Muchołówki Kamila :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
flytrap
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lis 2014, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Muchołówki Kamila :)

Post »

Witam wszystkich,

Od ok 10 lat zajmuję się hodowlą roślin mięsożernych. Przez moje parapety przeszła masa gatunków rosiczek, dzbaneczników, muchołówek amerykańskich i innych. Koniec końców wygrały muchołówki które stanowią 90% mojej kolekcji.

W wątku będę dzielił się zdjęciami różnych okazów z mojej kolekcji :)

Zapraszam do oglądania i komentowania :)

Stoły z muchołówkami w mojej szklarni
Obrazek
http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... t&id=30400
http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... t&id=30401
http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... t&id=30402

Kilka zbliżeń za muchołówki "regular" czyli standardowe. Mogą posiadać różne cechy ale nie są to kultywary (odmiany hodowlane) więc określa się je jako zwykłe muchołówki :)
http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... t&id=30403
http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... t&id=30406
http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... t&id=30407

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcie z kwietnia - muchołówki budzące się z zimowego spoczynku
Obrazek

Kwiaty muchołówek
Obrazek

http://www.rosliny-owadozerne.pl/index. ... t&id=29237

Obrazek
c.d.n. :)
Za duży rozmiar zdjęć, zamieniłam na linki./Iwona
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Re: Muchołówki Kamila :)

Post »

Kamil nie pochwaliłeś się,że zakładasz wątek ;:215
Awatar użytkownika
flytrap
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

No widzę że przed mamą nic się nie ukryje :wink:
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Nie ma takiej szansy ;:224
Cieszę się,że pokazujesz swoją pasjonującą kolekcję,którą ciągle powiększasz,jeszcze trochę i będziesz musiał powiększyć szklarnię :wink:
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Świetne i mięsożery i super świetna szklarnia :)
Awatar użytkownika
rychoo
100p
100p
Od: 24 mar 2014, o 20:47

Post »

Robi wrażenie. Gdzie zimujesz muchołówki, w szklarni?
Pochwal się całą szklarnią :)
pozdrawiam
Ryszard
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O ja cię, to się nazywa kolekcja - świetnie wyglądają. Jaką wodą je podlewasz?
Awatar użytkownika
flytrap
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Pochwalę się całą szklarnią jak posprzątam trochę wokół niej bo ciągle brakuje mi czasu :)

Większość muchołówek zimuję w nie ogrzewanym ganku a te mniejsze lub cenniejsze na południowym parapecie w domu :)

Podlewam głównie wodą z kranu, raz na jakiś czas zdaża mi się deszczówką ale o tą było ciężko w tym roku :)
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Czy ty zapylasz je tworząc własne krzyżówki?
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Kamil, much to u ciebie chyba nie ma ;:oj świetna kolekcja ;:63
Rozalka_74
200p
200p
Od: 8 sty 2011, o 17:48

Post »

Piękne ;:138 jestem pełna podziwu taka ilość ;:oj i też chętnie zobaczę Twoją szklarnię w całości.
Awatar użytkownika
flytrap
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za pozytywne wpisy :)

eriopus--> tak, sam też zapylam tworząc nowe krzyżówki i już pierwsze efekty są ale pochwalę się nimi później :)

Teraz pochwalę się troszeczkę kultywarami z mojej hodowli.

Jako pierwsza dość popularna muchołówka "Sawtooth" - z zębami w kształcie ostrza piły:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sawtooth red traps - odmiana z czerwonymi pułapkami (małe sadzonki)
Obrazek

Podobna do wczesniejszej odmiana o nazwie "Bristle tooth" (bristle z ang. szczecina):
Obrazek
Obrazek

cdn.
Awatar użytkownika
flytrap
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wielkimi krokami zbliża się sezon wysiewów, dla niektórych już trwa a inni dopiero się do niego przygotowują :).

Postanowiłem napisać kilka porad dla tych którzy w tym roku zdecydują się wysiewać rośliny owadożerne.

Dlaczego warto?
*niskie koszty - jeden pakiet nasion to ok 3-5 zł za kilkanaście lub kilkadziesiąt nasion a za dorosłe rośliny płacimy od 10 do kilkudziesięciu złotych
*rośliny uzyskane z siewu charakteryzują się zmiennością w obrębie gatunku. Na przykład muchołówki uzyskane z nasion mogą być czerwone, zielone lub mieszane, mogą posiadać ponowy lub poziomy wzrost, krótkie lub długie zęby - ilość kombinacji jest nieograniczona. Dodatkowo wśród nasion mogą trafić się ciekawe mutanty, możemy uzyskać nowe odmiany (kultywary), które na rynku kolekcjonerskim osiągają cenę nawet kilkuset złotych za sadzonkę.

Poniższy opis dotyczy wysiewu muchołówki amerykańskiej i większości gatunków popularnych rosiczek.

Podłoże - w internecie znajdziemy informacje na temat wielu różnych mieszanek podłoża dla wysiewu i hodowli roślin mięsożernych. Ja osobiście od wielu lat hoduję i wysiewam wszystkie rośliny owadożerne w torfie kwaśnym (pH 3,5-4,5). Często kupując torf w sklepie ogrodniczym lub supermarkecie jest on przesuszony. Pamiętajmy aby nasączyć go wodą przed wysianiem roślin. Najlepiej wsypać do wiaderka pożądaną ilość torfu i zalać go wodą. Kiedy wchłonie całą wodę wtedy napełniamy naszą doniczkę po brzegi i delikatnie uklepujemy.

Wilgotność - wilgotność powietrza u większości gatunków nie ma znaczenia. Wilgotność podłoża jest bardzo istotna. Powinno ono być stale mokre. Najlepiej przygotować głębsze naczynie w które wstawimy naszą doniczkę z nasionkami i napełnić wodą do połowy wysokości doniczki. Nie pozwólmy nigdy na przesuszenie podłoża, w podstawce zawsze powinna być woda. Np. jeżeli spadnie do poziomu 0,5cm to dolewamy znowu do połowy wysokości doniczki.

Technika wysiewu - nasiona rosiczek i muchołówek są bardzo małe i łatwo przylepiają się do wilgotnych palców. Najlepiej wysiewać nasionka z kartki. Przygotowujemy kartkę białego papieru o rozmiarach ok 10/10 cm tam aby wygodnie mieściła się w dłoni. Zginamy ją w pół aby na środku powstała mała rynienka. Rozprostowujemy kartkę i wysypujemy na nią nasionka. Wysiewając nasiona trzymamy kartkę jedną dłonią po bokach pod sosem do doniczki a drugą dłonią delikatnie stukamy aby nasionka powoli spadały na podłoże. W ten sposób łatwo posiać wszystkie drobne nasiona równomiernie na całej powierzchni podłoża.
Nasionek NIE przysypujemy torfem i NIE uklepujemy bo przyczepią nam się do palców.

Doniczkę z nasionkami ustawiamy w ciepłym jasnym miejscu i czekamy na kiełkowanie. Nasiona lepiej kiełkują gdy mają dużo światła ale z doświadczenia wiem że 90% świeżych nasion kiełkuje na południowym parapecie, nawet gdy wysiewamy je w środku zimy bez doświetlania.

A teraz kilka zdjęć z moich wysiewów :D

Kiełkujące nasiona Muchołówki amerykańskiej - Dionaea muscipula. Pierwsze liście są nieowadożerne , następne mają już mini pułapki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Siewki muchołówek o różnym zabarwieniu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Albinos: biało - żółta siewka po prawej stronie. Niestety takie osobniki nie mają szans na przeżycie bo nie przeprowadzają fotosyntezy. Po wyczerpaniu zapasów z nasionka umierają. Możne je hodować w warunkach in vitro i gdy urosną do odpowiednich rozmiarów to zdarza się że zaczynają wytwarzać trochę barwnika i można je hodować w w półcieniu.
Obrazek

Siewki muchołówki których nasiona były zaprawione w nano gro:
Obrazek

Nasiona muchołówki na in vitro:
Obrazek
Obrazek

Siewki rosiczki okrągłolistnej: Drosera rotundifolia:
Obrazek

Drosera capensis
Obrazek

Drosera binata
Obrazek

Drosera burmannii - jeden osobnik cały zielony drugi lekko różowe zabarwienie:
Obrazek

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oooo jakie słodziaki :D
Super te twoje wysiewy, a powiedz, jak ty je później przesadzasz, jak ich jest aż tyle? I jak duże przesadzasz?
Ja bodajże dwa lata temu próbowałam wysiać nasiona rosiczki i niestety żadne nie wzeszło, mimo tego, że doniczka stała w 1cm wody na południowym parapecie :( zamawiałam nasiona z allegroo chyba - dla koleżanki i dla siebie. Koleżance muchołówki wzeszły (przynajmniej część) i dostałam dwie, ale one z kolei urosły do wielkości dwugroszówki i nie chciały rosnąć więcej. Po roku coś się w nich zalęgło (podejrzewam ziemiórki) i się pożegnaliśmy. Spróbowałabym znów, bo rosiczki są piękne. Masz może jakieś rady, co zrobiłyśmy źle?
Awatar użytkownika
flytrap
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam,

Ja przesadzam je tak po kilku miesiącach jak są jeszcze małe. Pikuję je pensetą. Robię małą dziurkę w torfie czymś ostrym, najczęściej gwoździem, umieszczam tam roślinkę i delikatnie przyciskam do niej torf :). Początkowo sadzę ok 50 małych roślinek w doniczce 7x7cm.

Trudno powiedzieć co u Ciebie poszło nie tak, musiał bym wiedzieć dokładnie ze szczegółami jak było siane nasionka i jak były muchołówki hodowane. Najważniejsze jest podłoże żeby był to torf kwaśny i żeby cały czas miały naprawdę mokro bo naturalnie muchołówka i większość rosiczek rosną na bagnach. Nigdy też nie można nawozić. Jeżeli przestrzega się tych zasad to są bardzo proste w hodowli.

Ziemiórki nie będą podgryzać muchołówki jeżeli torf będzie cały czas mokry. Jeżeli nawet raz muchołówkę się choć by lekko przesuszy to wtedy zaczynają się problemy. Wtedy po ponownym podlaniu może zgnić jej cebula.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”