Paulownia puszysta(P.tomentosa)Cesarskie drzewo

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cesarskie drzewo - Paulownia puszysta

Post »

Właśnie nie wiem, ma je po raz pierwszy.
Jedno lekko zbrązowiałe rozłupałam ale w środku całowicie zielone.
recluse
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2013, o 22:14

Post »

A to moja sztuka :) Na początku przez jakieś pierwsze 3 lata przemarzał czubek i chcąc mieć prosty pień - ścinałem przy gruncie zostawiając najniższy odrost. W końcu dałem za wygraną i niech sobie rośnie jak ma rosnąć. Za każdym razem rosła na wysokość z 70cm? Po tym urosła o dodatkowy metr z kawałkiem. W następnym (zeszłym) roku znów czubek zmarniał, ale za to roślina wypuściła obok 2 bardzo silnie rosnące pędy na 2m długości każdy. Jeden stał się przewodnikiem, a drugi odbił trochę w bok i tworzy bardzo fajne odgałęzienie. Uciąłem go mniej więcej w połowie i w tym roku mam z tego miejsca rozwidlenie, obecnie grubo ponad metrowej długości.
Z głównego pędu wyrosło wiele gałęzi bocznych. Niestety, roślina była z jednej strony w cieniu i przy ucinaniu gałęzi jesiona tuż nad nią...mimo prób zmiany kierunku upadania, gałąź skosiła kilka najświeższych pędów od północy.

Na szczęście jakoś to tam wygląda, może nawet lepiej. Główny pęd również byłby rozwidlony, a tak to została tylko jedna gałąź, która przyjęła rolę przewodnika i dzięki temu mam już drzewko wysokie na 4 metry. Teraz tylko pozostaje mieć nadzieję, że tegoroczne przyrosty zdążą stwardnieć i roślina ruszy bez strat w przyszłym roku. Obecny stan to już świetna baza na niską, szeroką koronę.

Paulownia ma już minimum 6 lat, a może i 7, nie pamiętam. Była sadzona jako zielona świeżynka. Mam nadzieję, że może w 2017 roku już zakwitnie (w tym nie widzę żadnych zawiązków na przyszły sezon).

Tak roślina wyglądała w zeszłym roku
Obrazek

Tu zaznaczenie tych 2 silnych przyrostów.
Obrazek

A tak drzewko prezentuje się obecnie. Zdjęcie sprzed kilku dni, boczna gałąź po prawej to ta najwyższa z wcześniejszych zdjęć. Odginam ją stopniowo, żeby w późniejszych latach za bardzo się nie obcierały u podstawy.

Front:
Obrazek

Tył:
Obrazek

Profil:
Obrazek

Wybaczcie ogólne tło - ogród w przebudowie, reorganizacji.

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moja paulownię przymocowałem do palika. Ostatnie nawałnice budzą na tyle niepokój ze wszystkie mniejsze drzewka zaopatrzyłem w paliki. Paulownia ma dość dużą powierzchnię oporu (spore liście) więc nie chciałbym aby sie nie daj Boże dała zaskoczyć jakiejś wichurze.
recluse
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 gru 2013, o 22:14

Post »

Kolejny etap formowania szerokiej korony + prostowanie przewodnika. Oby nie było strat po zimie.

Obrazek

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
evik_evkasz
50p
50p
Od: 16 lip 2015, o 12:26

Post »

W temacie formowania mam pytanie czy jest ona konieczne? nie ukrywam, że w najniższej części drzewka pojawiło się wiele nowych odrostów i serce się kraje jak pomyślę, że należy się ich pozbyć. Czy chodzi o zamysł by zostawić główny przewodnik + najwyższe boczne odrosty a reszta do kasacji? a co by się stało gdyby tak zostawić jak jest?
Pozwolę sobie jeszcze poruszyć jeden temat, a mianowicie półtorej miesiąca temu dostała jak dla mnie nowinkę poradę by podlewać biohumusem. Tak też uczyniłem i proszę sobie porównać fotkę z połowy lipca i stan dzisiejszy ;) sklepowy biohumus zawiera chyba azot a wiec z końcem sierpnia mówimy mu zdecydowane i stanowcze 'nie' Ale czy z własnej farmy dżdżownic też biohumus odpada? może to dla kogoś oczywiste,ale mi się wydaje że 'sklepowe' odżywki zawsze dostają jakiś chemiczny tunning, więc moze taki domowej roboty (zwłaszcza że wszędzie jest mowa o fakcie iż nie można go przedawkować) nie musi być zaprzestany w użytku wraz z końcem sierpnia? Z drugiej strony rośliny powinny chyba wygasić swoją aktywność przed zimą, a obserwując progres jaki zanotowała Paulownia w miesiąc to może lepiej odpuścić?!

Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

No proszę, z dziecięcia zrobiła się panienka. ;:63
Jedzonko dobrze jej zrobiło, we wrześniu nie stosuje się już nawozów z dodatkiem azotru, natura sama przysposobi ją do snu zimowego.
Po pierwszych lekkich przymrozkach okopcowała bym ją, jak róże, to pozwoli spokojnie przetrwać zimę.
Wydaje się na tyle dorodna, by przetrwać.
miki331
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2012, o 18:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zastanawiam się czy by przez analogię do podlania roztworem siarczanu potasu borówek, nie podlać też paulowni.
Powinno więcej przyrostów zdrewnieć do chłodów.
evik_evkasz
50p
50p

Post »

Grażynko jakby nie patrzeć jesteś matką sukcesu wzrostu drzewka :) nie ma też co chwalić za wcześnie, zobaczymy jaka będzie zima i jak ją przetrwa. Nie ukrywam, że to będzie moja pierwsza ogrodniczo zima i stąd czynie przygotowania i zbieram wiedzę jak zabezpieczać drzewka i krzewy by przetrwały ten okres. Paulownia to jedno z kilku co do których mam 'zimowe' rozterki.. w dalszej kolejności Judaszowiec kanad. , trzmielina oskrzydlona, kląża leśna etc. Cóż wieczory co raz dłuższe to i czasu więcej na zgłębianie wiedzy :)
jeszcze raz dzięki za podsunięcie biohumusu ;)
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:oops: Zawstydzasz mnie.
To Twój sukces bo pod Twoimi skrzydłami rośnie.
Powodzenia w dalszej uprawie!
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p
Od: 25 kwie 2012, o 14:27

Post »

Hejo. Proszę poradzcie mi. Moją muszę przeprowadzić 30 km dalej i nie wiem kiedy. Lepiej jesień w stanie bezlistnym czy wczesna wiosna? Jest ok. dwumetrowa i bardzo rozkrzewiona..... Nie chce jej tam zostawiać bo pewnie nowy właściciel ją zetnie bo pomyśli, że to coś jak bez (sprzedaje ziemie). Pozdrawiam :wit
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
evik_evkasz
50p
50p

Post »

Ratuj Paulownie! Nie zostawiaj nowemu właściecielowi bo nawet jeśli nie pomyli z bzem to może mieć inna koncepcję zagospodarowania przestrzennego i drzewko pójdzie pod topór... a szkoda, bo może za kilka lat będzie cieszyć oko Twoje i może forumowiczów. Co do przesadzenia, to ja bym postawił na wiosnę,chociażby z powodu iż trzeba ją chronić przed przymrozkami, by przetrwała więc lepiej nie dodawać jej dodatkowych stresów związanych z przesadzeniem,ale lepiej niech wypowiedzą się lepiej zorientowani....
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

Dziękuję za odpowiedź evik_evkasz. Bardziej się skłaniam na jesień ale poczekam aż więcej osób się wypowie (bez urazy oczywiście ;:196 ), co do zimowania to w pierwszych dwóch latach po posadzeniu ją osłaniałam a ostatnio nic zupełnie nie przykrywałam z braku czasu... Była na 20 stopniowym mrozie i tylko troszkę czubek przymarzł ale zauważyłam, że zawsze jej ok. 10 cm zamiera na końcach czy był mróz duży czy nie, w niczym jej to nie przeszkadza. Jakbym przeprowadziła na jesień późną to bym oczywiście ją okryła... Sama już nie wiem... :oops: Co do przycinania to odradzam. Sama sobie rośnie jak jej wygodnie. Słyszałam, że w miejscu cięcia potrafi pękać po latach a pień jest duży i gruby. :wit :wit
Zapraszam do mojego wątku odnośnie Lagerstroemi http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 33&t=63329" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

Zdjęcia kandydatki do przeprowadzki :tan szkoda,że nie zrobiłam zdjęć jak była w szczycie formy... Trochę trudno będzie ale nie zostawię jej na pastwę losu ;:134
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moim zdaniem paulownię lepiej przesadzić bardzo wczesną wiosną. Jak tylko ziemia się roztopi.
Teraz spróbuj ukorzenić w nowym miejscu pobrany z niej pęd .
Ładnie Ci rośnie jak krzew. :wink:
Awatar użytkownika
czysta
100p
100p

Post »

Dziękuję KaRo :D Jedną sztukę posadziłam u mamy w ogrodzie to jest bardziej jak drzewko ale to chyba dlatego, że ma blisko sąsiadów (taka sytuacja :lol: ) Żadnej nie przycinałam, kiedyś wysiewałam i poprzycinałam po zimie ale uschły. Doświadczenia nikt nie przekona :roll: Również polecam biohumus, one to uwielbiają... Na zdjęciach Paulownia rośnie na podwyższeniu, ma tam bardzo pulchną ziemię. W tym sezonie ani razu jej nie podlewałam a susza była taka, że nadal jest :;230 Jak się przypasuje miejsce to roślina nie do zajechania moim zdaniem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”