Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Zapewne trawnik z trzcinnika po wykoszeniu wyglądałby nieco, hmmm...jak by tu powiedzieć...może cyber punkowo?
Szczęśliwie tam, gdzie go wysiedliłam trawa, a raczej darń złożona z wielu gatunków roślin naturalnie występujących na łąkach, nawet nie próbuje udawać trawnika.
Tak więc trzcinnik, posadzony w takim miejscu, nawet po skoszeniu zbyt rozłażących się pędów, nie będzie zakłócał naturalnej harmonii tamtego biotopu :;230
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wystarczy, że parę promieni słońca przebije się przez chmury, a Ty już trzaskasz piękne zdjęcia ;:138
Przemyślenia co do liliowców mam podobne. Więcej nie kupuję. .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Katja, myślę, że miskant spokojnie da radę w półcieniu. U mnie właściwie wszędzie jest taki półcień i trawy dobrze się w nim czują. Natomiast w całkowitym cieniu bym jednak nie radziła.
Sivarerum, podpórka bardzo mi się spodopbała i od razu ją kupiłam. Potem pojechałam po drugą, ale już nie było :(
Aneczka, jak tak sobie myślę, to chyba moja Afrika ma już ze trzy lata, a kupiona była malutka, tylko kilka źdźbeł.
Agnieszka-ka, dobry pomysł. Ja akurat lubię kosmosy, ale one u mnie rozsiewają się same w rozmaitych nieprzewidywanych miejscach. Natomiast myślę, że kosmosy popikowane w sposób, jaki opisujesz, nie zasłaniają jednak tych liliowcowych liściorów. No może trochę... Ja liliowców zasadziłam po prostu za dużo. Mam ponad 100 odmian. I teraz uważam, że całkiem niepotrzebnie aż tyle. A wyeliminować żal.
Madziagos, u mnie każdy centymetr jest cenny, a więc czym prędzej wywalam to, co jest ekspansywne.
nena08, gdy tylko pojawia się słońce, robię zdjęcia, żeby mieć na zapas. Bo potem to wiadomo - szara pustka. Albo białe widoki, których nie znoszę pokazywać ani fotografować.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Africa ;:oj Już od dawna się na niego czaję i co go Wandziu u Ciebie zobaczę to wybałuszam oczy...piękny Ci on :uszy
Gorącą ma tez nazwę i tak też wygląda bardzo płomiennie ;:215
Aneczka szczęściara gdzieś go dorwała,...i ja się za nim porozglądam wkoło ;:oj
Fotka ścieżki,którą okalają trawy i hortensje normalnie bajka ;:167

Pozdrawiam z zalanego miasta ;:47
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zawsze z przyjemnością powracam do twojego ogrodu.
Trawy wyglądają cudnie w tym słonku, błyszczą jak klejnoty.
Też kupiłam i dostałam kilka trawek , teraz cieszą moje oczy, kiedy brak innego kwiecia.
Może kiedyś też będą tak pięknie wyglądały jak twoje. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Annes, ten miskant jest inny od pozostałych, bo zawsze o tej porze roku sprawia wrażenie, jakby cały stał w ogniu. I dzisiaj to już właściwie nie pamiętam, gdzie go kupiłam. Może na targach w Skierniewicach? Sama nie wiem. Albo w szkółce w Rykach? W każdym razie można z pewnością znaleźć w sklepach internetowych ;:108
Dla Ciebie jeszcze raz On w swojej jesiennej krasie:
Obrazek

Kogra, trawy rosną szybko, a u Ciebie to już szczególnie, bo gdy patrzę na twoją prosownicę i moją (obie od Stasi), to moja jest daleko w tyle. Tak więc myślę, że jeszcze rok lub dwa i będziesz mieć u siebie wielkie piękne kępiszcza :D Pozdrawiam trawiasto ;:196

Miskant Apache - miał być niski, a jest całkiem, całkiem...
Obrazek
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jesien masz naprawdę cudną w ogrodzie , u nas od wczoraj cały czas pada .
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu wiele masz traw w ogrodzie, a wybarwiony miskant daje cudny akcent na tle zieleni. Jego białe jedwabiste kwiatostany także uroczo wyglądają. :)
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo polubiłam Twój ogród, Wando :) Te trawy są dlań tak charakterystyczne, że trudno go pomylić z innym. Przełam się do fotografowania bieli, bo zimą Twój ogród na pewno nie traci na urodzie. Zresztą nie wiadomo, czy będzie śnieg :wink:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, jak Ty to robisz, że zawsze złapiesz słońce w ogrodzie na swoich zdjęciach ;:oj
U mnie ostatnio szaro buro i ponuro, o słońcu na zdjęciach nie ma mowy ;:185
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
daffodil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 23:21

Post »

Ależ piękny ten miskant Afrika :) - szczególnie chyba teraz, Muszę coś o nim poczytać...
Wandziu, a ja jeszcze raz wrócę do hortensji... Ja dopiero raczkuję w tym temacie, ale już się w nich zakochałam ;:167 Mogłabyś mi polecić jakąś średniej wielkości (ok. 1-1,5m), bo w katalogach aż mieni się od odmian. Mam już Vanilia Fraise, Limelight i Silver Dollar (odgapione od Ciebie). I chciałabym coś jescze...
Serdezcności ;:196
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wandeczko!
Kilka traw miałam od zawsze, ale jakoś tak posadzonych na uboczu, lub tych malutkich, wkomponowanych w drobne byliny. Jedyna duża (miskant olbrzymi) tak mnie wkurza rozwalonymi zimą po całym ogrodzie źdźbłami, że ścinam go już jesienią. Poza tym te rozłogi koszmarne :evil:.
Nie chciały mi się tez komponować z różami. Pasują jakby do ogrodów preriowych z jeżówkami, rudbekiami, kłosowcami, ewentualnie hortensjami. Nie lubiłam też traw kwitnących. Dopiero rozplenica i stipa brachytricha zmieniły mój stosunek do kwitnących traw. Ale chyba tylko te lubię.
Ty dokonałaś swoistego cudu :shock:. U Ciebie wszystkie trawy świetnie się skomponowały ze wszystkim ;:oj. Majstersztyk ;:215.

;:196 - Jagi
PS. Dla Wandeczki buziaki, a do Żywca niech lecą buzaki :uszy.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wandziu tak czarujesz trawami, że chyba muszę im się bliżej przyjrzeć ;:108 Może i u siebie posadzę jakąś kępkę.
Co byś poleciła niezbyt wielkiego i rosnącego w zwartej kępie? Wszelkie tworzące rozłogi odpadają.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Dorotko, ty też? ;:173 Dopóki oglądałam ogrody dziewczyn, które mają trawy dopóty było mi wszystko jedno czy takowe u mnie są czy ich nie ma. Jak zaczęłam szukać na necie szkółek z trawami i zobaczyłam jakie mają cuda tak teraz przyjdzie mi szukać ogrodu do wynajęcia żeby to wszystko posadzić ;:306 Pod dębowym okapemjest niesamowita równowaga między wszystkimi roślinami. Wandziu, piejemy w ramach zasłużonego zachwytu ;:180
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu wszystko zostało powiedziane, ;:108 twój ogród zawsze w słońcu, jest wyjątkowy. ;:138 Afrika coraz bardziej mi się podoba, białe kosmosy przy ścieżce niby zwyczajne, ale cudne. ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”