Kwiat jest uśmiechem rośliny...Wiosna i lato z Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiat jest uśmiechem rośliny...Wiosna i lato z Annes 77

Post »

Nie pada od dłuższego czasu,jest sucho i to trochę niedobrze,bo słońce w dzień grzeje.
Wczoraj podjechałam co nieco podlać,hortensja Annabelle miała zwieszone liście.Różyczkom tez po konewce wody zapodałam i mogłam odetchnąć siedząc na ławeczce.Słońce obdarzało moją twarz swoją energią,a ja chciałam zatrzymać tę chwilę.Nie wiem ,kiedy ten wspaniały czas minął,musiałam powrócić do żywych i wykonać kilka czynności.Dokładnie obejrzałam róże i tylko kilka miało niewiele żółtych liści,jestem zadowolona z tego faktu.Nakarmiłam ryby w oczku...Pomyślałam,że to niemożliwe,że to jesień i że ja nie chcę zimy...
Nagle usłyszałam szum z prawej strony,szybko odwróciłam głowę, a to miskant największy Giganteus zaszumiał sobie i wytrącił mnie z nostalgicznego zachwytu...tak uważam,że trawy to konieczność,wprowadzają harmonię i spokój...

Gosiu u mnie dziś było najchłodniej,ubrałam cieplejszą kurtkę,po czym w południe było ciepło,co za dziwna pogoda...
Róże jakby stanęły w miejscu,zakwitły i trzymają kwiaty,bo ani deszczu nie ma,ani wichrów,ani mrozu.Wiele z nich ma pąki,a nawet sporo przyrostów.Oby tylko zdążyły przed zimą zdrewnieć...Baronesse już dawno mi się podoba i wzdycham do niej,ale wszystkich mieć nie mogę niestety i pozostaje mi jedynie podziwiać u innych.Moja Lavender za to nie wygląda najlepiej,złapała plamistość i łysa jest,ale to jej pierwszy rok.

Aniu nie wiem co oni robią w tej szkółce,że mają takie okazy.Bardzo lubię rozmawiać na tematy roślinne z panią,która zawsze doradzi i zna się dosłownie na każdej roślinie.Ile razy ją nie zapytam ,tyle razy zawsze dostaję konkretną odpowiedź.
Ciężko się do niej dobić,bo wciąż potencjalni klienci ją oblegają. Takie osoby sa na odpowiednim miejscu i dlatego zawsze będą mieli zejście.
Nabytki siedzą w donicach,planuję jechać w weekend posadzić ;:108

Jagódko witam kochana w moich skromnych progach,ale jakże przez mnie kochanych ;:108
Chciałabym codziennie deptać po moim skrawku,ale to niemożliwe,muszę nacieszyć się tym co mam.
Szkółki kuszą ofertą,a naprawdę jest co oglądać i wybierać. Na część z różami nawet nie poszłam,tylko jedną fotkę kliknęłam z daleka.
Traw wszelakich mają duży wybór,wszystkie bym przygarnęła,wrzosy wdzięczyły się do mnie,ale mam jednego i wystarczy.
Trzęślica z daleka krzyczała,żeby ją zabrać to wzięłam ;:333

Aneczko skoro zima ma być lekka,a jesień ciepła to tylko się cieszyć ;:333
Piszesz o panienkach z kolcami,czy trawach? Kiedy dojadą?

Maju Ty to zawsze coś ustrzelisz ;:306 Za trawką rośnie w donicy tegoroczna wiosenna Lavender Flower Circus.
Drugi raz kwitnie mniejszymi kwiatami,ale za to ma ich kilkanaście...
Tak to szkółka w Przytoku,uwielbiam ją,mogłabym tam jeździć codziennie,tylko popatrzeć :lol:
Tak to już jest,że kobiety lubią zmiany tak jak i w domu tak w ogrodzie.Mi obecnie marzy się biała kuchnia ;:167
Do tej pory kolory beżowe,spokojne,a teraz elegancka biel mi się podoba.
Czekoladka ma to coś,zamów a nie pożałujesz ;:303

Sabinko już widzę jak latamy po szkółce jak w gorączce,tyle dobra wkoło.A ile tam hortensji,olaboga ;:303
Trafne porównanie dałaś,alkoholik na głodzie ;:224 Do niedawna można było płacić tylko gotówką i to było bezpieczne,bo miałam kontrolę,a teraz można i kartą,no nie wiem,czy to dobrze jak dla mnie...Przebywanie w owej szkółce to jak terapia na skołatane nerwy,tam zapominasz o troskach,nie ma lepszego lekarstwa.

Aneczko być tam i wyjechać z pustym bagażnikiem to nie ma mowy,musiałam coś zakupić.Trawa zajęła sporo miejsca.
Busy podjeżdżają,ładują i ładują,a ja zazdraszczam :oops: Ludzie przyjeżdżają z projektami ogrodu i z wyborem konkretnych roślin.
Niosą piękne bukiety hortensji,a ja pociągłym wzrokiem za nimi wodzę ;:224 Ostatnio wymyśliłam sobie,że na wiosnę posadzę sobie drzewko ozdobne,niewysokie...ot moje chciejstwo na tą chwilę.
Acropolis ,już dawno chciałam ją zaprosić do siebie,ale ciężko było ja zdobyć,a tu proszę w zasięgu ręki,dzięki za info:)

Krysiu szkółka ma poprowadzony bardzo starannie ogród,oczko ogromne z piękna kaskadą,czystość,zadbane rośliny,a do tego przemiła obsługa.Najlepiej jechać tam w tygodniu,bo w weekendy to sporo ludzi.
Najpierw zawsze idę oglądać skarpy i jak tylko coś mi się spodoba pytam pani co to za roślinka,a ona za każdym razem wie i potrafi opowiedzieć o niej wszystko,jak ciąć,jakie wymagania,stanowisko i o to mi chodzi,profesjonalne podejście ;:333
Miskanty tak jak róże potrzebują około 3 lat na pokazanie swojej krasy ;:333
Ciemne kłosy tez lubię,zresztą każde miotełki wprawiają mnie w zachwyt.Czekam nadal na wykłoszenie Giganteusa, na razie cały zielony bez miotełek...

Pinky Winky w słońcu

Obrazek

Rozplenica nadal urocza...

Obrazek

Limelight ma ogromne kule

Obrazek

Leonardo jak już zakwitnie to długo trzyma kwiaty

Obrazek

Charles lubi jesień

Obrazek

First Lady

Obrazek

Garden of Roses...spójrzcie na listki jak woskowane

Obrazek

Winter Lodge ma takich gałązek z pąkami około 7

Obrazek

Mariatheresa nadal cieszy

Obrazek

Larissa

Obrazek

Lions Rose wygrzewa płatki

Obrazek

Novalis kwitnie od czerwca...

Obrazek

Limelight z New Dawn...zapach cudny

Obrazek

Z lewej modelka Pashmina,a z prawej Eden

Obrazek

Mój ulubiony skrawek

Obrazek

Towarzyszka razem ze swoja panią uwielbia działeczkę ;:167

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :wit
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu towarzyszka na działce może się wyszaleć :wink: Cudnie kwitną róże moja Pinky w takim samym kolorku jakiś inny ten kolorek w tym roku ,ale też ładny taki jasno buraczkowy
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu-Twój ogród to ogród na medal,piękny, kolorowy, wymuskany w każdym calu ;:63 ;:63
Piękne róże, hortensje ;:333
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Aniu, u mnie również strasznie sucho, deszczu nie widać i o zaprzestaniu podlewania nie ma co myśleć. Poranki chłodne, we wtorek był tylko 1 stopień ;:oj Na szczęście jeszcze na plusie. Dziś dzień zapowiada się cieplutko, zaraz ruszam na działeczkę - chcę dziś posadzić cebule, bo potem nie będę miała na to czasu. Miłego dzionka
Ps- first lady, pashmina i larisa ;:167
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

piękne masz hortensje a jaką dorodną rozplenice ;:oj
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakie piękne te róże ;:173 . A Pinky Winky - ciągle powtarzam, że to moja ulubienica :D .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu kupisz Acropolis?
Fajnie by było. Mogłybyśmy obserwować jak ta sama róża, od tego samego dostawcy, posadzona w tym samym czasie, zachowuje się w dwóch różnych ogrodach. ;:65 ;:215
Winter Lodge?! ;:oj A cóż to za ślicznotka?! ;:oj Szepnij o niej kilka słówek. ;:oj
Pinky Winky to zdecydowanie świetna hortensja. Już nie mogę się doczekać, kiedy moje maleństwo będzie takie cudne jak Twoje. ;:333
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aniu, u Ciebie wciąż pięknie jak w środku lata ;:oj Ja w ogrodzie widzę już jesienne klimaty. Pnącze kiwi ozdobne juz pozrzucało liście i widok iście jesienno-zimowy przedstawia, borówki we wszystkich kolorach jesieni, mróz ściął dalie... a tu u Ciebie cudnie letnio, bajka normalnie ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witajcie Kochani:)

W sobotę wyciągnęłam męża na działkę,by posadzić trzęślicę i perovskia. Naciągnęłam go,że podje sobie winogrona i malinki.
W końcu udało się ;:333 Niestety w tym okresie lepiej jechać do południa,gdy świeci słońce,a my trochę za późno pojechaliśmy.
Kiedy nie ma słońca zdjęcia nie są tak wyraziste i wtedy rezygnuję z focenia.
Donica w rękę z trawą i długie spojrzenie...hmmm gdzie by tu posadzić trzęślicę? Chodzę w kółko,zaglądam to tu to tam ;:303
Koło oczka najbardziej by mi pasowała,ale nie zmieści się ...hmmm a tu będzie zahaczała...mój M patrzał na mnie z politowaniem.
Czułam jak triumfuje...ostatnio będąc ze mną w szkółce już się śmiał ze mnie,że chyba na balkonie posadzę nowe nabytki...
W końcu wykopałam koło oczka tawułkę i w jej miejsce wcisnęłam trawę...byle szybko ;:303
I co ja mam teraz począć? Przecież miałam na jesień chociaż 3 róże zamówić? ;:145 Na razie muszę obejść się smakiem i poczekać do wiosny.Muszę przez zimę dobrze przemyśleć i poszukać miejscówek dla nowych nabytków różanych ;:108

Jadziu Pinky Winky pięknie w tym roku się prezentuje.Chyba ukorzenię sobie na wiosnę nową sadzonkę.

Aniu dziękuję za miłe słowa,ale do pięknego ogrodu to mi daleko,ale ile lat jeszcze przed nami ...może się uda?

Marlenko susza nadal,wczoraj wyciągnęłam węże i dobrze podlaliśmy działkę.Mojego M zatrudniłam do podlewania hortensji i rhododendronów. Cebule tez zamierzam posadzić,w październiku śmiało można to zrobić.

Filemon hortensje w tym roku się udały i upały nie przeszkodziły im w kwitnieniu.

Edytko Pinky Winky zasługuje w tym roku na medal razem na podium z Limelight.

Aneczko jeszcze do soboty miałam kilka róż na liście do zakupienia.Po przeanalizowaniu niestety ale raczej nie zamówię ani jednej tej jesieni ze względu na brak wolnych miejscówek ;:145
Winter Lodge swego czasu wraz z innymi dziewczynami zamawiałyśmy w zbiorowym zamówieniu we francuskiej szkółce.Nie mam pojęcia,czy jeszcze jest możliwość zamówienia,może napisz do Kamili Szlązkiewicz z RosaPlant?
Zobaczysz jak Pinki Winky szybko się rozrośnie ;:215

Zuza jeszcze lato u mnie nie chce odejść,ale aronia już się przebarwia i liście lecą z drzew owocowych. Dalie jeszcze mają sporo pąków,ale w środę ma padać deszcz,a potem lekkie przymrozki.Jak ja tego nie lubię :?
Hosty zaczynają się złocić...za progiem jesień kolorowa ;:224

Eden na ostatniej wizycie

Obrazek

William Morris kolczasty bardzo

Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu już parę razy próbowałam ukorzenić Pinky i jakoś dotychczas nie udało mi się ,więc życzę Ci powodzenia.Z innymi nie idzie mi tak tragicznie
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, William Morris może i kolczaty, ale jaki wdzięczny ;:oj Do tego Eden nadal w pąkach. Moja Edenka wypuściła kilka nowych pędów i zaczął się z niej robić przyzwoity krzak. Liczę, że może za rok chociaż w części dorówna twojej.
Przepiękna rozplenica. Zaczynam się w nich mimowolnie zakochiwać ;:108
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, róże pięknie jeszcze kwitną i cieszą oczy, oby jak najdłużej ;:108
U nas zapowiadają w nocy przymrozki :( Szkoda, bo u mnie też sporo kwiatów i pąków.
Dzisiaj zrobiłam trochę zdjęć. Kto wie, czy nie ostatnich w tym sezonie...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

I słoneczniczki i piesio ślicznie wyglądają.Róże wiadomo, zawsze u ciebie piękne.
Moja Edenka tak ładna u mnie nie była.Może, dlatego ,że pierwszy sezon ??
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Moja też pierwszy sezon i też szału nie było ;:185 Mam nadzieję że w przyszłym się za siebie weźmie ;:14
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Aniu!
Widzę, że u Ciebie jeszcze bardzo kolorowo.
Pięknie zarumieniły się hortensje bukietowe, a róże dają czadu , jakby zapomniały, że to już jesień. ;:215 ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”