Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod dębowym okapem - róże, trawy i hortensje. 15

Post »

Wandziu! Cudowne zdjęcia róż i hortensji! Trochę przy nich powzdychałam! Buraczkowa Vanila Fraise jest taka dorodna i dostojna! I z tym światłem! ;:oj Pieści nas jesień słońcem! ;:3
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Wando,
moja trawa na pewno jest rozplenicą - pokazała ,,kłosy".
Coś mi świta, że są gatunki, które się co nieco rozłażą.
Będę musiała trochę zgłębić temat.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aneczka, ja mam 5 Pastelli. Tylko tej odmiany mam tak dużo sztuk, bo zawsze mi się ona podobała i byłam pewna co do jej zdrowotności. Ona lubi słońce, wtedy lepiej kwitnie. Ja mam w półcieniu i kwitnie średnio, a jesienią wręcz skąpo.
Nifredil, jeśli szukasz Sabinko trawy o sztywnym pokroju, to rozważ trzcinnik Overdam. Wcześnie wiosną startuje, a teraz ma proste, malownicze źdźbła w kolorze rudym. Miskant Morning Light też dobrze utrzymuje pokrój i jest piękny. Najładniejsze dla mnie są rozplenice, lecz z roku na rok się rozrastają i trzeba im na początku zostawić sporo miejsca.
Sweetdaysy, faktycznie nie mogę narzekać na przebarwianie się hortensji. Nie stają się brudne z biegiem czasu. Zwłaszcza Vanille Fraise robi się ładna malinowa, a nie szarobura.
Agniesz-ka, ale jakie to przyjemne zakażenie. Kupuj hortensje, nie zastanawiaj się. Na pewno nie będziesz żałować, bo wspaniale zmieniają ogród. ;:108
Tajeczko, to naprawdę są niedobitki. Ja nie mogę się pochwalić jesiennym kwitnieniem róż. Za mało mam u siebie słońca, a róże tego bardzo potrzebują. No ale pojedyncze kwiatki też mnie bardzo cieszą. ;:108
Edyta, często jeździmy w różne miejsca i po drodze jest mnóstwo rozmaitych szkółek. Można znaleźć wiele rarytasów, których u nas nie ma.
Michasia1, oj, jak już zaczniesz z różami, trudno ci będzie poprzestać. Dopiero gdy zabraknie miejsca, będziesz drapać się w głowę i zastanawiać nad selekcją :;230
Takasobie, uwielbiam jesień i jej barwy, mogłaby trwać wiecznie. :)
Madziagos, u Ciebie jest naprawdę dużo miejsca, a więc to rozłażenie się nie jest tak denerwujące jak u mnie. Będziesz mieć z pewnością lepszy efekt, wielką malowniczą kępę oryginalnej rozplenicy.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu, rozplenicę jedną posadzę obok perukowca, mam taką odmianę o docelowej wielkości około 1,5m więc niech się tam zaprzyjaźniają. Z sugerowanych przez ciebie traw bardziej przypadł mi trzcinnik Overdam i wcale nie dlatego, że Miskant jest brzydki, bo wygląda fantastycznie, ale dlatego, że ten trzcinik wydaje się być niższy i mniej ekspansywny. Masz może te trawy u siebie? Mogłabym prosić o zdjęcia??
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sabinko mam tylko takie zdjęcie trzcinnika, które już pokazywałam na str.58. Teraz nie mogę wgrywać nowych zdjęć, bo coś mi się porobiło w komputerze.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Hah! Wandeczko! Dziś kupiłam dwie sadzonki Trzcinnika ostrokwiatowego OVERDAM, którego pokazujesz powyżej. :tan Teraz mam i ja! :heja Dzięki Tobie. ;:196
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Wandziu, ja póki co nie jestem zadowolona z mojej pastelli ale tak czytam o tym słonecznym stanowisku dla niej i dochodzę do wniosku, że może powinnam ją jednak przesadzić, bo w tej chwili rośnie w półcieniu....

aneczka1979 - w takim tempie dokupowanie roślin, to Ty nigdy nie skończyć poszerzania rabat :;230
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

wagabunga123 pisze: w takim tempie dokupowanie roślin, to Ty nigdy nie skończyć poszerzania rabat :;230
bo to proces ciągły jest.... barierą jest wielkość trawnika... :D
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wando,
miejsca, owszem, jest u mnie sporo.
Jednak rozłażąca się trawa nie jest mile widziana, ponieważ włazi między inne rośliny i krótko mówiąc - zachwaszcza rabaty.
Dlatego klamka zapadła - trawa wyleci na oddzielne miejsce, z dala od innych bylin, gdzie będzie mogła do woli zarastać mój pseudo trawnik.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wandziu, ja powoli też zaczynam dostrzegać zalety sadzenia większych roślin, lub całych grup. Powoli zaczynam wyrastać z ciułactwa. To jeszcze długi proces, ale idzie do przodu.
Cały czas podziwiam jaki efekt daje kostka ;:oj
To zupełnie inny ogród
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aneczko, cieszę się z trzcinnika razem z Tobą, Wiosną szybko pokaże swoje zielone ździebełka wychodzące z ziemi ;:108
Wagabunda, zawsze jeszcze zdążysz przesadzić róże. Teraz już lepiej nie ruszać. Może się okaże, że jednak wybrałaś jej dobre stanowisko.
fiskomp, absolutnie się z Tobą zgadzam i dodam jeszcze, że granicą jest także ogrodzenie sąsiada :D
Madziagos, jasna sprawa, na odosobnionym miejscu rozplenica może się rozrastać do woli.
Margo, z kostki jestem bardzo zadowolona. Marzyłam od niej od dawna. Czekam tylko, aż troszkę poprzerasta mchem, bo taka podoba mi się najbardziej.

------------
Mam w zapasie trochę zaległych zdjęć, gdyż ostatnio coś mi się porobiło w komputerze i nie mogłam wklejać fotek na bieżąco. Na szczęście już jest w porządku i wreszcie mogę coś tam pokazać. Dzisiaj ogród już tak nie wygląda, bo mieliśmy spory przymrozek. Wszystko poszarzało, pomarzło, zbrązowiało. Zrobiło się brzydko i smutno, a poza tym zimno, nieprzyjemnie. Jakoś tak za szybko skończył się ten sezon. Nawet mi się już nie chce wychodzić do ogrodu. Ale może jeszcze przyjdzie ocieplenie?

Późno kwitnący floks, u mnie najostatniejsza odmiana, czyli Graff Zeppelin.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miskant Herman Mussel
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Turzyca Silver Sceptre
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Młode hortensje Limelight, mam nadzieję, że za rok będą miały dwa razy więcej pędów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ostatnim planie z lewej miskant Morning Light, a z prawej Gracilimus.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stipa brachytripa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj Wandziu ;:196 właśnie ;:108 zrobiło się bardzo zimno.... mróz i u mnie pozostawił mocny
akcent nadchodzącej jesieni... ;:174
Pięknie pokazujesz trawy w słonku... nie mam ich, a w Twoim ogrodzie bardzo ładnie one wyglądają ;:168
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wando,
więc słowo się rzekło i trawa została dziś wykopana.
A teraz o tym, co się okazało:
Trawy były dwie.
Rozplenica i coś jeszcze, co przybyło razem z nią (jeszcze nie wiem, co to jest, ale się dowiem).
To coś wrosło w rozplenicę bardzo mocno i dlatego wyglądało, jakby stanowiło z nią jedną całość.
Na dodatek rozplenica wypuściła kłosy i dlatego byłam przekonana, że stanowi jedność razem z pozostałymi częściami kępy oraz rozłogami.
Jednak po wykopaniu rośliny można było rozdzielić.
Rozplenica pozostała, ta druga trawa została przeniesiona daleko, daleko, pomiędzy sosny na koniec ogrodu, gdzie może rozrastać się do woli.
Szczęście, że ją wykopałam - puszcza rozłogi znacznie dłuższe i bardziej rozgałęzione od perzu.
Od wiosny zdołała opanować jakiś metr kwadratowy rabaty.
Oczyściłam ją z kłączy bardzo starannie, wszystko, co pokaże się wiosną, będę likwidować bez litości.
Z pozdrowieniami, Magda
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Wandziu spaceruję. :) Róże ładnie trzymają kwiaty, lepiej kilka cudnych niż wiele upieczonych w słońcu. ;:108 Podobnie z hortensjami, przebarwione na ładny róż, a nowy nabytek prześliczny. ;:215 Moje niestety szare, tylko jedna w lekkim cieniu ładna. Floksy świeże, jak w środku lata. ;:oj Nie mogę pominąć traw, wiesz że się nimi u ciebie zachwycam. Obrazek Dwie Aspirin, dzięki tobie, ;:180 przybędzie na skarpie. :tan
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Wandziu, jak zwykle cudnie uchwycone obrazy Twojego ogrodu ;:167 ;:108
Bardzo podoba mi się na ostatnim zdjęciu pomysł z podcięciem iglaków od dołu tak, że stanowią jakby parasole cieniujące niższe nasadzenia.
Szkoda że nie pomyślałam o czymś takim wcześniej na tę moją patelnię ;:215
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”