Minibotanik Jacka cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.10

Post »

I jak zwykle cudne kwiatki z Jackowej rabatki ;)
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepraszam...Nie chciałam Ci zrobić przykrości. Wiem, że kochasz astry a nie "marcinki" :wink: Jestem świadoma jak ważna jest w botanice poprawna nomenklatura.Mimo to lubię tę potoczną nazwę astrów, gdyż według mnie ma duży ładunek emocjonalny.
Kolekcja astrów zachwycająca. I z roku na rok coraz większa mimo, że o dziwo astry są troszkę traktowane po macoszemu u nas. A szkoda...Przecież o tej porze roku te wszystkie kolory robią wrażenie.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacku u Ciebie jesień tradycyjnie kolorowa dzięki dużej kolekcji astrów. Napisałeś ...
Astry mnie pochłonęły i kolekcja się powiększa. No i przy okazji troszkę wiedzy o nich liznąłem.
Hobby przyjemne, pobudza chęć do nauki, zdobywania i poznawania w realu kolejnych odmian. Przy okazji my dowiadujemy się ,że astrów może być aż ... tyle ;:oj Owszem każdy z nas zna kilka i to wszystko.
Pozdrawiam i życzę złotej jesieni.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Neno, z tą pełnością astrów różnie bywa. Z czasem pokazują środek, np. 'Marie Ballard'. I ogólnie chyba jest znikoma ilość pełnych astrów, bo mi na razie udało się upolować dwa.
Wracam do astrów nowobelgijskich, bo to najliczniejsza grupa i kolejne zakwitają. Tegoroczna premiera:
Obrazek

Jadziu, aster turbinellus ma niezwykły wygląd ale nie potrafię tego pokazać na zdjęciu. Łodyżki cieniutkie więc lekko wyginające się, listki łuskowate, a na końcu kwiatuszek. Przypomina mi to fajerwerki!
Kolejny aster trochę nawiązuje do takiej budowy wygiętych łukowato gałązek ale jest masywniejszy i ma większe listki jak na nowobelgijskiego przystało:
Obrazek

Magdo dzięki! Cudne kwiatki powiadasz? ;:306 No to kolejny też będzie "cudy". Nówka tym razem o ciekawie wygiętych płatkach w rynienkę:
Obrazek

Izo, ja wiem, że nie chciałaś mi dokuczyć ;:168 Jednak u mnie ani nie było takiej tradycji, by mówić "marcinki", a jeszcze inni mówią "michałki" więc to tylko niepotrzebne zamieszanie jakby nie było w publicznym miejscu, jakim jest to forum. I jako językoznawca i jako miłośnik astrów mówię NIE dla takich nazw w strefie publicznej.
Tak, astry traktowane są po macoszemu i przyznam, że prezentowane teraz nowobelgijskie trochę się przyczyniły do takiej opinii, bo łatwo wymykają się spod kontroli :wink: Tę odmianę przesadziłem, bo rosła błyskawicznie a i tak w tym roku znalazłem ją w starym miejscu. Jest to odmiana o bardzo dużych kwiatach (prawie 4cm średnicy) i nie chorująca na mączniaka:
Obrazek

Krysiu, jesień to bardzo kolorowa pora roku. Przynajmniej w moim ogrodzie, dlatego przedkładam ją nad inne.
Zdobywanie wiedzy i stymulowanie naszego mózgu jest niezbędne, bo szare komórki bez tego obumierają :idea: A takie czy inne hobby jest świetnym do tego pretekstem.
Jeszcze jeden aster, który gdzieś się zawieruszył wcześniej, a kwitnie już dość długo i w ogóle mam go od dawna:
Obrazek
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku wszystkie piękne !!! ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jacku,następne pięć odmian i pięć piękności ,ta prostota i kolory bardzo je wyróżniają ,cieszę się ,że je kolekcjonujesz ,bo już widzę ,że zasługują na to,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Twoje astry można oglądać bez końca...
Szczerze mówiąc uważam za najpiękniejsze te bardziej tradycyjne odmiany o dużych kwiatach.
Ale wszystkie są urocze i dodają piękna i zwiewności przygaszonemu ogrodowi w późnych miesiącach.
Z moich obserwacji wynika , że mam kilka odmian nowobelgijskich i krzaczastych, które by Cię ucieszyły 8-)
Jacku niska, ciemnofioletowa odmiana astra nowoangielskiego - nie pamiętam nazwy, którą się zachwycałam kiedyś u Ciebie - jeszcze nie kwitnie prawda :?:
Kupiłam wiosną w kapersie i moja ma wciąż pąki.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, dziękuję. Astry zasługują na takie słowa ;:333
Aster od Ciebie sprawuje się wyśmienicie ;:196
Obrazek

Marto, trafiłaś w samo sedno - prostota astrów jest ujmująca! A w tej prostocie ogromna różnorodność! Dziś zacząłem astrem z gatunku lateriflorus i pociągnę ten temat, bo to niezwykłe astry! Takie drobiażdżki (bardzo spodobało mi się to określenie Miłki ;:333 ) a przykuwają wzrok, bo wyglądają koronkowo no i to co je wyróżnia - różowe koszyczki:
Obrazek

Agnieszko, zapewne masz na myśli astra nowoangielskiego 'Purple Dome'. Kwitnie od co najmniej dwóch tygodni. Nowoangielskie potrzebują słońca, by się rozwinąć więc na pewno to zrobi.
Astry wszystkie są urocze; zarówno te "tradycyjne" jak je określiłaś, jak i te drobnokwiatowe, których nietradycyjność polega na tym, że są mniej znane i nie rosną dziko u nas. Ja się zakochałem w tych maluchach i skrzętnie je gromadzę, dlatego wybacz ale dziś same takie ;:170
To aster z kolekcji Hozera i tak go nazywam. Już był pokazywany ale teraz osiągnął pełnię kwitnienia. Ilość kwiatuszków oszałamiająca!:
Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Jacku faktycznie ten pełny marcinek jest cudny takie właśnie lubię
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Jak Ty już pokażesz takiego Herbstmorgena albo Dauerblaua, to paść można! ;:215
Jak nie mam, to przynajmniej sobie popatrzę! :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie ma co --astry cudne ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jacku cieszy mnie, że pięknie rośnie chociaż ten rok dla nich ciężki ;:138 ten z kolekcji Hozera jest piękny, lubię takie maluszki ;:333
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JACKU,napisz jak wysokie sa astry MILKA i HERBSTMORGEN :!:
Oba bardzo piękne :!:
Zrobił byś mi sporą przyjemność zamieszczając ich fotki u mnie :wink:
Ale obligu nie ma ...
Pozdrawiam,
Sławek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, fajny asterek ale na razie nie przyrasta :( Zobaczymy, co będzie dalej, bo w tym roku wiele astrów ma problemy.
Dziś dokończę prezentację astrów nowoangielskich, bo już wszystkie w komplecie zakwitły. Przede wszystkim na tego czekałem - jedyny niski z nowoangielskich:
Obrazek

Miłko, kokietujesz mnie? :wink: Chyba bardziej podobają Ci się zdjęcia niż astry, bo kwiatki wymienionych astrów są dość typowe :lol: Ale dzięki!
Kolejny - adekwatny do swojej nazwy - wyrazisty rubin:
Obrazek

Karolciu, nie może być inaczej! Astry to królowe jesiennych rabat!
Obrazek

Marysiu, ogólnie dla wielu kwiatów rok był ciężki ale coś tam da się wydłubać i cieszyć myślą, że kolejny rok będzie lepszy ;:333
Aster Hozera ma szarobłękitny kolor kwiatów, co go zdecydowanie wyróżnia. Poza tym jest bardzo zwiewny, bo ma drobniutkie listki i cienkie pędy. Jest wyjątkowy!
Na tego astra czekałem, by dokończyć prezentację astrów nowobelgijskich:
Obrazek

Sławku, dzięki wielkie! 'Herbstmorgen' ma 120cm, a co do 'Milki' to mam tego astra pierwszy rok i chyba nie osiągnął wysokości docelowej. Ma w tej chwili 60cm.
Dla Sławka pozostała "tylko" siewka ale za to z widokiem, na który sam czekałem. Nareszcie jest ciepło i zaroiło się między astrami :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Nic z tego! Żadnej kokieterii! Lubię dobre zdjęcia bez względu, co na nich jest! Ja się uczę, każdy się uczy! Potrafię docenić dobre światło i kadr! Kwiaty są wdzięcznym obiektem, a jeśli się uchwyci blask płatków, to już miodzio!
No a astry? Przecież wiesz! :wink:
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”