Moja działka 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka 6

Post »

Lidziu piekna świecznica. Ketmia syberyjska 'Purpureus Variegatus'
ma piękny barwę kwiatów. Widziałam u Ciebie akanta, chyba dobrze zauważyłam ? Ja w zeszłym roku kupiłam i bardzo się bałam,że nie przetrwał zimy bo późno puścił liście. Teraz jest malutki ale bardzo podobają mi sie jego liście ;:138 Kociaki słodkie jak zwykle
Pozdrowienia
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lidziu, pomimo upalnego lata , Twój jesienny ogródek jest nadal piękny i kolorowy. ;:215 ;:215
Świecznica to Brunette, bardzo ją kocham za cudownie pachnące pastorały i rozjaśniający akcent w ogrodzie. ;:138
Ten hibiskus Variegata nigdy nie rozwinie kwiatków, taka już jego uroda, za to ma śliczne liście .... coś za coś. ;:oj
I gołąbek zjawił się w stołówce, czyżby sprawdzał na co może liczyć zimą. ;:306
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Witaj Lidko :wit
trafiłam tu od Michasi i jej dalii :) i jak zaczęłam ponad godzinę temu tak musiałam zobaczyć wszystko. Masz tyle pięknych roślin, że nie mogłam się oderwać. I do tego te zdjęcia. Ja robię kwiat jak już zakwitnie a u Ciebie pączek, potem kwiat a na końcu jeszcze nasienniki. Przyznam, że Twoje zdjęcia zmieniły moje spojrzenie na rośliny.
Zaczynam od zera mój drugi ogród. Przeniosłam co mogłam z mojego starego ogrodu zrobionego dosłownie na śmietniku a teraz rozglądam się za ciekawymi roślinami :) Zakochałam się w liliowcach i ich mam najwięcej, a i u Ciebie kilka widziałam :) ale ogród to nie tylko liliowce. Lubię też funkie i żurawki - to moje trio faworytów. Ale żeby ogród był ciekawy potrzeba róznorodności.

Piękny masz ogród i dużo pięknych roślin. Kilka nazw już nawet zapisałam.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Spora kolekcja jesiennych kwiatów :) Czy czosnek górski to warzywo czy wyłącznie ozdoba działeczki?
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Dario Daria_Eliza biały zimowit w tym roku zaszalał i zakwitł całym bukiecikiem, trudno byłoby zliczyć jego wszystkie kwiaty.
Prawdopodobnie mam świecznicę prostą 'Brunette', naprawdę warto ją zaprosić do ogrodu.
Sierpówka sprawdza zawartość karmnika, bo często wysypuję tam okruszki dla wróbli. Jeszcze w ubiegłym roku spotykałam na działce tylko mazurki, teraz mam pokaźne stadko wróbelków i bardzo się z tego cieszę.

Marysiu Maska aster nowobelgijski 'Boningale White' ma piękne kwiaty, bardzo jestem z niego zadowolona.
Ja też drżałam o swoje świecznice, jedna z zielono listnych chyba całkiem zginęła, druga podeschła i nie zakwitła, a ciemno listna (prawdopodobnie 'Brunette') najpierw uschła, a potem nagle wypuściła kwiatostan. Myślę, że Twoja odrodzi się wiosną, natomiast moreli naprawdę szkoda.
Kilka lat temu wsadziłam jedną cebulę zimowita 'Alba'. Na początku zakwitał tylko jednym kwiatem, potem było ich kilka, a w tym roku dał istny popis.

Żanko Michasia1 rośliny dziękują za pochwały.
Piękny i kwitnący akant rósł u mnie jeszcze kilka lat temu, ale jak zaczęło się zalewanie działki, to zginął. Zostało kilka siewek, które słabo rosną.

Stasiu stasia_ogrod rośliny trochę odżyły, ale jest nadal bardzo sucho.
Zgadzam się z Tobą, świecznica 'Brunette' jest cudowna, a przy okazji dziękuję Ci za podanie jej nazwy.
A wiesz, że wcale mi nie przeszkadza, że hibiskus Variegata nie całkiem rozwija kwiaty. Są bordowe i pięknie kontrastują z białozielonymi liśćmi.
Gołąbek sprawdza karmnik, bo jak już napisałam powyżej wysypuję tam czasem okruszyny.

Ewuniu jolifleur serdecznie Cię witam i dziękuję za miłe słowa o moich roślinach i zdjęciach. Bardzo lubię obserwować, jak rośliny się rozwijają, zaczynając od liści, poprzez kwiatostany, aż do nasienników.
Świetnych faworytów spośród roślin wybrałaś sobie do nowego ogrodu.

Olu Bufo-bufo dziękuję. Czosnek górski, to roślina ozdobna. Do potraw używam czosnku bulwiastego, potocznie nazywanego szczypiorkiem czosnkowym.

Dzisiaj trochę wrześniowych zdjęć.

Obrazek czosnek bulwiasty

Obrazek gaura

Obrazek prawoślaz lekarski

Obrazek powojnik bylinowy 'Olgae'

Obrazek dziwaczek peruwiański

Obrazek szałwia omszona

Obrazek mięta wonna 'Variegata'

Obrazek kosmos podwójnie pierzasty, onętek

Obrazek nachyłek lancetowaty

Obrazek ostnica włosowata

Obrazek liriope szafirkowata

Obrazek powojnik bylinowy 'Arabella'

Obrazek werbena patagońska

Obrazek rudbekia naga

Obrazek słonecznik wielkokwiatowy 'Flore Pleno'
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Lidziu ,super rośliny,a do tego jeszcze nazwy ;:oj gaury nie mam,ona zimuje w gruncie ?
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko dorcia7 zeszłoroczna nie przetrwała zimy, ale nową posadziłam w innym, bardziej zacisznym miejscu i jak będzie łagodna zima, to może się uda. Poza tym liczę na samosiew.
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lidziu czuję się jak po dobrej kolacji :;230 Ja dostałam gaurę rok temu i zimę przetrwała, podobno biała ma szansę :D
Pocieszyłaś mnie ze świecznicą :) moja była zielona i rok temu miała już tyle kwiatostanów ;:224
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Maska no to teraz Ty pocieszyłaś mnie białą gaurą. Bardzo chciałabym zatrzymać ją w ogrodzie na dłużej. Moja w tym roku była bardzo wysoka i piękna.

Obrazek
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tylko moja Lidziu ma kolorowe smużki

Obrazek

Potem usunę zdjęcie, ale widać lekki róż :wink: Twoja jest nieskazitelnie biała ;:224
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Miło się ogląda ciekawe rośliny i natchnienie można znaleźć i na ładne fotki popatrzeć :) Teraz buszuję w starych wątkach i też podziwiam :)

Jak poczytałam o Twoim jeżyku to przypomniała mi się moja przygoda z gościem z lasu. Mój miał na imię Tuptuś i też był z nami całą zimę a wiosną poszedł swoją drogą. Znaleźliśmy go juz po mrozach jak się błąkał na działce a był taki malutki, że miał jeszcze miękkie kolce. To jak było sierotki nie przygarnąć ?
Awatar użytkownika
beacia0088
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lis 2013, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lidziu masz piękne okazy w swoim ogrodzie,podziwiam cie bo znasz ich nazwy,ja do dzisiaj mam problem z nazwami moich a ty każdą opisujesz ;:180
Zdjęcia październikowe cudne :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Młoda gaura jest czysto biała, w miarę kwitnienia lekko różowacieje :uszy W pierwszym roku radzę przysypać lekko korzenie ściółką, kompostem itp. Fakt że zaciszne miejsce to dobry wybór, u mnie nie ma aż tak dobrze jednak utrzymuje się od kilku lat i lekko się rozsiewa. Śliczne kwiatuszki Lidziu jeszcze kwitną u Ciebie, dziękuję za wyjaśnienie różnicy między czosnkami i za fotki. Lubię białe kwiaty :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bufo-bufo moja gaura jest też młoda, pierwszy sezon kwitnie i od początku miała ten róż, który był przedmiotem dyskusji w moim wątku :D
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przypomniało mi się że latem była bardziej różowa, a teraz też jest jest biała, ale ma znacznie mniej kwiatów.
Myślę że wpływ na różowe pączki i białe kwiaty ma temperatura i wilgotność, ale nie śledziłam jej na tyle by się mocniej w tej kwestii wypowiedzieć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”