Taki - sobie ogród cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.5

Post »

Kudłata biała japonka jest urocza. A "ulubienica tatusia" - cudo. No i rzeczywiście nie popadało - a już tak fajnie się zapowiadało.

Ależ Ci się udało z tą gąsienicą. Ja w tym roku na bramie przyuważyłam tygrzyka, ale oczywiście nie miałam czasu na zrobienie mu fotki. :roll:
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30

Post »

Piękne dalie.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę, że 'Lesk' szybko zyskuje popularność i trafia do kolejnych ogrodów. Tym sposobem świat daliomaniaków dowie się o nazwie małej rzeczki płynącej koło p.Stanisława 8-)
'Samoje Daragoje' - wzdycham do niej od dwóch lat ;:173
Oczywiście podziwiam 'Dad's Favorite' ;:333
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Miłeczko, jak oglądam te Twoje pięknotki, to wzdycham do każdej po kolei, naprawdę cudeńka jedna piękniejsza od drugiej, niejedną z nich zaprosiłabym do siebie ;:108 , ale jak wiesz miejsca brak, ale tak sobie właśnie pomyślałam, że skoro moje pomidory rosną i owocują pod płotem, ale od strony sąsiada ;:306, to może i dalie też dały by radę :;230
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Miłeczko, Tobie można ten monotematyzm całkowicie wybaczyć, ba, ja tutaj wchodzę z całkowitym zamiarem podziwiania co róż piękniejszych dalii ;:108
Jak tak dalej będzie, to jeszcze ciut ciut i chyba załapię lekką choróbkę daliową... ;:224
Choć kubeł zimnej wody to w tym roku dla mnie moje dalie w donicach, które marnieja, nie kwitną, jakiś biały nalot mają na liściach... masakra ;:222
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sylwia! Dziękuję za wyrozumiałość ;:196 Wystawa trwa, zapraszam! Dalie dziękują za wyrazy uznania ;:173 Mam jedna dalie w donicy i już nigdy więcej! Nie kwitnie, obeschła podczas mojego urlopu. Te w skrzyniach i wiadrach jakoś sobie poradziły, w donicy - kiepsko. Biały nalot to pewnie mączniak. Mi się jeszcze nie przytrafił, ale wiem, że bywa.

Ilonko! Pomyślimy na wiosnę o rozwoju Twojej daliowej kolekcji! Koniecznie! no a teraz czekam, aż zobaczysz moje na żywo! Na pewno dalie u Ciebie pod płotem dadzą radę, bo pomidory są ich pokrewną duszą i skoro się tam dobrze mają... ;:173

Jacku! Lesk jest nad wyraz piękną dalią, a nazwa fajnie brzmi i wygląda, jakby stworzona do tego kwiatu. Tak musiało być. Mam ją od Mariusza, jak kilka jeszcze innych dalii. Pogadamy na wiosnę o Twoich upodobaniach :wink:

Rozana! Dziękuję! :D

Sylwia! Kudłatą japonkę pierwszy raz zobaczyłam przed laty w ogrodzie botanicznym w Goeteborgu. To była miłość od pierwszego wejrzenia. Ulubienica faktycznie powalająca! Wiedziałam, że będzie piękna, ale że aż tak?
Na szczęście dziś pada i podleje trawę i kwiaty, ale na jutro zamawiam słońce, bo mam gardenparty!
Gąsienica sliczna i malownicza, dopiero potem dowiedziałam się, że to paź królowej! Jaka była radość! :tan

Kasiu! Dalie rzeczywiście masz ładne, ale wszystkie kwiaty nieładne, niewykształcone radzę Ci jak najszybciej ścinać. Wtedy roślina jest pobudzona do wytwarzania kolejnych kwiatów i nie traci na marne energii.

Iwonko! No udana jest! Dość niezwykła :wink:

Kolejne dalie pokazują kwiaty. Jak dobrze pójdzie jeszcze ponad miesiąc będą królować w naszych ogrodach. Za to je lubię. Towarzyszą im oczywiście inne piękne rośliny, np mam ... 2 cynie (wiem, wiem, uśmiać, się idzie), ale za to kwiaty mają okazałe jak dalie. Wspominałam już o szarłatach, nieśmiało róże zaczynają jesienne kwitnienie.

Na dziś:

Harry Meggos
Obrazek

Sandia Shomei
Obrazek

Take Off
Obrazek

Pooh
Obrazek

Be a Sport
Obrazek

Caribbean Fantasy
Obrazek

Show'n Tell
Obrazek

Bright Star
Obrazek

Hy Mom
Obrazek

Baywatch
Obrazek

Dana
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Bogdan Sz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 10:33

Post »

Witaj Miłka czy możesz podać mi link do katalogu dalii.Psy zrobiły mi taki bajzel że strach,muszę jakos rozpoznać co jest co.
Połowa i tak nie zakwitła w przyszłym sezonie będą do rozpoznania.Patrzę na Twoje róże z podziwem ja nie mam reki do nich co posadzę to po roku albo zmarznie albo jakieś choroby je zniszcza.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Miłko cieszy mnie Twoje podejście do historii i dobrze,że odmiana Prinzessin Irene Von Preussen ma u Ciebie miejsce w serduszku i w ogrodzie.
Podobnym uczuciem darzę japonkę Tsuki Yori No Shisha z racji urody i wieku. Urodziła się 2 lata przede mną czyli w 1953 r. a Ty dziwisz się, że czasami cos z kwiatem nie tak ... chciałabym umieć zachować urodę przez tak długi czas :D
Gąsienica cudna ale sroki je uwielbiają . Zdarzało mi się widzieć je na kwiatach kopru i kminku ale coraz rzadziej i dorosłego motyla tez dawno nie widziałam .... a szkoda bo to największy motyl występujący w naszym kraju. Może by tak zając się reintrodukcją ...?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

'Harry Megos' powala wielkością i objętością ;:oj Ale równie urodziwe te mniejsze dalie - 'Be a Sport', która w ubarwieniu przypomina moją 'Jamaica' oraz 'Sandia Shomei', która też mi przypomina jedną moją, która ma zamiar mnie opuścić. To chyba typ lotosowy?
Tak, 'Lesk' to niezwykle udana nazwa, bo trudno się zorientować, z jakiego języka pochodzi :lol:
Po ostatnim zdjęciu już mam prawie pewność, że jednak mam 'Danę', bo kolory zaczynają się stabilizować i przypominać Twoją ;:108
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Dalie jako królowe późnego lata i jesieni ;:138
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja najbardziej lubię takie dalie jak Bright Star, z takimi niesfornymi czuprynami. Kolor obojętny. I ta nad nią też fajniutka, oryginalna bardzo.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

MIŁKA nie potrafię powiedzieć która najladniejsza, dla mnie wszystkie i takie okazy. Moje w tym roku nie do pokazania, poddałam je reanimacji, niektóre zaczynają od początku, nie wiem czy dadzą radę zakwitnąć ale niech rosną.
A z gąsiennicą Paziowej w ubiegłym roku teżsię spotkałam u mnie na dzialce, była piękna ale się jej bałam i razem z rośliną za płotem dałam jej dojrzeć, oczywiście zdjęcie zrobilam i się dowiedziałam wtedy że to Królowa.

pozdrawiam
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Miłko, Twoje dalie powalające. Piękne co do jednej :) Moje dość słabo kwitną w tym roku, raz ze rosną trochę w cieniu, dwa, że bardzo sucho, a ja nie podlewam. Kwitną bardzo słabo, marnymi, pojedynczymi kwiatami :(
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Co za niesamowite dalie, pewnie konkurujesz z Jackiem , oboje macie co pokazać ;:138
A jaka piękna róża ;:63 no i zieleń, zieleń...aż miło :lol:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Karolinko! Nie konkurujemy z Jackiem, ale wymieniamy doświadczenia, a na wiosnę rośliny ;:173 Trochę zielonego zostało, bo podlewam codziennie po kawałku, ale są zakątki bardziej zaniedbane, bo tam wody ze studni zawsze zabraknie :?

Mariola! To prawda, ze jak mało słońca dalie mają, to kicha! Mam kilka takich egzemplarzy, co nie jestem z nich zadowolona. Dziękuję w imieniu dalii! :D

Krysiu! Widzisz! A ja paziową pierwszy raz widzę! :wink: Nie wiem, czy coś jednej nie zjadło, bo znaleźć nie mogę. Ciężki sezon dla dalii, ale jakoś sobie radzę. Przydałby się deszcz.

Wandziu! Bright Star jest fajna i niezwykła, ale ja wolę z regularnymi płatkami. Takie tradycyjne. Nie mam też wielu takich z wielkimi kwiatami, bo oprócz wielkości, nie uważam, żeby miały w sobie coś. No chyba, ze maja regularnie ułożone płatki :wink:

Iwonka! Jeszcze popatrzymy trochę, jak kwitną! jak nie będzie jakiegoś kataklizmu! :D

Jacku! Cieszę się, że Dana się wyjaśniła! Be a Sport mam od Stanisława jako zamiennik. Ciesze się, bo mam kolekcje tych trzech o tym samych kształcie, a różnych kolorach. Fajnie to wygląda! Harry Meggos jest nad wyraz udana, ciesze się, że ją mam! Wiesz,z ę wielkość mi nie imponuje i nie szukam tych najbardziej okazałych. ale ta jest piękna! Sandia Shomei mam zza oceanu, choć i u nas jest dostępna. To faktycznie grzybieniasta (lotosowa), mam ich kilka i chcę je zgromadzić w jednym zakątku. Może się uda!

Krysiu! Wiele starych dalii ma swój niezwykły urok! np Thomas A. Edison jest jedną z moich ulubionych dalii. I ciesze się, jak czasami dostanę w kapersie coś "starego" zamiast piękności na zdjęciu, np tak dostałam Good Earth (1952), Apache (1960), Golden Scepter (1926), My Love (1969).
Gąsienice pozostawiliśmy naturze, może "wychowamy" jedną. ale koper włoski będę siać, choć nie tworzy u mnie zgrubień u podstawy łodyg.

Podlewam, podlewam, podlewam... Najbardziej żal mi róż, bo mam takie fajne odmiany, a one kwitną w tym roku symbolicznie. No i hortensji, które wyglądają jak psu z gardła wyciągnięte.
Dyń mało, kilka sztuk i pomimo kilu wiader wody dziennie, nie są za duże. Może i dobrze, bo w zeszłym roku miałam nadmiar szczęścia ;:306
Nadal poluję na ładne narcyze ale może się uda :wink:

Na dziś:

Crazy Love
Obrazek

Park Princess
Obrazek

Hapet Bordeaux
Obrazek

Cheyenne
Obrazek

Na razie nn, kolejny mój typ to Goldorange z 1974, Herberta Voita
Obrazek