Ogród Ignis05 część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 7

Post »

Bardzo ciekawie zapowiada się ten ogród ;:216
Widzę znowu zestawienie czosnków z trawami.
Stosunkowo uporządkowany styl jest ;:333
Kolumny przed szklarnią są niesamowite, ścianka pionowa też przykuwa wzrok.
Awatar użytkownika
Aiss
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu chyba zostanę u Ciebie na dobre, gusta mamy raczej podobne jak widzę, ;:168 a i kolekcje różyczek... Laguna, Mary Rose, I Polka oczywiście, przyznaje jest ciekawa, ale kanna po prostu niesamowita. A już Wisley, zwłaszcza ujęcia tych stoków z drzewami i roślinami skalnymi cudo ;:180 jestem ciekawa ileż ludzi musi pracować nad tak nienagannym wyglądem tej oazy, ...a ja się biedzę ze swoim skrawkiem ; (
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękujemy za buziaka w Renku. Polarne misie i do nas przywędrowały. Zastanawiałam się jeszcze nad Magical Sweet Summer, które też były na tym stoisku. Myśl nad tym 26, najwyżej spotkamy się bliżej Ciebie na Jasieniu ( ;:162 )
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Krysiu,
gryzonie faktycznie lubią słomę z gnojem.
Dlatego ściółkuję tylko zimą, kiedy gleba zamarza.
Jednak urodzaj gryzoni był, jest i będzie tak czy siak.
W pobliżu mam nie tylko wodę (jezioro i bagna) las, łąkę i pole, ale i zabudowania gospodarskie, również te sąsiada ze sporą liczbą świń i krów.
Tak więc ściółkowanie większej różnicy u mnie nie robi, a koty mają na co polować.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Krysiu piękne odsłony ogrodów nam pokazujesz:)Trawy z czosnkami ;:333
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Krysiu
zwiedzam dzięki Tobie angielskie ogrody, dziś Maja tez pokazywała jeden z ogrodów, jest się czym zachwycać. W programie Mai, ogrodnik wyjaśniał. że ziemię pod roślinami ściółkują kompostem z obornikiem, dlatego rośliny tak pięknie rosną. Potwierdza się to co pisze Madzia.
Krysiu, gdybyś miała w nadmiarze kłącza kanny, to poproszę jedno. W tym roku kupiłam kwitnące kanny. najładniejsza jest czerwona, ma duże kwiaty i bardzo ciemne bordowe liście, mogę podzielić.
Na spotkanie z Tobą już się cieszę.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Genialne te schodki i skalniak.
Ale nie wyobrażam sobie tej mozolnej pracy na nim.
Tropiki mi się podobają ale z daleka, nie przepadam za upałem jaki w nich panuje. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O kurcze ale tam pięknie :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam serdecznie :wit

Najpierw pokażę jeszcze kilka zdjęć z ogrodu Wisley.

W poprzedniej części relacji zostawiliśmy już wielką szklarnię i jej okolice .
Spacerowaliśmy wśród różnorodnych nasadzeń , szukając różanki.
Róże rosły gdzieniegdzie w mniejszych i większych grupach a także pojedynczo wśród bylin.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I nagle taki widok ;:oj
Obrazek

Kto jest na cokole ?
Obrazek

Nie słychać śpiewu ale widać , że śpiewa. :lol: Księżniczka Fiona ? Ta od Szreka ?
Jak dla mnie kompletne zaskoczenie.
Obrazek

Trochę dalej znowu wspaniałe nasadzenia bylinowe
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze alejki pełne łukowatych pergoli z różami.
Obrazek

Dalej wkraczamy w taką część cienistą, gdzie rosną różaneczniki , wielkie jak drzewa i nieco ,mniejsze, pewnie później dosadzane.
Obrazek

Obrazek
Widzimy tu derenie, brzozy,
Obrazek
mnóstwo hortensji.
Obrazek

Zaułek w dolince z paprociami
Obrazek

Widok na szkółkę roślin.
Obrazek

Następnie trafiamy z powrotem na szeroką trawiastą aleję, na której swoje ślady zostawił właściciel takiej wielkiej stopy. :lol:
Obrazek

Mamy przed sobą widok na ogromną rabatę przedzieloną tą szeroką aleją, która z cienia wychodzi na część słoneczną,
obsadzoną bylinami lubiącymi dużo światła.
Obrazek

Po drodze można tutaj zajrzeć do centrum ogrodniczego Wisley, gdzie oczywiście zajrzeliśmy, ale tylko na chwilę.
Obrazek

I dalej wracamy , by podziwiać piękne rośliny na wielkiej rabacie.
Obrazek

Obrazek

To tylko niewielkie fragmenty tego wspaniałego ogrodu.
Można tam spędzić cały dzień i to za mało , by zobaczyć wszystko dokładnie.
Przy takim upalnym dniu po południu z okolic tej wielkiej rabaty zniknęli wszyscy zwiedzający , oprócz nas.
Widać to na zdjęciach, jak było tam pusto.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Cudna kontynuacja ogrodów ;:333 Ostróżki błękitne widać z daleka,muszę na wiosnę zakupić ten kolor ;:108
Cały dzień nie wychodziłabym z tego raju ;:167
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

W tej części już tylko odpowiedzi. :D

Stasiu ;:196 miło mi, że lubisz oglądać moje zdjęcia z wycieczki.
Dla mnie to też okazja, by powspominać sobie, co widziałam.

Oleńko :lol: , tam bardzo często trafiamy na łączenie czosnków z trawami.
Cały ogród, nawet w takich niby dzikich miejscach jest zadbany. Podczas zwiedzania widać było ludzi, którzy krzątali się przy rabatach , nawet leśnych.

Basiu :wink: miło mi, że znalazłaś coś wspólnego z Twoim pięknym ogrodem u mnie.
W tych ogrodach angielskich pod patronatem RHS pracuje też sporo wolontariuszy.
Tylko można pozazdrościć wypielęgnowanych rabat czy krawędzi trawników i trawiastych ścieżek.

Alu ;:196 też się cieszę, że na Was trafiłam.
Z tego stoiska miałam ochotę na więcej hortensji ale nie miałam pojęcia, jak je upakować i gdzie w moim ogrodzie.
A do tego, i to najważniejszy powód , nie miałam własnych pieniędzy i tylko tyle , co wyżebrałam na roślinki od M. :;230
W innym razie na pewno kupiłabym wszystkie, jakie miał oprócz Wanilki, którą już mam. ;:306

Madziu ;:196 już chyba pisałam, że u Ciebie starczy jedzenia i miejsca dla wszystkich, nawet gryzoni. :lol:
Jak widać tak być musi ale przynajmniej te rośliny, co gryzoniom nie przypadną do smaku rosną u Ciebie bujnie i zdrowo.

Aniu :lol: będzie tego jeszcze trochę, ale po kolei. ;:215

Elu ;:196 też oglądałam ten program nawet już dwa razy. Takich programów Mai oczekuję oraz tych, gdzie pokazuje ogrody , ale nie świeżo wymodzone przez projektantów lecz takie z duszą, które właściciele robią osobiście wkładając w ich tworzenie swoją pracę i serce. O kannie dla Ciebie będę pamiętać. Jak już skończy zdobić mi ganek to mogę od razu podzielić się z Tobą albo na wiosnę. Jak nam wyjdzie.
Bardzo się cieszę, że zobaczymy się w sobotę i u Ciebie. Do ogrodu Ali też mi się serce rwie, ale to na dzisiaj za daleko. :)

Grażko ;:196 ten skalniak już u podnóża był obłędny. Przyznam się, że nie czułam się na siłach , by w tym upale wdrapać się tam na sam szczyt. Ktoś od nas tam był i był zachwycony, tym co zobaczył. Jakoś mnie te suche i skalne też specjalnie nie ciągną. Gdyby nie pełne słońce i 36 na termometrze pewnie bym tam się wdrapała.

Aniu anabuko1 :) pięknie, pięknie i tylko szkoda, że nie można zajrzeć tam częściej.

Aniu annes 77 :) tam właśnie spędziliśmy cały dzień.
Ostrózki rosły tam wielkimi grupami w jednym kolorze. Zobacz, jak pięknie prezentują się też białe.

Miłego dnia :wit
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Krysiu zafundowałam sobie u Ciebie niezłą ucztę! Siedzę w domu zasmarkana i zachrypiała, ogród [moj prawie angielski 8-) ] tylko prze szybę, to zwiedzałam za Tobą. Czy to może była wycieczka z panią Kasią? Dobrze było mieć swojego człowieka na Wyspach ;:180
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Krysiu!

Ależ piękny jest ten ogród w Wisley!
A jaką ma historię!
Założony przez b. zamożnego człowieka (w 1878), został przekazany w spuściźnie Królewskiemu Towarzystwu Ogrodniczemu (RHS) w 1903 roku. Jest zatem uprawiany i doskonalony nieprzerwanie przez ponad 135 lat!
Patronat RHS zapewnia najlepszych ogrodników i zachowanie historycznych założeń (chociaż te dziwne rzeźby....jakoś mi się kłócą z historią).
Wielkie dzięki za pokazanie go nam ;:168
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Krysiu, siedzę z rozdziawioną buzią i patrzę na te piękne zdjęcia z ogrodu w Wisley. Normalnie istne cudo, a różane pergole ;:oj zresztą całość robi niesamowite wrażenie. A róża Wisley 2008, którą posiadam, swą nazwę zawdzięcza tym właśnie ogrodom :D
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysieńko, ;:167 kolejna część i kolejny raj na ziemi ;:oj oj chyba by mnie stamtąd nawet wołami nie wyciągnęli. ;:80
Te wszystkie cudowne rośliny, przecież nam znane ale przy takim zgrupowaniu wyglądają nieziemsko. ;:111
I jeszcze do tego koncert, przeuroczej księżniczki Fiony. Bajka po prostu. ;:138 ;:138
Dobrze, że nam te cuda dawkujesz etapami, bo można by się zapowietrzyć,tak długo rozdziawiając usta ze zdumienia i zachwytu. ;:196
Tak mi się ta odcinkowa relacja spodobała,że już tęsknię do kolejnej części i mam nadzieję, że nie ostatniej. ;:433 ;:433
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”