Doniczkowce KaRo cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Doniczkowce KaRo cz.2

Post »

Figa jak to figa,możę brzydka ale owocująca ;:333
Wiem Henryku,że Ciebie zadowoli inna informacja np. zakwitła mi orbea,ale kwiat ułożyła na płasko na dnie donicy.
Musiałam się nagimnastykować by wyciągnąć go palcem na powierzchnię i ustawić do zdjęcia.
Udało się :D

Obrazek

Dziś zakończyłam balkonowanie hoi.
Minionej nocy temperatura znacznie spadła. Było zaledwie 8*C.
Obecnie jest zaledwie 15*C nocą będzie jeszcze niższa.Uznałam,że to koniec ich wakacji.

Obrazek

Powolutku trzeba szukać miejsca dla pelargonii
Obrazek

Obrazek

a także ustawić gdzieś w mieszkaniu hibiskusy

Obrazek

i egzotyki

Obrazek

Mimo męczących upałów żałuję,że to koniec lata.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

O masz, jak dobrze, że tu weszłam, zapomniałam, że dwie hoje stoją u mnie na balkonie i faktycznie, pogoda już nie dla nich!
A mnie zastanawia, jak ty to robisz, że twoje pelargonie są takie zwarte, nie wyciągają się? Są w świetnej kondycji. I może już to pisałam, ale tak jak nie jestem fanką pelargonii, tak twoje oglądam z przyjemnością ;:180
No i jak ładnie owocuje figa - moja koleżanka zawsze jak u niej jestem pyta mnie co zrobić ze swoją, która ciągle gubi liście - nie wiem co jej radzić, bo nie znam się na tych roślinach kompletnie.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dla mnie numer1 dzisiaj - to biała "gwiazdkowa" pelargonia, cudne ma kwiatuszki. A multiflora taka wysoka, czy mi się wydaje? Ma bardzo dużo pączków ;:215 .
Basia
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Pewnie, że pierwszy kwiatuszek najładniejszy! I zdecydowanie najlepiej pachnący! ;:306

Dorodne (2x pokazane) hoje, aż miło na nie popatrzeć. Widać, że letnisko im odpowiadało. ;:333

Zadziwiająco dobrze wyglądają pelargonie - jak na tą porę roku dla mnie bomba. U nas przez upały niestety zmarniały i teraz pozostały tylko resztki... :roll:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Basiu - H.multiflora ustawiona została do wspólnej fotografii na podeście. ;:306
Jednak nie jest malutka,o nie. :D Cała roślina z doniczką ma 70 cm.
Obsypana jest kwiatami i pąkami. Podpieram ją tyczkami bo pędy pokładają się od ciężaru kwiatów .
To jedyna kwitnąca u mnie hoja.
No może z wyjątkiem pokazywanej niedawno,w lipcu, maciupkiej H. lacunosa 'Eskimo'
Jednak tamto kwitnienie należy do sukcesów Małgosi,z którą się wymieniłam roślinami.
Wprawdzie pąk powstal już u mnie ale wszystko co wcześniej dostala dobrego - to dała jej poprzednia właścicielka. ;:196
Wracając do H.multiflora jestem z niej niezwykle zadowolona.
Jest ekstra ;:333

Obrazek

Obrazek

Mam lekką obawę jak się zachowa po wniesieniu jej do domu ale nie mogła zostać dłużej na balkonie.
Czas pokaże co będzie dalej.
Białe kwiatki pelargonii należą do Arcti Star :wink:

Dorotko ciszę się,że wizyta u mnie zmobilizowała Cię do schowania swoich hoi. :wink:
Dzień jak dzień ale nocą są zdecydowanie za niskie temperatury dla hoi.

Pelargonie w zależności od odmiany rosną różnie.
Mam też takie których pędy są bardzo wysokie ale czy wyciągnite? Chyba nie. Całe sa pokryte liśćmi lub nowymi pędami, więc nie mogę mówić o ich wyciągnięciu się.
Ja myślę,że wyglądają dobrze z powodu właściwego doboru donic do jakich je posadziłam wiosną i nawożenia nawozem do roślin kwitnących. Skorzystałam też z porady Adriana i wsadziłam niemal wszystkie do wielkich donic. Początkowo wydawało mi się,że w tych kubłach "giną" rośliny bo widziałam tylko wielkie brązowe donice :oops:
Przyznaję,że to był doskonały pomysł by tak właśnie zrobić.
Nie przedawkowałam azotu :wink: choć nawóz dodawałam do codziennego podlewania więc nie pędziły w górę zbyt szybko,równomiernie przybierając na objętości i wydając kwiaty przez całe lato.
Tylko jedna z odmian nie sprawdziła się u mnie tzn nie spełniła moich oczekiwań.Urósl wielki krzak ,ma pełno liści i pełno kiści z pąkami ale są niezwykle małe i te kiście i potem kwiaty również nie imponują wielkością. Za to kolor mają 'zabójczy" .

Tak wygląda pelargonia 'duszona' w małej doniczce

Obrazek

a tak posadzona wiosną w wielkiej donicy

Obrazek

Różnice zapewne widzę ja :D ale uwierz mi Dorotko,że odpowiednia donica to 3/4 sukcesu :D

Z figą mam wieloletnie doświadczenie. Kiedyś uprawiałam ją bezpośrednio w gruncie.
Była dorodna,okazała,zielona z ogromną ilością liści ale bez owoców :;230
Była wyłącznie ciekawostką i ozdobą ogrodu.
Obecnie jest inaczej..moja figa nie budzi zachwytu jak się na nią patrzy :;230 ale za to ma dużo smacznych owoców.
I to nie pierwszy raz

Obrazek

Ustawiam ją więc wiosną w miejscu bardzo słonecznym ale nie reprezentacyjnym by się niektórzy odwiedzający mnie nie irytowali,że ją mocno zaniedbuję :wink:
Ona wygląda źle z powodu warunków jakie jej stworzyłam w tej donicy ale także z powodu niebywałych upałów jakie miały miejsce tego lata.Trudno...może w następnym sezonie będzie jej u mnie lepiej :D
Do zrzucania liści prowadzi głównie przesuszanie podłoża. Trzeba ją czasem nawet 2 x dziennie nawadniać.

Henryku :D wiedziałam,wiedziałam :D ,że śmierdziuszek się spodoba.
Dziękuję też za zgłoszenie :D
Pelargonie lubią słońce,upał,duchotę ale zdecydowanie za dużo było tego w tym sezonie.
U mnie kilka też się "przydusiło" od nadmiaru słonecznego ciepła ale wszystko wraca do normy.
Jeśli nie będzie deszczu, z pewnością Twoje też się pozbierają jeszcze.
Będziesz je zimował?
Peklenc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 cze 2015, o 19:26

Post »

:wit A mi się figa podoba bardziej od kwiatków (pewnie dlatego że jestem facetem i jak większość nie potrafię docenić ich urody :D ) Właśnie takie owoce mi się marzą.
Powiesz jaka to odmiana? Ja wiosną posadziłem w namiocie foliowym do gruntu dwie figi "brown turkey"
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super,że figa tak rozrosła się i pięknie zaowocowała,aż sobie przypomniałam ich smak z wakacji;).

Multiflora zaszalała z ilością kwiatów :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Multiflora rzeczywiście zaszalała. Ja się z nią rzeczywiście nie potrafiłem dogadać albo żółkły liście albo dostawała chlorozy. Przez nią zraziłem się do tzw. cienkolistnych hoi typu lasiantha i praetorii. Dostawały chlorozy , której niczym nie mogłem zlikwidować. Super okaz. Gratuluję.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Figa ciekawa, chociaż nie urodziwa :wink: Tak jak piszesz, donica ma znaczenie. Moje posadzone do dużych dały radę i pięknie się rozrosły. Te posadzone w małe - jakieś takie byle jakie, pewnie też upały i mój wyjazd się do tego przyczynił.
Potwierdzam poprzednie słowa, hibiscusy pięknie Ci kwitną ;:138 I bardzo ładnie wyglądają hoje. Masz ,,zielone'' ręce ;:168 ;:108
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Krysiu, te duże donice, to mi dopiero zabiły ćwieka. Za nic nie mam możliwości posadzić pelargonii do takich olbrzymów, bo bym ich do piwnicy nie wtaskała, nawet przy pomocy. A tak zimuję stare pelargonie. Z miejscem u mnie w mieszkaniu krucho i cztery koty robią porządki na parapetach.
Tej zimy ciut zmian mam, bo wolny pokój w remoncie, to wykorzystam na całego schnięcie wylewek i nawet kosztem doświetlania zrobię tam zimowisko. W kolejnym roku będą sobie musiały radzić w ciemnej piwnicy. I tu może wykorzystam stare babcine sposoby na przechowywanie pelargonii. 15 lat temu tak je przechowywałam. Ale to stare odmiany były, nie takie delikatne. Ale mam dylematy?
Pelargonie cudowne. Figi nie mam, ale ciekawa roślina. To, że może nie wygląda, to znaczenia nie ma, owoce ma, a to ważne. Nie wnosiłam jeszcze roślin do domu, ale chyba już trzeba będzie. Choć korci mnie, żeby hibiskusa jeszcze zostawić, bo ładnie rośnie i za moment zakwitnie? No i znowu dylamat. Ech, to moje zamiłownie do roślin mnie kiedyś zgubi. :wink:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Też bym była zadowolona z takiej multiflory ;:224 , a na razie nabyłam dwie małe sadzoneczki i posadziłam oddzielnie. Pewnie razem prezentowałyby się lepiej. Arcti Star - to prawdziwa gwiazda, już wiem,czego szukać na wiosnę. Coś mnie wzięło ostatnio na białe kwiaty ;:14 .
Basia
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Naprawdę śliczne i dorodne rośliny pokazujesz. Jestem pod wrażeniem! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dziękuję wszystkim za odwiedziny w moim wątku :D ;:196
Peklenc pisze::wit A mi się figa podoba bardziej od kwiatków (pewnie dlatego że jestem facetem i jak większość nie potrafię docenić ich urody :D ) Właśnie takie owoce mi się marzą.
Powiesz jaka to odmiana? Ja wiosną posadziłem w namiocie foliowym do gruntu dwie figi "brown turkey"
Nie mam pewności jaka to odmiana ale wszelkie znaki wskazują,że to najprawdopodobniej jest
Ficus carica 'Brown Turkey'.
Bardzo plenna. Zawiązuje owoce wiosną i późnym latem.
Owoce w zależności od ilości słońca są bardziej lub mniej słodkie .
Skórka brązowieje,rudzieje... nie doczekała nigdy wybarwienia w kolorze fioletu.
Jak tylko owoce są wystarczająco miękkie są natychmiast pożerane.
Może jak będzie ich więcej wówczas uda się je przetrzymac dłużej na krzewie,może...
Jest karłowata,nie wykazuje silnego przyrostu w górę.

Innej nie zamierzam sprowadzać,brak już miejsca na takie rarytasy :D

Obrazek
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

Chętnie jedną bym się poczęstowała. Wyglądają smakowicie, a jaka to radość dla hodowcy.
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Faktycznie, owoce wyglądają na bardzo dobre ;:108 . Chyba się baczniej przyjrzę mojej fidze. W tym sezonie już trochę za późno, ale w przyszłym roku na pewno zapewnię jej lepszą opiekę :) .
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”