Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Doniczkowe i ogrodowe joli1313,cz.5.

Post »

Joluś-nadrobiłam zaległości w Twoim wątku :wit
Piękny masz ogród-żadnej suszy po nim nie widać.. ;:173
Pozdrawiam słonecznie ;:3
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Witajcie kochane.
U mnie suszę najbardziej widać na malinach-tych nie podlewam.
Chyba sie przyzwyczaiłam do suszy ;:224 .Bo co roku jest to samo ;:223 .Mam długie węże i specjalne ''podlewaczki''.Chodzę tylko i przestawiam :roll: .Bliżej ściany domu-muszę osobiście :wink:

1.Przez przypadek zawitał u mnie taki oto storczyk.Wiedziałam jak się nazywa,ale mi uleciało...zawiązał nawet nasiona.
2.pysznogłówka
3.Floks,nowość z bazaru.Kwiaty mają kolor wściekłego różu
4.Moja jedyna pełna jeżówka kupiona kiedyś na bazarku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dobrze,że ten żar z nieba troszkę mniejszy :D .Bo nie szło życ.Nie cierpię takich upałów.
Wszyscy poddenerwowani ,dzieci nie do zniesienia.I ciągłe wyprawy nad jezioro...

1.Cynie miniaturowe.Zauroczyły mnie ;:167 .
2,Jabłuszko
3.Maciek się szykuje do żniw :wink:
4.Cynie miniaturowe,zwykłe i mieczyki.Taką kompozycję zrobiłam na warzywniku.W ogródku nie było już miejsca...

Muszę się Wam pochwalic,że w tym roku mam wyjątkowo dużo pięknych pomidorów.Do tej pory przynosiłam po trochu.a dziś przywlokłam 2 wiadra ;:224 ;:138
Na razie tylko 2x pryskałam.Chyba jutro znowu opryskam.Boję się zbyt długo zwlekac.Teoretycznie powinnam to zrobić z tydzień temu...
Zdjęcia z plonów wstawię następnym razem,bo są w telefonie.A teraz zdjęcia gron.Większość Krzaków tak wygląda.Oczywiście już nabierają kolorów.
I aksamitki wysiane wokół pomidorów.Ze starych nasion a bardzo dobrze powschodziły.

Kochani życzę Wam miłej niedzieli ;:196 :wit
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Pięknie masz w ogródku, a maluszek wesoły i uroczy :D U mnie wreszcie popadało, nie wiem czy to coś roślinkom w ogrodzie pomoże, ale przynajmniej nalało do beczek i będzie woda dla tarasowych :heja
Pozdrawiam.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Od razu widać, że Maciuś to "gospodarski syn". Kombajn w ręku. ;:333 Od razu przypomina mi się dzieciństwo moich. Traktory, kombajny, zagrody ze zwierzętami czekają na wnuki, bo nie pozwolili wydać młodszym kuzynom. ;:306
Czy masz tylko ten jeden kolor pysznogłówki?
Pomidory rewelacja. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaka piękna kompozycja, od małych , po wyższe i najwyższe mieczyki, ślicznie to zaaranżowałaś ;:138 Ale najśliczniejsza roślinka siedzi na słoniku :lol: ;:138
Ich Joluś jak nasieję magnolii, hibiskusów to będziemy wszystkie miały ;:306 Twoje chryzantemki już kwitną, jaśmin doskonale rośnie. Przypomnisz mi co mam mieć dla Ciebie: hibiskusy.....?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jolu, pięknie u Ciebie.
Nie widać suszy. Mieczyki tak prosto rosną. Podpinałaś je?

U mnie duży wiatr bywa, zatem wyższe rośliny muszą być przywiązywane, inaczej się łamią.

A pomidorki jakie zdrowe ;:215 W gruncie rosną?
Ja mam w tunelu - przerobiłam na razie 4 wiadra ( + rozdałam Komu się dało) i jeszcze przecier na zimę będę robić.
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:7
Lato się kończy.I znowu trzeba iść do szkoły :wink: .Monika nie mogła się doczekać.Michał przyzwyczajał się do tej myśli ;:224 .Pierwszego dnia ,jak był ze mną,to było ok(tylko było gorąco i słabo mu się zrobiło...).Drugiego dnia już gorzej...napłakał się jeszcze przed wyjazdem i później w szkole.Zostawiłam płaczącego ;:174 .Pani posiłkowała się Moniką ;:224 .Chodziła do niego na przerwach.Kila razy płakał.Ale nawet dwa rysunki zrobił i jak go pytałam co robili,to odpowiadał. Monika,to nigdy nie pamiętała...
A dziś tata powiózł dzieci sam.Bałam się jechać,by nie było powtórki.Trochę popłakał w domu-żeby nie było tak lekko :wink: .Ale w szkole już mniej.Monika z nim jeszcze chwilę została.Zobaczymy jakie dziś będą wrażenia.
Oczywiście mają obiecane nagrody,za dobre zachowanie.W sobotę jedziemy na zakupy,więc będą prezenciki.
Michał jest nieśmiały i trochę trwa,zanim się ''zapozna'' z kimś nowym,a tu mamy nie ma w pobliżu.Ma inny charakter niż Monika.Spokojny,nieśmiały.Monika odważna i wszędzie sobie poradzi...Jak to mówią ''Jednej matki nierówne dziadki'',czy jakoś tak ;:131

A to mój zerowiak na dwa dni przed rozpoczęciem roku szkolnego.Miał urodziny 30go sierpnia.
Zła jestem na siebie,bo nawet zdjęcia nie zrobiłam dzieciom z tego 1go dnia w szkole...
Widzę,że fotosik zmienił zasady wrzucania zdjęć :evil: .Nie ma nic za darmo?

Obrazek

A tak zakwitła moje jedna z 2 kann.Ma fioletowe liście.w tle widać jakie spustoszenie zrobiła susza w moich daliach...Dalie i maliny najbardziej ucierpiały.

Obrazek

Ciągle jest bardzo sucho.Wczoraj przeszła burza i trochę popadało,ale dużo za późno.Może na trawy i kwiaty pomoże.Zboża okropnie wysuszyło.A po deszczu ,poszły w ''odmłodzi'',tzn,te które nie zdążyły wydać kłosów bo susza przypiekła,to zaczęły rosnąć.W efekcie,sporo zielonego zboża było w plonie.I wynik jest taki,że trzeba teraz to skoszone zboże szuflować,bo robi się gorące na stercie ;:219 .Może się zepsuć.

Miałam Wam pokazać moje pomidorki...numerki na nich,to mój sysem oznaczania odmiany.W zeszycie mam zapisaną nazwę i później sprawdzam.Bo nazwy są za długie,by pisać na owocach.

Obrazek

Anka159,z tego deszczu to tylko tyle,że wode łapiemy.Bo niewiele dla roślin w polu pomoże.Nie wiem,jak u Ciebie,ale u mnie susza okropna.Nawet M. złożył dokumenty na odszkodowanie z tego powodu.Zanim przepisy weszły w życie(lub nasza gmina się zgłosiła),to już ludzie zboża skosili.Za największe uprawy nawet grosza nikt nie dostanie.Tylko za ziemniaki i trawy może cos będzie

Kwitną jeszcze dzielżany

Obrazek

szarotka,pysznogłówki mam fioletowe,różowe i czerwoną chyba z 1.One są z nasion.
Maciek bardziej się bawi zabawkami niż Michał.Michałowi,to tylko gierki w głowie.

Dla Ciebie ogromny kwiat hortensji.Już zaczynają różowieć

Obrazek

Karolacha,też uważam,że ten kwiatuszek żywy,to najpiękniejszy :wink: .
Nie pamiętam,co od Ciebie chciałam.Chyba gałązki róż do ukorzenienia.I krzewów,tych Twoich pięknych kwitnących,porzeczki krwistej...hibiskusy też chętnie.
Cieszę się,że roślinki ode mnie rosną.

Dla Ciebie zdjęcie mojej róży ,chyba z pnących.Pamietasz,pisałam kiedys,że jakies robale objadły pączki i martwiłam się że nie zakwitnie.Zakwitła ,może trochę później.

Obrazek

justus27 jedyna tajemnica w uprawie mieczyków ,by się nie przewracały polega na tym....by głęboko je posadzić.Nic nie podwiązywałam.Po prostu posadziłam na głębokość szpadla.Rosną w polu,na warzywniku w normalnym 'wietrznym' miejscu.Chyba z jeden się przechylił,taki co rósł na brzegu rabaty.
Sporo ścinałam do wazonu.

Pomidory mam wyłącznie w gruncie.chyba nie dałabym rady się nimi zajmować w foliaku.Przez te upały bym się ugotowała.Na powietrzu było za gorąco i niektóre pomidory miały poparzenia od słońca.A co dopiero ja :wink:
W tym roku mam chyba ze 100 krzaków ;:131 .Szał pomidorowy.Przynoszę po 2 wiadra na raz.z początku jedliśmy na potęgę.Zaczęłam wyjmować nasiona do suszenia-i te ''wyssane'' pomidory poszły do mrożenia.Kilka porcji mam zamrożonych na zupę.Później w zimę wyjmuję porcję,zagotowuję,przecieram i mam zupę jak ze świeżych.Uważam,że taki przecier ze słoika nie ma już takiego smaku.Na razie mam miejsce w zamrażarce,to trzymam takie.Jeśli się okaże ,że brak miejsca,to całość wrzucę w gar i zrobię przecier do słoików.
I znalazłam kupca na pomidorki ;:224 i czosnek.Bardzo się cieszę,bo wszystkiego byśmy nie przejedli.A przynajmniej mi się trochę zwróci za wodę do podlewania.A kto wie,może i buraków nadmiar sprzedam?
Oczywiście rodzinie też się trochę pomidorów dostało,wpraszałam się dookoła wszystkim,zanim nie znalazłam kupca ;:306 .Ale wiadomo-na wiosce kasa potrzebna-więc póki mam okazję,to sprzedaję i jemy.Na razie rodzinie więcej nie daję :oops: .Niech sobie nasadzą ;:224 ,większość ma ziemię,lub działki.

I na koniec zdjęcie własnoręcznie zebranych żurawin ;:215 .Też mam nadzieję,że korzystnie sprzedam ;:131 .

Obrazek

Kończę i życzę Wam miłego dnia.Idę ululać najmłodszego.A uczniom obiecałam pierogi z jagodami na obiad,więc czeka mnie klejenie ;:219
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Mimo suszy , twój ogród i tak cudnie wygląda ;:215 . Ty masz kwiaty hortensji, a moje mąż przyciął tuż nad ziemią, bo wszystko uschło, chyba przez to ze były między drzewami. Mam nadzieję, ze odbiją.
Pozdrawiam i miłego klejenia. :D
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko mam kwiaty.Wszystko staram się podlewać.Wodę mamy z wodociągu,bo ze swojej studni by dla siebie nawet nie starczyło.Studnia głęboka,ale wody mało.Trzeba by pogłębić jeszcze,bo przez ostatnie lata suszy i studnia wysycha...
Żal mi malin.Nie podlewam,bo trzeba by nowe węże kupić i rozciągnąć.By nie chodzić z jednym.I tak ciągle się leje na kwiaty i na warzywa.Wszystko by wyschło na wiór.No i rachunki...
Ale i tak nie dopatrzyłam i kupione krzewy siedzące pod lipą w doniczkach-trochę mi podeschły.Szkoda mi tamaryszka.Mam nadzieję,że nic mu nie będzie.Nie muszę mówić jaka byłam zła na siebie.
Idę kończyć lepienie :wink:
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Cynie masz typowo miniaturki czy takie powinny być? pytam bo też takie mam i myślałam ze zaniedbane czy co. ;:306
Jolu ale masz kolorów, cudeńka.
Moje jeżówki z nasion od Ciebie mają pączki, ciekawe co wyjdzie ;:333
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ,cynie to miniaturki.Piękne,co?długo kwitną i zmieniają kolor w trakcie.Jak mają lepszą ziemię,to rosną w kolano normalnie.Mam tak przy pomidorach.Wysiane w lepszą ziemię,do tego trochę pomidory zacieniły ,plus podlewanie i przejść nie można.
Cieszę się.Moje jeżówki lądowały na ziemi,część dopadł jakiś grzyb i siedzą 'niedoperki'' :oops: .Też mi coś od Ciebie rosnie,ale zabij,nie wiem co ;:224 .Bo z lenistwa nie podpisałam tylko wsadziłam dilerki z kartkami.No i po ptakach.Dostała się chyba woda i nic z napisów nie zostało...
Kolorów jeszcze trochę jest.Teraz kwitną głównie rudbekie,cynie,floksy,cosmosy ,aksamitki(na warzywniku),i moje kochane hortensje.Te dają czadu,bo dostały sporo nawozów w tym roku i pamiętam o podlewaniu,bo przy tarasie rosną.Mam też kilka w innych częściach ogródka i te,rzadko podlewane ledwie zipią i po 1 kwiatku lub w cale :oops:

Mój M. pracuje w wodociągach naszych.Tu na miejscu i mówił,że wczoraj jeździł podłączyć u kobiety niedaleko -do wodociągu,bo studnia u niej wyschła.I że inny sąsiad też pytał jak się podłączyć...Masakra.Normalnie przerażenie.W mojej okolicy takie susze są już od kilku lat.Że praktycznie przez wakacje w ogóle nie pada.Albo z wiosny-w maju mocno przysuszy.Nie muszę chyba mówić jak to wygląda w plonach z pól ;:174 .Na naszej piaszczystej ziemi...zboża są do kostek.A to co pogoda nie załatwi,to jelenie dokończą :evil: ;:223
ursa
200p
200p
Od: 30 paź 2007, o 18:46

Post »

Witaj Joleczko.
Czytam o problemach rolników, zawsze mają "pod górkę." Myślałam ,że u Ciebie dzikiej zwierzyny nie ma, no u mnie sporo, rolnicy nawet zaprzestali upraw.
Podziwiam najmłodszą latorośl, jak on szybko rośnie. ;:196
Pozdrawiam cieplutko. Ulka
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ulu,to prawda.Teraz niby mozna składać papiery i ubiegać się o odszkodowanie z powodu suszy(nie wiem w jakiej formie,czy wypłacą jakies pieniądze,w co wątpię.Czy będzie można wziąć tani kredyt :evil: ).Ale tak myśleli i dumali-jak pomóc rolnikom-aż rolnicy zboża pokosili.A jednak takich upraw było najwięcej.I przepadło.Bo z pola zabrane.Czyli u nas tylko za ziemniaki i za trawy może coś by było...a do tego ''szanowna komisja'' ma 2 m-ce na oszacowanie szkód-od momentu zgłoszenia.Więc nawet gdyby zgłosić zboża-to to czekanie na komisję....a kiedy skosić?
Nie wiem,jak nam wyjdzie z ziemniakami,bo niedługo trzeba kopać,a komisji jeszcze nie było.Jelenie wyjadają,jak ze stołówki... :evil: .Nie dosyć,że ziemia słaba,susza,to jeszcze zwierzyna

Tak.Dzieci rosną jak na drożdżach.Wydawało mi się ,że najstarsza Monika rosła wolniej :wink: .A jak juz rodzinka była większa,to b.szybko to leciało.Chłopcy pędem :D .Michał już do szkoły,a Maciek rok skończył i biega.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Jolu jak pokażesz to może rozszyfruje co Ci wyrosło. ;:306
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu,kiedy wstyd,takie maluchy :oops: .

Dla Ciebie moje brzoskwinki ;:196 .Już prawie zjedzone.Trochę ja,trochę osy...Owoców było pewnie ze 2kg.Krzak nieduży,kwitł mocno,ale opadło sporo.Gdyby jeszcze nie ta kędzierzawość liści...

Obrazek

A tu przy wejściu królują hortensje ;:167 .Na tarasie i w oknach miałam surfinie z własnego siewu.W przyszłym roku też planuję posiać.Długo,obficie kwitły.Właściwie bez nawozów.

Obrazek

Fajnie jest nie ''walczyć'' o komputer z dziećmi :lol: .Starsze w szkole,a młody śpi i jeszcze nie umie grać ;:173 .Może w końcu trochę zaległości nadrobię na forum.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”