do wiosny ;:131
Moja jedna odmiana hakone już cała sucha, a druga wciąż wygląda jak Twoja i ma jakby dłuższe liście od tej suchej.
Ciąć je, nie ciąć, oto jest pytanie... ;:306
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Mariolcia1962
1000p
1000p
Od: 25 wrz 2013, o 18:43

Post »

Soniu , red baron też już przycięłam , a miskanty też już ciąć ? :D
Mój ogród na wsi
Pozdrawiam Mariola
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

A ja myślałam że wszystkie trawy mogę zostawić przez zimę tylko związać je w snopek. To mam ciąć red barona? Mam malutkiego młodego.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Nie ciąć ;:185 ... wypraktykowałam cięcie wiosenne traw..żadna mi nie wypadła a uprawiam je od wielu,wielu lat...Skoro ścinałaś na zimę brązowe turzyce Soniu to już się nie dziwię,że nie przetrwały... ;:173

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Maryniu dzięki za podpowiedź , nic nie tnę a brązową turzycę trochę okopczykuję.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”