Rododendron - problemy w uprawie cz.1

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
Zablokowany
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rododendron problemy

Post »

Krzak ma za sucho - a to co go pogryzło to już pewnie jest daleko.
doniczkowiec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 paź 2010, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie wydaje mi się aby to było z niedoboru wody, podlewany raczej systematycznie, nawet przelania bym się bardziej obawiał, bo ściółkowany i w półcieniu więc wilgoć powinna się dość długo utrzymywać, zresztą podlany wczoraj a liście nadal w kiepskiej kondycji.
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rododendrony tak się bronią przed utratą wody, aby ograniczyć parowanie. Piszesz że posadziłeś go w kwaśnym torfie nie napisałeś czy "rozczochrałeś" korzenie, czy to było sadzenie z doniczki do ziemi. W takiej sytuacji korzenie nie wydostały się z bryły korzeniowej ukształtowanej przez doniczkę i po odbiciu skierowały się do środka. Zrobił się straszny kołtun i krzak łyka tylko trochę wody pod warunkiem że puści się powoli w sam środek. Fotka pokazuje krzak nie ma wody. Najlepiej wykop go obejrzyj bryłę korzeniową , zrób fotkę opisz co widzisz bo może się równie dobrze okazać że kupiłeś krzaczek z larwami opuchlaka w korzeniach.
doniczkowiec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Przyznam, że sadziłem od razu bryłę z doniczki, tak z przyzwyczajenia, ale krzaczek podrósł więc wydawało mi się, że się przyjął. Jak nie będzie poprawy to rozkopię całość.
Awatar użytkownika
asprokol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten krzak był w super warunkach aż trafił do Ciebie . Nie łudźmy się że w naszych ogrodach będą miały lepiej niż w szklarniach czy u producenta. Teraz zaczyna się coś nazywane "szkołą przetrwania".
Skończyło się wilgotne powietrze wokół liści i idealna ilość wody w podłożu. Nawożenie tyle co konieczne i ani grama więcej.
Z roślinami jak się źle dzieje wyznaję zasadę że tylko może być gorzej - więc ja nie czekam. Kiedy liście oklapną po wsadzeniu przesadzaniu to normalne ale po kilku tygodniach to objaw że krzak już nie wyrabia i coraz trudniej mu się bronić. Suche powietrze a sierpień jest wyjątkowy - (u mnie wilgotność powietrza w ogrodzie poniżej 20%) potrafi wyssać z krzaczków więcej wody niż kiedykolwiek.
Spraw mu godzinny prysznic - mgłę na liście, najlepiej wieczorem. Rano ocenisz czy wody ma odpowiednią ilość.
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

asprokol pisze:Krzak ma za sucho - a to co go pogryzło to już pewnie jest daleko.
To, co podgryzło liście, chyba się załapało na fotkę...
Pozdrawiam - BabajAGA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
doniczkowiec
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Podlewałem go więcej ostatnio, wczoraj również prysznic dostał i rzeczywiście jest poprawa w wyglądzie. ;:138 Niestety, ale u mnie mało deszczów w tym miesiącu i czasem ciężko to nadrobić nawet systematycznym podlewaniem.
Awatar użytkownika
grazka24
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2010, o 13:21

Re: Rododendron,co dalej po kwiatach.

Post »

Szukałam i znalazłam, ale mam pytanie co do uprawy japońskiego rododendrona.Kupiłam go w Castoramie ubiegłej wiosny.Ładnie kwitł i przybierał w objętości.Do połowy stycznia miał zielone wszystkie listki , a teraz zaczęły mu brązowieć.Co robić ? Jest podsypany kora i ma kwaśne specjalnie podłoże.Boje się o niego.Ratunku !
Fara3
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2016, o 10:23

Re: Chory Rododendron cz.2

Post »

Witam Użytkowników Forum Ogrodniczego :)

Popatrzyłam, poczytałam i już wiem, że tutaj znaleźć mogę kompetentne osoby, które wspomogą mnie- ogrodowego "lajkonika" w poznawaniu tajników świata roślin.
Dziś roszę o pomoc w rozwikłaniu kwestii widocznej dewiacji dwóch (spośród licznej grupy) różaneczników w mojego ogrodu.
Pierwszy ma zasychające plamki na brzegach blaszki liściowej (zasolenie?)
drugiemu, oprócz podobnych plamek, brązowieją nerwy liścia.
Czy to moje ewidentne zaniedbanie, czy bardziej złożony problem?

Z góry dziękuję za podzielenie się wiedza i doświadczeniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
majka111
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 20:00

Post »

Witajcie Kochani, przeczytałam wszystkie posty i z podziwem patrzę na Wasze rododendrony. Jestem początkującą ogrodniczka. Dwa lata temu kupiłam pięknie kwitnący rododendron. Wkopałam go do ogrodu. W następnym roku mi nie zakwitł wcale. Nie podcinałam go, nawoziłam. Liście ma piękne, zdrowe ale jakby stał w miejscu. Przez dwa lata nie zrobił się większy. No, może o kilka liści. Martwię się, że w tym roku również nie zakwitnie. Podpowiedzcie , proszę co mam zrobić? Jak mu pomóc? Pozdrawiam serdecznie :)
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

majka111 może problem tkwi w podłożu w jakim został posadzony ?
majka111
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 20:00

Post »

Zuzola, ziemię mam kwaśną i dość mokrą. Nie wiem co robię nie tak czy może nie robię czegoś co powinnam? Dziękuję, że się odezwałaś :) Jeśli masz jakieś rady to za każdą będę bardzo wdzięczna :)
kokodryl
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lip 2010, o 10:46

Brązowe brzegi liści rododendrona

Post »

Śniegi zniknęły , a na moim rododendronie Nowaja Ziemlja pojawiły się uszkodzenia na liściach - brązowe obrzeża:
Obrazek

Obrazek

Na zdjęciach są widoczne także zniekształcone pąki ale zauważyłem je już latem ubiegłego roku. Nie wiem czy to ma związek czy to inny patogen:
Obrazek

Nie mierzyłem pH ale krzew był ściółkowany korą i raz zasilony Azofoską. Ekspozycja północna.

Co może być przyczyną?

Obrazek
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Brązowe brzegi liści rododendrona

Post »

Dla mnie przemarznięcie.
katarzynus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2013, o 20:22

Re: Chory Rododendron cz.2

Post »

cześć, ja również proszę o pomoc w diagnozie mojego rododendrona, który po zimie złapał jakąś chorobę i wygląda bardzo źle :(
Posadzony był rok temu, kwitł bez żadnych oznak choroby.
Na zimę okryłam go agrowłókniną, po jej zdjęciu widok był taki... :
Obrazek
Obrazek

jest to pięknie kwitnąca odmiana Polarnacht:
Obrazek

Na chwilę obecną wycięłam najbardziej porażone liście. Proszę o pomoc co to za choroba, jak mogę ją zwalczyć?
Z góry dziękuję za pomoc.
Zablokowany

Wróć do „Rhododendrony i azalie”