Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Jolu, czytając twoją odpowiedź o trawach okazuje się, że mam dla nich idealne warunki ;:173 Słońce od samego rana do wieczora.. istna patelnia. A wiesz, że u mnie młode pędy Leosia są właśnie piękne i zdrowe, a te starsze straciły liście - plamistość zjadła go w ciągu około dwóch tygodni. Teraz po deszczu widzę, że wszystko odbija. Może uda mu się jeszcze zakwitnąć przed zimą. Twoje prezentują się bajecznie ;:167 rabata klonowa wygląda jak katalogowa, wykonałaś kawał dobrej roboty, teraz tylko czekać aż się wszystko rozrośnie i zagęści ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wszystkie Twoje sekcje "brzmią" obiecująco. Widzę, że zasadziłaś dużo przetaczników. Mam nadzieję, że będziesz z nich w przyszłości zadowolona. Mnie zachwyciły tylko w pierwszym roku, potem jakoś się powyciągały ku górze, zmarniały, doły im wyschły. Chyba z tego wszystkiego to przetacznik siwy był najładniejszy.
Super się u Ciebie zagęszcza Jolu, w ostatnich miesiącach zmieniło się nie do poznania. Szacun ;:180
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jola ale porządeczek u Ciebie,jak od linijki ;:333
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Soniu, musiałam się wziąć w garść i to ostro. Dziękuję, dziękuję...
Co do kul bukszpanowych za lawendą, to z pewnością w pewnych okresach będzie widać więcej lawendy a w innych kule bukszpanowe. Chodzi o to żeby o każdej porze roku było coś zielonego i przyciągającego wzrok. Nie lubię jak jest rabata tylko na kilka tygodni czy nawet miesięcy. Cały rok coś musi zdobić.
Swoją skarpę zrobisz, nie ma się co śpieszyć. Ja musiałam bo to przy wejściu, wzdłuż całego podjazdu. Sam ogród mam z tyłu domu, nie widać od razu. Tam sobie dłubię spokojnie. Ale front musi być na tip top

Kasiu, no właśnie bardzo liczę na to "za rok". Ogromna część roślin na nowej rabacie to moje własne uprawy, dzielenie, sianie, patyczkowanie. Jestem z tego dumna. Ale wymaga czasu żeby się zaprezentować. Bardzo dziękuję za miły wpis.
A jakich roślinek ci brak? Rzuć listę na wątku, z pewnością coś można dosłać. Teraz czytałam u Igi - kochana dziewczyna, że podeśle rośliny które jej się wysiewają, jedynie za koszt przesyłki.
Jak coś ci u mnie wpadnie w oko, też mogę wysłać. Trzeba się wspierać. Jesteśmy tu silną grupą, razem damy radę.

DTJ/ Dorota, żebyś wiedziała że odczuwam pracę w plecach i stawach. Nad kompozycjami trochę myślałam, zobaczymy czy się uda. Zależało mi na wykorzystaniu tego co już mam, bo to ogromne koszty. I tak przekroczyłam barierę dźwięku. Mam szlaban na wszystko. Choć trochę się ugięłam i kupiłam zawilca japońskiego. Jedną doniczkę ale taką piękną że oderwałam od niego pięć nowych sadzonek, całkiem sporych, nie uszczuplając przy tym kępy właściwej :heja
Bylica jest odmianowa, więc liczę na to że się tak bardzo nie będzie rozrastać. Zawsze mogę posadzonkować do doniczek. Właśnie dla kolorku ją sobie sprawiłam.
A odpoczynek....no cóż...planuję dopiero zimą...

Anita, jak mus to mus. Przypiliło mnie, to część reprezentacyjna. Jak wyżej pisałam, w ogrodzie się bawię, tu musiałam szybko. Zobaczymy czy nie za szybko i czy nie popełniłam jakiegoś karygodnego błędu ;:224
Ty swoje rabaty też robiłaś błyskawicznie, też będziesz miała orgię zmysłów ;:215

Anabuko, bardzo dziękuję. Efekty dopiero w przyszłym sezonie ale mam ogromne nadzieje na to że wiele nie będę musiała zmieniać. Wczoraj dosadziłam różowe zawilce do miskantów Morning Light. Fajnie się komponują z perukowcem z tyłu :heja
Rudzielce mam od roku. To długa i pełna dziwnych zwrotów akcji, historia ;:306

Madzia miło mi niezmiernie ;:168 Z tą sprzedażą wysyłkową to tylko kłopot :;230 Lekko się klika, ciężko się płaci :roll: Ale dobrze że jest. Nie wiem co byśmy biedne zrobiły bez tej możliwości. O ileż uboższe byłyby nasze ogrody :;230

Zuza, no nie przesadzaj. Chwalę się chwalę, ale dopiero następny sezon pokaże czy jest czym.
U ciebie jest cudnie. Ja nie osiągnę nigdy takich kompozycji. No nie umiem, nie widzę. Niby myślę i myślę a potem się okazuje że wielkości nie takie, termin kwitnienia się rozlazł... A u ciebie wszystko ma swoje miejsce i czas.
Poza tym gdybyśmy wszystkie robiły tak samo.....no NUDA.....
;:196 twoje rabatki są przeurocze

Sabinko, jak masz słońce to sadź trawy. Tylko że....no właśnie, zbytnia patelnia to też nie teges....musisz wtedy podlewać...Generalnie nikomu samo nie rośnie. Zawsze jest to efekt naszych ogromnych starań ale nie każdy to rozumie ;:224
To mój Leoś na plamistość nie choruje :roll: Tylko mączniaka...To chyba jednak wiele zależy od samej sadzonki. Tego nie jesteś w stanie przewidzieć.
Wielki całus. Na rabatę klonową będę w przyszłym roku czekać jak na Mikołaja w Wigilię :;230 oby nie było skarpetek.....

Wando, dziękuję ;:180
Przetaczniki sadziłam tylko siwe, super zadarniają. Kolor jest nie do pogardzenia. Na innych przetacznikach się zawiodłam. One chyba potrzebują bardzo dobrej, wilgotnej ziemi. U mnie chorują i są mało atrakcyjne. Raczej ich się pozbędę. Ale przetacznik siwy to jest strzał w dziesiątkę.

Annes, żebyś wiedziała że spod linijki a nawet z poziomicą ;:306 Niestety tam musiało być po rabata była znacznie niżej niż podjazd. M się śmiał na początku, potem już nie komentował :;230

Jeszcze trochę zdjęć z Rabaty Klonowej, aż nie zaczniecie krzyczeć dość ;:306

Obrazek Klon Crimson Sentry- kolumnowy, a pod nim różanka poprzeplatana różami. Zabrakło mi kory więc wyściółkowane ściętą trawą.
Różyczki na rabacie to: Harlow Carr, Weneda, Gemma, Knirsp. Trochę za klonem Mrs. John Laing, John Cabot i Elmshorn. Elmshorna akurat ciut widać na tle miskanta. To te drobne, mocno Pink, kwiatuszki. A po lewej dwa giganty czyli Lavender Lassie. Na tyłach rabaty po prawej od Malepartusa dosadziłam miskanta Memory. Dla dociekliwych, widać jeden biały kłos na tle świerka :;230 A przed nimi dwa Zebrinusy oraz rozplenicę.
Być może wydaje się że jest naćkane, ale ta rabata ma siedem i pół metra szerokości ;:224

Obrazek

Obrazek

Obrazek Na zbliżeniach widać że jest tam całe mnóstwo miejsca

Obrazek

Obrazek Chudzina miskant Memory z białymi kłosami

Obrazek

Obrazek

Przed Memory, dwa miskanty Zebrinus - też mikruski

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wiecie że zakwitły naparstnice? I Elmshorn

Obrazek Malepartusy są cudo. To od Justi ;:168

Obrazek Dwie Lavender Lassie mogłyby zdominować mniejszy ogród

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Bywa że ktoś nam wsadza nos w nie swoje sprawy

Dobra, ostatnie zdjęcie sekcji czwartej na rabacie klonowej i życzę wszystkim udanego weekendu.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Kurczę, naprawdę fajnie Ci to Jolu wyszło! Tylko może by tak na przyszłość ciut większe te foteczki wrzucać..?
Przez Ciebie zaczynam się bać Lavender Lassie. ;:oj Swoją posadziłam tej wiosny w miejscu gdzie ma ładnie i kompaktowo rosnąć w górę. A Ty mi tu o potworach opowiadasz! ;:oj Moja ma metr szerokości na swoje szaleństwa. I musi jej starczyć!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jola musisz wstawiać większe zdjęcia
Te są zdecydowanie za małe. Trzeba się wgapiać, żeby coś zobaczyć
Chyba, że to specjalnie, żebyśmy do Ciebie przyjechały zobaczyć jak jest naprawdę ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Oj Gosia za dużo chcesz chyba widzieć.
Ja tam widzę piękne rabaty i porządeczek suuper!!
Wymuskane,wypielęgnowane i dobrze:0
a tak serio, to fakt ciut większe, bo roślinkami ładnymi trzeba się delektować ;:108 ;:108
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Mi się wydaje że rabatka wyszła bardzo ładnie i póki co to żadnych zmian nie wprowadzaj ;:14
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Jolu efekt wyszedł naprawdę fajny. Jak się roślinki rozrosną będzie już w ogóle ślicznie ;:108
Fajny rezultat piętrowości nasadzeń osiągnęłaś, daje to przyjemny efekt głębi rabaty
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu jak patrzę na klonową, ;:oj to mi wstyd, że tak niewiele zrobiłam w tym roku. Róże będą się miały gdzie panoszyć. :) Przetacznik Christa mam na bardzo dobrej glebie i tylko rok był ładny, w tym beznadziejny. ;:222 Nos przy rozchodnikach świetnie się komponuje. ;:215
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Szybka relacja, bez zdjęć, bo nie miałam czasu robić. Ale posadziłam ok 300 tulipanów, trochę krokusów, narcyzów i szafirków. Zostały czosnki i...jakieś 300 szt tulipanów zeszłorocznych.

Aneczka dzięki. Fotki będą większe jak się odfocham z aparatem fotograficznym. Na razie zdjęcia robię telefonem i z telefonu wrzucam. Mam trzy wielkości do wyboru, malutkie, średnie czyli te co widać i oryginał który jest za duży. Sorry, na razie inaczej nie będzie.
Lavender Lassie się nie bój. Przycinaj mocniej wiosną i już. Ja swoich nie cięłam bo miały być z założenia jako pnące.

Margo, większych fot na razie nie będzie. I tak się już nie opłaca bo pewnie skończy się wątek i będzie przerwa do wiosny.
A jak chcesz przyjechać to śmiało ;:oj będzie mi bardzo miło ;:168

Anabuko, jak wiosną będzie co pokazać to postaram się robić aparatem fotograficznym zdjęcia. Telefonem wychodzą jak widać. Ale jak kiepski fotograf więc pewnie i tak efektu lepszego nie będzie ;:224

Anita, ja już nie mam siły na zmiany. Póki co posadziłam na klonowej tulipany, jakieś 200 sztuk w kolorach biały, biało-fiolet i fiolet. Zobaczymy co wyjdzie ;:170

Zuza dzięki bardzo, można na ciebie liczyć ;:168 Efekt głębi...jakoś wyszło ...ale rabata ma głębię jakieś 7,5 metra ;:306 Dalej to tło zapożyczone czyli las sąsiadki.

Sonia, masz cudnie to nie musisz tyle pracować. Ja musiałam dostosować rabatę po pracach brukarskich do standardów Forum ;:306 Za to sam ogród w tym czasie popadł w zapomnienie i ruinę :;230
Christę wyrzucę i inne. Zostanie tylko przetacznik siwy bo jest the best. ;:333 Jak ci się spodoba to mogę ci tego siwego przesłać.

Pozdrawiam i lecę tyrać na roślinki.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

April pisze:Efekt głębi...jakoś wyszło ...ale rabata ma głębię jakieś 7,5 metra ;:306 Dalej to tło zapożyczone czyli las sąsiadki.
Oj przydało by mi się takie efekciarskie tło od sąsiadki ;:108
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, nie chwaląc się też potyrałam w weekend, ale pogoda była taka piękna, że grzechem było nic nie robić. Głębokość rabaty 7,5m ;:oj , toż to juz zakrawa na megalomanię :wink: . Jednak rozmachu sadzenia i planowania nie zazdroszczę. Mam skromną nadzieję zobaczyć kiedyś Twoje wyczyny w realu, ale póki co nie obawiaj się, sadź spokojnie, najazdu nie będzie :)
Ilości tulipanów powalające ;:180 , mnie udalo się ledwo 50 wsadzić i jakieś kolejne 50 siewek tulipanowych i liliowych- wyjdzie misz-masz totalny ;:219
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Rabata klonowa jest imponująca ;:138 Jestem z Ciebie normalnie dumna, tyle pracy i serca włożyłaś w jej zaplanowanie i wykonanie ;:180
Jak rośliny się rozrosną to efekt będzie niesamowity. Już nie mogę się doczekać przyszłego sezonu żeby zobaczyć jak wszystko rośnie. Koniecznie wtedy wrzuć zdjęcia dla porównania.

Tylko cztery róże zamówiłaś? Coś mało..., a ja u siebie zachęcałam Cię do jeszcze dwóch ślicznotek :;230
Queen of Sweden trochę mnie zawiodła :? Kiepsko przyrosła, marnie kwitła, kwiaty szybko się osypywały. Może miała za ciasno, bo obok rosną olbrzymie dalie. Pewnie podkradały jej wodę i jedzenie. W przyszłym sezonie już dalii tam nie posadzę. Mam nadzieję, że Twoja nie będzie marudzić i podbije Twoje ;:167
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Jolu dzięki ;:196 za siwego, mam kilkadziesiąt sztuk. ;:306 Posadziłam na skarpie, będzie kilka lat spokój. Ja to dopiero będę mieć cudnie, domówiłam 5 róż. :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”