Dendrologię już posiadam i jest to chyba moja ulubiona książka jaką mam i też ją polecam każdemu. Słyszałem o wydaniu z 2008 roku i to też chyba sobie sprawię

Grzegorz B pisze:Polecam bardzo "Dendrologia" autorstwa Seneta Włodzimierz, Dolatowski Jakub. Jest to bardzo bogato opisana pozycja, gdzie znajdziesz opis ogromnej liczy drzew, krzewów i krzewinek wraz z uwzględnieniem odmian. Dodatkowo są tam zestawienia gatunków doskonałych np. na stanowiska cieniste, słoneczne itd.
Mogę z czystym sumieniem polecić jeszcze jedną pozycję, z tym, że dotyczy ona jedynie samych drzew. Chodzi mianowicie o "Drzewa od A do Z" Helmut Pirc. Zawiera ona opis ponad 700 gatunków, bardzo obszerny i dokładny. Opis zawiera ogólne informacje na temat danej rodziny, potem opis według schematu : pokrój, kora, liście, kwiaty, występowane, wymagania, uwagi, zastosowanie, wykorzystanie, odmiany. Jest bogato ilustrowana w twardej oprawie.
Tu akurat miałbym troszkę wątpliwości. Wiele kaktusów rośnie np. w zaroślach, dżungli amazońskiej, na otwartej przestrzeni w górach, czy też na terenach gdzie nie ma opadów ale występują mgły. Przypadków takich można mnożyć. Z tego wynika, że temat jest mocno rozbudowany. Pomocnym pewnie będzie artykuł Tomasz Wyki "Tkanki wodne sukulentów", który zamieszczony był w 2008 roku w czasopiśmie "Kaktusy i inne" (vol.5 nr 1 i 2).flormen pisze:...czyli przystosowanie do zycia na pustyni:) (...)