Kwiat jest uśmiechem rośliny...Wiosna i lato z Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiat jest uśmiechem rośliny...Wiosna i lato z Annes 77

Post »

Aniu czyli pozostaje mi wierzyć, że Leoś taki chorowity, bo pierwszy rok u mnie. :oops: Mam nadzieję, że w przyszłym będzie już lepiej, jeśli w ogóle będzie, bo to u mnie róża pienna. :oops:
Za to jestem zachwycona moim Edenem, który jako NN trafił do mnie w prezencie rocznicowym od małża. Rozrósł się tak pięknie, że klękajcie narody. ;:180 Jest schowany za domkiem, na wschodniej ściance, liczę więc że nie przemarznie. ;:215 W przyszłym roku licze na mega popis. ;:65 Niestety dwa kolejne Edeny już tak się nie rozrosły, jak ta jedna sztuka.
U mnie Limelight w tym roku ma kwiaty ciut większe od pięści. :oops: Chyba poszczędziłam jej wody wczesnym latem... :oops:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu biegam do Twojego ogrodu i cały czas podziwiam róże.Obrazek Leonardo tak ładny, że będzie na mojej skarpie. Czy utwierdzisz mnie w postanowieniu, że kupno róż jesienią to dobry pomysł. ;:131 Pinki Vinki ślicznie przebarwiona, ;:oj nawet psica ją może podziwiać. :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Krysiu las obok naszej działki jest dobrodziejstwem,jakie koncerty rano odchodzą ...
Werbenę mam pierwszy rok i jestem nią oczarowana,wysoka,majestatyczna,a drobne kwiatki na szczycie pędu takie delikatne i w moim kolorze:)
Róże jeszcze będą kwitły,mają sporo przyrostów,mam nadzieję,że zdążą zakwitnąć ;:108
Nie przejmuj się,ja też kilka lat z rzędu nie pryskałam,ale teraz w bezwietrzny dzień raz psiknęłam...

Aneczko a może Twój Leoś to nie Leonardo...pienny i z mączniakiem? Coś mi tu nie gra ;:131
Gdzie go kupowałaś?
Co ja czytam? masz 3 Edeny ? To tak jak ja ;:215 Zobaczysz z roku na rok będą coraz ładniejsze ;:108
Limelight potrzebuje wiadro wody na dzień...kiedyś mało mojej nie zmarnowałam,omijałam ją i szczędziłam jej wody i jak zaczęła schnąć to mega się przeraziłam i od tamtej pory zawsze ją podlewam....i magnolie wczoraj dostały pod korzeń,bo tez jedną ususzyłam ;:145

Soniu ja kupuje swoje kolczatki i wiosną i jesienią,ale uważam,że jak kupisz je teraz i posadzisz to raz,że się lepiej ukorzenią to na wiosnę będziesz już miała większy krzaczek,a wiosną też sadzę,ale trzeba pilnować wtedy,żeby miały mokre korzenie,bo mogą zamierać ;:224
Leosie u mnie miały rożne lata,czasem mocno chorowały,teraz są zdrowe bez żółtych liści,aż sama się dziwię ;:oj

Piano rośnie u mnie 7 lat i co roku pięknie kwitnie:)

Obrazek

Grace donicowa pozuje...

Obrazek

Mam tylko jedną rozplenicę,ale na pewno dokupię...

Obrazek

Niezmordowana dalia kaktusowa...

Obrazek

Smagliczka pięknie się rozsiała ...wraz z lawendą to udany duet...

Obrazek

To mała hortensja od forumki mewy ;:215 Młodziutka,ale już mi się podoba...niestety ze znacznika zmazała się nazwa ;:222

Obrazek

Oczko w słoneczku...

Obrazek

Lawenda z żeniszkiem...

Obrazek

Piękny słoneczny dzień...
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu fajna fotka z Limelight a w tle ognista dalia .Moja Pinky w tym sezonie jakaś przytłumiona kolorystyczne .Nie bije od niej blask tak jak w poprzednich latach. Werbena z Novalisem ;:215
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, musisz koniecznie częściej pokazywać oczko wodne - jest ;:215
A jak Ci się sprawuje Grace? Moja rośnie w gruncie, ale coś słabo przyrasta :(
Zauważyłam, że pomarańczowe Austinki coś słabe...Tak samo Summer Song - nie dość, że pomimo zmiany miejsca nadal słabo rośnie, to jeszcze te wiotkie pędy, a na dokładkę stoi już całkiem łysa od plamistości. Tak samo było w zeszłym sezonie. Coś te kolory nie wyszły Austinowi za bardzo ;:185
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu dziękuję. ;:196 Jakoś się wahałam, ale chęć sadzenia, czasem przeważa nad rozsądkiem.. ;:124 Twoje zdjęcia roślin w słońcu piękne. ;:63 U mnie nareszcie pada cały dzień.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu to teraz gnaj ten deszcz do mnie, bo u mnie tak sucho, że szpadla wbić nie mogę! A mam kilka doniczek do posadzenia!

Aniu mam 7 rozplenic i gdybym tylko miała większy areał to sadziłabym kolejne! Dla mnie to trawa nr 1!

Słuchaj wyszperałam, że masz różę Cesar. Dawaj mi tu szybciutko opinię na jej temat. Wszystko co ci do głowy przyjdzie, bo dumam nad nią, czy kupić...
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, pryskałam Edenkę miedzianem. Ona nawet jest zdrowa, tylko kwitła mało obficie, bo za słabo ją przycięłam. Rozplenice są cudowne, wiosną podzieliłam 3 swoje z zrobiłam z nich 9 sadzonek. Wszystkie pięknie zakwitły, ale wciąż mi ich mało :lol: . Widzę jeszcze co najmniej 3 kolejne miejsca do obsadzenia tą uroczą trawką ;:108 . Twoja hortensja to może być Diamant Rouge :wink: .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dni coraz chłodniejsze,ale mimo wszystko dziś przyświecało nam słonko...tak więc z miną proszącą zaproponowałam mężowi małą przejażdżkę do Przytoku tam gdzie ja nie znam umiaru czasu i najchętniej spacerowałabym godzinami...
Uwielbiam to miejsce,mnóstwo wszelakich roślin,można choć oczy nacieszyć i coś zakupić ;:108
Spodobała mi się pewna trzęślica Moorhexe ,do tego dodałam perovskia Litte Spire i to mi wystarczyło,bym wróciła zadowolona ;:215

Jadziu dla mnie Pinky Winky i Limelight to królowe ogrodu,są takie piękne,że aż oczu nie mogę od nich oderwać...
Przytnij ją dość mocno wiosną,zobaczysz,że to podziała. Swoją Pinky corocznie oszczędzałam podczas cięcia,a to był błąd.
Swego czasu oglądałam program,gdzie znalazłam informację,że żeby mieć duże kwiatostany to trzeba mocniej przyciąć,a jeśli zostawimy za wysokie wtedy będą mniejsze kwiaty....no i wiadomo dużo wody lubią ;:108

Annabelle

Obrazek

Dorotko oczko z roku na rok bardziej mnie czaruje,a to za sprawą traw,które posadziłam zeszłej jesieni.
Zdecydowanie lepiej to wszystko teraz wygląda.
Grace rosła u mnie najpierw w gruncie,ale jak zobaczyłam jak marnie rośnie,to wpadłam na pomysł,żeby ratować ją przesadzając do donicy,podałam jej sporą dawkę Asahi i w korzenie i dolistnie,pomyślałam wtedy,że musi dostać dawkę szokującą.
Wyglądała tak jakby miała już nie powstać,ale powoli zaczęła wypuszczać pędy,a jak zakwitła to jaka ja byłam happy ;:108
Summer Song tak bardzo chciałam ją mieć,ale niestety również nie spełniła jak na razie moich oczekiwań.Wiotka,chorowita odmiana.
Same kwiaty czarują,ale to za mało.Jedynie Charles Austin ratuje odmiany w tej kolorystyce,jest nieoceniony ;:108

Wiem,że kochasz angielki,ale teraz nie kwitną...za to Lions Rose daje popis

Obrazek

First Lady

Obrazek

Aneczko 7 rozplenic ale fajnie,ja mam jedną i wciąż ją podziwiam.
Cesar mam od majeczki,sam kwiat zadziwia,ładny,pełny,róża zdrowa,ale nie kwitnie jakoś spektakularnie,jedynie w czerwcu ma kilka kwiatów i jest to róża pnąca...może coś innego wybierzesz?

Aniu a Hot Chocolate Cię nie bierze?

Obrazek

Edytko moja rozplenica jest już spora,może i ja spróbowałabym ją podzielić? Wykopujesz całą roślinę,czy po kawałku odcinasz z boku? Giganteusa właśnie szpadlem wykopałam,a raczej mój wujek,bo nie dałam mu rady,takie ma korzenie.

Bardzo lubię tego miskanta

Obrazek

Obrazek

Pinky Winky sztywno wyprostowana...z boku Bailando

Obrazek

Obrazek

Soniu zazdroszczę deszczu,u nas nadal sucho i jak byłam w piątek to podlałam mamie poplon...
Śmiało sadź na jesień róże,najlepiej sadzić w listopadzie przed pierwszymi przymrozkami.Potem kopczyk i czekamy do wiosny ;:108

Winter Lodge powoli się rozkręca

Obrazek

Novalis z werbeną

Obrazek

Świeży przyrost Novalisa

Obrazek

Hortensja Vanilie Freise pędy moczy w ziemi i kłania się ...tu z werbeną...

Obrazek

Obrazek

I jak tu nie kochać Leonardo?

Obrazek

Czy ktoś z Was wie co to za roślinka?

Obrazek

Miłego wieczoru i udanego tygodnia:)
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta ostania roślinka to może być szałwia omączona. Ja rozplenicę dzieliłam na oba sposoby, niektóre wykopywałam w całości, a jak widziałam, że jest z boku kawałek, który można oddzielić to ciachałam szpadlem w gruncie.
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Jejku, u Ciebie nie ma jesieni tylko lato trwa w najlepsze ;:173
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edytko dzięki za rozpoznanie ;:108 rozplenicę dzielisz na wiosnę?

Witch oby słonko przygrzewało to jeszcze niejedna róża zakwitnie ;:215

Artemis

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, to na pewno szałwia omączona. ;:108 Mam w skrzynkach na balkonie.
No Aniu tak się składa, że Hot Chocolate mnie nie bierze. ;:224 Za to kręci mnie First Lady i kilka innych...
Zajrzyj do mnie wynotowałam co mi po głowie chodzi. ;:224
Aniu rozplenicę możesz śmiało szpadlem ciachnąć na pół i wykopać tylko jedną część i ją jeszcze na pół podzielić. ;:215
;:196
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trawy najlepiej dzielić wczesną wiosną, zanim rozpoczną wegetację (koniec marca). Zdarzało mi się dzielić je także o innych porach roku, ale jest to ryzykowne.
Pozdrawiam - Edyta
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Anuś :wit
cudne róże ;:167
Jeszcze tak ci kwitną floksy :shock: :D
Annabelle piękna.Już ładny krzaczorek,U mnie jeszcze mała.Może na drugi rok będzie bardziej okazała. :)
Trawki też ślicznie sie teraz prezentują :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”