Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

Acidantera niestety zimuje w pomieszczeniu :( Szkoda, bo bardzo ciekawa. A ja nie mam gdzie trzymać.

Różyczki się starają że aż miło ;:167
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aprilko acidantera ma malutkie cebulki, można ją bez problemu przechować w domu, nawet w małym pudełku. Nie sprawia żadnych problemów. Ja też nie mam miejsca do przechowywania bulw i cebulek, ale te spokojnie u mnie zimują, tak samo jak calle :D
Zapach za to na rabacie unosi się nawet z pojedynczych kwiatów. ;:108 . Mam nadzieję, że w tym roku będę miała więcej cebulek, więc mogę się z Tobą podzielić, na próbę :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnie upalne dni dały mi popalić, dlatego cieszę się, że dzisiaj poranek przywitał mnie pochmurną, chłodną pogodą ;:138 . Miałam nadzieję na deszcz, ale jak na razie to tylko wiatr hula i rozpędza chmury z których mogłoby popadać. Cieszę się jednak, że już ;:3 nie praży. Od dwóch dni a właściwie wieczorów podlewam rabaty i czekam na deszcz. Nie wiem czy jest jakiś sens podlewać jeszcze maliny, owoce są, ale jedne upieczone a inne wysuszone przez słońce.
Rano słyszałam, że nad niektórymi regionami przeszły potężne burze ;:oj , mam nadzieję, że z Waszymi ogrodami wszystko w porządku.
U mnie skończyło się na przewróceniu kilku doniczek i postrącaniu gruszek. Do szczęścia brakuje tylko deszczu, na który czekam z niecierpliwością.

Jeden z nielicznych kwiatów drugiego kwitnienia Rhapsody in Blue, która w tym roku poległa na całej linii.

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To ta Acidantera nie potrzebuje jakiejś niższej temperatury, typu 5 stopni, jak dalie żeby przechowywać?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aprilko ja takiej temperatury w domu nie mam w zadnym pokoju i jak do tej pory przechowywałam cebulki bez problemu, oczywiście zawinięte w gazety i zamknięte w tekturowych pudełkach. Przenosiłam do najchłodniejszego pokoju, ale tam myślę nigdy nie było mniej niż 15 stopni, więc bez obaw :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam, z zapowiadanego na wczoraj deszczu nic nie wyszło ;:145 . Jako deszcz wyciekły tylko moje łzy, jak po raz kolejny musiałam zaprzyjaźnić się z wężem. Nadzieja matka głupich, wiedziałam, że jak się mocno ochłodziło, to z deszczu nici a jednak ją miałam ;:124

No cóż, mimo, że deszczu nadal brak to niektóre różyczki, chociaż mniej obficie i zdecydowanie krócej, ale kwitną i trzeba szybciutko robić fotki, bo jutro już może nie będzie po co wyciągać aparatu ;:131

Graham Thomas

Obrazek

Obrazek

Oczywiście Geisha

Obrazek

Obrazek

Bremer kwitnie, ale ma tak maleńkie kwiatuszki jak nie ona

Obrazek

LD Braithwaite rórnież dzielnie walczy z suszą

Obrazek

Gruss an Aachen nadal kwitnie

Obrazek

Stephanie Baronin zu Guttenberg również

Obrazek

Comte de Chambord

Obrazek

Garden of Roses, na nią zawsze możan liczyć

Obrazek

Lustige , bardzo długo zbierała się do powtórnego kwitnienia, ale nawiązała sporo pączuszków, z tym, że kwiaty z mniejszą liczbą płatków

Obrazek

My Girl rówież ma sporo pąków

Obrazek

Nn-ki nadal trzymają pięknie kwiaty

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

daysy na koniec dnia wstąpiłam do Twego "różanego raju"
Faktycznie bajkowe obrazy pokazujesz ... ;:oj gdyby tak jeszcze odrobina różanego zapachu towarzyszyła wirtualnym spacerom to byłabym w siódmym niebie... może kiedyś i to technika załatwi ....
Wiosną miałam kupić odmianę INCREDIBALL ale skoro nie mogę sobie poradzić z ogromnymi kwiatami Annabelle bo potrafi mieć ogromniaste to nie zaryzykowałam.
Masz śliczne odmiany koleusów - odmiana MIDNIGHT ( bo chyba nią jest - mam takie same) ma ciekawą fakturę liści i ozdobne wykończenie.
Od patrzenia na odmianę ELECTRIC CORAL az oczy bolą ale w ub roku miałam posadzone w duecie z OTELLO WHITE i wyszło ciekawie :D
Masz jeszcze inne ?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lustige....hm....choć nie lubię wielobarwnych róż to ona coś w sobie ma. Nie potrafię tego wyrazić ale chyba mogłabym dla ZABAWY mieć taką jedną :;230
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

christinkrysia pisze: daysy na koniec dnia wstąpiłam do Twego "różanego raju"
Faktycznie bajkowe obrazy pokazujesz ... ;:oj gdyby tak jeszcze odrobina różanego zapachu towarzyszyła wirtualnym spacerom to byłabym w siódmym niebie... może kiedyś i to technika załatwi ....
Wiosną miałam kupić odmianę INCREDIBALL ale skoro nie mogę sobie poradzić z ogromnymi kwiatami Annabelle bo potrafi mieć ogromniaste to nie zaryzykowałam.
Masz śliczne odmiany koleusów - odmiana MIDNIGHT ( bo chyba nią jest - mam takie same) ma ciekawą fakturę liści i ozdobne wykończenie.
Od patrzenia na odmianę ELECTRIC CORAL az oczy bolą ale w ub roku miałam posadzone w duecie z OTELLO WHITE i wyszło ciekawie :D
Masz jeszcze inne ?
Krysiu witam Cię serdecznie w moim ogrodzie, miło usłyszeć ciepłe słowa od właścicielki tak pięknego ogrodu. Bajkowe widoki to bardziej widzę u Ciebie, niemniej miło, że doceniasz moją dotychczasową pracę. Ogród mój w nieustającej budowie, ciągle coś w nim zmieniam, ciągle coś poprawiam,ale chyba nie tylko ja tak mam :D
Incrediball mam chyba 3-ci rok w ogrodzie, kupiłam razem z Limelight. W pierwszym roku wyrosła pięknie, ale nie zakwitła. Dopiero od ubiegłego roku cieszę się jej kwiatami. Zrobiłam wiele sadzonek, więc jeśli będziesz chciała, chętnie Ci jakąś zostawię ;:108 .
Nie ma obawy,że będzie się pokładała, swoją nisko przycinam, tworzy silne pędy, które nawet pod wielkimi kwiatami stoją sztywno.

Koleusy mam pierwszy rok w ogrodzie z nasionek, więc nie wiem jakie to odmiany. Nasionka wysiałam dość późno i tylko parę sztuk - tak na próbę :D , jednak pięknie wyglądają w ogrodzie, więc w przyszłym roku wysieję resztę i będę mogła się nimi z Tobą podzielić jeśli jesteś zainteresowana.
Wiem, że koleusy nie zimują w ogrodzie i muszę je przenieść do domu, w związku z tym mam pytanie czy one potrzebują jakiegoś specjalnego traktowania :?:

April pisze:Lustige....hm....choć nie lubię wielobarwnych róż to ona coś w sobie ma. Nie potrafię tego wyrazić ale chyba mogłabym dla ZABAWY mieć taką jedną :;230
Aprilko Lustige to piękna i wytrzymała róża, po ostatnim przesadzeniu dwa lata temu trochę się rozhulała, wypuszcza długie silne pędy,
aktualnie jest sporo wyższa ode mnie. Zrobiła się na modelkę, wysoka i szczupła ;:306

Dziewczyny u mnie całą noc padał delikatny deszczyk ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 , nawet nie wiecie jak się cieszę. Mam nadzieję, że u Was też padało i chociaż troszkę poprawiły się Wam chumorki :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

U mnie zaczęło padać od rana i padało kilka godzin, co wprawiło mnie w doskonały nastrój :D Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec, bo w poniedziałek zapowiadają kolejne opady. Oby się nie skończyło na zapowiedziach.
A Geisha śliczna ;:215 Oj, kusisz nią, kusisz :wink:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też trochę popadało ,i chociaż gleba nadal sucha, to jednak róże jakby ożyły i nagle pojawiło się sporo pąków. :heja Daysy Geisha i mnie czaruje nawet ten kolor mi odpowiada Muzykanci nie mają dużych kwiatów mają ich za sporo i ważne ,że to zdrowiutka róża i ma czarujące kwiaty
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
x-ja-a

Post »

Ech, ta Geisha... Miałam ją kiedyś w rękach i zrezygnowałam. Nie pamiętam dlaczego. A teraz wzdycham do Twojej. Piękna. Ale Garden of Roses też cudo, a moja ma pełno pączków i będę Ci dozgonnie wdzięczna za polecenie jej. No i chyba powinno być Ci miło, że jest gdzieś tam ktoś, kto patrząc na swoją różę myśli ciepło o Tobie, nie? ;:196
U nas wczoraj padało prawie pół dnia, w zasadzie siąpiło. Dzisiaj hortensja już ma zwieszone listki. Na jutro zapowiadają znowu deszcz, więc nie podlewam i już.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Nie mam pojęcia co za roślinkę Ci Pani wcisnęła ;:306
Róże masz przepiękne, a dlaczego narzekasz na Rapsody? właśnie chce ja zamówić . Piękna jest ta dwukolorowa , My Girl ? piękna ;:138
Pięknie Ci róże nadal kwitną, zachwycam się ;:108 ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Daysy

Piękny różany raj, podziwiam ogrom pracy jaką wkładasz każdego dnia. Każda róża jest wyjątkowa i zachwyca swoją urodą . Są takie , które przykuwają uwagę swoją odmiennością. Bardzo spodobał mi się kolor Rhapsody in Blue. Kiedyś miałam różę o podobnej barwie, była tylko jaśniejsza.
Piękne róże, szkoda,że brak mi wiedzy i zaparcia aby je uprawiać , bo pięknie zdobią ogród. Zawsze bardzo chętnie do Ciebie zaglądam :wit , ukradkiem, przez dziurkę w płocie :D
Pozdrawiam i podziwiam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dorotka350 pisze:U mnie zaczęło padać od rana i padało kilka godzin, co wprawiło mnie w doskonały nastrój :D Mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec, bo w poniedziałek zapowiadają kolejne opady. Oby się nie skończyło na zapowiedziach.
A Geisha śliczna ;:215 Oj, kusisz nią, kusisz :wink:
Dorotko u mnie zaczęło właśnie nieśmiało padać, ale zrobiło się bardzo zimno :shock: Ale ważne, że pada, mam nadzieję, że popada dłużej i trochę obficiej, bo na razie to taki kapuśniaczek. Dobre jednak i to.
Wczoraj podlewałam rabaty, więc trochę tej wilgoci w ziemi zostało.
Geisha jest naprawdę piękna róża i zdrową, mam ją 2-gi sezon, ale jak do tej pory nie chorowała. Zuch dziewczyna

Dla Ciebie Geisha przytulona do lawendy, która skorzystała z długiego, upalnego lata i postanowiła jeszcze raz zakwitnąć :D

Obrazek

JAKUCH pisze:U mnie też trochę popadało ,i chociaż gleba nadal sucha, to jednak róże jakby ożyły i nagle pojawiło się sporo pąków. :heja Daysy Geisha i mnie czaruje nawet ten kolor mi odpowiada Muzykanci nie mają dużych kwiatów mają ich za sporo i ważne ,że to zdrowiutka róża i ma czarujące kwiaty
Jadziu, ja też mam nadzieję, na większe opady bo to leci z nieba trudno nazwać deszczem, ale na bezrybiu i rak ryba :wink: , więc nie ma co marudzić, tylko czekać na porządny deszcz. Geisha to moja miłość od 1-go sezonu. :D Można z czystym sumieniem polecić każdemu. Odwdzięczy się na pewno obfitością kwitnienia.
Wiem, że Bremer nie ma dużych kwiatków, ale to co pokazała obecnie, to miniatury. Nie mam jej jednak tego za złe, bo to lato dało się mocno we znaki wszystkim roślinom. Poza tym ma dość trudne warunki, muszę wyeksmitować jej sąsiadkę - żarłoczną chryzantemę, która podkrada jej pożywienie i wodę.

Obrazek
jajagna pisze:Ech, ta Geisha... Miałam ją kiedyś w rękach i zrezygnowałam. Nie pamiętam dlaczego. A teraz wzdycham do Twojej. Piękna. Ale Garden of Roses też cudo, a moja ma pełno pączków i będę Ci dozgonnie wdzięczna za polecenie jej. No i chyba powinno być Ci miło, że jest gdzieś tam ktoś, kto patrząc na swoją różę myśli ciepło o Tobie, nie? ;:196
U nas wczoraj padało prawie pół dnia, w zasadzie siąpiło. Dzisiaj hortensja już ma zwieszone listki. Na jutro zapowiadają znowu deszcz, więc nie podlewam i już.
Jagna, nie wiem jaką różę kupiłaś w zamian, ale szkoda, że z Geishy zrezygnowałaś, ale nic straconego, zawsze możesz ja do siebie zaprosić.
Cieszę się, że jesteś zadowolona z Garden of Roses, to piękna, żywotna róża a jeśli przy okazji wspomnisz mnie czasem i przytulisz
do ;:167 , będę bardzo szczęśliwa.
U mnie też dzisiaj pada, co prawda delikatnie, ale dobre i to, w końcu przecież zacznie solidnie padać, zbliża się przecież jesień.

Garden of Roses
karolacha pisze:Nie mam pojęcia co za roślinkę Ci Pani wcisnęła ;:306

Róże masz przepiękne, a dlaczego narzekasz na Rapsody? właśnie chce ja zamówić . Piękna jest ta dwukolorowa , My Girl ? piękna ;:138
Pięknie Ci róże nadal kwitną, zachwycam się ;:108 ;:138
Obrazek

Karolinko Nie narzekam na Rhapsody, bo to moja wina, że posadziłam ją w nieodpowiednim miejscu. Została niemal pożarta przez Reine des Violettes i M. Hilling. Jak tylko będzie to możliwe, jesienią zabiorę je z tamtego miejsca. Już nawet wiem gdzie ;:333
Jeśli mówisz o tej róży to faktycznie My Girl

Obrazek

Róża piękna, kwiaty jak u róż wielkokwiatowych, nie lubi jednak długotrwałych deszczy, wówczas pąki mogą się nie rozwijać, poza tym nic jej nie brakuje.
Dziękuję za słowa uznania, robię co mogę aby rośliny jakoś przetrwały ten trudny sezon.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”