Zawsze za krótkie lato cz. 26

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zawsze za krótkie lato cz. 26

Post »

Marysiu ,a ta roślinka ''jakaś psianka '' to żółtlica chwast podobno bardzo cenny jako roślina lecznicza .
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Współczuję problemów ze zdrowiem ;:168 Mam nadzieję, że to tylko chwilowa niedyspozycja związana z nagłą zmianą pogody.
Piękny dzielżan pokazałaś na poprzedniej stronie, muszę w przyszłym roku wzbogacić swoje rabatki o rośliny w takich właśnie ciepłych kolorach.
Pozdrawiam życząc spokojnej nocy ;:167
Ewa
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, widzę, że Ty masz jeszcze inną brzoskwinię, niż przypuszczałam. Ja mam dwie. Po wczesnej już tylko wspomnienie pozostało i słoiki, druga ma jeszcze nieduże i twarde owoce, dojrzeją dopiero pod koniec września i mają taki specyficzny smak różniący się bardzo od smaku tych wczesnych. Są także mniej soczyste, ale za to idealne na dżemik. Sieją się po działce i dużo siewek po prostu wyrzucam.
Twoja jest pośrednia pomiędzy moimi jak chodzi o czas dojrzewania i widać, że owoce muszą być soczyste. Smacznego. ;:92
Walnij sobie herbatkę z prądem i wracaj do pełnej dyspozycji jak najszybciej. ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alu pewnie tak jak wszyscy piszą to zmiana pogody, frontu i ciśnienia. Jak się ustabilizuje to może będzie lepiej :D
Coś nie bardzo mi to wygląda na żółtlicę.Dużo zdrowia i lepszego nastroju ;:196

Ewuniu witam Cię ;:196
Cóż z wiekiem przychodzą różne dolegliwości a jak już ogród na nie nie pomaga to się niepokoję :D Chętnie poślę Ci ma wiosnę dzielżana, bo u mnie rozrasta się do niebywałych rozmiarów ;:168
Dobrej nocy i miłych snów ;:167

Lucynko fatalnie prund nie pomógł ;:185 wczoraj próbowałam rozpędzić objawy, a dzisiaj łeb boli to alkohol nie wskazany ;:oj Jeżeli Twoja brzoskwinia się sieje to może jednak taka sama Rakoniewicka, bo ona daje siewki ;:218 Goście już pojechali? Miłych snów Ci życzę, ja już niedługo odpłynę ;:19
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Marysiu widzę, że zbiory w pełni. Brzoskwini jeszcze nie mam, ale mam zamiar na jesieni nadrobić i posadzić drzewko. Winogronka dojrzewają i są pyszne i też ciemne. Moje głodomory wczoraj sprawdzały, czy to już ;:306 . Powiedziałam, że jeszcze trochę, bo obawiam się, że nie zdążyłabym ani jednej spróbować. Jeszcze ich trochę przetrzymam. A po obejrzeniu Twojego ogrodu zmieniła mi się trochę koncepcja swojego, coby nie był na takiej patelni i małymi kroczkami będę realizować swój plan.
Dużo zdrówka!
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Wow, drzewo brzoskwiniowe robi wrażenie :D
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Marysiu masz racje inne liście to pianka na 100%
Pozdrawiam Alicja
Zdenerwowana
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2015, o 18:45

Post »

witch pisze:Wow, drzewo brzoskwiniowe robi wrażenie :D
Bo brzoskwinie w tym roku obrodziły obficie (u mnie jeszcze nie dojrzały):

Obrazek
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Oj Marysiu nie do wiary ,że u Ciebie tyle ro0ślin kwitnie ;:138 pięknie , niesamowicie ;:63 jakie różę zdrowe, zielone :) masa różnego kwiecia ;:108 nazwy brzoskwiń pewnie nie znasz . ja miałam wczesne to już wspomnienia nie ma, jakbym posadziła późną byłaby równowaga :)
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu bo chyba w ogrodzie powinno być trochę miejsc zacienionych i trochę patelni. Lepiej jest tworzyć ogród od początku chociaż to trwa i mieć te miejsca gdzie się chce ;:333 Jak posadzisz kilka drzew owocowych i trochę krzewów to już tworzy się miejsca zacienione tylko, że trzeba poczekać :D Ty wstrzymujesz głodomory a ja się wykłócam, żeby zbierali owoce, bo lepiej przerobić czy zamrozić niż stracić :D

Aguś to niezawodna brzoskwinia, która rośnie i owocuje wszędzie. Nie są to owoce pierwszego gatunku ale zawsze brzoskwinie i są!

Alu tym bardziej że psianki wysiewają się wszędzie, pewnie rozsiewają ptaki jedząc owoce :D

Ewciu moje też jeszcze są kamienne, więc to może podobna odmiana.

Karolinko u nas jednak czasem podlało, a czasem wodociąg zrobił swoje. Starałam się co jakiś czas podlać choćby konewką. Moja glina też dłużej trzema wilgoć mimo, że z wierzchu nie wygląda żeby tak było. O brzoskwini pisałam że to siewka Rakoniewicka z pesteczki ;:333 Mam wczesną poza ogrodzeniem i w drugim roku już miała pyszne brzoskwinie. Jak jej sarny nie ogryzą to będzie z niej pożytek ;:333
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu też bym chciała doczekać takich czasów, że będę gonić do jedzenia owoców, bo teraz zanim zdążą dobrze dojrzeć to już ich nie ma ;:306 .
Właśnie czytałam o tej brzoskwini i może też taką kupię.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu doczekasz, ale wierz mi nie ma się do czego spieszyć. U kogoś czytałam że ma siewki brzoskwini , nie u Lucynki? U mnie jakoś się nie sieje, może musi drzewo osiągnąć dojrzałość? Mogę Ci jedynie posłać pestki. Moje z pestki miało owoce po 5 lub 6 latach.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj chyba nie będę bawić się w te pestki :).
Awatar użytkownika
delosperma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 00:52

Post »

Heptakodium, pierwsze słyszę. ;:223 Ale wygooglowałam , pięknie kwitnie. ;:215
Moje brzoskwinie wszystkie poszły pod topór. W ubiegłym roku ledwo dojrzały, a większość była z wierzchu na wpół czarna.
Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Asiu to co kupisz czy dostaniesz będzie rok starsze, bo siewki rosną błyskawicznie.

Marysiu no popatrz :roll: a ja je pokazuję już trzy lata :;230
Moje brzoskwinie też mają z wierzchu trochę tych czarnych kropek i chyba trzeba będzie prysnąć ;:224 zresztą powoli dojrzewam i do ochrony jabłoni i gruszek :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”