Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 2

Post »

Marysiu [Maska] - tak, nie będę się z Tobą kłócić, mam tego kwiecia wcale nie mało, ale dużo miejsca zajmują rośliny jednoroczne, z których nie umiem zrezygnować. ;:7
Mój nowo nabyty aster jest jednocześnie moim jedynym. Miałam już od sąsiadki, ale był wysoki i brzydko się pokładał, więc wyrzuciłam na kompost. Nie lubię roślin, które wciąż trzeba podpierać. Potem te patyki szpecą roślinę. Pewnie jestem jakaś pokręcona pod tym względem, ale przecież nie ma ludzi idealnych ...
Mam nadzieję, Marysiu, że sprawy zdrowotne już się unormowały. Czy tak?
;:79 ;:79 ;:79
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Są moje ulubione gołąbecki ;:138 , Lucynko zobacz jak jeszcze pięknie i kolorowo jest na naszych działeczkach, tyle kwiatów, zawsze starałam się żeby do zimy coś kwitło, nie udawało mi się, może w tym roku mi się to uda :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko nigdy nik...no nie żadnego kwiatka nie wyrzuciłam na kompost, bo się np. pokładał ;:oj nie krzyczał biedaczysko? nie płakał? Po deszczu szczególnie musiałabym połowę roślin wyrzucić ;:oj
Tak masz rację przez jednoroczne jest taka rozmaitość i kolorowo i nie rezygnuj z nich, bo są urocze :lol: Ja też sporo sieję ;:108 Dobrej nocy i miłej niedzieli ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja już nauczyłam się wyrzucać, to co mi się nie podoba
Inaczej nie byłoby miejsca na to co się podoba :D
Rewelacyjne te 3 zdjęcia przed zwierzakami
Cudne rabatki
Do kiedy masz ten remont?
Rozumiem, że syn mieszka gdzieś niedaleko?
Ciesz się, że nie na drugim końcu miasta.
Wtedy miałabyś jeszcze mniej czasu
A czas coraz szybciej leci.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Padam i się podnoszę, padam i się podnoszę, padam i ............... i tak w kółko. ;:224
Ale jestem silna baba, niełatwo mnie złamać, dam radę. Nawet na działkę wybywam. Przecież mam prawo nie mieć na coś siły czy też jakichś umiejętności remontowych. A co! :uszy

Iwonko [00..] - u mnie zawsze coś do zimy kwitnie, bo żal mi jest wyrzucać jednoroczne, które jeszcze są ładne, a i róże ciągle rozwijają nowe pąki.
Zapowiadają bardzo wysokie temperatury, czyżby lato wygrało pojedynek z jesienią? Oby. :tan :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Marysiu [Maska] - moja działka jest nieduża, a sporo miejsca zajmują budyneczki gospodarcze, wobec czego od czasu do czasu jakieś roślinki wyrzucam na kompost. Naturalnie najpierw pytam sąsiadów, czy ktoś nie zechciałby się nimi zaopiekować. Oczywiście jednoroczne z 'definicji' kończą swój żywot na kompoście i nie ma innej opcji. Wcześniej tylko nasiona zbieram bądź od ręki rozsiewam na rabatach, w zależności od tego, czy spodziewam się, że wzejdą wiosną, czy nie.
Z jednorocznych nigdy nie zrezygnuję, może tylko nieco ograniczę ich ilość, za bardzo je lubię, a poza tym muszę mieć koło kogo chodzić od stycznia aż do wiosny. ;:303

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gosiu [Margo] - ;:180 ;:180 ;:180
Synek mieszka dwie ulice ode mnie, 5 min. szybkim krokiem, a ja powoli chodzić nie umiem. Tylko to trzecie piętro mnie wkurza, bo jestem przyzwyczajona do windy. :;230
Remont potrwa, ponieważ całkowicie przeobrażamy całą łazienkę, łącznie z wymianą glazury i terakoty. Najgorsze jest zbijanie starej glazury sprzed 35 lat. Prawie wszystko w tamtych słusznie minionych czasach było bylejakie, ale klej do płytek był ekstra super. ;:223

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to podpieram Cię, żebyś całkiem nie upadła, bo ogrodniczce nie wypada ;:185
Lucynko ciemiernik kwitnie Ci jak na wiosnę ;:oj róże dają czadu, a aksamitki jak w czerwcu w ogóle nie przekwitają? Jaki ładny gatunek astrów ;:333 Dobrego wieczornego odpoczynku ;:196
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A co to za cudak ciemiernik Marysiu?, ogród jeszcze pięknie kolorowy ;:215
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu [Maska] - bardzo Ci dziękuję za podpórkę. ;:196 Oj, przydała się, przydała. Od razu lepiej się poczułam! ;:333
Ciemiernik mnie zaskoczył. Nigdy dotąd nie powtarzał kwitnienia. Może w ten sposób dziękuje mi za skorupki z jajek, którymi gęsto go podsypywałam....
Aksamitki przekwitają, ale systematycznie usuwam to co pozostaje po kwiatku. Dzięki temu one 'produkują' coraz to nowe pąki i je rozwijają.
Takie astry najbardziej lubię, nie przepadam za chińskimi. Może dlatego, że takie pamiętam z dzieciństwa, z ogródka mojej ukochanej babuni. ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Iwonko [00..] - przechrzciłaś mnie, ale nic nie szkodzi, bo bardzo lubię imię Marysia. ;:196
Ten ciemiernik to nie taki wielki cudak, widziałam u innych Forumek, że też im powtarzają kwitnienie, ale tylko te białe. ;:108
Ogródek istotnie kolorowy, aż żal że nie potrwa to już zbyt długo .... ;:145

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj zapatrzyłam się na Marysię Lucynko, bo nade mną jest :uszy to teraz powiedz co to za kwiatuszek z różowym środkiem na pierwszym zdjęciu?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No tak a nasze skorupki zjadają kury ;:108 ale u mnie jeden z ciemierników często powtarza, a czasem kwitnie całe lato. Ten rok pewnie za gorący, bo ciemierniki śpią ;:19 Lucyno to babcia też miała ogród, a mama jakie astry siała i czy jeszcze sieje?
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21

Post »

Lucynko sliczna ta dziewanna ;:oj ale i tojeść kropkowana pięknie kwitnie...
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Iwonko [00..] - ten kwiatek, o który pytasz, to EUSTOMA różowa, obok widać niebieską.
Na Marysię możesz się zapatrywać ile chcąc. ja też ją bardzo lubię. ;:196 ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marysiu [Maska] - moja babcia miała ogromny ogród połączony z sadem i pasieką dziadunia. Ona kochała kwiaty zarówno ogrodowe i domowe. Jej chińską różę do dziś widzę oczyma wyobraźni. Była olbrzymia i cudnie kwitła. A w ogrodzie zawsze było multum rozmaitego kwiecia i - oczywiście - zawsze astry oraz cynie.
Mama też kiedyś uprawiała duży ogród, ale po przekazaniu gospodarstwa synowi i synowej wyznaczono jej tylko malutki ogródeczek przed domem.
Mama siała i sieje astry. Dawniej siała takie zwykłe, najczęściej pojedyncze, teraz woli chińskie, a ja te dawne bądź 'książęce'.
Dobrej, spokojnej, zdrowej nocy, Maryś. ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Kasiu [vimen] - próbuję zebrać nasiona tej dziewanny, ale jakaś ona dziwna. Coś nie widzę nasionek.
Mam natomiast kilkanaście sadzonek wysianej wiosną dziewanny fioletowej. Szukam chętnych, z którymi mogłabym się podzielić. Sąsiadki już obdarowane. Ona zakwitnie dopiero w przyszłym roku. Na obrazku też ładnie wygląda. ;:108
Tojeść przycięłam króciutko po kwitnieniu, a ona odrosła i kwitnie tak samo, jak wcześniej.
Kasiu ;:79

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko, piekne kwiecie u Ciebie w ogrodzie ;:oj Dalie masz niesamowite, pokochałam je dwa lata temu, właśnie widząc na forum jak pieknie rosną forumowiczom ;:333
Masz taką różnorodność roslin, kwiatów, że trudno tu wymienić wszystko, ale jest na czym oko zawiesić ;:80
Ostatnie zakupy jesienne -astrowe bardzo fajne ! Moje astry sadzone zeszłej jesieni jakos przezimowały. 2 szt zmarzły 3 zaczynają sie rozkręcać :heja
Misię masz uroczą, że też ona pilnuje się domu, mój urwis dawno poszedłby w siną dalllllll ;:306

Pozdrawiam ze słoneczkiem ;:168
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale śliczna dalia ta cytrynowa ;:138 , Lucynko, ale to pewnie jednoroczny kwiatek?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”