McMarchewka-Mój warzywnik, czyli ogródek warzywny McMArchewki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Warzywny ogródek McMArchewki

Post »

Prawda, buraki na redlinach po prostu szaleją, ciocia posiała (tzn posiałyśmy, bo pomagałam dlatego mogę brać ile chcę ;:224 ) Opolskiego i jest zachwycona rezultatem i odmianą tych cylindrycznych, mimo że większość porosła w kule, buraki mimo spartańskich warunków (susza) i plagi ślimaków/mszyc porosły jak głupie (niektóre mogę stwierdzić że i do 0,5kg mają).

Ogórki również mizernie plonują, ale podobno ten rok tak ma że prawie każdy ma straty, także w przyszłym roku będzie eksperymentalna próba na wyściółkowanych grządkach (zaczynam od jesieni, nie będę przekopywać i zrównam grządki ze ścieżką bo były podniesione lekko).

Jestem zaskoczona jak szybko szparagowa podgoniła mimo siewu później od sąsiada o tydzień i to w tym upale (jego zaczynają kwitnąć, moim zaczynają rosnąć pąki kwiatowe), także szparagowa może będzie i zamiast tycznej bo w tym roku będzie tylko na nasiona ;:185 .

No tak co do sadzenia rok w rok tego samego może się źle skończyć dla rośliny (robaki, grzyby).
Ale skoro dobrze się spisują w pojemnikach, to w razie W można zrobić dosiewkę w szerokim pojemniku :wink: .
U mnie w sumie tylko dzięki dosiewce będzie cukinia bo z 3 odmian (4 krzaczki) zebrałam 4 cukinie (żółta 'polka' do tej pory nie wydała owocu), a kabaczek po wydaniu trójki dzieci dostał prawdopodobnie czarnej zgnilizny i padł.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Michałku, uprawy niczego sobie ;:333 , a brzoskwinia pierwyj sort ;:215 .

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Całkiem sporawa brzoskwinka jak na pierwszy owoc :D jak wielkie jest drzewko i jaka odmiana?
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

Dziękuję, dziękuję ;:196 Brzoskwinia odmiany Inka :)

Ginka Ja mówiłem o marchewkach na redlinach, a Ty o burakach, ale spoko XD Opolskie rzeczywiście najlepsze ^^ W przyszłym roku może wezmę i posieję je właśnie na redlinach, zobaczę jeszcze :P Na razie zastanawiam się czy zostawić jeszcze w ziemi te krzaczki fasoli, które już zaowocowały i zostały pozbawione strąków.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No patrz a byłam przekonana że pisałeś również o burakach, ale to tak ze mną zawsze ja o kozie inni o wozie :D.
Każde korzeniowe powinno uprawiać się na redlinach jeśli ma się ciężką ziemię, ale ja nie będę robić redlin tylko wyściółkuję aby roślinki miały cały czas mokro i pulchno w nóżkach :lol: (w końcu to podstawa dużego korzenia).
A fasolki z pierwszego siewu czy dosiewka? Moje dopiero kwiatki będą mieć, bo siane na koniec lipca.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

A no widzisz, to tego o korzeniowych nie wiedziałem :D Tak, fasola pierwszego siewu, drugi był jakiś miesiąc później :P A wszystko to miało miejsce w maju/czerwcu ;)
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to pewnie już ma za sobą etap produktywny, ale pewności nie mam więc nie chcę wprowadzać w błąd (podobno jakieś fasole powtarzają owocowanie).
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Cóż, na razie ją zostawię, niech jeszcze pościąga trochę tego azotu z atmosfery :D
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Witajcie :wit Dziś tak na szybko. Poszedłem do ogródka w celu wyrwania jakiś dzikich ziemniaków, które urosły na wiosnę. Poza tym posprzątałem zagon, na którym miała rosnąć dynia, niestety, mimo tego, że wykiełkowała to obumarła :( :( ;:145 Na owej grządce pozostał rabarbar i troszkę chwastów oraz dzikie ziemniaki. Dziś postanowiłem zrobić porządek na owym zagonie. Poplewiłem, dosypałem świeżej ziemi z kompostownika, a także zbudowałem taki mały, niski, kamienny murek oporowy. Jego zadaniem będzie uniemożliwienie ziemi zsypywania się. W tym momencie pada deszcz, więc myślę, że kamienie jakoś w miarę osiądą w gruncie. Jak na razie, to mam w planie budowę co najmniej trzech murków oporowych. Pierwszy z nich będzie poniżej obecnego zagonu z marchewkami, a dwa pozostałe w przyszłorocznym tunelu foliowym z pomidorkami. Jednak w tym drugim przypadku zastosuję prawdopodobnie takie plastikowe, hmm, no nie wiem jak to nazwać, miałem to kiedyś na grządkach w czasach gdy stanowiły je 3 okręgi połączone później w jedną całość.
Gdy przyjdzie jesień, muszę również mocniej wkopać w ziemię te drewniane murki, ponieważ wkopane na wiosnę, trzymają się dość słabo ;:219

Obrazek

Oto zdjęcie zagonu dziś poprawionego przeze mnie. Z tego miejsca chciałbym ogłosić mały konkursik ;:oj ;:138 Waszym zadaniem będzie stworzenie planu jak najlepszego zagospodarowania tego oto małego skrawka grządki :D I teraz uwaga, podaje ważne informacje :!:

1. Pole do popisu ograniczają: od południa kompostownik, od zachodu "murek drewniany", od północy rabarbar + "murek drewniany", od wschodu murek kamienny. To są granice zagonu.
2. Rabarbar ma pozostać na swoim miejscu.
3. Teren ten jest w miarę dobrze oświetlony i ma w miarę dobre zasoby wodne.

No, to jest taka mała zabawa, którą wymyśliłem, żeby troszkę rozruszać ów wątek ;:215 Na nadsyłanie swoich pomysłów macie czas do piątku 28 sierpnia do godziny 12:00. Prace możecie nadsyłać mi w formie opisu lub przerobionego zdjęcia na skrzynkę :D Następnie wybiorę zwycięzce i pokaże wszystkie prace w wątku :) A jeśli chodzi o nagrodę, nie będzie ona jakaś spektakularna, no sami rozumiecie. Nagrodą będzie ogrodowe zdjęcie z dedykacją dla zwycięzcy :) Serdecznie zachęcam do wzięcia udziału w tej mojej małej zabawie ;:138
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak na chwilę obecną możesz posiać rzutowo koperek na zielone do mrożenia, bo ładnie wzejdzie a na poprawki tego miejsca będzie jeszcze czas po zbiorze, szkoda żeby takie żyzne miejsce stało teraz odłogiem (szczególnie że deszcz pada i szybko wykiełkuje).
Mój koperek był siany rzutowo 2 razy, w tym między pomidory (większy ma już wielkość kilku cm) :).

I swoją drogą przydałoby się wyrwać to co jest za drewnianym rollborderem :roll: , widzę tam chyba pokrzywę...a wiadomo jak się to rozłazi.
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Nie lubię koperku :D Szczerze mówiąc to myślałem, żeby wysiać tam jakąś późną odmianę sałaty. Poza tym posieję prawdopodobnie jakąś gorczycę czy coś na zielony nawóz :wink:
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też nie przepadam, ale do pieczonych ziemniaków to obowiązkowo musi być :P.
Późna sałata, rzodkiewka lub szpinak (chociaż mają być znowu upały a to może mu zaszkodzić).
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

Cóż, pożyjemy, zobaczymy. Dziś muszę się do sklepu ogrodniczego wybrać to może znajdę coś ciekawego :wink:
krysia67
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 21:26

Post »

Michałku, co tm słychać w Twoim ogródku?
Pochwal się ;:65 .

pozdrawiam
Krystyna
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p

Post »

W moim ogródku wszystko sobie ładnie dojrzewa, najwięcej pomidorów i cukini z czego jestem niezmiernie dumny ^^ Poza tym czekam aż dojrzeje fasola z orzełkiem- bedzie na nasionka. Postaram ske dodać zdjecia w najbliższym czasie :D

-- 14 wrz 2015, o 16:29 --
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”