Cyprysik (Chamaecyparis) - choroby,szkodniki

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
asiek0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 paź 2008, o 18:07

Cyprysik - czy to fytoftoroza?

Post »

Mam problem z cyprysikiem. Na wiosnę kupiliśmy duży okaz (ok 2 m) cyprysika (kolor srebrno-niebieski) rosnącego w donicy z juty. Zauważyliśmy, że na korzeniach i na glebie miejscami pojawił się biały nalot przypominający pleśń, ale nie było tego dużo więc został wsadzony w prawidłowy sposób do dobrego gruntu ale nie był pryskany żadnymi środkami. Od wiosny pojawiło się dużo nowych przyrostów i byliśmy pewni ze si przyjął ale na początku września mimo nawożenia i podlewania zaczął nagle w oczach usychać. Wyglądał tak jakby miała za mało wody. Szybko ok połowa gałązek zrobiła się żółta i wtedy został wlany do gruntu i spryskany środkiem aliette (substral). Żótle gałęzie zrobiły się brązowe i je oberwałam. Po upływie ok miesiąca nie widziałam poprawy, tj. gałęzie może nie robiły się zółte ale w dalszym ciągu wyglądały na odwodnione i gotowe do usychania. Wtedy został wlany w grunt środek Amistar 250 (target) i to było trzy tygodnie temu. Mam jednak wrażenie, że chyba źle robię, bo po trzech tygodniach od zastosowania kolejnego środka roślina wygląda jak na zdjęciach (jak mi się uda załączyć) i moim zdaniem tak samo jak po pierwszym środku nie ma efektów poprawy kondycji rośliny (ale nie ma też nowych brązowych gałęzi). Czy istnieje szansa na uratowanie cyprysika? I co mu tak właściwie dolega? Co należy teraz robić?

Obrazek

Zdjęcie zmniejszone - paco)
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Stawiam na zimno, a nie chorobę :-)
Nic bym nie robiła.
jeśli ma dobre i zdrowe korzenie, poczekaj do maja, może ożyje.
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

Witaj, podejrzewam że chodzi o cyprysika Lawsona "alumi". Tak jak napisałaś jest to roślina gruntowa kopana wiosną i wiosną sadzona na pewno teraz jest w pełni przekorzeniona do jesieni. Jeżeli zauważyłaś brązowienie około września (to jest w porządku) lato dla roślin było suche a wrzesień bardzo mokry i roślina fizycznie zaczęła zrzucać gałązki, jest to naturalne czyszczenie. Napisz czy brązowieje od środka czy usycha młody przyrost na zewnątrz (jeśli środek to jest ok). Jeśli chodzi o zastosowane preparaty to nie tak, nie wiele to dało. Aliette może w niewielkim stopniu choć należy wykonać oprysk, Amistar jest bardziej skuteczny na liściaste niż iglaste ale też w formie oprysku. Wiosną możesz wykonać oprysk na iglastych prewencyjnie od patogenów TOPSIN 500 SC 0,15 % (15 ml/10l wody). Ale na razie oczyść oczyść go z uschniętych gałązek i poczekaj do wiosny. GDYBY SIĘ NIE UKORZENIŁ DO TEJ PORY SKRUSZYŁ BY CI SIĘ CAŁY JUŻ W DŁONI.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cyprysik - czy to fytoftoroza?

Post »

Tak, wygląda to na chorobę fizjologiczną(np. zbyt mokro), nie infekcję grzybową pędu. Chyba, że korzenie zaatakowane- ale zrobiłaś wszystko co można. Może jedynie korekta odczynu podłoża, ale to teraz trudno zrobić, ale nie wiemy jaką masz glebę ani jak sadziłaś, poza tym że
asiek0 pisze:w prawidłowy sposób do dobrego gruntu
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Kontakt:

Post »

Przepraszam za błąd co do rośliny (jakoś nie wyświetliło mi się zdjęcie), poczekaj cierpliwie do wiosny u tych cyprysików występuje może występować brązowienie końcówek w wyniku dużej wilgotności , jak również może to być naturalne przebarwienie jesienne.
asiek0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Cyprysik wsadzony był do dołu jeszcze raz tek dużego jak była bryła korzeniowa w mieszaninie ziemi z kwaśnym torfem propercje 1:1. Następnie był dobrze podlany. Cały sezon był sumiennie podlewany. Czy istnieje szansa ze został przelany?
Z ważych odpowiedzi wnioskuję ze już nie ma co robić przed zimą i cierpliwie czekać do wiosny. Nigdy nie miałam cyprysika, dlatego chciałam się zapytać czy to normalne, ze dostał szarawych końcówek igieł? (tak jak na zdjęciu)
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Kontakt:

Post »

Rośliny w gruncie nie przelejesz przy normalnym podlewaniu, długo padające deszcze i dość chłodno ja było we wrześniu w przypadku cyprysika może wywołać takie zbrązowienie, ale spokojnie poczekaj.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Na zdjęciu to jeden z cyprysików groszkowych. U tego typu cyprysików wrześniowe żółknięcie i następnie brązowienie dużej liczby gałązek w środku (trzyletnich) jest zjawiskiem całkowicie naturalnym.
Na zimę końcówki gałązek mogą trochę brązowieć.
Roman
asiek0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Cyprysikowi uschła praktycznie połowa gałązek i dla mnie była to oznaka choroby. Rzeczywiście usyłały te gałęznie, które były najbliżej środka. Dzięki za wyjaśnienia. Teraz jestem spokojniejsza i do wiosny nie podejmuję żadnych działań. W razie wiosennych kłopotów znów poproszę o pomoc.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Cyprysiki Lawsona

Post »

Na wiosnę w tym roku kupiliśmy kilka cyprysików Lawsona. Lato było każdy wie jakie. Podlewaliśmy je od czasu do czasu. na pewno się przyjęły bo maja przyrosty, ale żołkną od środka i to prawie wszystkie. Może ktoś zna przyczynę? czy da się to jakoś leczyć? A może to ich bliski koniec? ;:94
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Jeżeli żółkną pędy w środku to jest to norma - roślina "się czyści" z pędów, które są mało wydajne w procesie fotosyntezy.
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Tak się dzieje. Ale w jednym uschła cała gałąz. :cry:
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

A to u tego mogą to być objawy chorób grzybowych odglebowych. Zalecam Rovral Flo lub Topsin - podlanie 4L roztworu stęznie podane jest w ulotce dołączonej do preparatu.
TAD
100p
100p
Od: 5 lis 2008, o 21:27

Post »

Ja pod swoje żywotniki i cypryśniki podsypałem na wiosnę magnezu i nabrały pięknego naturalnego koloru.
... gdy człowiek kładzie się do snu , morze budzi się do życia !
flormen
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 gru 2008, o 14:57

Przyschniety cyprys

Post »

witam mam kilka cyprysów i teraz na zime strasznie mu przyschły igły,był przycinany gdzies tak w sierpniu ,razem z innymi krzewami a tylko cyprysy tak uschły,tuje czy szmaragdy sa normalne a cyprys wpoł uschniety podaje zdiecia do wgladu i doradzenia mi co zrobiłem nie tak,wydaje mi sie ze chyba za pozno był ciety,jeśli tak to prosze napisac kiedy najpozniej modelowac cyprysa bo mam 3 ,2 cyprysu blue i jeden okrywajacy
dziekuje z góry za dorade
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”