Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jesień zagląda do wiejskiego ogrodu cz. 27

Post »

Witam Drogich Gości ;:4
Dzień przeleciał jak z bicza trzasł! Popracowałam parę godzin w ziemi wspominając tych z Was którzy nie mogą wbić łopaty w glebę. Moja glina krucha! łopata wchodzi i kłącza perzu innych ładnie wyłażą ;:108 Przygotowuję grządkę pod borówki amerykańskie, które muszą zmienić miejscówkę, a ja zyskam trochę miejsca na wysokie rośliny ewentualnie krzewy :D Ciężka to praca, bo odzyskuję zakopane przez niesolidnego robotnika moje szparagi. Przebiły się przez zwały ziemi, ale karpy są głęboko ;:222 Teraz cały czas myślę gdzie ja je posadzę :wink:

Aniu minusy na mapie zbliżają się i do mojej miejscowości, ale może jeszcze nie dzisiaj. Widzę duże ochłodzenie w najbliższych dniach ;:oj No trudno spróbuję wykopać karpy moich dalii a jak nic z nich nie będzie to rozejrzę się za nasionami. Pewna miła korespondentka posłała mi taki adres http://www.swallowtailgardenseeds.com/p ... lsA-Z.html ;:oj Jakie tam są cuda ;:215

Jagodo pigwówkę robię od wielu lat i miałam na nią amatorów szczególnie w mojej pracy. Oj pili tą moją pigwówkę i wiśniówkę, nawet tacy co alkoholu do ust nie brali ;:304 Ja też mam w kilku miejscach krzaki, bo kiedyś wysiałam nasiona z pigwy od koleżanki i większość wyrosła w ładne rośliny. Nawet je rozdaję ;:173
Ciepłej jesieni ;:4

Lucynko mieczyk właściwie jest fioletowy, ale na zdjęciu tak wychodzi ;:131 Miałam kiedyś śliczne fioletowe i pistacjowe, a został tylko jeden ;:222
Mogłabym się z Tobą podzielić moimi owockami, bo mam ich i tak za dużo, jakbyś sobie coś wybrała z mojego ogródka to w gratisie poszłyby pigwowce Obrazek Pomyśl o tym i kolorowych snów ;:196

Gosiu mam więcej białych asterków i był nawet wysoki ale w cieniu coś zmarniał. Mam nadzieję że go uratuje na wiosnę. Niskie są właściwie cztery ;:131 machniom!
Zrobiłam w resztki pigwy takie do herbaty, ale ja najlepiej lubię gorzką herbatę i stoi do dzisiaj. Jak mnie coś gryzie to soczek malinowy wystarczy ;:215
Pamiętam nie tak dawno wyprawy z moimi dziećmi na kasztany i ludziki ;:224

Aniu miałam to samo skojarzenie niedawno i nawet lepiej wyglądają nasiona rukoli, tylko gaura nie zawiązuje tych fasolek Obrazek

Alu gaure dostałam od Zosi ubiegłej jesieni i tak pięknie rośnie, ale wszystkie rośliny od Zosi zwkwiat tak ładnie rosną, ma szczęśliwą rękę ;:333 Może z mojej da się zebrać nasiona? Marcinki uwielbiam wszystkie! Teraz najpiękniej wyglądają niskie o lawendowych kolorze ;:219

Obrazek

czyż nie są cudne?
A tak słońce mnie dzisiaj pożegnało!

Obrazek
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu bardzo zazdroszczę pracy w ogrodzie, ale tak pozytywnie bo tez bardzo bym chciała popracować,. Niestety dni coraz krótsze i po pracy ledwie godzinka może półtorej na dojazd popracowanie i powrót przy dziennym świetle ;:145
Zostaje tylko sobota i niedziela ,a w soboty jednak babciuję ,więc tylko niedziela ;:223
Cudna ta kępa marcinków, moje też zaczynają na razie pojedynczymi kwiatkami ale pąków mają sporo :heja
Zachody słońca jak zawsze śliczne ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu przyznam się ,że ja z , niektórych kwiatów nie potrafię zbierać nasionek :oops:
W moim ogrodniczym sklepie nasionka gaury są na bieżąco .MajĄ tam Legutki .Tylko nie wiem dlaczego nieraz jak o coś proszę z tej firmy ,oczywiście zapisują bo jak sami mówią chcą mieć jakieś nasionka na ''czasie '' nie dostają ich .Przecież Legutko ma duży asortyment nasion .
Piękny biały aster krzaczasty ;:oj .
Marysiu o białym bzie pamiętam wsadzę go teraz do doniczki ,a wiosną Ci prześlę ,żebyś znowu nie wykopała przez pomyłkę :;230
Mają być jeszcze patyczki krzewuszki :D
Dobrego dnia . ;:167
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Julciu przyjdzie taki czas, że czas pracy się skończy a wnuki wyrosną i wtedy będziesz miała czas na wszystko, no powiedzmy że tak będzie :;230 bo różnie emerytki mają. Dzisiaj prace odkładam bo gości miłych przyjmuję, a jutro młodzi nie pracują to może pomogą. Potem mamy ognisko bo M miał 1.X urodziny ale ciągle ktoś w sobotę pracował, więc jest jedna że możemy wszyscy się spotkać. Michałki chyba jeszcze jedne nie całkiem rozwinięte ale chryzantemy w większości w pączkach. Jedna od Ciebie ta wyższa ma pączusie, ale ta niższa chyba nie zdąży zakwitnąć. Astry te wysokie nowobelgijskie właściwie zaczynają przekwitać ;:oj Dziękuję ;:196

Alu ja u Legutki zamawiałam internetowo bo nie ma narzutów i to rekompensuje koszty przesyłki. Mają tylko trochę źle zorganizowaną dystrybucję tzn organizacją, ale w końcu przysyłają co trzeba, a wybór faktycznie spory ;:333 Nie przejmuj się bzem, krzewuszek trochę zamawiałam więc pewnie ta Twoja już też rośnie w ogrodzie :D
Dobrego i bez bólu dnia! ;:168
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu aż nie mogę uwierzyć, bo moja ta niższa kwitnie praktycznie od początku września :shock: Ta wyższa też w pąkach bo ona jest późniejsza ;:108
Chyba sobie przypominam, ze pisałaś coś o przycinaniu, ja moich nie przycinam ;:4 Moja od Ciebie też ma pąki :heja
Emerytura dopiero za 10 lat wg nowych przepisów bo w lipcu 2025 ;:145 moje koleżanki przechodziły w wieku 55 lata ja będę miała sporo więcej i nie wiadomo czy będą siły na ogród.
Życzę miłych spotkań rodzinnych i nie tylko
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Marysiu, u mnie już po sezonie. :( Dzisiejszej nocy mróz załatwił wszystko. Chryzantemy nawet nie zdążyły dobrze rozwinąć kwiatów. I po zawodach. ;:223
Dobrze, że zdążyłam zabrać doniczkowe do domu i piwnicy.
Zostało grabić lecące masowo liście...

Miłego spotkania rodzinnego. :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzień spędzony z ogrodowymi przyjaciółmi to wspaniały dzień. Przejechały nowe rośliny które już w połowie posadzone, tzn te które wymagały szybkiego posadzenia.

Julciu miałam też chryzantemy od Jadzi i ona kazała przyciąć więc przycięłam wszystkie. Mam nadzieję że zdążą zakwitnąć, bo większość w pączkach. Przez przycinanie niektóre rzeczywiście rosną sporą kępą ale są tak samo wysokie jak te nie przycinane ;:oj Julciu będziesz miała jeszcze siłę do prac i cieszenia się ogrodem :lol: a i będziesz miała woęcej pieniążków na kupno roślin :lol:
Bardzo milo spędziliśmy czas, nawet nie wiem kiedy minęło parę godzin, a i słoneczko świeciło ;:3

Marysiu bardzo, bardzo mi przykro z w powodu kotka, aż mi się łzy w oku zakręciły ;:4
Szkoda roślin i szkoda że wątek zamknięty, właśnie walnęłam głową o zamknięte drzwi. Przecież Ty jak chyba nikt inny masz ogród zimowy i rośliny możesz pokazywać cały rok :wink:
Dzisiaj spotkanie ogrodowe a jutro rodzinne, dziękuję ;:168
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Marysiu przyszłam podziękować za mile spędzony dzień i za mnóstwo roślinek ;:cm ;:cm
Jesteś wielka ;:196 kochana i masz wielkie ;:167 Przepraszam za moja pazerność :oops: :oops:
U mnie był przymrozek - wszystko zmrożone ;:223
Komelinę się wykopuje na zimę ;:108
Spokojnej nocy bez przymrozku życzę i jeszcze raz bardzo dziękuję .
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Miałaś Marysiu super odwiedzinki i dzień szybko minął u mnie na razie przymrozku nie było i oby tak dalej
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tereniu czekałam kiedy się odezwiesz, ale dojechałaś to dobrze!
To ja bardzo Wam dziękuję za mile spędzony czas, za roślinki które już w większości wsadzone i zaraz idę wciągać doniczki do domu, bo u mnie odczuwalna ma być -5 ! A roślinki niech Ci przypominają Będkowice ;:196
Wiesz co :?: nie widziałam jeszcze skromnego ogrodnika, każdy ogrodnik chciałby mieć wszystko tylko niektórzy są nieśmiali, a my się już na tyle znamy że wiemy co i ile możemy. Więc nie przepraszaj ;:185
To komelinę jutro wykopię ;:108

Jadziu miałam przemiłych gości ;:4 Słyszałam, że w przyszłym tygodniu będziesz miała śnieg z deszczem ;:oj

Idę wnosić doniczki ;:65 ;:65
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No to też będę musiała poznosić swoje doniczki a także skrzynki z pelargoniami i begoniami.Trochę tego jest ;:224
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Ja również dziękuje za wczorajszy dzień, roślinki jeszcze w pralni schowane, za niedługo wykopie dalie jak tylko ciut cieplej się zrobi i wsadzę tam wszystko od Ciebie, żeby przez zimę dobrać im odpowiednią miejscówkę. Dziękuję również za wspaniały placek , tak mi smakował, że nawet obiadu nie gotowałem a zdarza mi się to raz na 8 lat ;:306 Postaram się jeszcze wpaść wiosną a Ciebie już serdecznie zapraszam na jesień (oczywiście gdybyś wcześniej miała ochotę to też będziesz bardzo mile widziana) , Wczoraj zjadłem 2 jabłka, pestki wydłubane i wrzucone w doniczkę, w której zawsze coś wyrastało. Że ogród masz piękny to Ci już pisać nie będę bo to wiesz, cieszę się, że mogłem zobaczyć jego dalszą część w polach. Dziękuję jeszcze raz za wszystko, przesyłam pozdrowienia od mamy. Miłego ciepłego dnia życzę, wytarmoś Maćka i Monikę ode mnie :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jadziu moje doniczki całą noc bezpieczne ...rano -1 i wiatr!

Michałku sprawiłeś mi ogromną radość, że się odezwałeś i w dodatku przyjechałeś i przywiozłeś Terenię. Dziękuję i masz coś dobrego jak banku ile razy do mnie przyjedziesz ;:4 A rośliny tak się rozrastają, że na wiosnę znowu będzie co dzielić. Więc przyjeżdżaj w trosce o mnie żebym nie musiała z ogrodem iść w pole :;230 Powodzenia w kiełkowaniu, masz magiczną doniczkę? Dziękuję za pozdrowienia od mamy, a koty szukały Was jeszcze przez jakiś czas :D Najlepszego ;:168

Dobrej soboty !
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Marysiu u Ciebie śliczne czerwone jabłuszka ;:138 i jeszcze masa roślinek w jesiennych szatach. Piękny granatowy mieczyk, śliczne astry, i cały ogród pięknie jesienny ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Marysiu!
Widzę, że miałaś miłych gości. To stąd ten ogrom wrażeń.
Cieszę się, że o to chodziło, bo przez chwil parę myślałam, że spotkało Cię coś zgoła przeciwnego.
Zastanawiam się nad przesyłką dla Ciebie. Chodzi mi o trójsklepkę. A zastanawiam się dlatego, że już mamy przymrozki i to dość mocno ujemne i nie wiem, czy teraz można jeszcze sadzić. Myślę sobie, że w tej sytuacji lepiej będzie zrobić to wiosną. Jakie jest Twoje zdanie na ten temat? Bo może ja się mylę.
Spokojnej nocy i wspaniałej niedzieli. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”