Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Arku - Twoje przecudne dendrobium naładowało mnie energią na co najmniej 24 h ;:3
Ale kwiatowy zegar z Pobierowa - to dopiero super ciekawostka !!
Masz przepiękne okazy draceny i juki ;:138
U mnie dracena w ilości sztuk jeden, ale i i tak coraz gorzej wygląda :(
A co to jest na zbiorowej fotce z dracenami i jukami właśnie,
tak z lewej strony na dole - na przepięknym zresztą trójnogu :lol:
Ślicznie, zielono i ciekawie to coś wygląda :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Cię Ewka :wit
ewa321 pisze:.......A co to jest na zbiorowej fotce z dracenami i jukami właśnie,
tak z lewej strony na dole - na przepięknym zresztą trójnogu
Ślicznie, zielono i ciekawie to coś wygląda
Arkadius121 pisze:........-pod młodymi dracenami rhipsalis-ciekawa roślinka.
Nie moja to roślinka lecz jednego z domowników-sukulent z rodziny kaktusowatych,bardzo ładnie się rozrosła-chyba coś dla Ciebie ;:108
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy to może jakiś rhipsalis ?
cokolwiek to jest - piękny okaz ;:167
Przekaż gratulacje Domownikowi za dopieszczenie roślinki !!
Jeszcze raz pozachwycam się trójnogiem, na którym stoi :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gratulacje za dopieszczenie roślinki przekazane :)
Mosiężny antyczny trójnóg,którym się zachwycasz dobiega już czterdziestki-jest rozkręcany i mnie również się podoba bo w ogóle lubię starocie tego typu a miałem ich trochę,pozostał mi jeszcze aparat telefoniczny-prześlę Ci zdjęcie na PW,bardzo się dziewczynom podoba ;:108
Pozdrawiam raz jeszcze i miłego dnia życzę ;:196
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale się cudów naoglądałam. ;:oj ;:oj
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko - Janeczko - Żanett-ko -Oleńko - Krysiu - Ewo - Kasiu

Justynko - ;:196

Janeczko - Nie przejmij się aż tak bardzo w przyszłym roku Twoje hortensje na pewno zakwitną ;:108

Zanett-ko - ;:196

Oleńko -
Bufo-bufo pisze:

.....Ciekawe, ale podczas oglądania fotorelacji z Portugalii zauważyłam podobieństwo liści fikusa do bukszpanu ;:204
Wiesz,że nawet nie zwróciłem na to uwagi no bo gdzie mi tam do Twego profesjonalizmu? ;:180

Krysiu - ;:196 ;:180

Ewka - ;:196

Kasiu - ;:oj ;:196

Fajnie,że znowu do mnie zaglądnęliście pozostawiając po swojej wizycie jak za każdym razem przemiłe w treści i sugestywne posty.
Dziękuję za kolejną wizytę w moim wątku ;:180 ;:196 .Serdecznie zapraszam do kolejnych odwiedzin w tym jak i podróżniczym wątku.Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie i życzę samych sukcesów w hodowli swoich zielonych oraz wiele z tego powodu satysfakcji ;:108

Dziś chciałem się z Wami podzielić ciekawostką,którą być może już od dawna znacie a dla mnie jest nowością i bardzo mnie zainteresowała a to z powodu jej niesamowitych właściwości przede wszystkim leczniczych a jest nią roślinka o polskiej nazwie-żyworódka pierzasta.Dostałem ją w prezencie od znajomego hodowcy,od którego dostałem również młode anthurium miniaturowe prezentowane w poprzednim poście.Żyworódka nie jest jednak jego hodowli,gdyż otrzymał ją z kolei od znajomej pielęgniarki,która po zastosowaniu soku wyciśniętego z żyworódki i fragmencikiem tegoż wyciśniętego liścia wyleczyła mu trudno i z komplikacjami gojący się jęczmyk,który wcześniej leczył antybiotykiem z małym powodzeniem :!:

Przy okazji wklejam jeszcze parę roślinek-jedną z nich też już znacie z poprzedniego postu a to Lucky Bamboo i drugą-nolinę albo jak kto woli nogę słonia.

Żyworódka pierzasta (Kalanchoe daigremontiana), pochodzi z Madagaskaru. Obecnie porasta strefy tropikalne Azji, Australii, Ameryki Środkowej i wyspy Oceanu Spokojnego. Do Europy żyworódka trafiła w 1800 roku. W Polsce znalazła się w 1949 roku, gdy prof. Skupieński, zachwycony właściwościami rośliny zabrał ją wracając z Chin.Żródło-Onet.zdrowie.
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i- ... pis/vfe4qm

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lucky Bamboo-bambus szczęścia szczepki po formowaniu rośliny mnacierzystej mają się nadal dobrze,rośną w górę i na boki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i kolej na nolinę.Od dawna jestem pod urokiem tej egzotycznej roślinki ale jakoś nie mogłem jej spotkać mimo,iż wypatrywałem za nią oczy ;:306 Przez przypadek dostrzegłem ją w trakcie pobytu w Portugalii ku mej uciesze w sklepie między ciuszkami.

Obrazek

Po powrocie do kraju po upływie niedługiego czasu trafiłem na nią ku mojej jeszcze większej uciesze w markecie B...i nie nie mogłem jej się oprzeć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję,że i jej będzie u mnie dobrze i będę ją mógł zaprezentować po raz wtóry taką jak dziś-żywą,zieloną i z jeszcze bujniejszą czupryną :?:

Pozdrawiam Wszystkich raz jeszcze życząc pozytywnych wrażeń :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Czego Ci życzę, Areczku, z całego serca! To piękna roślina, bardzo ozdobna i jedna z moich ulubionych.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Witam w gronie właścicieli nolinek z B... :uszy Od czasu jak kupiłam swoją rok temu widuję je w sklepie regularnie, na zmianę z fikusami ;:224 Bardzo wdzięczna roślinka, mam nadzieję, że będzie Ci pięknie rosła ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam Was serdecznie przy sobocie :wit

Smileno - Witam szczególnie serdecznie jako mojego kolejnego nowego Gościa ;:138
Zaprezentowana przez Ciebie w moim wątku roślinka kojarzy mi się z uformowanym świerkiem koreańskim-kształt gałązek,igieł niemal identyczny ale pewności nie mam?Prześlij to zdjęcie do Pawła/Eriopus/,który zajmuje się profesjonalnie hodowlą roślin i ma w tym kierunku dużą wiedzę-jego nick masz na poprzedniej stronie mojego wątku!
Dla porównania wklejam zdjęcie gałązek świerka koreańskiego z jednej ze stron netu.
Zapraszam do kolejnych odwiedzin-pozdrawiam raz jeszcze :wit

Obrazek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Arku słońca życzę na weekend.

Super,że udało ci się nolinę zakupić- dla mnie nie jest to łatwa roślina-miałam i nie podołałam jej wymaganiom.

Niech wszystko pięknie rośnie i kwitnie.

A jak się mają twe storczyki?
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Arku jak cudnie się czyta i ogląda Twoje ślicznotki. :tan
Nolina wspaniała moja mniejsza ale za to ma długie loki. ;:306 on lubi suszę, nie przelej jej. ;:196
Żyworódki i u mnie są nawet kwitną, zwłaszcza rurkowa jest śliczna z kwiatami. :tan
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Patrycjo, Kasiu najprostszy sposób żeby sprawdzić czy należy nolinę podlać, to podnieść doniczkę. Doniczka bardzo lekka = sucho, doniczka ciężka = mokro. Po pewnym czasie nabiera się w tym wprawy, tym bardziej, że noliny z B.. są w plastikowych doniczkach, co jeszcze ułatwia zadanie. Swojej leję pełny podstawek wody, co drugie podlewanie z nawozem do kaktusów, zimą co 3. I jest ok :wink:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hej Dziewczyny :wit
Sporadycznie mi się to co prawda zdarza,żeby z Wami poklikać przy sobocie ale dziś taka okazja-nie wiem na jak długo ale się nadarza z czego bardzo się cieszę bo przecież same dobrze wiecie,że ja bez Was sam moich wątków długo bym nie pociągnął ;:185

Żanett-ko - Nie dziękuję,żeby nie zapeszyć,miło,że zawitałaś do mnie przy sobocie ;:196

Kasiula - ;:196 za komplementy a informacja o żyworódce rurkowej jest dla mnie dużą ciekawostką i za nią będę wypatrywał oczy ;:306 bo bardzo mnie zainteresowały jej wszechstronne właściwości lecznicze ale i sama budowa anatomiczna ;:108

Natalko - Tobie też należy się ;:196 za cenne wskazówki odnośnie nie przelewania nolinki-przyznaję,że nie wiedziałem o takiej skutecznej metodzie ;:185

Pati - Dzięki za sobotnie sympatyczne życzenia ;:3 ,ja Tobie również takich słoneczek do samego zmierzchu i nie tylko dziś życzę ;:180,co do storczyków to wiadomo delikatne wręcz subtelne roślinki i bywa z nimi różnie,zwłaszcza,że jak do tej pory to tak naprawdę nie znalazłem dla nich odpowiedniego miejsca i zmieniam im okresowo stanowiska?
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Arku proszę bardzo, mam nadzieję że rady się przydadzą ;:108 Tę samą metodę stosuję u storczyków, ale u nich dodatkowo widzę podłoże, a jak mają już totalnie sucho to marszczą liście. Nolinę można podlewać nawet raz w miesiącu i nic jej nie będzie, ale chyba lepiej sprawdzać częściej i dawać wody jak roślina da znać, że jej potrzebuje - właśnie przez lekką doniczkę. Zawsze lubię obserwować jak woda w ciągu paru minut znika z podstawka, roślina wsysa ją jak odkurzacz :wink:
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalko ;:138
No i cenna dla mnie jest również Twoja kolejna wskazówka odnośnie nie przelewania storczyków,zwłaszcza dotycząca podlewania Dendrobium Phal.i Dendrobium Nobile gdyż ich doniczki są nieprzeźroczyste i z podglądem ich podłoża jest niestety gorzej ;:108
Dzięki ;:180 i miłego wieczoru :)
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”