Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania
- Febronia
- 200p
- Od: 30 wrz 2015, o 21:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania
agapa7, ja jeszcze przed zawinięciem w gazety zasypuję cebulę cynamonem - ten zabieg ładnie wysusza i walczy z czerwoną plamistością.
Pozdrawiam
Ela
Ela
- jola1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Mam pytanie do znawców tematu.
Wysadziłam swoje cebule do ogrodu na rabatkę, pięknie podrosły, mają zielone liście no ale trzeba je wykopać żeby nie przemarzły i pytanie co dalej? Obciąć liście i zasuszyć, posadzić do doniczek i czekać aż same zaschną?
Wysadziłam swoje cebule do ogrodu na rabatkę, pięknie podrosły, mają zielone liście no ale trzeba je wykopać żeby nie przemarzły i pytanie co dalej? Obciąć liście i zasuszyć, posadzić do doniczek i czekać aż same zaschną?
- Febronia
- 200p
Przesadzić do doniczek, nie podlewać i poczekać aż zaschną. Potem na jakieś 2 miesiące do chłodu i czekać na kwitnienie. 

Pozdrawiam
Ela
Ela
- jola1
- Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Bardzo dziękuję, tak zrobię.
A my swoje wykopaliśmy, obcięliśmy liście, jak trochę w ogrodzie obeschną z ziemi to będzie kąpiel w jakimś grzybobójczym środku i przeciw robactwu i do domu do wyschnięcia. Teraz cebule wyglądają tak jak te, które kupiliśmy w lidlu rok temu jesienią
- Febronia
- 200p
Liści lepiej nie obcinać, bo podczas zasychania zwracają cebuli najcenniejsze składniki, dzięki którym cebula "tyje".
Pozdrawiam
Ela
Ela
Elu , a skąd to wiesz? Da to się jakoś logicznie wytłumaczyć? Jak liść jest zielony, to odżywia cebulę, , ale jak usycha, to jak może zwracać składniki?
Basia
Basia
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Hippeastrum - porady ,uwagi,zapytania
Najpierw zolknie, wowczas skladniki odprowadzane sa z sokami do cebuli.
Pozdrawiam - BabajAGA
Ale te nasze cebule całkiem utyte byłyFebronia pisze:Liści lepiej nie obcinać, bo podczas zasychania zwracają cebuli najcenniejsze składniki, dzięki którym cebula "tyje".

W naturze to chyba trochę inaczej wygląda - liście żółkną bo albo papu korzeniom brakuje, albo trzeba iść spać..tralaluszy pisze:Najpierw zolknie, wowczas skladniki odprowadzane sa z sokami do cebuli.
- Febronia
- 200p
Basiu, wiem to od mądrzejszych od siebie....barbra13 pisze:Elu , a skąd to wiesz? Da to się jakoś logicznie wytłumaczyć? Jak liść jest zielony, to odżywia cebulę, , ale jak usycha, to jak może zwracać składniki?
Basia

pelikano11 - nie zapewniasz swoim cebulom okresu schłodzenia? I kwitną Ci?
Pozdrawiam
Ela
Ela
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Jak papu brakuje to skladniki wycofywane sa z najstarszych lisci do mlodszych, a jak trzeba isc spac, to do korzeni. Albo do cebuli, w przypadku hipeastrum.pelikano11 pisze:Ale te nasze cebule całkiem utyte byłyFebronia pisze:Liści lepiej nie obcinać, bo podczas zasychania zwracają cebuli najcenniejsze składniki, dzięki którym cebula "tyje".Jak podeschną to dostaną dobrej ziemi z nawozmi i będzie dobrze
W naturze to chyba trochę inaczej wygląda - liście żółkną bo albo papu korzeniom brakuje, albo trzeba iść spać..tralaluszy pisze:Najpierw zolknie, wowczas skladniki odprowadzane sa z sokami do cebuli.
Pozdrawiam - BabajAGA
tralaluszy jakoś do mnie nie przemawia to co piszesz, ale doświadczenie mam tylko ze zwykłym czosnkiem, tym co się jada.
Przez miesiąc będą schły w domu w cieple, potem do doniczek do bardzo dobrej ziemi i w chłód na parapet, tak jak w zeszłym roku. Co wyjdzie to wyjdzie, najwyżej pójdą na kompost. Ale dam znać jak się potoczyły ich losy, może się komuś przyda taka informacja
Pierwszy raz mamy hippeastrum. Kupiliśmy cebule w ubiegłym roku, i jak pisałem, po kwitnieniu, cebule z liśćmi wywaliliśmy do ogrodu, bo to żadna ozdoba. I wyszło jakoś samo, że pięknie zakwitły http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5309225 Wiosna i wczesne lato były u nas chłodne, a lato bardzo upalne. Może to wystarczyło żeby zaindukować kwitnienie? nie wiem. I specjalnie tym się nie martwię. Teraz cebule są bardzo ładne, dorodneFebronia pisze:pelikano11 - nie zapewniasz swoim cebulom okresu schłodzenia? I kwitną Ci?
Przez miesiąc będą schły w domu w cieple, potem do doniczek do bardzo dobrej ziemi i w chłód na parapet, tak jak w zeszłym roku. Co wyjdzie to wyjdzie, najwyżej pójdą na kompost. Ale dam znać jak się potoczyły ich losy, może się komuś przyda taka informacja
- Febronia
- 200p
Kiedy dokładnie wywaliliście je do ogrodu? Chodzi mi o to, czy po przesadzeniu cebul na dwór były przymrozki? Piszesz, że wiosna była chłodna - mam rozumieć, że wiosną rosły już w gruncie?
Pozdrawiam
Ela
Ela
Dokładnie Ci nie powiem, ale coś koło połowy maja, chyba jak wysadzaliśmy pomidory. Wysadzane z liśćmi bez hartowania ale w bezwietrzny cienisty kąt
- Febronia
- 200p
Wiele osób już pisało, że hippeastra najlepiej tyją w gruncie. Czym nawoziłeś?
Pozdrawiam
Ela
Ela