Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElfyTrzy
50p
50p
Od: 24 lut 2014, o 08:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.7

Post »

Właśnie upiekłam Thelmę Sanders wg przepsiu z netu - kawałki obtoczone w oliwie, z pieprzem, solą, odrobiną kurkumy i startym parmezanem. Jak dla mnie PYCHOTA, tylko następnym razem spróbuję je bardziej przypiec (termoobieg?) żeby były chrupiące. Teraz wyszły jak masełko, Thelma zostaje na następny rok :) Kogigu na razie też. Następna w kolejce do testowania czeka Pyza. Potem Melonette Jaspee de Vendee, na którą jeszcze kompletnie nie mam pomysłu... Nada się na puree do ciasta??
Pozdrawiam,Elżbieta
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Smak dyni to nie tylko kwestia odmiany,ale również warunków uprawy-podłoża, nawożenia,pogody itp. Pisałam już gdzieś,jak zleciłam synowi zakup w supermarkecie naszej ulubionej Hokkaido,żeby była na nasiona,bo własna, w sąsiedztwie innych odmian mogła stracić czystość odmianową :wink: Okazało się,ze ta kupiona była paskudna w smaku,zupełnie inna niż z własnej uprawy.Jak tak miałaby smakować H. to wcale bym jej nie uprawiała.Na szczęście okazało się,że z nasion tej dyni wyrosły u mnie pyszne - jak zwykle - dyńki ;:333

Miałam Ambar w ubiegłym roku ,nam bardzo smakowała. Już nie pamiętam,ale chyba była degustowana,jak skończyły się Hokkaido.
Miałam również 2 niedorośnięte,niedojrzałe ( musiałam zerwać przed mrozem). Również te małe były smaczne ( choć nie tak ,jak dojrzała) i dobrze się przechowywały.
W tym sezonie z powodu natłoku innych ,nowych odmian jej nie wysiewałam,ale w przyszłym roku do niej wracam. Lubię dynie o bardzo zwartym,twardym miąższu,"ciężkie" i Ambar taka właśnie jest.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Gdybym zaczął przygodę z dyniami od marketowej Hokkaido, to tak bym ją zakończył.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Czy ktoś wie, co to za odmiana dyni?
Kupiłam ją z ciekawości, bo swoich dyń mam pod dostatkiem, ale zainteresowała mnie w Realu - jedyna taka wśród hokkaido i makaronowych. Nie miała nalepki, nie było etykiety.
Niestety nie zachwyciła mnie i o nazwe pytam, by raczej jej unikać, choć faktycznie moje własne hokkaido są pycha w porównaniu ze sklepowymi, to może jej nie skreślać?
W każdym razie już przy przekrajaniu okazało się, że skórę ma miękką, choć grubą. Cała dynia jest luźnej konsystencji, taka miękko-gąbczasta. Rozgotowana - bez smaku, jak dojrzała cukinia. Upieczona - też bez smaku i aromatu, w zasadzie cukinię mi najbardziej przypomina smakiem i zapachem mimo mocno pomarańczowego koloru. Podczas pieczenia puściła bardzo dużo soku, nawet niesolona.
No i jeszcze te nasiona w środku, często mi się zdarza trafić taką dynię (również własne), a Wam?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
MoWo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygląda jak Muskat de Provence, tylko muscat jest bardzo smaczny .
Chyba że to jest zeszłoroczna dynia, na co by nasiona wskazywały. ;:190
Pozdrawiam Wojtek
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Ta dynia jest po prostu stara, zeszłoroczna, dlatego jest gąbczasta i bez smaku. Też stawiam na Muskat de Provence.
Kasia
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Dziękuję, w takim razie nie skreślam tej odmiany. Zresztą dużo dobrego o niej słyszałam, w zeszłym roku siałam, ale nie zawiązała ani jednej dyńki.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Dzisiaj pod nóż poszła ostatnia zeszłoroczna amber. Dobrze się przechowuje a smak bez zmian http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p5168049
Obrazek

Laryssa11 Muscat de Provence widziałem na targowisku w Wielkoposce...Twoja jest na pewno zeszłoroczna.
Za dychę ok 8 kg dynię Muscat rolnik sprzedawał, byłem w lekkim szoku..
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p

Post »

Pelikano, gdzie i jak tak długo przechowujesz dynie? Ja w zeszłym roku trzymałam na ganku, gdzie jest widno i chłodno (ok. 10-12 stopni zimą), ale już w styczniu mi gniły. W piwnicy taka sama temperatura, tylko ciemno i wilgotno, tam nie próbowałam przechowywać, ale inne warzywa słabo się tam trzymają.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Laryssa11 my mieliśmy kupne dynie. Akurat ta była długo przetrzymana, inne poszły do zamrażarki. Jasne pomieszczenie gospodarcze, sucho, temp. 18 - min. 15C, na styropianowych podkładkach.
Awatar użytkownika
MoWo
Od: 13 wrz 2013, o 15:11

Post »

Otóż to ,ciepło i sucho i mogą leżeć bardzo długo.
Zależy jeszcze jakie odmiany.
Podobno np.Tetsukabuto ok. 2 lat.
Pozdrawiam Wojtek
ganio4
1000p
1000p

Post »

Triamble leżała u mnie dwa lata. Po rozkrojeniu (przepiłowaniu :lol:) miąższ niewiele stracił na smaku czy konsystencji.
Kasia
Awatar użytkownika
akkara
50p
50p
Od: 14 maja 2011, o 15:46

Post »

Czy dynie bezłupinowe (mam Mirandę i Junonę) kwalifikują się do zjedzenia? Czy ktoś próbował je jakoś wykorzystać po wybraniu nasion?
ganio4
1000p
1000p

Post »

Nadają się, ale jak dla mnie tylko na puree.
Kasia
Awatar użytkownika
akkara
50p
50p
Od: 14 maja 2011, o 15:46

Post »

Ja puree wykorzystuję do zupy i do pieczenia ciast, ale np. Junona jest raczej blada i nie wydaje mi się zbyt atrakcyjna do tego celu.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”