Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wielka miłość od maja 2013, czyli działeczka Aneczki. Cz. 5

Post »

Aniu róż błagać nie będę o ładne kwitnienie, same będą wiedzieć, że ze mną nie ma żartów. Dziś posadziłam pięć, a kolejne pewnie w drodze. ;:173 Kończ pracę na działce, bo zimno i ciemno. :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie Kochani. :wit

Mam za swoje. Skoro tak chciałam, to mam.
Dziś był dzień sadzenia cebul. Nim się za to wzięłam, to jeszcze poprzesadzałam ostatki, by naszykować miejsce dla moich nowych róż.
...ale wróćmy do cebul...
Bałagam! Jeśli w przyszłym roku znów zachce mi się kupować cebulowe, to przypomnijcie mi bym mocno puknęła się w głowę! ;:124
Nigdy więcej! Jak się okazało kupowałam bez pamięci. A dziś posadziłam tylko część a już nie wiem jak się nazywam! Rąk nie czuję, tak samo pleców. Ziemia niczym skała. Twarda, że każde wbicie szpadla to nie lada wyczyn! Sprawa ma sie trochę lepiej na mojej poszerzanej rabacie pod nowe panienki. Uff.
W ziemi wylądowało 277 cebul. A 155 nadal czeka na swoją kolej, pewnie dopiero w czwartek. Co daje nam wynik 432 cebul zakupionych tej jesieni. ;:oj Dziś policzyłam i nawet ja sama jestem w szoku! ;:124 Zero umiaru. No zero! Mam nadzieję, że wiosenne widoki mi wynagrodzą, jutrzejsze uziemienie w łóżku. :lol:

Obrazek

Obrazek

Wczoraj (oczywiście) też musiałam zajrzeć do Ciastoramy w drodze na działkę. Tym sposobem przygarnęłam
3 ciemne żurawaki po 3 zł za sztukę
2szt trawy Carex o liściach węższych niż Carex Ice Dance ale o takich samych białych marginesach,
miskanta Rotsilber.

Koniec z wchodzeniem do marketów budowlanych i sklepów ogrodniczych. ;:124

Marlenko obym ja nie zerkała w kierunku czerwieni, bo to już chyba koniec świata nastanie. ;:306
Dla Ciebie Pastella na pokusę. ;:183

Obrazek

Wandeczko mnie też już się nie chce czarów nad mymi przetacznikami odprawiać. Jedynej Christy nie zamierzam się pozbyć. Cała reszta ma ostatnia szansę.
Jeśli chodzi o żółtą różę to stanęło na Grahamie Thomasie. ;:131 Choc musze przyznać, że Solero ma delikatny kolorek. Śliczna.
Specjalnie dla Ciebie drakiew z ostróżką.

Obrazek

Tolinko mam nadzieję, że Twoje niezapominajki zdążyły się wysiać przed wykopaniem. Nie wyobrażam sobie wiosny bez nich. Pozwalam się im wysiewać gdzie chcą. Wiosną pozwalam im kwitnąć, gdzie tylko się da. Potem jak zaczynają łapać grzyba to wyrywam. Na szczęście łatwo idzie. ;:333
Zółta róża -postanowione- Graham Thomas, bo jest bardziej żółty od Sir Lancelota. ;:306
A Lady of Shalott jest śliczniutka taka herbatnia, jak i Tea Clipper. One będą zapewne chodzić za mną w przyszłym sezonie.
Dziękuję za pomoc. W nagrodę młodziutki pęd Edena.

Obrazek

Dorota Ty kusicielko! Przez Ciebie domawiam Grahama! ...yyyy.... nooo... na kogoś musi być! ;:306
;:168
A jak byś określiła zapach Grahama?
No i czekam na aktualne fotki u Ciebie. ;:65

Obrazek

Obrazek

Aprilku -Jolu masz rację! Coś czuję, że to Sabina będzie się martwić! U mnie mają rok ostatniej próby!

Obrazek

Sabinko trójkącik brzmi smakowicie. ;:183 U mnie w sumie też tak będzie, bo za Grahamem rośnie Emilia Plater po jednej i Polish Spirit po drugiej stronie. ;:183
I Tobie podrzucę Pastellkę:

Obrazek

Aniu -Annes tak, szalałam i płakałam z cebulami. :oops:

Obrazek

Soniu już jestem. Wykończona totalnie. Ręce i dłonie bolą mnie masakrycznie od tego kopania szpadlem w tej skarupie.

Obrazek

I na koniec jeszcze jedno. Dziś zakręcili nam wodę na działkach. Jestem załamana, bo ja przecież czekam na róże! Mam do posadzenia jeszcze 9 sztuk. Mamy napełnioną beczkę, 6 baniaków po 5 litrów, i dwa duże wiadra. Czy to wystarczy?
Jak nie popada to ja się wykończę! ;:223
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aniu, aż serducho mi mocniej bije na Twoje zdjęcia ;:167 - prawie same "moje" zamówione róże ;:108 Mam nadzieję że i u mnie będą tak pięknie kwitły.
Ilość cebul mnie powaliła ;:oj ;:180 Ja swoje chyba też policzę dopiero przy sadzeniu, niestety jeszcze nie dałam rady.
A pomagałaś sobie jakąś sadzarką? I czy sadziłaś w doniczkach?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aniu, spokojnie, zapowiadają deszcze ;:108
A cebulowe będziemy podziwiali wiosną i będziesz z siebie dumna :D
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu już porządziłam się u Sonii w wątku i napisałam, że ja sadzę tylko w doniczkach. Nie sadzę prosto do ziemi, bo zwyczajnie boję się strat. Nie będę serwować darmowej, zimowej uczty nornicom. :twisted: A specjalne koszyczki do cebulowych ponoć też się nie sprawdzają i te gryzonie spokojnie wyjadają z nich cebulki. Jak na moje oko, to one są po prostu za płytkie.
Sadzarki nie używam, bo nie sadzę wprost do gruntu a do doniczek. Pomagam sobie szpadlem lub łopatką.
Mam nadzieję, że zamówione róże zachwyca Cię tak samo jak moje mnie. ;:167

Gosiu no zapowiadają, zapowiadają. U mnie już przez cały ostatni tydzień miało padać i stale te deszcze się przesuwają w bliżej nieokreśloną przyszłość. ;:223

To pokażę jeszcze wczorajsze nabytki z Cisto:
Poniżej widać ciemne żurawki.

Obrazek

A tu poniżej po bokach brunery są moje wczoraj kupione Carex'y:

Obrazek
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aniu, muszę jeszcze raz spytać - te 277 cebul wsadziłaś w doniczkach?!?
Powiedz mi po ile cebul wkładałaś do jednej donicy i o jakiej średnicy?
Pytam bo też szykuję się do wysadzania, ale ja z lenistwa chciałam posadzić w donicach tylko te lepsze a resztę do ziemi.
Nie wiem czy taka cebula rośnie jeszcze w ziemi i czy potem nie ma zbyt ciasno w tej donicy?
Ja swoje sadziłam trzy lata temu w koszyczkach tak, żeby miały luz i jeszcze ich nie wykopywałam. 277 donic, to chyba sporo miejsca zajmuje?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu szalona kobietko:) masz już większość za sobą,podziwiam ;:215 Na wiosnę oczy zgubimy.Masz foty z sadzenia tulipanów?
Wodę Ci zamknęli? No nieźle,to i u mnie pewnie już nie ma ;:oj
Ciemne żurawki z carexami super zestaw ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu ale będzie się wiosną działo. ;:oj Też dziś sadziłam i obiecałam, że nic nie kupię, ale jeszcze mam dwa puste miejsca, pewnie parę tulipanów się zmieści. ;:306 Róże piękne masz jeszcze, ;:215 przyglądam się Pomponelli, jest przepiękna. ;:31 U mnie w pełnym słońcu będzie rosła. ;:218 Carexy śliczne, też mnie kuszą.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu mam doniczki po powojnikach z E-clem, jak i te po miskantach i większych kępach traw... Sadziłam średnio po 4-5 do doniczki. Jeśli Tobie do tej pory nic tych cebul z koszyczków nie wyżarło, to możesz spać spokojnie. Myślę, że i te w ziemi będą bezpieczne.
Nie powiem jest to mega upierdliwa robota z tym kopaniem dołów pod doniczki. I szczerze tego nie cierpię. No ale za to wiosną, wraz z ujrzeniem pierwszego cebulowego kiełka szybko o tym zapominam.
Zajrzałam do kilku doniczek z zeszłego roku. I byłam w szoku jak te tulipany się podzieliły. A jak już tam pogrzebałam to i porozdzielałam. I tak z jednej doniczki zrobiły się trzy. Szkoda, że nie wszystkie zakwitną tej wiosny.

Aniu nie mam fot z sadzenia. Mam tylko foty opakowań leżących na ziemi w miejscu sadzenia. Tak, bym nie dumała wiosną co tu z ziemi wyłazi.
Z tą wodą u Ciebie to niekoniecznie tak musi być. Moja sąsiadka mówiła, ze u nich zakręcają wodę w ostatni weekend października. Grrrr... czemu u mnie tak nie można..?

Soniu Pomponella w pełnym słońcu na pewno sobie poradzi. Moja rośnie na wystawie wschodniej, bo słyszałam, ze lubi przemarzać więc chciałam oszczędzić jej zimnych wiatrów i znalazłam jej przytulny, spokojny kącik. Widzę, ze miejsce jej się spodobało. Tak samo Eden Rose rosnącej obok. ;:215
Zaczęły się wyprzedaże cebul, więc kupuj Soniu, skoro masz jeszcze miejsce. ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu moje wszystkie róże są i będą na słońcu i na otwartym terenie. Na zimę przykryję jedliną, muszą przeżyć. ;:218 Cebul na pewno dokupię, wiosną kochamy przecież te pierwsze kolory, choć jak pomyślę o sadzeniu i nornicach. Obrazek Ja wszystkie maluchy tulipanowe posadzę gdzieś w ustronnym miejscu, w oddzielnych doniczkach, jak zakwitną, to super. Mam tego od groma. ;:202
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Uśmiałam się jak przeczytałam jaka ilość cebul zagościła u Ciebie, u mnie z tegorocznych zakupów 297 i z zeszłorocznych cebul ponad 150. Jeszcze dokupie jedna paczke krokusów i koniec tych zakupów w tym roku.

Co do ciasto to u nas nic nje wyprzedają skubańcy.... choć u nas takie mrozy w nocy, że wszystko padło to może k lepiej
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Aniu - mimo, że jestem różana, wiosnę z jej cebulowymi uwielbiam. I już czekam, żeby u Ciebie zobaczyć tulipanowy spektakl. Dałaś czadu z ilością cebul ;:136 . Jak się okazuje moja setka to pryszcz, może pomyślę o uzupełnieniu zapasu... . Tylko co na to powie M.? Pastella urocza.
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Anka, łączę się z Tobą w bólach, rąk i kolan nie czuję, wszystko mnie boli po tym cebulowym dniu. Pocieszam się tym, że na wiosnę bedzie piknie :lol: Ja w tym roku poszłam na łatwiznę i sadziłam wprost do gruntu - nie miałam sił na kopanie pod koszyki a do tej pory właśnie w koszyczkach sadziłam. Mam nadzieję, że będzie ok - póki co, odpukać, nic u mnie nie grasowało.

Co do wody, to moja rada jest taka, aby wiosną poruszyć kwesię przedłużenia wody na zebraniu rod. U mnie woda jest do końca października ale w mocno ograniczonych godzinach - w tej chwili tylko w czasie 9-11 i 14-17 więc mi i wodzie nie podrodze ;:185
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, obejrzałam większą część Twojej działeczki i jestem pod wielkim wrażeniem, pięknie to wszystko urządziłaś ale muszę Ci powiedzieć że strasznie podobają mi się Twoje zdjęcia, zapewne masz dobry aparat ale musisz mieć też pojęcie o fotografowaniu bo sprzęt to nie wszystko. Gratulacje!!! ;:63 ;:180
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aneczka, a wiesz, że u nas rano padał śnieg z deszczem :shock: teraz już tylko deszcz, ale zimno niesamowite i do tego wietrzysko. Cieszę się, że w ubiegłym tygodniu zdążyłam wszystko posadzić. Jesienią to nikomu nie zazdroszczę nowych cebul, dopiero wiosną, jak już się zapomina o bólu pleców i zmarzniętych dłoniach.. Dopiero wtedy przychodzi zachwyt. Ciekawa też jestem czy nie przesadziłyśmy z czosnkami. Widzę, że i ty sporo dokupiłaś, a one mnożą się jak przysłowiowe grzyby po deszczu. Przesadzałam w tym roku ubiegłoroczne i już miały po dwie - trzy cebule, a to były młodziki z ubiegłej jesieni ;:108 Zobaczymy jak to będzie..
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”