Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Zablokowany
Awatar użytkownika
kubasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2012, o 19:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel

Post »

Aga, nie bądź taka wymagająca :wink:. Akurat hybryda sandersoni u mnie też nie rosła, ale za to kwitła na potęgę, czego i tobie życzę.
Nie wywołuj wilka z lasu, bo jak zaczynają przyrastać to naprawdę robi się problem. :wink: Przy wnoszeniu roślin do domu okazało się, że i ja mam jedną cero, o której zapomniałam. :;230 SKS normalnie. :roll:
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Myślałam, że już wylądował a tu jeszcze....no,no ociąga się ten kosmita ;:306
Oj trenuje naszą cierpliwość ;:224

U mnie też jedna coś się ociąga i tak jak patrzę na pąki u Twojej Aguś to kształt identyczny tylko kolorek ma lekko łososiowy :roll: aż jestem jej ciekawa bo ostatnio coś mi z nazwami się pomieszało i nie wiem czy dobrze jest podpisana odmiana :roll:
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

piasek pustyni pisze:Najważniejsze, Aga, że rośnie! Niech ląduje, bo kwitnienie ceropegii zawsze mnie fascynowały.
Żanetko to też mu tak mówię...ląduj, ląduj...nie bojaj się, ja przyjazna być dla UFO... :;230
kubasia pisze:Aga, nie bądź taka wymagająca :wink:. Akurat hybryda sandersoni u mnie też nie rosła, ale za to kwitła na potęgę, czego i tobie życzę.
Nie wywołuj wilka z lasu, bo jak zaczynają przyrastać to naprawdę robi się problem. :wink: Przy wnoszeniu roślin do domu okazało się, że i ja mam jedną cero, o której zapomniałam. :;230 SKS normalnie. :roll:
Wydaje mi się, że dopiero gdy przestajemy się troszczyć o nasze pupile, to one odżywają :lol: ja przez parę dni byłam zajęta, więc tak tylko zaglądałam czy już mam kogo gościć czy nie i proszę ...dziś dokładnie przejrzałam i pod liśćmi kryją się kolejni potencjalni goście ;:138 pokaż co tam znalazłaś w ogrodzie :;230
Andziax007 pisze:Myślałam, że już wylądował a tu jeszcze....no,no ociąga się ten kosmita ;:306
Oj trenuje naszą cierpliwość ;:224

U mnie też jedna coś się ociąga i tak jak patrzę na pąki u Twojej Aguś to kształt identyczny tylko kolorek ma lekko łososiowy :roll: aż jestem jej ciekawa bo ostatnio coś mi z nazwami się pomieszało i nie wiem czy dobrze jest podpisana odmiana :roll:
Zmartwię Cię, co prawda na zdjęciach które zaraz pokażę nie widać ale ten pierwszy już prawie wylądował...tylko włosków nie ma (no chyba że pęd powietrza mu je wyrwał, ale przy takim tempie lądowania to raczej niemożliwe :;230 )...jest taki w kropki zielone...a drugi który spadochron już otwiera tyle że malusi to ma kropki takie leciutko beżowe...pytam się ja grzecznie więc ...te następne potencjalne które dopiero się wykluwają to w jakim kolorze będą :?: :;230 co to za kosmity jedne są, każdy z innego plemienia czy jak :?: ;:306
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozostałe ceropegie władowałam do jednej dużej doniczki-osłonki...i powiesiłam w oknie kaktusowym...zmieściło się jeszcze jedno małe epiphyllum nawet...
Obrazek
Obrazek

To samo zrobiłam z sześcioma Epi...po trzy do jednej osłonki i powiesiłam ...
Obrazek
Obrazek
;:215
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś kolejne zmiany... dwa Ryphsalisy, Epiphyllum i Sedum dendroidum zapakowane do jednej donicy-osłonki i zawieszone w oknie kaktusowym...
Obrazek

Sedum jakiś czas temu pocięłam i zagęściłam...
Obrazek

Przy okazji...jesienne kwiaty Mammillaria wildii i schiedeana...
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

I...młode Epiphyllum z wysiewu z kwietnia 2015...
Obrazek
aby do wiosny maluchy ;:215
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Ha! Wysiew! I ja w tym roku kilka epiphyllum sobie postanowiłam zasiać, a co tam. Trzymam kciuki za maluchy! ;:215
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale siewki :shock: Nie miałam pojęcia, że maluchy sa tak bardzo odmienne od dorosłych - od razu widać, ze to rodzina kaktusowatych, co patrząc na dorosłe nie zawsze się kojarzy...
Kwiaty C. sandersonni zapewne się już w pełni rozwinęły i otworzyły "spadochron" - dopiero wtedy ukazują się rzęski
Awatar użytkownika
ejacek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi dla odmiany podobają się mamilarki , szkoda , że fotki niewyostrzone :idea: , bo okazy ładne.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piasek pustyni pisze:Ha! Wysiew! I ja w tym roku kilka epiphyllum sobie postanowiłam zasiać, a co tam. Trzymam kciuki za maluchy! ;:215
Dziękuję, jakoś specjalnie się nimi nie zajmuje...na co dzień są zamknięte w plastikowym pojemniku...taka niby szklarenka...zobaczymy ile się utrzyma do wiosny :D
bebos pisze:Ale siewki :shock: Nie miałam pojęcia, że maluchy sa tak bardzo odmienne od dorosłych - od razu widać, ze to rodzina kaktusowatych, co patrząc na dorosłe nie zawsze się kojarzy...
Kwiaty C. sandersonni zapewne się już w pełni rozwinęły i otworzyły "spadochron" - dopiero wtedy ukazują się rzęski
Jak zgadłaś :?: właśnie dziś ugościłam pierwszego kosmitę... ;:138 faktycznie włosy mu wyrosły i jak przystało na prawdziwy spadochron nareszcie są "dziury" :tan

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ejacek pisze:Mi dla odmiany podobają się mamilarki , szkoda , że fotki niewyostrzone :idea: , bo okazy ładne.
Tak, mamilarki są niezmordowane...wciąż kwitną ;:333 ...a zdjęcia robię telefonem :oops: dziś kolejne kwiatki ...

Obrazek
Obrazek

ciekawe jak długo będą jeszcze kwitnąć...dla mnie mogą do wiosny :;230 :;230
;:333
Awatar użytkownika
mrooofka
1000p
1000p
Od: 4 paź 2014, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

też mam taką jedną niezmordowaną mammillarię... kwitnie od ponad trzech miesięcy i nie zamierza przestać...chyba na zimowisko pójdzie z pąkami ;) To się robi w jej przypadku nudne ;)
Na moim parapecie CZ I CZ II aktualna
AAA-Astrophytum, Ariocarpus, Aztekium
Pozdrawiam Magda
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No i proszę - jak się chce, a pokombinuje, to się miejsce znajdzie - a skoro jest miejsce, to można coś dokupić ;:306
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Andziax007
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2008, o 08:18
Kontakt:

Post »

Jest, jest - nareszcie pokazała się latarenka w pełnej swej okazałości ;:138 ;:oj
A moja wciąż rośnie i coś nie chce pokazać co skrywa.....kwiat ma już 5,5cm a wciąż mam wrażenie że się jeszcze nie wykształcił prawidłowo.....
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mrooofka pisze:też mam taką jedną niezmordowaną mammillarię... kwitnie od ponad trzech miesięcy i nie zamierza przestać...chyba na zimowisko pójdzie z pąkami ;) To się robi w jej przypadku nudne ;)
Ja mam takie dwie i ciekawa jestem jak długo będą jeszcze tak kwitnąć...może do wiosny :;230 :;230 a później to już nowy sezon i nowe kwiaty ;:306
onectica pisze:No i proszę - jak się chce, a pokombinuje, to się miejsce znajdzie - a skoro jest miejsce, to można coś dokupić ;:306
No jasne...tylko z głową...bo znów zabraknie miejsca ;:306
Andziax007 pisze:Jest, jest - nareszcie pokazała się latarenka w pełnej swej okazałości ;:138 ;:oj
A moja wciąż rośnie i coś nie chce pokazać co skrywa.....kwiat ma już 5,5cm a wciąż mam wrażenie że się jeszcze nie wykształcił prawidłowo.....
A mój dziś wygląda tak...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i nikt mnie już nie przekona że to nie kosmita...i to jeszcze w koronie ;:306

Na pierwszym zdjęciu widać fajnie jak różni się kwiat w pełni wykształcony od dopiero rosnącego ...spora różnica ;:333
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Jakiej jest wielkości?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucy, a wiesz że teraz go zmierzyłam i całkowita wysokość kwiatu to 10cm ...całkiem duży ;:138 a średnica "korony" 6 cm ...czyli ten Twój Aniu jeszcze podrośnie pewnie ;:333
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

To powiedziałabym, że ogromny, a myślałam, że aparat przekłamuje. Te puste oczodoły są przerażające :shock: ;:306 .
Basia
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”