Witajcie

Dziś tak na szybko. Poszedłem do ogródka w celu wyrwania jakiś dzikich ziemniaków, które urosły na wiosnę. Poza tym posprzątałem zagon, na którym miała rosnąć dynia, niestety, mimo tego, że wykiełkowała to obumarła

Na owej grządce pozostał rabarbar i troszkę chwastów oraz dzikie ziemniaki. Dziś postanowiłem zrobić porządek na owym zagonie. Poplewiłem, dosypałem świeżej ziemi z kompostownika, a także zbudowałem taki mały, niski, kamienny murek oporowy. Jego zadaniem będzie uniemożliwienie ziemi zsypywania się. W tym momencie pada deszcz, więc myślę, że kamienie jakoś w miarę osiądą w gruncie. Jak na razie, to mam w planie budowę co najmniej trzech murków oporowych. Pierwszy z nich będzie poniżej obecnego zagonu z marchewkami, a dwa pozostałe w przyszłorocznym tunelu foliowym z pomidorkami. Jednak w tym drugim przypadku zastosuję prawdopodobnie takie plastikowe, hmm, no nie wiem jak to nazwać, miałem to kiedyś na grządkach w czasach gdy stanowiły je 3 okręgi połączone później w jedną całość.
Gdy przyjdzie jesień, muszę również mocniej wkopać w ziemię te drewniane murki, ponieważ wkopane na wiosnę, trzymają się dość słabo
Oto zdjęcie zagonu dziś poprawionego przeze mnie.
Z tego miejsca chciałbym ogłosić mały konkursik

Waszym zadaniem będzie stworzenie planu jak najlepszego zagospodarowania tego oto małego skrawka grządki

I teraz uwaga, podaje ważne informacje
1. Pole do popisu ograniczają: od południa kompostownik, od zachodu "murek drewniany", od północy rabarbar + "murek drewniany", od wschodu murek kamienny. To są granice zagonu.
2. Rabarbar ma pozostać na swoim miejscu.
3. Teren ten jest w miarę dobrze oświetlony i ma w miarę dobre zasoby wodne.
No, to jest taka mała zabawa, którą wymyśliłem, żeby troszkę rozruszać ów wątek

Na nadsyłanie swoich pomysłów macie czas do piątku 28 sierpnia do godziny 12:00. Prace możecie nadsyłać mi w formie opisu lub przerobionego zdjęcia na skrzynkę

Następnie wybiorę zwycięzce i pokaże wszystkie prace w wątku

A jeśli chodzi o nagrodę, nie będzie ona jakaś spektakularna, no sami rozumiecie. Nagrodą będzie ogrodowe zdjęcie z dedykacją dla zwycięzcy

Serdecznie zachęcam do wzięcia udziału w tej mojej małej zabawie