Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Karczownik - zwierzak, którego chcę się pozbyć!!

Post »

Zenia pisze: Mam ich całą armię tylko nie wiem co. ;:224
Witam. :D . No i już wiem co mam, a raczej miałam. Właśnie udało mi się złapać krecika. Złapałam go na plastikową rurkę. Pułapka założona późnym popołudniem a następnego dnia rano krecik już był w pułapce nie żywy czym się bardzo zdziwiłam. . :roll: Niemniej od paru dni jest spokój. :heja
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kret, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Post »

Jak były opady, to utopiony. Bo z rurki nie ucieknie.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojoj :( jak uda mi się złapać krecika (czasem pomaga kotka ;:131 ) to wynoszę go daleko, daleko-ale jest żywy ;:303
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Jak mój kot upoluje kreta, to na amen, nic go nie wskrzesi. Franek chyba nie wie, że krety objęte są ochroną.
Niestety mimo, że trup ściele się gęsto, różnego kalibru i umaszczenia to i tak co noc powstają nowe, lub są naprawiane stare kopce. Zaatakowała chyba cała armia gryzoni.... ;:222
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kret jest samotnikiem, ale jak zbuduje system korytarzy, to po jego "zejściu", od razu przychodzi nowy lokator...
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

annodomini pisze:Jak były opady, to utopiony. Bo z rurki nie ucieknie.
Opadów nie było, tyle co moje podlewanie. :roll: No chyba że....lałam do kompostownika wody tyle że aż się górą wylewało. Ślady tam właśnie prowadziły i czułam że tam siedzi. ;:108 . Jednak od kompostownika do pułapki parę metrów było. Czyżby utopiony tunelami spłynął do pułapki. ;:219 . Niemniej dziś byłam na działce i na razie spokój. :D
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

annodomini pisze:Kret jest samotnikiem, ale jak zbuduje system korytarzy, to po jego "zejściu", od razu przychodzi nowy lokator...
Ot i cała prawda ;:138 Najkrócej ,,opuszczone" korytarze to są u mnie ok tyg i znów zaczyna się walka.
Jeden też ,,hasa" sobie w kompostowniku. Mam wrażenie , że w tym roku pomimo suszy ich populacja w moim rejonie bardzo wzrosła.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Stosował ktoś tabletki Quickphos Tablets 56 GE i jeśli tak to z jaką skutecznością ? 32 tabletki 140zł z przesyłką więc tanie to nie jest ale czy wydajne tzn jedna tabletka może uśmiercić jednego lub więcej kretów ? Zastanawiam się też nad kupnem jeszcze droższej pułapki pirotechnicznej firmy target bo z tego co wyczytałem to jest skuteczna ale w zestawie jest tylko 5 petard i gdy je zużyjemy to cena samych petard jest totalnie przegięta - 45zł za 5 sztuk.
Na działce mam miejscowo wymienioną ziemię a reszta i wszędzie wokół to słabe piaszczyste gleby więc i zawsze narzekałem czemu nie trafiła mnie się działka z przynajmniej przeciętnej klasy glebą ale pocieszałem się tym,że dzięki temu nie mam kretów a w tym roku bardzo wściekle zaczęły u mnie ryć. Tyle roboty z ulepszeniem gleby i sporo pieniędzy na nasadzenia a wszystko po to aby takie bydle przyszło i to zrujnowało :( . Nornice zawsze miałem ale w ich przypadku skuteczna jest trucizna.Powoli utwierdzam się w przekonaniu,że mając zamiar założyć ogród należy wstępnie teren zabezpieczyć przed kretami np poprzez wkopanie siatki na obrzeżach całej działki bo inaczej nie ma to sensu - szkoda czasu,energii i pieniędzy.
tomcio tomasz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 lis 2015, o 13:13

Post »

Witam. Quicphos to tabletki, które pod wpływem wilgoci, nawet tej zawartej w powietrzu wydziela gaz o najwyższej klasie toksyczności (fosforowodór). Tak więc na pewno uśmierci kreta, problem w tym, że może też uśmiercić osobę która niewłaściwie się obejdzie z tym środkiem. Pytałem o możliwość zakupu go i otrzymałem informację o tym, jest dostępny wyłącznie dla osób posiadających specjalistyczne uprawnienia. Polecono mi Difenor (kupiłem w sklepie internetowym), widziałem też na Allegro. Jest bezpieczny i dopuszczony do sprzedaży na rynku otwartym, ale najważniejsze, że jest po prostu skuteczny. Stosuję już drugi sezon i śmiało mogę polecić. a propos tego, że w miejsce ,,zwolnione" przez jednego gryzonia wchodzi kolejny, to prawda. wszystko zależy od usytuowania ogrodu. Ale regularna walka z kolejnymi stopniowo zmniejsza ich liczebność, aż w końcu przestają się pojawiać. Wiem bo sąsiaduję z zupełnym nieużytkiem. Mimo to udało mi się je pogonić. Obecnie wystarczy przejść się po ogrodzie i napotykając pojedynczy kopiec, lub korytarz wyłożyć Difenor i po sprawie.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Jeszcze nie całkowicie sprawdziłam sposób na kreta ale będę szaleć:
Kreta przepłoszy zapach zjełczałego oleju .
Kawałki szmatki, chustek higienicznych lub papieru toaletowego nasączone w oleju
najlepiej z orzeszków ziemnych lub oliwy z oliwek włożyć w korytarze pozostawione przez krety.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krety mają zabawę, jak czytają te nasze wpisy, o tych naszych sposobach.
Limetka
100p
100p
Od: 1 sty 2015, o 23:34

Post »

Witam wszystkich. No i stało się to , co mnie przerażało... mam krety! Od miesiąca czekam aż się wyniosą a one kopią bezpośrednio pod korzeniami sliwy wiśniowej i przy platanach. Ciekawe czy te drzewa to przeżyją.? Próbowałam karbitu, glotoxu a jak zastosowałam naturalne metody typu skórki od pomarańczy, czosnek to mi wywaliły to wszystko na zewnątrz, zaśmiecając tym samym trawnik. Masakra ;:oj

-- 9 lis 2015, o 23:52 --

aha i jeszcze jedno mi się przypomniało. Mam założoną siatkę na krety...
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Udeptuj na bieżąco kopce i korytarze. Bo pozostawione przez kreta puste "lokale mieszkalne" przyciągają np. nornice i karczowniki, a wtedy to jest kłopot nawet dla dużych drzew. Kret ci drzew nie zniszczy, ale udeptuj na bieżąco.
Limetka
100p
100p
Od: 1 sty 2015, o 23:34

Post »

Dzięki. Staram się je udeptywać co jakiś czas, bo boję się ,że wykopią następne. Ale jak radzisz to jutro przed wypuszczeniem psa założe drewniaki i je rozgarnę, właściwie dziś :) Kurczę, tam gdzie on ma korytarze zapada mi się lekko ziemia. Wkopywałam tydzień temu cedra i nadmiar ziemi wysypałam i zagrabiłam w tych miejscach a widzę , że jest mało. Mam bardzo dużo dżdżownic i pędraków w trawie też. Taki szkółkarz powiedział, żeby pozbyć się kreta trzeba wytępić nicieniami pożywienie dla niego. Bądź tu mądry?
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędrak robi większe szkody, niż kret. Co do nicieni, to trzeba wydać fortunę jak ma się większą działkę.
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”