Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Marysiu dziś deszcz, a jeszcze wczoraj kolorowe, słoneczne rabaty. Hakone śliczna, ;:oj czekam na ładne kępy u siebie. Zazdroszczę osłoniętych miejsc, gdzie możesz jeszcze trawy przesadzać. ;:215 U mnie jesienne nigdy nie przeżyły. ;:174
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zatem masz szczęście, że gleba jest taka pośrednia i żyzna.
U mnie mokra zbita glina, więc pewno trochę będę musiała ją "uszlachetnić' przed wysadzaniem moich traw do gruntu.
U mnie też dzisiaj mżawka, szkoda że konkretnie nie pada, bo ziemia głębiej sucha i twarda jak skała. ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu ja w zasadzie host nie ścinam jesienią...mam ich za dużo po prostu a że nie muszę ich oglądać zimą to mi nie przeszkadzają liście ,które zgniją do wiosny.Kuruj się Dziewczyno , jesienią o przeziębienie nie trudno ...
cyma2704 Soniu deszczowe dni nastały i domowa nuda też... :roll: Osłoniętych miejsc mi nie zazdrość bo ich u mnie nie ma... Szkoda,że nie miałaś farta;:173 do przesadzania traw...za to rosną Ci inne imponująco! Nie mam traw wysokich wiele ,raczej lubuję się w niskich odmianach kępowych a te to terminatorki prawdziwe... Zdarzyło mi się , że przetrwały mi wykopane z bryłą ziemi do wiosny zapomniane i nie zadołowane w gruncie...Przesadzać je w jesieni to żaden problem u mnie ale wtedy ich raczej nie dzielę tylko rozrywam kępę lub przesadzam w całości z bryłą ziemi z miejsca na miejsce.. Z wysokich przesadzałam w jesieni trzęślice ,trzcinniki , często przywiezione z lasu i nie mam z nimi kłopotów .
kogra Graziu glinę pewnie trzeba będzie rozluźnić ziemią uniwersalną z worka bo trawy chyba wolą ziemie przepuszczalną , żeby nie było zastoin wodnych wiosną.Ale "dogadzać" trawom szczególnie nie należy.Moja hakonechloa rośnie od kilku lat w cieniu ale wiosną oddzieliłam kilka kęp i posadziłam w słońcu...Idą jak burza , bardzo przyrosły .Bywa, że trawom czasem trudno dogodzić to fakt ;:oj Moje 2 miskanty , raczej mało popularne odmiany wegetują u mnie od 2 lat i szału nie ma...niewiele przyrastają i nie ma się czym chwalić... :roll: Widać nie trafiłam im z miejscem ...

w podzięce za miłe odwiedziny jesienna pinky winky

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Maryniu miskanty z kolei kochają mokre stanowiska i w słonku lub półcieniu.
Ja musiałam te zwykłe eksmitować na zawsze z ogrodu bo zarastały mi go w ekspresowym tempie, zwłaszcza ten rozłogowy.
A co się przy tym napracowałam to moje..... ;:222 .....teraz już jestem ostrożniejsza w ich sadzeniu.
Grażyna.
kogro-linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję, Maryniu, za piękne zdjęcia Twojego ogrodu. ;:180
;:65 ;:65 Pospacerowałam sobie i od razu lżej mi na duszy. Przytłacza mnie już ta zgniła pogoda, którą u mnie panuje niepodzielnie od wielu dni. ;:224
Gdy oczy nacieszą się widokiem ciągle jeszcze kolorowego ogrodu, choćby i na fotografiach, to i psychika odpoczywa. ;:108
trzymaj się cieplutko ;:3 ;:3 ;:3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko racja ;:7 ...należy zachować rozsądek w sadzeniu traw bo skutki mogą być bolesne!Kilka osób ostatnio zachłysnęło się nieomal nimi i trawy stały się dla nich jakby objawieniem... :roll: Pamiętać trzeba ,że z czasem duże trawy w małych ogrodach mogą stać się zawalidrogami .Posadzić łatwo ale pozbyć się jak już wiesz bywa trudno...Ale wiele jest oczywiście bezpiecznych odmian, pasujących do różnych miejsc, nasadzeń i kompozycji...

plocczanka Lucynko i ja Tobie dziękuję ;:196 na dobre słowo od Ciebie zawsze można liczyć ! ;:180
Pogoda i u mnie nie ciekawa ,dzisiaj nie pada ale za ciepło nie jest nie chcę narazić małżonka na przeziębienie więc nadal w domu trwam...Na szczęście większość prac mam poza sobą a reszta może czekać do wiosny...Liczę jeszcze na kilka dni sprzyjających ...ogrodowej kosmetyce! :)

Kilka fotek z mojego jesiennego ogródka ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
2w1
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Kochana, Twoja jesień nadal pyszni się ciepłymi barwami a zestawienia z trawami to istna poezja. ;:31 ;:31 ;:31
Też siedzę w domciu bo stale pokrapuje.Zapowiadali, że poniedziałek i wtorek mają być bardzo piękne a może sobota już będzie ze słonkiem ... zobaczymy. ;:3 ;:7
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Jesień Maryniu cudowna ;:138 lubię spacerować po Twoich włościach bo zawsze coś ciekawego dopatrzę ;:oj
Astry jesienne piękne a ten pełny w takim mocnym kolorze cudowny ;:333
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kolejna uczta dla ducha, a zwłaszcza dla oczu spragnionych aktualnie takich widoków w realu, a skazanych wyłącznie na widok z okna.
Dziękuję i gorąco pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mar33,plocczanka to miłe , że lubicie bywać u mnie i zwiedzać mój skromny ogródek! ;:196 Pogoda dzisiaj względnie się poprawiła więc spędziłam chwile na działce...Liczę jednak na zapowiadaną lepszą pogodę w przyszłym tygodniu!
Oczywiście zrobiłam użytek z aparatu i żeby zdjęcia się nie przedawniły pozwolę sobie kilka pokazać...

dwa oblicza jesiennego zawilca
Obrazek
azalia wczesnym latem kwitnie a jesienią płonie...
Obrazek
o tej porze berberysy mają swoje 5 minut - erecta
Obrazek
skimmia
Obrazek
ingrid bergman
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
berberys aurea latem żółty a jesienią też płonie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu spacerowanie po ogrodzie sfotografowanym przez ciebie to zawsze wyjątkowa przyjemność. ;:215 Winogrona z rudbekią i śliczne, i smakowite. ;:152 Berberysy pięknie się przebarwiły, moje jakieś szare. Też uważam, że trawy trzeba uważnie dobierać, potrafią być ciężkie w usuwaniu, czy przesadzaniu. ;:202
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Maryniu pięknie zatrzymana w kadrze jesień ,urzekła mnie ta czerwona chryzantemka ;:215
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Maryniu fotki mówią głośniej niż słowa ;:138 cudowności ;:196
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Maryniu,nie taki skromny Twój ogródek jak piszesz :uszy ,dla mnie bogaty w piękną i różnorodną roślinność ,pięknie pokazany i co potrzeba więcej ?no może odbiorców,ale jest ich mnóstwo ,bo do pięknego ogrodu chętnie idzie się na spacer i każdy wali z różnych stron świata ,ja np z małopolski ;:65 :heja ,pozdrawiam gorąco i buziaczki ;:196,czerwona chryzantema cudowna :wit
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Łódzkie też bardzo lubi spacerować Maryniu po Twoim ogrodzie. Wydawałoby się, że jesień to smutna pora roku. Tak przynajmniej uważałam do niedawna. Twoje zdjęcia ukazują rośliny, które pięknie mienią się kolorami zanim zapadną w sen zimowy. W poprzedniej serii pokazałaś czerwony berberys na tle miskanta. Cudny widoczek ;:167
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”