Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Margo_margo pisze:
Jeszcze jakbym wędzić umiała .... oj... robię się głodna ;:306
No to akurat najmniejszy problem, bo mamy tu w gronie starszego wędzarniczego - Beatkę, to Ci wszystko wyjaśni :).
Jeśli nie masz wędzarni, to też nie problem. Ja moją "tymczasową" postawiłam w jedno popołudnie i tak się dobrze sprawdza, że już 5 lat stoi i nie chce nam się jej zmieniać na docelową, murowaną ;:304. Jeśli będziesz zainteresowana, to Ci wytłumaczę jak szybko i bardzo tanim kosztem sobie taką zrobić ;:108. A własne wyroby potem - rzecz bezcenna ;:92
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Kasiu
Główny wędzarniczy w domu to ja nie jestem :(
Może u Małgosi w wątku :;230
Wolno mi tylko wędzić łososia na zimno , bo to wymaga spokoju i cierpliwości ;:108
Od wędzenia na gorąco jest kto inny . :D
Moja sprawa to przygotowanie produktów do wędzenia .
Najczęściej wędzimy ryby , bo robota przy tym prosta , szybko się wędzi i efekt murowany . ;:215
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja najczęściej wędzę właśnie łososia ;:108 (na gorąco). Inne ryby rzadziej, ale też się zdarza.

Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu
Piękny,widok ! Bardzo apetyczny ;:136

Małgosiu :wit

Wędzenie to bardzo prosta sprawa ;:108
Potrzebna do tego jest wędzarnia .
Nasza jest bardzo prosta i co najważniejsze kanał i piecyk do palenia wkłada się do środka . I mamy niewielką , estetyczną drewnianą skrzynkę . Moża ją schować do szopki i jest ona zawsze gotowa do użycia .

Obrazek

Obrazek

Może Kasia pokaże nam swoją to będziesz mogła pomyśleć jaka się u Ciebie na działce sprawdzi .

Na działce warto mieć wędzarnię , bo produkty uwędzone samemu mają zupełnie inny smak i wartość . Poza tym moża wędzić co tylko fantazja podpowie :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Beatko, czy piesek się obraził na Ciebie?
Pewnie nie został zaproszony do stołu :;230
U mnie na działkach sąsiad wybudował taką wędzarnię, że i pół świni by się zmieściło, ta Twoja jest bardzo estetyczna.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko
Dziękuję .
Piesek należy do ciekawskich i pewnie go odgoniłam od gorącego piecyka .
Ta wędzarenka na nasze potrzeby jest wystarczająca , bo na co mi pół świniaka ? :;230
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja wędzarnia nie jest estetyczna ;:185. Tak jak pisałam miała być tylko na chwilę, tymczasowo, ale jakoś tak została :roll:. Całe szczęście stoi za altaną, z drugiej strony jest lasek, więc nie starszy swoim wyglądem :wink:. Zrobiłam ją z resztek po budowie, więc koszt był praktycznie zerowy.
Palenisko jest wykopane w ziemi i obłożone kamieniami. Między paleniskiem a "kominem" na równi z podłożem wkopane są ceramiczne bloczki wentylacyjne (foto 3). Komin mam zrobiony z nagiętego arkusza blachy, ale równie dobrze można go zbić z desek. Koniec kanału dymnego wychodzi w miejscu gdzie postawiony jest komin. Podczas wędzenia komin nakrywam kocem i zostawiam tylko mały otworek, by był ciąg powietrza. Inne potrzebne akcesoria, to haki lub siatka, termometr, no i np. rybki ;:137

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu
Prowizorki żyją najdłużej ;:215
Fajnie to wykombinowałaś !
Ważne , że działa i prawie bezpłatne . ;:333
Przyznasz , że taka wędzarnia obok domu to fajna sprawa ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wędzarnia jest dla mnie na równi ważna, jak pralka, odkurzacz, zmywarka .... niby można bez nich żyć, ale co to za życie :;230
A tak na poważnie, to jak już się zacznie wędzić i jeść swoje wyroby, to te sklepowe przestają smakować. My jemy baaardzo dużo ryb i wędzarnia to podstawa ;:215. Z rybami jest też o tyle fajna sprawa, że samo wędzenie (jak już Beata pisała) nie trwa długo.
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny ale mi narobiłyście smaka tymi fotkami. Chyba i ja zrobię sobie taką prowizorka, a ryby uwielbiamy jeść.
Myślałam też o wędzeniu twarogu.Pod orzechem będzie pasowała
:;230
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu :wit
Zdaje się , że nie masz wyjścia i musisz o wędzarni pomyśleć na serio . ;:108
Jak ją sobie pani postawi to będzie pani zadowolona . :heja
Projekt Kasi jest tani i prosty w wykonaniu . Poza tym jest inspirujący ;:333
Mój jest mobilny , ale samemu trudno go zrobić .
Nasza została kupiona trzy lata temu , przed tem za wędzarnie służyła stara metalowa beczka , do której tunelem wykopanym w ziemi dochodził dym z paleniska .
Teraz to mamy lux ! ;:136

Dla dodatkowej zachęty :D

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit :wit :wit

Elu Ja z pomidorami odczekam jeszcze tydzień (i tak nie mam wyboru :wink: ) i jeśli kolejna partia będzie taka popękana jak w tą sobotę- likwiduję pomidory ;:174 Trzymanie na krzaku takich popękanych, gdzie galaretka niemal wypływa mija się z celem. One w większości nie nadają się aby trzymać w domu choćby dwa dni.
Nawet jeśli będą kompletnie zielone mają większe szanse dojść na balkonie niż na krzakach.
Gruszki szkoda ale to przecież Twoja gruszka ;:333
Czekam na relację z budowy wędzarni ;:215

Beatko Taki Dereń to jest Dereń. Pęknie się prezentuje z takimi czerwonymi koralami. Ja mam trzy u siebie- samosiejki. Dwa zielone i jeden żółty. Ale są jeszcze malutkie i na owoce jeszcze poczekam. Ale te moje chyba nie są jadalne :roll:
Twój "stary" płot zdecydowanie pasował do otoczenia. Czy poszedł na ognisko, czy dałaś mu drugie życie?

Wędzarnia u Ciebie to pełny profesjonalizm i estetyka na najwyższym poziomie ;:215 a rybeńki pięknie pachną. Czuję przez monitor :wink:

Irenko Piękny kolorek pokazałaś. Czy to Hibiskus?

Kasiu Wędzenia pewnie można się nauczyć ale mnie wciąż czasu za mało. Może, jak doprowadzę "Tymczasowy" do jakiegoś ładu uda mi się i tą sztukę opanować. Ale chęci są ;:215
Twoja wędzarnia jest zdecydowanie w moim stylu ;:138 Ja co chwilę wykorzystuję po budowie lub rozbiórce co się da. Myślę, że takie cóś mogłabym sama zrobić.
Ten łosoś wygląda bardzo apetycznie i znów dostałam ślinotoku :oops:
Chyba kupię jutro jakąś wędzoną Makrelę ;:306

A taki kanał dymny ile powinien mieć długości? Czy kąty nachylenia są istotne? Czy bardzo się "kopci" przy takim wędzeniu? A czym się pali?
Chyba muszę coś więcej poczytać a takim wędzeniu i wędzarniach :wink:
Pamiętam, że u wujka na wsi była spora wędzarnia ale tam głównie kiełbasy i baleron wędzili.
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu do wędzenia na zimno kanał powinien być dłuższy (chyba coś ok. 2,5m), a do wędzenia na gorąco krótszy. Nie pamiętam ile ma mój, jutro go zmierzę. Temperaturę można oczywiście korygować stopniem przykrycia/odkrycia komina i "mocą" palenia, ale jeśli długość przewodu jest odpowiednio dobrana do rodzaju wędzenia jest wtedy mniej roboty. Na początku miałam dłuższy kanał, ale że wędzę głownie na gorąco, to go skróciłam. Co do kopcenia, to są momenty, że zadyma jest duża, ale jak już uda się wyregulować temperaturę i żaru w palenisku jest sporo, to generalnie wydobywa się mały słup dymu z szczeliny w kominie. Wędzi się drzewem liściastym. Bardzo dobre są do tego drzewa owocowe. Ja nie mam jeszcze takich dużych drzewek, by mieć z nich drewno, więc wędzę gównie drewnem, które mam do kominka, czyli dębem, bukiem i olchą.

Ja to 10 razy się zastanawiam zanim coś wyrzucę, więc co chwila coś tam z czegoś sklecę :wink:. W zeszłym roku zrobiłam leżak ze starych palet a teraz jest naszym ulubionym meblem ogrodowym :lol:.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A dziś kolejna część relacji z budowy nowych kompostowników.
Mój tatko był bardzo dzielny i cierpliwie wysłuchiwał moich życzeń co do wyglądu i wykonania.
Jak przykręcił ostatnia deskę, odtrąbił fajrant i uciekł :;230

Obrazek

Obrazek

Zaprosiłam do współpracy starszego berbecia i dzięki temu praca poszła znacznie szybciej

Obrazek Obrazek Obrazek

A efekt końcowy jak dla mnie super :tan

Obrazek Obrazek

Oczywiście pierwszy transport "skarbu ogrodnika" już został zapakowany i niebawem moje "zwierzątka" pójdą do nowego lokum.

Ponieważ trochę popadało i można było kopać- zrobiłam.... Właśnie- co ja zrobiłam?
Miałam wykopać dziurę aby przesadzić winorośl i jak zwykle- wyszło coś innego ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po lewej będzie winogrono- są już rozpięte druty, a po prawej miniaturowe różyczki, które od lipca czekają na swoją miejscówkę
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu Jesteś niesamowita. Wszystko pięknie opisałaś i w zasadzie mogłabym brać się do budowy. Drewna mam nie mało po cięciu jabłoni i śliwy więc z opalaniem nie byłoby problemu. Martwi mnie tylko ten dym. Nie wiem, czy mogę tak odymiać sąsiadów :roll:
Może koło nowego kompostownika taką postawić ;:173

Ale wędzarka super pomysł ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”