Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Kama! Dalie z nasion traktujemy raczej jako jednoroczną kwitnącą roślinkę do korytka, doniczki, na obwódki. Są urocze, obficie kwitną, maja wiele kolorów. Na pewną sprawią Ci radość i satysfakcję. Ja je traktuje jako zupełnie inne rośliny i nie porównuję z odmianowymi. Życzę powodzenia i polecam również zakup jakieś ciekawej odmiany na wiosnę.

Iwonko! Właśnie napisałam Krysi, ze Pooh wyrosła mi wielka i łamliwa. Ma piękne kwiaty, ale jej wielkością byłam bardzo zaskoczona ;:306

Tak samo byłam zaskoczona wielkością Bride to Be:

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

OOOO Bożesz Ty co za łan kwiatów, ja tu sie cieszę pojedyńczymi a u Ciebie wysyp jak w ogókach w tym roku :;230
Piękna ta biała ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko u dalii Bride to Be mistrzowski układ płatków .
Wciąż zaskakuje mnie natura ... ależ ona potrafi być dokładna, wręcz precyzyjna w każdym detalu .
Powolutku trzeba przygotować miejsce na zimowanie kłaczy ... jak ten sezon szybko zleciał .
Od kilku dni widać lecące gęsi ... jesień ...
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie kraczcie dziewczyny - wierzę w naszą złotą jesień. U mnie właśnie irys powtarza kwitnienie. Zakwitła nareszcie Tsuki Yori No Shisha i zdaje się, ze znalazła się też Colorado Classic - ale pewna będę jak się w pełni rozwinie. Kilka dalii ma paki jeszcze na tyle duże, że za kilka dni powinny się wreszcie rozwinąć. Będzie dobrze ;:333
Miłko nie wiedziałam, ze można ją ot tak w LM dostać - będę szukać i jakby co krzyczeć, ze jest. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Biała jest śliczna i zakwitła 'na bogato' ;:63 .
Co do jednorocznych dalii, to się do nich przekonałam, że praca przy nich jest tylko do wysadzenia do gruntu, czy donicy, potem rosną same. To mi pasuje, bo kolorów mnóstwo, kwitną cały czas i tylko czasem poobcinam im przekwitłe pąki ;:108 . Gdzieś czytałam, że niektórzy je koszą na następne kwitnienie. Spróbuję w przyszłym roku ;:224 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Mam kilka dalii z kłączy. Ślimaki mi je ogołociły prawie do zera. Zanim udało mi się je odratować to minęło sporo lata. Teraz są w pąkach. Powoli pewnie dojdę do wprawy w uprawie dalii ale daję sobie czas. Mam działkę 2 lata i byłam głównie nastawiona na warzywa i owoce. Pora się rozwijać w kierunku "coś dla oka" :)

Dalie z nasion wysiała moja sąsiadka 2 lata temu. Te które jej się podobały przechowała przez zimę i wysadziła w tym roku. Niskie są ale kwitną cudnie.
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bride to Be piękna. I Creme de Casis również.

No to teraz już chyba wiem, czemu moje dynie nic z siebie nie dały, poza kwiatami :wink: Twoja dynia piękna i okazała. Pozazdrościć, że tak ładnie urosła.
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Czytam o dalii jednorocznej i się zastanawiam, czy moje maleństwa kupione wiosną na targu są jednoroczne czy nie :?:
Jak je rozpoznać :?:
Szkoda by mi było tej białoróżowej.
Honka Wit urocza. ;:138
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ania! W zasadzie jak wytworzą karpy (karpki) i zdołasz je przechować, pewnie bodziesz mogła posadzić wiosną. One są jednoroczne dlatego, że trudno takie drobne karpy przechować. Ja mam Dahliettę Surprise Louisa - ona jest tyci i ma tyci karpy i co roku o nią drżę, ale jakoś daje radę.

No tak Sylwia! Ale ja posiałam 8 dyń, a zbiorę 5 sztuk więc plony nie są imponujące ;:306

Kama! Ja jakoś nie mam przekonania do tych siewnych. Raczej ich nie lubię i nie mam w ogrodzie. Ale jak rosną i kwitną, na pewno cieszą oko! Ale te odmianowe, które mi zeżarły ślimaki prawie do cna wyglądają teraz tak:
(zdjęcie takie sobie, ale widać, jak się zagęściły i ile mają paków)
Obrazek

Aniu! Nie drażnijcie mnie tymi jednorocznymi! Ja niczego oprócz aksamitek nie sieję, a jednoroczne dalie, to inna bajka! ;:306 Ale z koszeniem to prawda! jak wcześniej wspomniałam Kamie, efekt jest niezły!

Kasiu! W LM są bardzo fajne odmiany f-my Kiepenkerl, ale są drogie, bo za ta odmianę musiałam dać 12 zł. Wiec zakupy tam to już ostateczność. Zawsze kupuję na wyprzedaży, które gdzieś pod koniec kwietnia zawsze jest.
A złota jesień będzie, tylko żeby poranny przymrozek nie wystąpił!

Krysiu! Ja lubię takie uporządkowane dalie. Ta jest miodem na moje serce! ;:173
Musze przed jesienią zorganizować jakieś dodatkowe skrzynki, bo mało mam, a dalii 2x więcej niż w zeszłym roku ;:223
Lubię taka jesień, gdzie słonko świeci i liście opadają z lekka i tak fajnie jesiennie pachnie!

Krysiu- leszczyno! Ano łan! A pojedynczymi tez cieszyć się trzeba! Wszystkie piękne w swoim rodzaju!

Na dziś:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

Istnieje w Poznaniu jakaś giełda/wystawa gdzie można zakupić kłącza?
Pozdrawiam Jola
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kama! Wystaw nie ma, przynajmniej nie słyszałam. Bywają karpy na Gardenii , ale nie polecam :wink: Wiosną wrócimy do tematu i będziemy szperać i węszyć! Bywają fajne odmiany w Obi, Leroju, Auchanie, będziemy się rozglądać! Poza tym jest coś takiego jak "odbiór osobisty" ;:306 ;:306 ;:306 Ino zamelduj się w kwietniu!
Miłka
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Dobrze, już dobrze, wiem, że lepiej Cię nie denerwować; mnie to przynajmniej się nie opłaci ;:185 .
Wiesz, ile jeszcze można mieć pomysłów do wiosny?. Na razie, próbuję znaleźć słoneczne miejsca pod dalie, a to już Twój duży sukces ;:168 . Też bym chciała ciepłej jesieni długo, długo ;:108 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

No to sobie ganiamy po wątkach :;230
Dzięki za rozpoznanie mojej dalii. ;:196 Nazwa trudna. Postaram się ją przechować i pewnie pójdzie do pędzenia na wiosnę.
Mam jeszcze dwie takie małe jedna różowa, a druga amarantowa. Zdjęcia wstawię u siebie.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Biała Bride to Be jest piękna. Spoglądam na jej szlachetny układ kwiatów i kolor bieli i myślę sobie, że jednak świat jest piękny :wit
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ja też przystanąłem i zamyśliłem się nad 'Bride to Be', nad jej ogromem kwiecia :shock:
Ale w obronie 'Pooh' stanę, bo u mnie kwitnie bardzo obficie.
'Good Earth' nareszcie u mnie dogoniła wyglądem Twoją ;:136
Tak, dahliettę 'Surprice Louise' straciłem po pierwszej zimie. Rzeczywiście trudno utrzymać tak drobne kłącza i wypadają one u mnie najczęściej. Ale siane potrafią czasem zaskoczyć wielkością kłączy i niektóre mam od wielu lat.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”