Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Tak Iwonko to kolorek taki ...budyniowy! ;:306

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No właśnie, ja mam róże o dość ostrych kolorach, wiesz jak ona się zwie?
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Maryniu śliczne jeszcze masz widoki. ;:215 Widać,że deszcz masz częściej niż u mnie ;:108 . Podlewanie nie pomaga.Dalej sucho jak diabli. U Ciebie jeszcze kwitnie liliowiec a ja swoje pościnałam, bo straszyły żółte liście. Róże też podlewasz, bo liście mają zdrowe i zielone?. Moje już obleciały.
Wszyscy kupują cebulowe.A ty planujesz nowe nasadzenia cebul?.
Jutro to tak znów nie szalej pracusiu ogrodowy. Zostaw przesadzanie na później .Może popada i podlewać nie trzeba będzie. A jeśli zabierzesz się za to to życzę miłej pracy. ;:196 :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jak Ty mnie rozumiesz Maryniu ;:306
Jak zwykle z przyjemnością pospacerowałam po Twoim ogrodzie.
Czytam o Twojej miłości do traw. Potrafisz niesamowicie zaaranżować rabaty z ich udziałem.
Z daleka widać tę miłość
A ja bardzo kocham lisie ogonki, ale nie chciałabym, żeby mi sie rozlazły.
Wsadziłam do plastikowej otoczki. Na razie nie chciały rosnąć, ale nie wiem, czy to przez to, że nie mają swobody?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Biedronka641 Alu dziękuję za miłe słowa! ;:196
Nie przypuszczam,żebym miała deszcz częściej niż Ty bo od wielu tygodni było go tyle co kot napłakał
..Solidnie się przykładam do podlewania tego co najważniejsze, poza różami i hortensjami,którym nie oszczędzam wody wszelkie inne krzewy muszą sobie radzić same , nie rozpieszczam i nie dogadzam...Nie podołam wszystkiemu...Kwitnących skromnie liliowców o tej porze mam 3 odmiany ,pozostałym wycięłam tylko przekwitłe kwiatostany,liście mają zdrowe ;:oj Także irysy jeszcze mają liście zdrowe. Wszystko u mnie widać na zdjęciach a zdjęcia wczorajsze najstarsze zdjęcie róż sprzed 3 dni. ;:108
Cebulowe sadzenia będą a jakże ale nie w setkach sztuk ... nie dajmy się zwariować... Moim doniczkowym zmienię ziemię, muszę je wytrzepać z doniczek i zrobić przegląd w jakim są stanie,ile jeszcze będzie nadawało się do posadzenia.. W B. kupiłam kilka opakowań tulipanów ale nowości tam nie widziałam,wszystko stare odmiany ale tanio... W ogrodniczych cebulki tulipanów powyżej 1 zeta no i oczopląs odmianowy ale zdecydować się trudno,wszystko już spowszedniało... ;:3
U mnie wczoraj było wystarczająco wilgotno i do przesadzania warunki idealne ale i tak rozsadzałam rozchodniki a im nadmiernej wilgoci nie trzeba no i siewki jeżówek w ścieżce żwirowej się ujawniły więc je ostrożnie wydobyłam i posadziłam w doniczki ale pewnie nie zakwitną... Odmianowe jeżówki z ub.roku mi się uwsteczniły i skarlały , nie dokupiłam ani jednej odmiany w tym sezonie... ;:173 za to! :wink: Na więcej deszczu się nie zanosi , jesień ma być ciepła i sucha ...

Margo2 Gosiu ;:180
Czytam,że duże zmiany planujesz u siebie ;:63 Zmiany bywają konieczne a potem jeszcze zmiany do zmian...itd... ;:306 Jakie to jest mi bliskie ... całe życie je uskuteczniam ...w ogródku na szczęście tylko bo w życiu to jestem stabilna... ;:306
Tyle ,że ja bez planowania tylko spontanicznie i na krótko jestem zadowolona ...podziwiam tych co to posadzą raz na zawsze i tak jest latami...Mam takie sąsiadki ...dziwią mi się,że ja nieustająco pracuję...Gdybym nie przerabiała wiosną,latem i w jesieni ;:oj ... to byłabym czasowa ...Ale nie potrafię sobie odmówić ...bo to dla mnie przyjemność... ;:173
Nie planuję bo nie potrafię... :oops: A rzut oka na jakiś zakątek i błysk !... już widzę roszadę...to tu a to tu..szpadel lub łopatka i fruuu!
Ale wykonanie to już coraz powolniej mi idzie i zajmuje coraz więcej czasu ! ;:oj
Lisie ogonki dla mnie bardziej kacze dzioby też bardzo lubię ..nie stwierdzam,żeby się rozłaziły...raczej przyrastają dość szybko ale miejsca się trzymają...Lubią wodę , już przekwitały ale je podlałam i znacznie dostały wigoru jeszcze...Mam tyle chętnych bo rosną przy drodze i budzą zainteresowanie więc wiosną znacznie je uszczuplę ..A u Ciebie w ogrodzie z pewnością masz miejsca, gdzie mogą sobie swobodnie rosnąć i się rozrastać...Ja nie sadzę takich roślin ani krzewów na rabatach kwiatowych a takie większe to na skrajne rabaty albo do przedogródka... Tak samo nie wyobrażam sobie posadzenia m.in.rudbekii na rabatach tylko na obrzeżach...One same mi się tylko tam wysiewają nawet te,które przychodzą z wiatrem... ;:306 Moja szkoła!

Obrazek

Iwonko to róża o którą pytałaś wielkokwiatowa
osiana
Obrazek

graham thomas
Obrazek

Różomaniaczką z pewnością nie jestem , różanych modnych odmian co to później prawie w każdym ogrodzie brylują u mnie się raczej spodziewać nie należy... ;:185 Przeważają standardy z serii tych ...których nie wziąć byłoby grzechem... ;:306 Rarytasów różanych jak na lekarstwo... ;:oj Ale ...czy to takie ważne..dla mnie nie bo mam namiastkę ogrodu tylko...
satchmo
Obrazek
aquarelle
Obrazek
Astrid Lindgren ostatni nabytek
Obrazek
siewka
Obrazek
iceberg
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
N.Dawn
Obrazek

Obrazek

Obrazek
bonica
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż powiedzieć, jest pięknie i co najważniejsze, kolorowo ;:215
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jaka to hortensja na pierwszym zdjęciu w centralnym punkcie? Czy to Pinky Winky? Pytam, bo mam Pinky, ale moja o połowę niższa i stąd te wątpliwości.
Rozchodniki w tym roku zakwitły wyjątkowo wcześnie. Czy też odnosisz takie wrażenie? Czytam, że już wzięłaś się za przesadzanie. U nas na razie za sucho.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Maryniu u Ciebie w ogrodzie jest wszystko czego dusza zabraknie a nawet więcej bo i "muzykant w liliowcu " zamieszkał... u mnie takich cudów nie ma :D czyli bajki w realu tez się zdarzają jak ktoś zasłuży ;:138
Hosta babkowata w kwiatach , moja nawet pąków nie ma.
marpa pisze:stella d`oro po każdej dawce wody zawiązuje nowe pąki
Zauważyłam podobne zachowanie , oby takich więcej .
Miłej niedzieli i odpoczynku .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu ogród pięknie pokazany. ;:63 Różowe cynie w tym roku pokochałam, masz piękne. ;:oj Nawet mam pomysł gdzie je posadzić. :) Koleus w lekkim cieniu jak ogień, a PV cudnie już się przebarwia. ;:215 Też wychodzę z założenia, że kwiaty mają zdobić i nie gonię za specjalnymi odmianami, bo niestety w większości są bardzo wymagające. Trzmielina japońska świetnie się trzyma, mojej na skarpie usychają liście.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nawet te najzwyklejsze kwiatki w Twoje fotorelacji są piękne. ;:215
Tak więc każda róża u Ciebie to fantastyczny obrazek. ;:215 ;:215
Bardzo jesteś skromna. Czarodziejko! ;:15
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Maryniu, u Ciebie co roku hosta Grandiflora ma kwiaty dużo wcześniej niż moja. U mnie tak jak u Christinkrysi, jeszcze bez pąków, z resztą Fragrant Bouquet również się ociąga. Te gatunki kwitną najpóźniej ale pachną najpiękniej. ;:215
Zamówiłam deszczowe podlewanie, może we wtorek nas wszystkich zaszczyci i liczniki wody nieco odsapną. ;:108
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

iwona0042 Iwonko ;:196 , lubimy kolorki bo kolorki są ;:333 ;:306
wanda7 hortensja o która pytasz to PW ;:108 to nie nowicjuszka , ona seniorką raczej jest bo kilka latek sobie liczy ...stąd już i rozmiarek swój ma...A i właścicielka o nią zabiega :) w sezonie... kręgosłupa nie oszczędzając wiaderkiem wody wzmocnionej od czasu do czasu odżyweczką stosowną nieustannie wzmacnia... No to i ona się odwdzięcza i wygląda... :) Obawiam się czasem , żeby uroków jej kto nie zadał ;:306 ... podoba się ona i koleżanka "vanilka" i w okolicy już wszyscy się zarazili zwabieni ich kolorkiem ale nie wszystkim się udało na nie trafić ...Chcieli różową a limonka się najczęściej trafiła a ta już się nie wszystkim tak podoba ;:131 .Dopiero jak zakwitły to widząc różnicę zatrzymują się i pytają o odmianę robiąc wielkie oczy ... Ja mówiłam,że chcę taką różową...a sprzedawcy jak to sprzedawcy, będzie okazja kupić drugą... Najpopularniejsze dotychczas były "ogrodówki" i te wszystkim są znane .
Przesadzam rośliny i owszem ale nie wszystko co bym chciała tylko wybieram te, które w tej chwili nie ucierpią... Najwięcej "doniczkowych" wysadzam na miejsce stałe w cieniste miejsca.Sucho i u mnie oczywiście jest a na południu więcej najwyższych temperatur i najmniej opadów dotychczas było.;:108 Mam "swoje "metody i nie podlewam wszystkiego jak lecitak dla czystości sumienia tylko to co najbardziej wymagające...Inne rośliny nie rozpieszczane dostosowują się do warunków ;:108 Kiedyś ktoś mnie nauczył , że jak już się zacznie podlewać rośliny to już później się musi... Przestrzegam tej zasady i podlewam te rośliny o których wiem, że tego ode mnie oczekują ...
Czy wcześniej rozchodniki zakwitają w tym sezonie ??? ;:131 zaglądałam do ub.rocznych kwitnień i o tej porze też już kwitły częściowo.Natomiast rok temu kwitły już zimowity , świecznice a w tym roku jeszcze nie ...

christinkrysia Krysiu oj tam,oj tam... u Ciebie żyjątek mnóstwo , często je pokazujesz ;:oj i rośliny u Ciebie mają się dobrze ...ale dzięki za dobre słowo! ;:180 Hosty 'babkowate" w tym roku dały z siebie wszystko...kwitną i pachną aż miło! Dzisiaj byłam " na podlewaniu ' po 6 rano to zapach w ich okolicy był cudowny,myślałam nawet,że to pluskiwca już zakwitła ale to one.W ciągu dnia aż tak nie pachną! :roll: Stella nadal kwitnie ale i ja jej "dogadzam" i nigdy nie zapominam o dawce wody dla niej.

cyma2704 Soniu dziękuję za miłe słowa! ;:196 Jakoś tam wszystko się u mnie ma nie najgorzej , nic mi nie uschło ..najgorsze odmianowe jeżówki , które są beznadziejne z wyjątkiem odmiany coconout lime .Po prostu uwsteczniły się ...muszę zajrzeć do mojego Pana od bylin ale nie sądzę ,że cokolwiek wskóram ale przynajmniej się poskarżę... :roll:
Kochana ,to nie trzmielina tylko wiciokrzew japoński 'Aureoreticulata'.Trzmieliny też mam ale nie usychają ...

plocczanka Lucynko uważam ,że nawet te najzwyklejsze kwiatki i w realu są piękne ...nawet chwaściki bywają urocze / niektóre przynajmniej...
A już róże to... ;:92 Za ciepłe słowa serdeczności dla Ciebie ślę! ;:97

stasia_ogrodStasiu miła, ;:196 Niektóre rośliny się ociągają z kwitnieniem dzisiaj szukałam m.in.zimowitów i ani śladu, aż do sąsiadki poleciałam zobaczyć ale u niej też ich nie ma czyli spoko ...Fragrant Bouquet już przekwitła u mnie ale szału nie było,2 pędy kwiatowe tylko pokazała..Jeszcze pachniała u mnie So Sweet i Guacamole .Deszcz to u mnie dopiero około czwartku i piątku możliwy ale symboliczny,jutro jeszcze kolejne 36 st.na termometrze a później ok.20 st - złapiemy oddech!

MÓJ OGRODOWY MIX CD...

Obrazek

Obrazek
venrosa
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
chelone
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Monika
Obrazek

Obrazek

Obrazek
są plony
Obrazek
w mieszance na poplon słonecznik całkiem ładny się pokazał
Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na nasionka kosmosa siarkowego zapolowałam w tym roku, mam już cel obrany u koleżanki, a tytoń leśny, chyba dobrze widzę Maryniu, siałam, tak mi się podoba, ale nic z siania nie wyszło, a szkoda ;:108
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Mix ogrodowy widzę, że w porządku - kolorki zachowane, czyli wszystko kwitnie spokojnie ;:108 .
Róże ładnie Ci dalej kwitną, ja powtarzających mam chyba dwie, ale z kwiatami problem, bo nie za wiele ich zakwitło. Reszta się trzyma, gorzej ze mną, ja 'wysiadam' przez te upały ;:213 .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu spacer po twoim ogrodzie zawsze miły. :) Kwiaty ślicznie się prezentują, a pomidory. ;:oj Jeżówek szkoda, bo człowiek planuje coś na rabacie, a potem okazuje się że ma co innego. Ale ze mnie sklerotyczka, teraz już zapamiętam wiciokrzew. :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”