Storczyki Blondysi :)

ODPOWIEDZ
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety co do liści to nie mogę pomóc, bo nie wiem dlaczego tak jest :( u mnie z takim czymś się nie spotkałem :)
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p
Od: 23 paź 2008, o 18:29

Post »

Dawid całe szczęście, że Ty nie masz takich problemów ;) Mnie to trochę przygnębia, bo boję się, że robię coś nie tak.
życie pełne jest pasji...:) i urody:)
x-k-a
200p
200p
Od: 11 wrz 2008, o 16:07

Post »

Blondysiu na 100% będzie mu w niej dobrze, mi przynajmniej by było ;:225

Co do liści, to nie ma tam jakiś ;:214 ;:214 ;:214?? A może jest to spowodowane początkiem okresu grzewczego i dużo mniejszą wilgotnością??
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Stworów- borostworów na szczęście nie widzę i odpukać :)Jednak możliwe, że to od kaloryferów. Jednak ciągle mają wodę w keramzycie w podstawkach więc chyba nie brakuje im wilgoci?
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Blondysiu, świetny ten wazon/doniczka dla Floriana ;:333
Co do plam na korzeniach...to niestety nieodwracalne, ja jakichś grzybów nie zauważyłam a zraszam nadal ale czystą wodą, bez nawozu, przegotowaną i dodatkowo odstałą, nowych plam nie zauważyłam a i te co są nie powiększają się. Te moje wynikały z niewiedzy bo kilka razy zdarzyło mi się zraszać kranówką ;:182 teraz staram sie by woda była jak najczystsza.
Gratuluję listków i pędów (w tym odgałęzienia u Biedroneczki :lol: ) ;:215 często jesteśmy niecierpliwi, martwimy się na zapas a każda roślinka żyje własnym tempem i sama decyduje co kiedy ma wypuścić :wink:
Jeśli chodzi o pędy rosnące pod liśćmi, wzdłuż nich, to ja zawsze staram się tak manipulować ustawieniem doniczki by pęd szedł w stronę światła, wtedy jest większa szansa że szybciej się wychyli i będzie łatwiej go podpiąć :wink:
A co do oklapłych liści to spróbuj kompresów lub zraszania od spodu, nawet kilka razy dziennie. W upały miałam taki problem z moją "mućką", a że ma ona szerokie i mięsiste liście to trudniej wracał im turgor, ale jakoś się udało na szczęście ;:213
A o Heliosa się nie martw, żółcioszki są bardzo wytrzymałe, długo kwiaty się utrzymują, nie wydaje mi się by w najbliższej przyszłości zaczął przekwitać :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Asiu dziękuję za poradę :) Mam tylko jeszcze pytanie co do kompresów. Jak, z czego i jak często je robić?
Co do wody zawsze używam destylowanej ale ostatnio z odrobiną nawozu. Może stąd te plamy?
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Prawdę mówiąc nie mam pojęcia skąd plamy :roll: a nawozić trzeba więc podlewaj jak podlewasz, z nawozem, tylko zraszaj czystą wodą.
A kompresy czystą wodą, możesz zwilżyć wacik kosmetyczny i przyłożyć na chwilę do liścia, zostawić na chwilkę, Ja nigdy kompresów nie robiłam, raczej przecierałam tylko liście z wierzchu i zraszałam spód, ale może wypowie się ktoś kto robił kompresy z prawdziwego zdarzenia :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Witam miłych Storczykowców :):)
Jestem dzisiaj taka szczęśliwa!!!!
Byłam dzisiaj z mamą w OBI popatrzeć, czy nie ma przecen. Najtańsze storczyki w cenie 21.99 w kiepskim stanie, więc nie kupiłam. Natomiast moja mama uszczęśliwiła mnie Cymbidium!!! ;:50 ;:49 ;:48 Do imienin jeszcze kilka dni, ale prezent już jest!!! ;) Mam obawy, czy sprostam wyzwaniu ale będę się douczała. Jeśli mogę Was prosić to napiszcie mi podstawowe wskazówki, co zrobić by mój nowy prezent żył w zdrowiu i szczęściu?
A oto gwiazda wieczoru!!!
Blisko....
Obrazek
Bliżej....
Obrazek
Coraz bliżej....:)
Obrazek

Zaszalałam i kupiłam trzy plastikowe podpórki :) Postnowiłam co miesiąc kupić kilka. Wreszcie uzbieram komplet :P:P:P
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Blondysiu- piękne Cymbidium! Ma śliczny cytrynowo-limonkowy kolor. Życzę powodzenia w uprawie.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Jeszcze jedno. Podpięłam dziś lekko pęd kwiatowy Violet. Leciuchno podciąnęłam go mięciutkim kabelkiem żeby zaczął piąć się do góry (ostatnio wychylił się spod listka i szedł "główką" prosto w osłonkę).
Mam nadzieję, że nie zaszkodzi mu ta operacja. W końcu jest jeszcze taki delikatny :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne Cymbidium. a pędzik Phal. jaką ma długość? ja zwykle podpinam jak mają ponad 10 cm.
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Dziękuję Baryczko :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Blondysiu, w moim wątku napisałam, że marzy mi się żółty Phal., pamiętasz, ze zaoferowałaś mi swoje ewentualne keiki (czego Ci z całego serca życzę). Dziś wrzuciłam fotki mojego marzenia, jest trochę podobny do Twego Heliosa, ale jak pewnie zauważysz u mnie, mój nie jest w środku biały. Marzenia się spełniają :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Blondysiu, przepiękny Twój prezent, trudno wzrok oderwać. Mama wie jak Ci sprawić radośc :D
Awatar użytkownika
Blondysia
200p
200p

Post »

Dziękuję za wszelkie pochwały mojego nowego podopiecznego :) Baryczko istotnie Twój żółty Phalaenopsis to niemal bliźniak mojego Heliosa, tą różnicą, że Helios ma leciuchne różowe mazy w środku. Miło, gdy możemy dotać jedno ze swoich chciejstw ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”